Ass-to-grass vs 90 asteen kyykyn rasitus polville

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja JFG
  • Aloitettu Aloitettu

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Ei kait noille vajaille kyykyille ole muuta käyttöä, kuin oikeasti polvivammaisten jumppa ja egoilu:rolleyes:

Tai akilesjännejäykkien jumppa... Itse en pääse syväkyykkyyn edes ilman painoja :). En oikeastaan saa edes reisiä lattian kanssa samaan kulmaan menemättä ihan linkkuun. Voisikohan tolkuttoman pitkillä jaloilla ja lyhyellä selällä olla myös osuutta asiaan? Pitäsi kyllä varmaan yrittää myös hieman venyttää noita akilesjänteitä.
 
Täältä ääni syväkurkul..eiku kyykylle.

Parempi polville, parempi selälle.

Ja hei, täysi liikerata niinkuin muissakin liikkeissä, ei kai se nyt huono voi olla.

Ja jos ei taivu, niin venyttelemään.
 
Kyykylle pari hyvää rajaa

Pohkeet ei saa painaa takareisiin. Saavat siis koskea, mutta kovin kummoista painetta ei saa välissä olla. Tarkoittaa myös ettei näiden lihasten joustoa käytetä pompauttamiseen

Kantapäät maassa

Mikäli pohkeet venyvät hyvin, polvet vain vähän varpaiden edelle, muutoin asento pysynee hyvänä niin kauan kun kantapää on maassa. Tarkoittaa myös, ettei mitään ihmeen tukia kantapäiden alle

Niin syvään kuin näiden sääntöjen puitteissa saa.
 
Fierfly: Ongelmasi taitaa sittenkin olla ylätakareisien jäykkyys. Noin luulin itsekin muutama kuukausi sitten ja toitotin sitä täällä, kunnes arvon nimim. jto vinkkasi että ongelma saattaakin olla muualla... Venyttelepäs noita takareisiä muutama viikko ja kokeile uudestaan. Hyvä venytys on istua penkillä ikään kuin kyykkyasennossa ja painaa napaa kohti penkkiä.

Nykyään pääsen kyykkyyn ihan ok, vaikka enemmänkin voisin vielä venytellä.

On-topic: Itselläni on polvikivut jääneet ihan reidenojennukset jättämällä, eli molemmat kyykyt (normi- ja syvä-) sopii.
 
nyt sitten pitää muistaa että esim. toi MKM:n mainitsema zatsiorskyn artikkelin 90 asteen kulma tarkoittaa nimenomaan POLVIkulmaa, eikä sillä ole mitää tekemistä esim. vaakasuoran tai voimanostosyvyyden kanssa. unohtakaa nyt jo hyvät ihmiset se joku ihmeellinen "reisi 90 asteen kulmassa" -nimitys voimanostosyvyydelle.

joka tapauksessa paine polvilumpion takapinnalle kasvaa mitä syvemmälle mennään ja neljällä viidestä voimailijasta siellä on enemmän tai vähemmän pahoja kulumia. onko ne kivuliaita, onkin sitten vain ajan kysymys. jos ovat, ei juuri kyykkäilyjä enää tehdä. tähän lainasin peter pippinskiöldiä, joka on polvispesialisti diakonissalaitoksella.

ite oon sitä mieltä, että PUOLIkyykyt on aika rasittavia polvelle, vaikkei mennä kovin syvälle. tää johtuu mun mielestä kuitenkin suhteessa liian suurista painoista verrattuna yleiseen voimatasoon. ihan liikaa näkee mm. palloilijoiden tekevän puoli- ja korkeeta kyykkyä heille hirveillä painoilla, jolloin koko muu kropan voimataso laahaa jäljessä eikä saa annettua tukea. esim. ukkeli, joka kyykkäsi n. 120 asteista kyykkyä penkille 150 kg:lla ja sai mun testattua sen ennen omaa ohjelmaa voimanostosyvyydestä 3*50kg... se siitä...
 
Mielenkiintoista oliskin tietää tuo lumpion paine kun otetaan mukaan tyypilliset erot kisasyvyyden ja syväkyykyn raudoissa. Eli tuleeko kevyemmillä syväkyykkyraudoilla isompi rasitus kuin isommilla kisaraudoilla? Toinen on se että onkohan tuo 4/5 voimailijasta sunnuntaivoimailijoita, vai puhutaanko kisaavista joilla raudat on reilusti isompia kuin harrastelijoilla.

