Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
KHO:n ratkaisussa 2001/2050 sanotaan näin: "Koska lapset näissä oloissa olivat vähintään kahden vuoden ajan asuneet huoneistossa ennen täysi-ikäiseksi tuloaan, katsottiin, että huoneistoa oli käytetty tuloverolain 48 §:n 1 momentin 1 kohdan tarkoittamalla tavalla perheen vakituisena asuntona, jonka luovutuksesta saatu voitto oli verovapaata tuloa."modified sanoi:Oliskohan noin. Ainakin mutsi joutui siskonsa kanssa maksamaan verot, kun myivät vanhan lapsuudenkotinsa.
No eipä yksinkertaisteta. Tokihan yhtiön kautta voidaan päästä pienempiin verorasituksiin.MuscleMemory sanoi:Vielä tuosta vuokraamisesta yhtiön kautta: ei kannata.
Asuntoihin liittyy riskejä siinä missä muihinkin sijoituksiin. Asuntojen hinnat vaihtelevat niin kuin muidenkin osakkeiden hinnat ja sen lisäksi niihin kohdistuu mm. kalliit transaktiokustannukset, heikko likviditeetti, vuokralaiseen kohdistuvat riskit jne. Asunnot myös kuluvat käytössä ja isommat rempat heikentävät tuottoja reilusti.Tyggis sanoi:Itse työskentelen pankissa ja mielestäni asuntosijoitus on yksi parhaista sijoituksista. Harvoin saat pääomalle yhtä turvallisen / korkeakorkoisen sijoituksen...
Corleone sanoi:KHO:n ratkaisussa 2001/2050 sanotaan näin: "Koska lapset näissä oloissa olivat vähintään kahden vuoden ajan asuneet huoneistossa ennen täysi-ikäiseksi tuloaan, katsottiin, että huoneistoa oli käytetty tuloverolain 48 §:n 1 momentin 1 kohdan tarkoittamalla tavalla perheen vakituisena asuntona, jonka luovutuksesta saatu voitto oli verovapaata tuloa."
Tapaus koski lukion vuoksi asumista muualla, mutta voidaan kai soveltaa muihinkin tilanteisiin. Minun sukulaismieheni sai myydä verovapaasti perimänsä huoneiston, jossa oli lapsena asunut.
Enkös minä sanonutkin, että se ei ole samanlainen tapaus? Ratkaisun sanamuodosta on kuitenkin tulkittavissa se, että omana tai perheen asuntona käytetty asunto voidaan myydä verovapaasti mikäli siinä on asuttu yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Yritän etsiä paremman lähteen jossain vaiheessa.modified sanoi:http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/vuosikirjat/2001/200102050
Tuo koskee vanhempien verovapautta lasten opiskeluasunnon myynnissä eikä millään tavalla asunnon perimistä.
Ratkaisun sanamuodosta on kuitenkin tulkittavissa se, että omana tai perheen asuntona käytetty asunto voidaan myydä verovapaasti mikäli siinä on asuttu yhtäjaksoisesti kaksi vuotta.
Omistusoikeus olisi tullut perimisen kautta. Mutta olet oikeassa, ei tuota voi verrata esittämääni tapaukseen. tuokaan ei suoraan (olettaen, että asumisaika olisi täyttynyt) sovellu. Enpä löydä muutakaan, joten otan huomenna yhteyttä alan asiantuntijaan. Jää vaivaamaan tällaiset asiat.modified sanoi:Siinä mielessä ei, että vanhemmat omistivat asunnon, vaikka lapset siinä asuivatkin.
Tässä hypoteettisessa perimisasiassa taas oletetaan, että lapset olisivat voineet myydä sen opiskelija-asunnon verovapaasti vaikkei heillä ollut siihen omistusoikeutta.
Tässä tarvitaan omistusoikeus.
Näillä ei mielestäni ole mitään yhteistä.
