- Liittynyt
- 2.7.2004
- Viestejä
- 1 296
Mitä ihmettä? Potkunyrkkeily on urheilulaji. Sillä on jonkun snagaritappelun kanssa saman verran tekemistä, kuin vaikka painonnostolla.
Aivan. Miksi sitten vaadit että lajia X (vaikka sitten Bujinkania) pitäisi testailla ja vertailla lajin B (vaikka sitten potkunyrkkeily) treenimetodeilla? Mitä hyötyä siitä kenellekään olisi? Kuinka vertaat kumpi lyö lujempaa, potkunyrkkeilijä hanska kädessä, vai bujinkan-oppilas katanalla? Jos tästä lähdetään, ei tietenkään lajeja voida vertailla keskenään urheilusparrauksella, koska se on toisen lajin pääleipää, mutta toiseen lajiin se ei kuulu lainkaan. Omenia ja appelsiineja, tai kuten itse sanoit, vertailua painonnostoon. Koko keskustelu on siis täysin turha tuolta pohjalta.
Koryu taidot ovat vanhoja sotataitoja keskiaikaisille sotatantereille. Voisi yhtähyvin kysyä voidaanko Suomen Puolustusvoimien tarjoaman sotilaallisen koulutuksen taso testata sparraamalla hanskat kädessä? Vaikka kuulostaakin naurettavalta, niin pohjaltaan koryu-taidot ovat kuitenkin historiallisia sotatanterelajeja, joissa harjoitellaan hilppareilla, miekoilla sun muilla kapuloilla ja astaloilla taistelemista. Lajien tekniikat sisältävät paljon kulttuurilastia, eli tekniikoita tehdään tietyllä tavalla koska vihollisklaanin haarniskoissa oli tietyt ominaisuudet ja ajan vaatetus maaseudulla oli tietynlaista. Tämä koskee Bujinkaniakin, sielläkin on tekniikoita ja asentoja joissa askelletaan tietyllä tapaa nimenomaan siksi että ne tekniikat ovat "haarniska päällä riisipellolla tehtäviä". Ei sellaista historiallista tietotaitoa voi testata hanskat kädessä kehässä sparraten.
Molemmista voi olla hyötyä, jos nakkikiskan Pertsa ui liiveihin, mutta ei niitä siksi treenata. :wall: Vertaatko ehkä painonnostajienkin taitoa sen perusteella, miten he pärjäävät snagarilla?
Potkunyrkkeilyssä lajin historia ja treenimetodit on suunniteltu potkunyrkkeilykehään. Koryu-pohjaisissa lajeissa ne on suunniteltu arkielämän tai sotatilanteiden väkivaltatilanteista selviytymiseen. Jos siis ryhdyt tiedustelemaan "onko lajista X mihinkään vai onko se huijausta" niin miksi vaadit sitten lajin testausta jossain aivan muussa asiassa kuin mihin laji on suunniteltu?
Kyllähän kamppailijoita pitää verrata nimenomaan sen suhteen, kellä on paras ajoitus, kuka lyö koviten, kuka kestää eniten iskuja jne.
Niin sinun mielestäsi. Monessakaan BJJ-koulussa ei kamppailutehoa testata sillä kuka lyö koviten. Eikö BJJ siis ole kamppailua? Jälleen omenat vs. appelsiinit.
Ja jos nyt halutaan jostain syystä vertailla ihmisten pärjäämistä snagarilla, niin onko sinulla oikeasti tietoa
Minä en esittänyt väitteitä lajien toimivuuksista, vaan selvitin kuinka minä ymmärsin tuon mainitun "hissi-metafooran" jonka siis joku muu on jossain alunperin sanonut.
Ei kamppailulajeja oikein voi verrata paperilla siten, että koska henkilö A osaa lyönnit, potkut, hermopisteet, nivellukot ja heitot, on hän ylivoimainen henkilöön B nähden, joka osaa vain lyönnit ja potkut.
En ole näin sanonutkaan. Olen vain sanonut että henkilöllä joka osaa lyönnit, potkut, lukot, kaadot/heitot, mattopainin, asetekniikoita jne. on enemmän työkaluja tai mahdollisia toimintavaihtoehtoja (esim. vahingoittamattomat hallintaotteet) kuin henkilöllä joka osaa ainoastaan lyönnit ja potkut. Siitä kumpi tappelee paremmin en sanonut mitään, paitsi sen että kyseinen hissi-metafora antaisi ymmärtää että tuo pienemmän repertuaarin potkunyrkkeilijä tulisi nopeammin tehokkaaksi kuin se monimutkaisemman repertuaarin harjoittelija.
Kun sitä osaamista on niin monenlaista.
Nimenomaan.
Loppukaneettina voisin sanoa, että henkilön jolle tärkein mittari kamppailutaidossa on urheilusparritaito, ei joku Bujinkan tms. lajina anna varmaan paljoakaan. Joku muu taas saa Bujinkanista juuri sitä mitä haluaakin: suuren lankakerällisen historiallista kamppailutietoutta keskiajan Nipponista kaikkine kulturelleine tilpehööreineen. :kippis1: