Asuntovelallisilla ongelmia jo nyt

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu
Ja pakkohan se on, sillä eihän se nyt voi mennä niin, että keskituloinenkaan (n.2500e/kk) ei voi asua kunnolla kaupungissa..]
Niin kun pitäis vielä syödäkin.Minkä verran nämä asumiskulut suomessa on verrattuna muihin EU maihin?
Asutaan varmaankin pienimmissä neliöissä ja maksetaan suurinta mahdollista vuokraa/yhtiövastiketta.
Pakko sanoa vielä ,että rakentamisen laatu on tällä hetkellä todella surkeaa.Tuli käytyä asuntoesittelyssä...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Taidat olla.

Suomessa on EU-maista pienimmät asunnot (keskimäärin 76.5 m2 vuonna 2000), vaikka korkea BKT/capita ja pieni väestöntiheys antaisivat ehkä odottaa muuta. Edes kotitalouden keskikoko, joka Suomessa on melko pieni, ei selitä asuntojen pienuutta. Esimerkiksi Tanskassa asuntojen keskikoko on 108,9 m2 ja Hollannissa 98 m2, vaikka molemmissa kotitalouden keskikoko on suunnilleen sama kuin meillä (2.2 henkeä). Ruotsissa, jossa asunnon keskikoko on 90 m2, kotitalouden keskikoko on vain 2 henkeä. Ruotsissakin siis asuntoala henkeä kohti on Suomeen verrattuna liki 30% suurempi.

http://www.bof.fi/en/suomen_pankki/ajankohtaista/puheet/2003/ss_puhe031127.htm
 
Eihän siellä asuntopulaa ole vaan pulaa kohtuuhintaisista asunnoista. Siihen tuskin auttaa vaikka rakennettaisiin 10 000 uutta asuntoa vuodessa. Uudet on aina kalliimpia kuin vanhat ja jos muutenkin kallista, niin miksi vaihtaa uuteen.
Totta tuo että kohtuuhintaisia asuntoja ei ole. Mutta tuo että uudet ovat kalliimpia kuin vanhat on paskapuhetta. Katseleppa esim. tilannetta Herttoniemenrannassa Helsingissä. Uudet kämpät ovat järjestään halvempia kuin käytetyt pari vuotta vanhat.

Tuolla pari sivua taaksepäin ennustettiin lamaa. 90-luvun laman aikana korot olivat muistaakseni n. 14%. Tuo on käytännössä tässä nyky-yhteiskunnassa (=EU) täysin mahdotonta, ja saman tasoinen lama myöskin. Joku talousasiantuntija osannee varmasti selittää miksi... kuitenkin kelluvat markat ja pankkien kaistapäisyys taisivat olla suurin syy/seuraus ja lama jatkui ja paheni vain. Tosin aika järjettömiä lainoja nytkin pankit antavat maksukyvyttömille henkilöille.
 
EUR/USD-kurssit jatkavat rajua laskuaan, joka osoittaa (muiden mittareiden lomassa) Yhdysvaltain olevan matkalla D:hen eli syvään taantumaan (lamaan).

On arvioitu jo muutama vuosi sitten, että eurosta tulee todennäköisesti keskeisin reservivaluutta vuoteen 2020 mennessä. Kahta eri seikkaa on pidetty merkittävänä, jotta näin tulisi tapahtumaan: joko GBP muuttuu euroksi ja/tai Yhdysvaltain dollari heikkenee merkittävästi.

Jälkimmäinen kehityskulku on nyt realisoitumassa. Näin ollen euroa hamstrataan ja erityisesti dollaria dumpataan. Myös jeniä vaihdetaan lisääntyvissä määrin euroiksi.

Kun euro näin ollen vahvistuu reippahasti, tarkoittaa tämä sitä, että euroalueen vientimahdollisuudet rapistuvat, koska ulkomaalaisilla ei ole varaa ostaa täkäläisiä tuotteita, ja tuotanto täällä vähenee. Euro-alueen ulkopuolelta sen sijaan virtaa tuotteita sisään. Prosessi johtaa siihen, että Euro-alueen sisällä työttömyys lisääntyy, joka joko johtaa taantumaan tai syventää sitä.

Eiköhän siinä asuntojen hinnatkin samalla laske. Tosin lasku tulee todennäköisesti olemaan mallia "kipeä", koska osa laskusta realisoituu siten, että ihmiset eivät pysty hoitamaan lainojaan.

Tämmöistä kauhuskenaariota olen hahmotellut. Voi tietenkin olla, että olen väärässä.


Samoilla linjoilla Timban kanssa. Lähinnä olen yrittänyt miettiä, että millaiset kehityskulut voisivat johtaa tuohon boldattuun tilanteeseen.

En jaksanut kaivaa tuoretta dataa, mutta olisi mielenkiintoista tietää millaiset painotukset reservivaluutoissa on tällä hetkellä.

Syöttösika sanoi, että "maailmanlopun ennustuksia" on aina. En tuommoisista tiedä, mutta tätä jenkkien asuntomarkkinoiden kuplan romahtamista on odotettu vuosikaupalla, ja nyt se näyttäisi realisoituvan ja kovalla kädellä. Jenkkien ylikulutus on auttanut pitämään globaalitaloutta pyörimässä, kun taas nousevat taloudet, kuten Kiina, ovat laittaneet kertynyttä varallisuutta sukanvarteen. Samanaikaisesti jenkkiläiset kuluttajat ja valtio ovat velkaantuneet.

On mielestäni ristiriitaista sanoa toisaalta, että globaali talous kytkee maailman kansantaloudet entistä tiiviimmiin yhteen ja heti seuraavassa lauseessa vetää täysin ristiriitainen johtopäätös "ei Yhdysvaltain taloudella ole enää merkitystä."

Näitä skenaarioita on vaan vähän widun vaikeaa hahmotella, kun erilaisia toimijoita on niin paljon: Maailmanlaajuiset instituutiot, kuten IMF, Maailmanpankit, BIS:t sun muut, EU, EKP, valtiot, keskuspankit, (erityisesti ylikansalliset) yritykset, yksityiset pankit, ym, sekä kuluttajat. Esimerkiksi EKP:n päätöksistä on vaikeaa sanoa, koska euroalueen sisälläkin kehitys on ristiriitaista. Toisaalla on kasvamassa jokin kupla, kun taas toisaalla se on puhkeamassa. Nostetaanko tällöin korkoa, pidetään paikalla vai kenties lasketaan?

Jenkkien tilanne heijastuu Suomeen omasta mielestäni väkisin jossain muodossa. Pörssissä se jo näkyy. Jenkkien taantuman vaikutus Euroopan ja Suomen asuntomarkkinoihin liittyy paljon siihen, kuinka tiukkaa lainapolitiikkaa pankit ovat harrastaneet.

Saa toki esittää toisenlaisiakin mielipiteitä.

Jatketaas tähän suoraan perään:

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Vahva+euro+suojaa+EU-maita+hintojen+nousulta/1135234671598

Vahva euro suojaa EU-maita hintojen nousulta
Julkaistu: 12:06

stt–reuters



Pariisi. Euron vahva kurssi on suojannut EU-maita öljyn kallistumisen haittavaikutuksilta, sanoo EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso.

Barroso kertoo ranskalaisen Journal du Dimanche -sanomalehden haastattelussa, että vahvan euron ansiosta EU-maat voivat ostaa öljyä 66 euron tynnyrihinnalla. Jos euro olisi tasoissa dollarin kanssa, maksaisi öljytynnyri yli 100 euroa.

Barroson mukaan vahva euro on suojannut EU-maita myös muiden maailmanmarkkinahintojen nousulta. Hän ei sen vuoksi kannata euron pakkodevalvoimista, vaan jättää asiassa päätösvallan Euroopan keskuspankille.


Ranska on vaatinut EU:ta puuttumaan euron vahvistumiseen, koska se katsoo vahvan euron haittaavan vientiteollisuuttaan. Barroson mukaan euron heikentyminen kasvattaisi kuitenkin inflaatiota ja heikentäisi ostovoimaa.

Suojaa siis Eurooppaa euroalueen ulkopuolisten tuotteiden hintojen nousulta. Toisaalta vienti vetää huonommin. Euroa hamstrataan reservivaluutaksi, joten euro vahvistuu, ja toisaalta dollaria dumpataan jolloin sen syöksy jyrkkenee. Elellään mielenkiintoisia aikoja.