Kyseisellä herralla ei ole tapana höpöttää tai kertoa urbaanilegendoja, on yksi tarkimmista tuntemistani henkilöistä. Sovitaanko niin, että minä tarkastan asian henkilöverotuksen asiantuntijalta huomenna. Keskustelin jo silloin kun asia oli ajankohtainen erään tällaisen kanssa ja muistaakseni hän tuki minun näkemystäni ja niin teki päätöksen tehnyt verotoimistokin. Katsellaan, kyllä asia selviää.modified sanoi:Sukulaismiehesi höpötykset lienevät urbaania legendaa.
Huoneistojen vuokraamisesta verotetaan pääasiassa tuloverolain mukaan. Pienimuotoisessa sijoittamisessa yhtiö välissä vain lisää kuluja ja vaikeuttaa voiton maksamista. Lisäksi nykyisin ei asunto-osakkeita enää arvosteta nettovarallisuudessa verotusarvon mukaan.Corleone sanoi:No eipä yksinkertaisteta. Tokihan yhtiön kautta voidaan päästä pienempiin verorasituksiin.
Tokihan siitä enemmän vaivaa on, mutta ei se nyt yksinkertaisesti ole huonompi vaihtoehto. Asunto-osakkeiden kohdalla nettovarallisuudessa käytetään sitä arvoa kumpi on poistamattomasta hankintamenosta tai verotusarvosta suurempi . Ei kai siinä mitään muutoksia ole aiempaan, ainoastaan verotusarvon nimi muuttuu luultavasti vertailuarvoksi, koska varallisuusverotus poistuu.MuscleMemory sanoi:Huoneistojen vuokraamisesta verotetaan pääasiassa tuloverolain mukaan. Pienimuotoisessa sijoittamisessa yhtiö välissä vain lisää kuluja ja vaikeuttaa voiton maksamista. Lisäksi nykyisin ei asunto-osakkeita enää arvosteta nettovarallisuudessa verotusarvon mukaan.
Varallisuusveron poistuttua ja muutoinkin yritysverotusta uudistettaessa tosiaan kävi niin, että asunto-osakkeista nettovarallisuutena lasketaan poistamaton hankintameno. Rakennuksista käytetään vielä verotusarvoa tai hankintamenoa, kumpi vain on suurempi. Kyllähän tuosta on valitettu eduskunnalle mutta tilanne on tällä hetkellä tämä.Corleone sanoi:Tokihan siitä enemmän vaivaa on, mutta ei se nyt yksinkertaisesti ole huonompi vaihtoehto. Asunto-osakkeiden kohdalla nettovarallisuudessa käytetään sitä arvoa kumpi on poistamattomasta hankintamenosta tai verotusarvosta suurempi . Ei kai siinä mitään muutoksia ole aiempaan, ainoastaan verotusarvon nimi muuttuu luultavasti vertailuarvoksi, koska varallisuusverotus poistuu.
Minä tuossa jo kirjoittelin pitkän pätkän siitä, miten olet väärässä. Etsin kaikki lakimuutokset ja käsittelyvaiheetkin, kunnes huomasin, että ajattelin koko ajan vain kiinteistöjen verotusarvoja. Onneksi en ehtinyt sitä lähettää. Aika noloa, kun itsekin kirjoitin juuri asunto-osakeyhtiöistä tuossa edellisessä viestissä.MuscleMemory sanoi:Varallisuusveron poistuttua ja muutoinkin yritysverotusta uudistettaessa tosiaan kävi niin, että asunto-osakkeista nettovarallisuutena lasketaan poistamaton hankintameno. Rakennuksista käytetään vielä verotusarvoa tai hankintamenoa, kumpi vain on suurempi. Kyllähän tuosta on valitettu eduskunnalle mutta tilanne on tällä hetkellä tämä.
Weak sanoi:En jaksanut lukea koko topiccia läpi, mutta uutisissa mainittiin, että asuntojen hinnat alkavat mahdollisesti laskea vuoden sisällä. Että ehkä ostoa kannattaa lykätä muutamalla vuodella, jos tuottoa meinaa saada...