kalmukki sanoi:
On myös havaittu, että niissä valtioissa, joissa on enemmän poliiseja, on enemmän rikollisuutta. Tarkoittaako tämä, että poliisien palkkaaminen ei vähennä rikollisuutta, tai peräti lisää sitä? Ei tietenkään - poliiseja palkataan (ja rangaistuksia kovennetaan) nimenomaan sen korkean rikollisuuden takia. Jos on rauhallista, on varaa ottaa iisimmin.
En puhunutkaan mitään poliisien määrästä, vaan rangaistusten kovuudesta.
Mitä enemmän valvontaa - sitä vähemmän rikoksia. Tämä on aivan selvää. Kysymys on siitä, kuinka paljon valvontaa on sopivasti. Tähän on löydyttävä tasapaino, yksilönvapauden ja monien turvallisuuden välillä.
Poliisivaltio tuntuu houkuttelevalta kriisin aikana. Mutta mikään kriisi ei ole verrattavissa siihen terroriin ja kärsimykseen jonka joka puolelle nenänsä tunkeva ja kaikkea kontrolloiva valtiovalta kykenee kansalaisilleen aiheuttamaan.
Salainen poliisi. Inkvisitio. Terrorilla on monta nimeä.
kalmukki sanoi:
Asia ei ole noin mustavalkoinen. Antiikin kreikkalaiset demokratiat tekivät massiivisia typeryyksiä (esim. Ateenan Peloponnesolaissota), ja Rooman despoottikeisari Augustus rakensi 150 vuotta kestäneen pax Romanan, jonka aikana tavallinen kansalainen eli paremmin kuin koskaan aikaisemmin historiassa.
Tiedän varsin hyvin tämän. Siksi esitinkin nuo esimerkit. Yllättävän usein kun diktaattori nousee valtaan, asiat alkavat "sujua." Otetaan vaikka Caesar, joka nousi valtaan sekasorron vallitessa ja palautti kurin ja järjestyksen kovin ottein.
Pointti ei ole siinä, etteikö despootti voisi olla taitava ja hyväntahtoinen, vaan siitä, että kyseessä ei ole kestävä instituutio. Rooma tuhoutui suurelta osin siksi, että sitä hallitsivat kelvottomat ja korruptoituneet keisarit. Pax Romana kesti 150 vuotta, mikä on kuulostaa ihmeelliseltä, kunnes muistetaan että tuohon aikaan suurimmat mullistukset Roomassa olivat valtion sisäisiä. Silloin hallitsivat muuten sellaiset sankarit kuin Caligula ja Nero. Mitä nyt Rooma paloi kerran tuhkaksi, kunhan germaanit pysyivät rajojen takana. :jahas:
Toinen esimerkki on Napoleon, joka palautti kurin ja järjestyksen Ranskaan verisen ja täysin epäonnistuneen vallankumouksen jälkeen. Hetken meni hyvin, kunnes tämä despootti päätti lähtä sotaan KAIKKIA muita valtioita vastaan. Mm. Venäjän harharetkellä kuoli n. 300000 sotilasta.
120 vuotta tuon jälkeen muuan Adolf Hitler nousi valtaan ja palautti kurin ja järjestyksen, siinä sivussa aiheuttaen yli 50 miljoonan ihmisen kuoleman.
Tarvitseeko lisää esimerkkejä? Stalin, Mao, Kim Jong Il, Pietari Suuri (erittäin verinen)?
On totta että eräät despootit ovat olleet erittäin taitavia ja vaikuttaneet historiaamme ennennäkemättömällä tavalla (Louis XIV "Minä olen valtio", Augustus, Hadrianus, Tiberius, Aleksanteri Suuri, Kingis Khan...), mutta AINA on heidän hallintoonsa liittynyt käsittämätön terrori, ja heidän kuoltuaan on valtio jäänyt poikkeuksetta tyhjän päälle tai heikomman ja huonomman despootin haltuun.
Joskus tuntuu että pieni määrä despotismia olisi paikallaan saadaksemme pyörät pyörimään (demokratia kun on välillä hidas reagoimaan), mutta loppujenlopuksi se lämmittää yhtä paljon kuin kusi 50 asteen pakkasessa.