Se mitä tuossa ei muuten ole mainittu, on se, että öljyn hinta on kallistunut myös euroa/bbl. Eli vaikka euro vahvistuu suhteessa dollariin, öljyn hinta kohoaa edelleen euroissa! Jos tarkkoja ollaan, niin useiden raaka-aineiden (öljy, jalometallit) hinnat ovat todella korkealla.
 
2 vuotta on nyt mennyt kun ongelmat tämän threadin mukaan "alkoivat". Kuitenkaan ongelmia ei vieläkään sanan varsinaisessa merktyksessä ole ja hintojen alenemista odotelleet ketjun alkupään pakkislaiset jäivät nuolemaan näppejään. Tosin vielähän ne saattavat sieltä laskea ;)

No mutta uutisia rintamalta:

Pääkaupunkiseudun asuntokaupassa on nyt ostajan markkinat

Yrjö ja Paula Samulin myyvät Puistolassa sijaitsevaa rivitalohuoneistoaan, ja etsivät samaan aikaan uutta asuntoa kerrostalosta.

Nyt kelpaa asuntoa etsivän elellä. Helsingin Sanomien testikierroksen mukaan pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla on nyt ostajan markkinat.

Helsingin Sanomien toimitus selvitti asuntokauppiaiden tunnelmia asuntonäytöillä sunnuntaina. Toimituksen testiryhmä kiersi 42 esittelyssä Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla.

Viesti näytöiltä oli selvä: asuntokaupoilla ei kenelläkään ole nyt paniikkia, vaan myyjät tietävät melko hyvin todellisen hintatason ja ostajilla ei ole kiire. Näytöille ei tungeksita, kun vaihtoehtoja riittää.

Äkkipikaista päätöstäkään ei tarvitse tehdä, sillä näytöillä tuskin keskustellaan kaupanteosta, saati tehdään tarjouksia. Ja asunnot saattavat olla myynnissä kuukausikaupalla. Keskitalven hitaampi kaupankäynti on kuitenkin virkistymässä.

"Keskimääräiset myyntiajat ovat vuoden alkukuukausina jälleen lyhentyneet", kertoo uuden Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.

Isojen ja uusien asuntojen ostajilla on varsinaiset kissanpäivät. HS:n testikierros osoitti, että jopa uusissa asunnoissa on tinkivaraa.

Röyhkeät ylihinnat ovat myös mennyttä. Huoneistokeskuksen ja SKV:n omistaman Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo, että "pyyntihinnat ovat leikkaantuneet".

Näkemystä tukivat myös HS:n testiryhmän havainnot sunnuntailta. Joitain poikkeuksia lukuun ottamatta asuntojen hintapyynnöt olivat melko hyvin linjassa seudun hintatason kanssa.
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli...upassa+on+nyt+ostajan+markkinat/1135235361752
 
Tuntupa mukavalle, arvioitettiin asunto muijan kans ja arvo on noussu noin 30k€. Ei hassumpaa. Myyntiaikoijen piteneminen on tiedossa eikä myymässä kyllä ollakaan. Mutta kuulema ois tosi helppo myytävä tämä meidän kotimme. :)
 
Tuntupa mukavalle, arvioitettiin asunto muijan kans ja arvo on noussu noin 30k€. Ei hassumpaa. Myyntiaikoijen piteneminen on tiedossa eikä myymässä kyllä ollakaan. Mutta kuulema ois tosi helppo myytävä tämä meidän kotimme. :)
Jep, noin ne välittäjät tienaavat leipäänsä. Pistetään alkuperäinen myyntihinta sellaiseksi että se miellyttää asiakasta ja luvataan että kämpällä on ehkä valmiiksi ostaja. Kämppä myyntiin vaikkapa 3kk sopparilla ja kun kauppoja ei ala syntyä, lasketana hieman hintaa ja odotellaan tarjouksia. Sitten joku tarjoaakin merkittävästi alemman hinnan niin sanotaan että asuntokauppa on hiipumassa ja kannattaa hyväksyä tämä tarjous, seuraavaa ei saata tulla. Hokkuspokkus, välittäjä tienasi 4% ja seuraavaa matoa koukkuun. :hyvä:
 
