Keskuspankkien päätehtävä on hintavakauden ylläpitäminen, mikä yleensä tapahtuu tähtäämällä johonkin tasaiseen inflaatioarvoon, esim EKP tähtää vuotuiseen 2%:n inflaatioon. Virtuaalivaluutoilla ei ole keskuspankkia, joka säätelisi rahan määrää ja korkotasoa, joka johtaa siihen, että myöskään hintavakautta ei ole, vaan virtuaalivaluutan ostovoima voi vaihdella päivästä toiseen kymmeniä prosentteja. Tuollaista "rahayksikköä" on siis aivan mahdotonta käyttää valuuttana: Kauppias ei halua myydä tuotetta virtuaalivaluuttaan sidotulla hinnalla, koska ei voi tietää saako huomenna sillä samalla hinnalla 20% enemmän vai vähemmän muita tuotteita. Samoin kuluttaja ei halua säästää omaisuuttaan virtuaalivaluutassa, koska ei voi tietää voiko sillä huomenna ostaa mitään. Keskuspankin puuttuminen on siis fataali virhe, josta syystä mikään virtuaalivaluutta (jonka hintavakautta ei kontrolloida keskusjohtoisesti) ei voi ikinä toimia rahana.
Tähän asti arvo on kasvanut, koska yhä useampi idiootti on hypännyt mukaan kuplaan, mutta ennemmin tai myöhemmin se tietysti puhkeaa, kuten kaikki muutkin vastaavat kuplat historian aikana ovat puhjenneet. Tosin aivan vastaavia kuplia ei ole nähty, sillä aina ennen spekuloinnin kohteena olleella asialla on ollut jotain sisäistä arvoa. Tulppaanisipuleillekin on sentään jotain tarvetta, joten niiden sisäinen arvo ei ole puhtaasti nolla, toisin kuin bitcoinin.
Kaipaisin vähän perustelua näille väitteille. Ladot mutua, tai jonkun muun mutua, faktana. Ensinnäkin, keskuspankki on hyvin uusi keksintö - kaupankäynti on kuitenkin tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia, vuosia vanha keksintö. Eli on yksinkertaisesti väärin väittää, etteikö kauppaa voitaisi käydä ilman keskuspankin sääntelyä. Toki voidaan vedota, että nykyaikana asia on toisin, mutta kun nykyaikana on käyty kauppaa bitcoineilla, ja käydään tiettävästi edelleen, eli on yksinkertaisesti virheellinen väittämä, ettei bitcoineilla tai kryptoilla voitaisi käydä kauppaa, tai että ei käytäisi.
Myöskin väite siitä, että deflatoorisuus pysäyttäisi kaupankäynnin, on hieman ontuva.
- Ensinnäkin: jälleen kerran bitcoineilla käydään kauppaa, vaikka se on deflatorinen valuutta.
- Toiseksi: mm. teknologia on deflatorista. Ei ole mitään järkeä ostaa puhelinta/autoa/tietokonetta/??? nyt, koska lähitulevaisuudessa saman kapistuksen saa halvemmalla. Silti näitä ostellaan, koska aikapreferenssi, jota deflatorisuutta pelkäävät eivät ota huomioon yhtälöissään.
- Kolmanneksi: Jos ihmiset toimisivat, kuten deflaatiomallissa väitetään, niin kukaan ei ostaisi mitään nytkään. "Mitä järkeä on ostaa nyt mitään, jos valuutan arvo on huomenna enemmän?" == "Mitä järkeä ostaa nyt mitään, koska valuutalla voi ostaa osakkeita, joiden arvo on huomenna enemmän?"
Minä en väitä, että kryptot korvaavat fiat-systeemiä ainakaan lähitulevaisuudessa. Uskon kyllä, että kryptojen käyttö kasvaa ja vie tilaa fiatilta, mutta tuskin tulee haastamaan fiat-systeemiä muuten kuin tietyissä viitekehyksissä. Kunhan puutuin noihin virheväittämiin.
Ja linkkaan tämän artikkelin tänne varmaan kolmannen kerran, kun ilmeisesti sitä ei kukaan lue, sillä edelleen jengi väittää, että bitcoinia ei käytetä kuin a) huumekauppaan b) keinotteluun
https://www.nytimes.com/2015/05/03/magazine/how-bitcoin-is-disrupting-argentinas-economy.html
Joko bitcoinia käytetään ihan normaaliin kaupankäyntiin, tai sitten NY Times on huuhaalehti. Ja joo, artikkeli on vanha, mutta tuon artikkelin kirjoittamisen aikaan bitcoinin arvo heitteli aivan yhtä paljon kuin nykyään, ellei jopa prosentuaalisesti enemmän.
Edit. Lisätään vielä, että kryptot on kyllä jännä aihe, koska osa muuten hyvin argumentoivista ja rationaalisista ihmisistä taantuu aivan käsittämättömästi, kun keskustellaan kryptoista. Osa julistaa, että fiat-raha kuolee suunnilleen ensi vuonna, BTC:n arvo ylittää miljoona dollaria ennen ensi vuosikymmentä, jne. Ja osa huutaa, kuinka BTC on pelkkä ponzin ja tulppaanikuplan yhdistelmä ja että sitä ei voi käyttää, ei käytetä, eikä ole koskaan käytetty yhtään mihinkään, ja että kymmenien miljardien maailmanlaajuinen bisnes on perustunut jo vuosikausien ajan vain muutaman hörhön keinotteluun (on muuten paljon resursseja hörhöillä!), ja että BTC romahtanee viimeistään ensi vuonna alle 10 sentin.