Noi olisi mukava tietää ihan oman mielenrauhan takia, koska ajatus siitä että kyykyt rouhivat hiljalleen rustoja pois ilman kummempia oireita, on aika inhottava. Omien kokemusten pohjalta pienilläkin raudoilla kyykkäys on vain stabiloinut polvilumpiota joka pyrki aikanaan vetämään sivuun ja kipeytymään samalla.
 
Maalaisjärjellä ajatellen, niinhän se kyllä on että vajaaksi jätetyssä kyykyssä voidaan käyttää isompia painoja -> enemmän rasitusta polvelle kuin pohjaan tehdyssä jossa vähemmän painoa. Jos kroppa on tottunu menemään syvälle niin yllättävä painonlisäys voi olla paha juttu vaikka kyykky jääkin reilusti vajaaksi...

Jos siis pohjaan asti tekee niin todennäköisesti keskikroppa, polvet ja muut on messissä sen painon kanssa. Jos taas huitasee vaikka reippaasti ylimäärästä ja tekee vajaampaa niin joku paikka pettää suuremmalla todennäköisyydellä? Sama juttu kun jos ei tee kyykkyä ollenkaan, mutta pelkkää prässiä... ja siinä liikkuu sanotaan vaikka 300kg sarjat. Sitten menee kyykkäämään vuoden kyykkytauon jälkeen ja laittaa siihen tankoon vaikka 140kg "kun prässissäkin on 300kg", niin huonosti voi käydä - keskikroppa ei oo riittävän tukeva jne.

Tulee tehtyä räjähtävä negatiivinen. ;)

EDIT: samoista syistä mä en käytä vyötä tai polvisiteitä, ei tuu fuskattua itteänsä ja laitettua painoa enemmän kuin mitä kroppa kestää/itte pystyy stabiloimaan. Tosin en tee ykkösiä tai kakkosia, niissä olis varmaan eri juttu... ehkä jossain vaiheessa tulee kohta josta ei enää pääse ylöspäin ilman vyötä tai muita?

EDIT2: mun tapauksessa syväkyykky tarkoittaa: hitaasti alas, kunnes pohje hipaisee reittä. Sitten kiihtyvällä nopeudella ylös. Se varmaan tekee polville aika pahaa jos pohjista pompauttaa hyödyntäen polvinivelen rustojen elastisuutta. Mun välityksillä polvet pysyy kiltisti varvaslinjan takana ja sääri on lähes 90 asteen kulmassa lattiaan nähden. :)
 
no mä en kyllä tekis pohjakyykkyjä (tarkoittaa mun kirjoissa siis kyykkyä, joka ei mene enää alemmas, vaikka päästettäs lihat löysiksi. useilla kun se "kuviteltu pohjakyykky" jää jopa voimanoston mittasyvyydestä hieman polvien eteen-alaspainumisen takia.), ellei laji ole painonnosto. kevyet/kohtuulliset jumppailut ei pahaa tee, mutta muutoin en nää tarvetta pohjiin pamautella. voimailijoilla tossa tarkotetaan kyllä aika laajalla skaalalla kaikenlaisia harrastelijoista koviin nostajiin. laaja liikerata ei ole mitenkään perusteltua lihaksen tai voimantuoton kannalta. usein on jopa helpompaa pompauttaa se sieltä pohjasta kuin mittasyvyydestä. hack- tai etukyykyssä tää vielä korostuu, kun pakarat auttaa sieltä pohjasta hieman enemmän.
 
polvinivelen rustojen elastisuutta ei juuri voi käyttää, vaan se lihas ja jänteet tetkee työn.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Maalaisjärjellä ajatellen, niinhän se kyllä on että vajaaksi jätetyssä kyykyssä voidaan käyttää isompia painoja -> enemmän rasitusta polvelle kuin pohjaan tehdyssä jossa vähemmän painoa. Jos kroppa on tottunu menemään syvälle niin yllättävä painonlisäys voi olla paha juttu vaikka kyykky jääkin reilusti vajaaksi...

Toisaalta taas juuri lumpion ja reisiluun välisen nivelen paine on varmasti vähintäänkin kova, kun mennään ihan pohjaan asti, kun etureisi kiskoo sitä lumpiota vasten reisiluuta.

Kumpi on sitten kovempi rasitus? Entiiä..
 
Tämä menee vähän :offtopic: , mutta itselläni ainut tapa saada rasitusta vastus medialikselle, on syvä kyykky.
Siis siinä mielessä syvä, että menis voimanostokisoissa läpi.

Mikään muu liike siihen ei ota, paitsi nyt syvä hackki, mutta sitä ei polvet kestä.

Eli tällainen vähän toisarvoinen plussa syvä(hkölle) kyykylle.
 