Jep, noin ne välittäjät tienaavat leipäänsä. Pistetään alkuperäinen myyntihinta sellaiseksi että se miellyttää asiakasta ja luvataan että kämpällä on ehkä valmiiksi ostaja. Kämppä myyntiin vaikkapa 3kk sopparilla ja kun kauppoja ei ala syntyä, lasketana hieman hintaa ja odotellaan tarjouksia. Sitten joku tarjoaakin merkittävästi alemman hinnan niin sanotaan että asuntokauppa on hiipumassa ja kannattaa hyväksyä tämä tarjous, seuraavaa ei saata tulla. Hokkuspokkus, välittäjä tienasi 4% ja seuraavaa matoa koukkuun. :hyvä:
joo mieluummin kannattaa katsoa lähialueelta vastaavien kämppien toteutuneita myyntihintoja esmes. viiveellä tulee tiedot tosin mutta luotettavampi kuin välittäjän puheet.
 
Välittäjiltäkin niitä toteutuneita saa nähdä paperilla ja ovat esillä vaikkei netistä löytyisikään. Näin siis jos on kunnon välittäjä ja kutsuu hänet kotiinsa. Soitteleminen ja toimistolla käyminen on yhtä tyhjän kanssa.
 
Olen tässä jo pidemmän aikaa seurannut asuntojen hintakehitystä asuinalueellani lehdistä, oikotieltä, etuovesta ja asuntojen.hintatiedot.fi:stä ja nyt täytyykin kysyä oletteko muut huomanneet, ettei nuo toteutuneet hintatiedot päivittyvät tonne hintatiedot.fi-"palveluun" ihan helvetinmoisella viiveellä jos edes sinne asti päätyvät? Meidänkin taloyhtiöstä ja ympäröivistä yhtiöistä on myyty lähikuukausina vähintään kymmenen kämppää eikä yhdenkään tiedot ole tulleet palveluun. Mitä hyötyä tollasesta sivustosta on, jos sitä ei pidetä ajan tasalla?

Sanovat, että nykyään on ostajan markkinat, mikä sopii minulle vaikka olenkin mahdollisesti myymässä kämppääni lähiaikoina. Asuntoni ostin 2,5v sitten silloin melko maltilliseen hintaan, joten uskon saavani omani pois + vähän päälle ;). Mielestäni näitä halvemman hintaluokan asuntoja on helpompi myydä nyt, koska hintojen nousun jälkeenkään nämä eivät ole kalliita.

Meidän rapusta on myyty 3 kämppää alle kuukaudessa ja toisesta taloyhtiömme talosta saman verran, joten kai näitä joku haluaa. Itse ajattelin yrittää myydä ilman välittäjää, mutta olen kuullut, etteivät osa ihmisistä edes käy katsomassa asuntoja jotka eivät ole välittäjällä? Harmi, koska jos menee välittäjälle, niin hinta nousee saman tien välityspalkkion verran.
 
Jos kämppäsi on hyvällä aluella, hyväkuntoinen ja hinta kohdallaan, niin ostaja kyllä löytyy. Ei tietenkään ihmisestä, joka on valmis ostamaan vain välittäjältä, mutta näitä reikäpäitä eivät onneksi kaikki ostajat ole. Itse ostaisin asunnon kaikkein mieluiten suoraan omistajalta, koska asuntoesittelyissä kohdatut välittäjät ovat poikkeuksetta olleet lipeviä, häikäilemättömiä, tyrkyttäviä ja asuntoon liittyvistä fakta-asioista todella tietämättömiä. Kaikki selvitystyö piti toisin sanoen tehdä itse tai kysyä suoraan myyjältä, ja palkkion peri välittäjä.

Itse myymisessä ei asunto-osakkeen kohdalla ole mitään vaikeaa, tarjouslomakemalleja löytyy netistä ja isännöitsijältä kaikki tarvittavat paperit. Ainut hankaluus on se, että 50% ihmisistä jotka soittavat ilmoituksesi perusteella, on välittäjiä, jotka ovat vakuuttuneita että saisivat asunnosta huippuhinnan. Yleensä he vetoavat juurikin tuohon, että moni ei halua ostaa suoraan omistajalta. Onneksi niitä ostajia ei tarvita kuin yksi. Kun itse myy, niin näyttöihin harvoin ilmaantuu mitään "turisteja" samassa mittakaavassa kuin välittäjän näyttämiin.

Pitää vain itse muistaa hoitaa markkinointi kunnolla, eli ottaa informatiiviset kuvat, täyttää nettipalveluihin mahdollisimman tarkasti asunnon ja taloyhtiön tiedot, tehdä jonkinlainen pohjakuva sekä ilmoitus näytöistä myös lehden paperiversioon, vaikka näyttöaika olisikin netissä ilmoitettu. Ja tiedot myös printtiesitteeseen joka yhdessä isännöitsijätodistusjäljennöksen kanssa jaetaan näytössä kävijöille.

Sitten on näitä välimaaston ratkaisuja, esim. Igglolla on jonkinlainen omistajamyynnin ja välittäjän käytön välimuoto.
 
Välittäjiin luottamisesta

Amaryllis kiteyttikin hyvin millaista ihmistyyppiä välittäjät usein edustavat. Asunto-osaketta kaupattaessa tarvittava paperityö on niin vähäistä että jättämällä välittäjän pois tienaa helposti useamman satasen/tunti hoitamalla näytöt ja paperit itse. Ostajankin kannattaa aina muistaa että VÄLITTÄJÄLLÄ EI OLE VASTUUTA asunnon oikeista tiedoista (eikä käytännössä kyllä yhtään mistään muustakaan).

Varsinaista maakauppaa (omakotitalo, maatila, kesämökki yms) pystyy myöskin tekemään helposti ilman välittäjää kun ottaa asioista vähän selvää. Kaupanvahvistajan etsiminen, lainhuudatuksen tekeminen sekä mahdollinen maanmittaus ja lohkominen ei pitäisi olla ylivoimainen hoidettava kenellekään normaalijärkiselle.
Toisaalta, laittavathan ihmiset rahaa Winclub/Capita yms rahankusetuksiin niin miksei myös välittäjälle...
 
Tyhmä kysymys, mutta mistä (netistä) löytäisi yksityisten myyjien ilmoituksia? Etuovessa esim. taitaa olla kaikki välitysfirmojen ilmoituksia. Pelkät lehtien rivi-ilmoitukset ovat siitä huonoja, että niihin mahtuu tosi vähän tietoa eikä niissä ole kuvia. Harva viitsii ottaa yhteyttä pelkän "kaksio myytävänä alueella x" perusteella.
 
Itse olin yllättynyt siitä, kuinka merkittävä se pieni rivi-ilmoitus oikeasti on! Ensinnäkin jos tieto näytöstä on vain Oikotiessä, ihmiset soittavat sunnuntaina ja kysyvät että onko se näyttö ny vai ei kun lehdessä ei ollut mitään. Sitten on se porukka, joka oikeasti tulee yksinomaan sen rivi-ilmoituksen perusteella - yllättävän moni! Pieneenkin rivi-ilmoitukseen voi saada paljon tietoa, tyyliin: 31 m2 1h+kk. Yhtiön isot remontit tehty. 120t€, yhteystiedot, omistaja myy. Monella tosissaan tietyltä alueelta asuntoa etsivältä taitaa ihan rutiinilla mennä rivi-ilmoitukset siinä aamukahvin lomassa sunnuntaina. Vaikkei itse ole ihan näin old skool, niin moni muu on ;) Jokseenkin kaikilla näytössäni kävijöillä oli se paperilehti tassussa ja kiinnostavat kohteet rengastettuna.
 
Lienee tosi paikkakuntakohtaista, kuinka paljon asuntoja myydään itse. Katsoin Oulusta "omilla spekseillä" olevia asuntoja tuolta oikotiestä. Hakutulos: 85 asuntoa, josta yksitysen myymiä 1 kpl...
sama kaupunki, 90kohdetta joista 0kpl yksityisen.
 
Kummallista, että pari pankkia on nostaneet prime-korkojaan, koska tässä välissä kerkes pari jo laskemaan niitä. Vaikea uskoa, että tämä piikki olisi kovin pitkäikäinen.
 
Back
Ylös Bottom