SerialLoser: -Jaa´a, kyllä se on viimeiset 20 astetta loppuojennusta mikä vastus medialista harjoittaa parhaiten. Mutta ei siitä syvälle kyykkäämisestä haittaakaan ole sitä treenatessa...:)
 
itellä oli ongelmia syksyllä polven kanssa, mutta sitten lääkärin määräämään tauon jälkeen rupesin taas treenamaan alakroppaankin ja otin käyttöön bill starrin sf-ohjelman jossa on kyykkyä 3xvko.opettelin kyykkäämään niin syvältä mihin asti pääsen ja sen jälkeen ei oo polvikipuja ollu, aikasemmin kun tein tynkäkyykkyjä oli polvet kipeenä.minulle ainakin syvät kyykyt(asstograss) olleet parempia
 
yhdessä treenissä aikoinaan tein atg-kyykkyjä eikä painoa ollut maximissaan kuin 70kg ja seuraavina päivinä polvet olivat oudot (en muista enää tarkkaan millaiset, mutta ei hyvät). tätä nykyään teen syvyydellä peffa polvien korkuudella, toisinaan jää hiukan ylemmäs.

tässä olen huomannut polvienkin ottavan hittiä, kun lataa ne ego painot ja tekniikka kusee.

kyykky on mulle vaikein liike ja tuntuu turhauttavalta kun ei oikein mitään tapahdu. no pian annetaan niille oikein erikoishuomiota.


kaiken jauhannan jälkeen en suosi atg-kyykkyä (joskus pelottaa katsoa kun jotkut rytkäyttävät pompulla)
 
Eiköhän pistetä samantein koko kyykkytermistö kokonaan uusiksi, palataan alkulähteille ja unohdetaan koko helvetin syväkyykky. Kyykky olkoot se kyykky, johon lapsi menee, kun sitä pyydetään näyttämään kyykky, eli siis se vitun syväkyykky. Olkoot ne muut sitten vaikka puolikyykkyjä, vajaakyykkyjä tai ihan mitä vaan pyllistyksiä.

Itse kyykkään normaalisti luontoäidin tyyliin. Takareisi menee kunnolla pohkeisiin kiinni, mutta en missään nimessä päästä koko painoa nivelten vaaraan, saatikka pompauta, vaan jännitys säilyy koko liikkeen ajan.

Pienemmillä painoilla (50-60kg) teen joskus venytysharjoituksia siten, että jään alas kyykkyyn pitkäksi aikaa. Tuossa on hyvä hakea oikea jalkojen asento kyykkyä varten. Sitten kun alhaalla kyykyssä voi olla vaikka loputtomiin ilman epämukavia tuntemuksia, niin kannattaa laittaa kinttujen paikka ja jalkaterien suunta merkille. Samasta asennosta on sitten hyvä kyykätä.

Jos joskus tuntuu yläpolvessa vähän kipua, niin menen punnerruspenkille polvilleen siten, että nilkat on ulkopuolella. Nojaan painoa polville ja annan polven ympäristöineen venyä. Siinä pari minuuttia ja simsalabim kipu on poissa seuraavissa sarjoissa.

Itsellä voima loppuu kyykkysarjoissa ensimmäisenä keskivartalosta, eli paketti hajoaa vaikka jaloista potkua löytyykin. Kyykkykoneessa (tämän tyylinen) sarjapainot huitelevat jo 200 kilon paremmalla puolella, mutta oikeassa kyykyssä saa ottaa puolet pois.
 
Toisaalta taas juuri lumpion ja reisiluun välisen nivelen paine on varmasti vähintäänkin kova, kun mennään ihan pohjaan asti, kun etureisi kiskoo sitä lumpiota vasten reisiluuta.

Näin on. Suljetussa ketjussa rustoon kohdistuva paine kasvaa mitä syvemmälle mennään. Avoimessa ketjussa ilmiö on päinvastainen. (tästä löytyy ihan vakastiotettavaa dataakin)

"Myyttijuttu" (nopeasti luettuna) oli mielenkiintoinen. Harmi että se paneutui tukisidoksiin (acl, mcl jne.), eikä käsitellyt rustoonkohdistuvaa painetta. Paine kun on se avainsana, varsinkin silloin kun puhutaan rustovauriosta.

Terve heebo tehköön sitä mikä tuntuu hyvältä. Rustovaurioiset pysykööt kaukana reisipenkistä ja tehkööt minikyykkyjä ehdottomasti 90:n yläpuolella tai ainakin kivuttomalla liikeradalla.

Ja ne jotka eivät osaa, opetelkoot tekniikan.
 
komppaan vahvasti fysiota. juuri toi paine on se ratkaseva sen rustokuormituksen takia ja se ei taatusti pienene syvälle mentäessä. jotkut sietää pommipohjakyykkyjä ja hackejä iät ja ajat ilman kivun aavistustakaan ja jotkut hajottaa polvensa ekassa treenissä... älkää siis tuijotelko/kuunnelko liikaa muiden hommia, vaan edetkää oman kropan mukaan.

serial loser: medialikselle hyvä special-liike on reisiojennuksen viimenen 20 astetta. sopii mainiosti sekä bodailuun että kuntoutukseen etureiden lihastasapainoa korjattaessa. joillakin medialis saattaa olla heikompi huonon kiinnityskohdan takia tms, joten saattaa aiheuttaa vaivoja. muutoin en reisiojennusta suosittele juuri mihinkään.

takakyykyistä muutenkin suosin voimatyylisiä kyykkyjä, eli polvet ei matkaile kauheesti eteenpäin, vaan käytetään huomattavasti lantion ja keskivartalon lihaksia nostamiseen. bodailut yms. touhut on sitten asia erikseen.
 
no mä en kyllä tekis pohjakyykkyjä (tarkoittaa mun kirjoissa siis kyykkyä, joka ei mene enää alemmas, vaikka päästettäs lihat löysiksi. useilla kun se "kuviteltu pohjakyykky" jää jopa voimanoston mittasyvyydestä hieman polvien eteen-alaspainumisen takia.), ellei laji ole painonnosto. kevyet/kohtuulliset jumppailut ei pahaa tee, mutta muutoin en nää tarvetta pohjiin pamautella. voimailijoilla tossa tarkotetaan kyllä aika laajalla skaalalla kaikenlaisia harrastelijoista koviin nostajiin. laaja liikerata ei ole mitenkään perusteltua lihaksen tai voimantuoton kannalta. usein on jopa helpompaa pompauttaa se sieltä pohjasta kuin mittasyvyydestä. hack- tai etukyykyssä tää vielä korostuu, kun pakarat auttaa sieltä pohjasta hieman enemmän.

Syvän kyykyn tapauksessa nopea liikenopeus/pommikyykyt lisää toki tuota voimatuottoa ala-asennossa kuten painonnostajista tiedät.
Mutta sekin on lähinnä jänteistä tulevaa voimaa, eikä juuri lihaksista.

Vähän siihen kantaa olen tullut, että tarpeeksi syvä kyykky on, kun takareisi/pohje hipaisee toisiaan tai aavituksen korkeampi kyykky eikä paineet laskea ala-asennossa/jäädä lepäämään rustojen päälle.

Edit:
Ja kehonrakennusmielessä on hyvä päästää aavituksen verran polvia eteenpäin(eikä ottaa voimaa voimanostotyylillä suorista vatsalihaksista ja takareisi/pakara/alaselkä akselilta...) ja ottaa voimaa suoritukseen etureisiltä enemmän.
Tosin etukyykky voittaa takakyykyn omasta mielestäni tässä suhteessa, jos etureisiä meinaa treenata.
 
Syväkyykyssä loppuu "pompauttelu" kun pitää jännityksen koko ajan päällä ja vaikka pysäyttää liikkeen hetkeksi pohja-asennossa. Se, että syväkyykyssä joku pompauttaa painoja ei tee liikkeestä huonoa. Se tarkoittaa vain sitä, että suorittaja tekee hyvää liikettä tahallaan väärin fuskaamalla suorituksessa (sama asia kuin että vartalon heijaaminen ei tee hauiskäännöstä huonoa liikettä).

Toinen temppu millä tämän liikkeen saa takuulla vaaralliseksi on vajaakyykkyjen egorautojen käyttäminen. Syvältä tehtynä kyykyssä ei enää nousekaan ne mahtavamman näköiset rautakasat vaan on pakko nöyrtyä ja tehdä liikettä omien todellisten voimiensa mukaisesti. Muuten on takuulla vaaratilanteita ja ongelmia edessä. Syvältä tehty kyykky myös *vaatii* jalkojen ja keskivartalon kunnollista venyttelyä, jotta tekniikka pysyisi kasassa. Tämä on pelkkää plussaa, koska venyttely tulee melkein pakolliseksi, eikä sitä voi enää laiskuuttaan skipata (jos ei sitten ole luonnostaan todella taipuisa).

(Syvä)kyykky kunnolla suoritettuna on imo yksi parhaita liikkeitä mitä on olemassa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom