Aspartaami hyvästä vai ei?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ilkka2
  • Aloitettu Aloitettu
Duodecimistä:

Aspartaami ja stevioliglykosidit makeutusaineina

Aspartaamin turvallisuutta on arvioitu jälleen kerran osana lakisääteistä lisäaineiden turvallisuuden uudelleenarvioinnin ohjelmaa (8, 10). Viime aikoina julkaistut monet kohua herättäneet mutta menetelmiltään puutteelliset tutkimukset muun muassa aspartaamin karsinogeenisuudesta (11, 12, 13) eivät ole antaneet aihetta muuttaa aspartaamin turvallista päiväannosta (40 mg/painokilo/vrk). EFSAn tieteellisten asiantuntijoiden mukaan tutkimukset eivät ole osoittaneet, että aspartaami aiheuttaisi esimerkiksi aivokasvainten lisääntymistä. Yksi sen aineenvaihduntatuote on metanoli, jota on epäilty aspartaamin mahdollisen karsinogeenisuuden aiheuttajaksi. Eläinkokeet eivät kuitenkaan ole vahvistaneet tätä yhteyttä. Metanoli on muun muassa hedelmien kuidun (pektiinin) pilkkoutumistuote, joten sen merkittävämpiä lähteitä ruokavaliossa ovat hedelmät ja hedelmämehut. Toisen aspartaamin aminohapoista, asparagiinihapon, epäiltyä neurotoksista vaikutusta ei myöskään ole voitu osoittaa toteen. Fenyylialaniinin suhteen riskiryhmänä ovat vain fenyyliketouriaa sairastavat, minkä vuoksi aspartaamia sisältävät elintarvikkeet tulee merkitä selkeästi. Aspartaamin ADI perustuu suureen annokseen, joka ei aiheuttanut minkäänlaisia haittavaikutuksia koe-eläimille (14).

Stevia-nimisestä kasvista erilaisin prosessoinnin keinoin eristetty stevioliglykosideja sisältävä uute on saanut mainetta "luonnollisena" makeutusaineena. Stevioliglykosidit (E960) eivät kuitenkaan ole sen enempää luonnollisia kuin mikä tahansa luonnossa esiintyvä yhdiste, joka on eristetty alkuperäisestä lähteestään. Ovathan esimerkiksi aspartaamin ainesosat, fenyylialaniini ja asparagiini (aspartiinihappo), kaksi tavallista ruoan proteiineissa esiintyvää aminohappoa. Stevioliglykosidien turvallinen päiväannos 4 mg/painokilo/vrk on kymmenen kertaa pienempi kuin aspartaamin (15). ADI perustuu pitkäaikaiseen karsinogeenisuuden testaukseen rotilla, jossa suurilla annoksilla ilmeni painon laskua, lisääntynyttä kuolleisuutta ja muutoksia tiettyjen elinten koossa. Pienen ADIn vuoksi stevioliglykosidia saa lisätä elintarvikkeisiin vain niin pieniä määriä, että se ei useinkaan riitä tuottamaan haluttua makeutta. Tavallisesti stevioliglykosideja sisältäviin juomiin ja jogurtteihin on lisätty myös fruktoosia.

Linkki: www.duodecimlehti.fi - UUSIN NUMERO

Muutenkin ihan hyvää luettavaa ruoka-ainehysteerikoille ja muillekin :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Helppoa. Ei ole vielä parempaa tullut vastaan. Sokeri, ei. Stevia litkut sisältää edelleen julmasti sokeria (esim pepsi next, sokeria 30% vähemmän) + maku ei täsmää omaan suuhun. Aspartaami voittaa toistaiseksi.

Parempi vaihtoehto jättää kokonaan juomatta? :)

Ja jos sitä maitorahkaa on pakko maustaa niin marjoja eikä funlightia!

- - - Updated - - -

Duodecimistä:



Linkki: www.duodecimlehti.fi - UUSIN NUMERO

Muutenkin ihan hyvää luettavaa ruoka-ainehysteerikoille ja muillekin :)

Hakee kaupasta sitä itteään eli kuivattuja lehtiä jauhettuna tai jos osaa niin kasvattaa itse :)
 
Parempi vaihtoehto jättää kokonaan juomatta? :)

No se olisi paras (ja halvin) vaihtoehto, mutta kun ei pysty.

Tosin itse pidän limppareiden pahempana puolena hampaisiin kohdistuvia vaikutuksia, kuin aspartaamia. Jos muuten tarkkoja ollaan, niin aspartaami lienee hampaillekin terveellisempi vaihtoehto (kuin sokeri tai sokeri+stevia kombo). Lällislää.. ;)
 
Tosin itse pidän limppareiden pahempana puolena hampaisiin kohdistuvia vaikutuksia, kuin aspartaamia.
Näin ajattelen itsekin asian.

Muutenkin näissä usein unohtuu kokonaiskuva, kun ruvetaan meuhkaamaan jonkun yksittäisen ainesosan terveysvaikutuksista. Tyyliin natriumglutamaatti on saatanasta -> suolan käyttö lisääntyy -> kokonaishyöty terveyden kannalta ei ainakaan kasva.
 
No se olisi paras (ja halvin) vaihtoehto, mutta kun ei pysty.

Tosin itse pidän limppareiden pahempana puolena hampaisiin kohdistuvia vaikutuksia, kuin aspartaamia. Jos muuten tarkkoja ollaan, niin aspartaami lienee hampaillekin terveellisempi vaihtoehto (kuin sokeri tai sokeri+stevia kombo). Lällislää.. ;)

Ite vierotuin kun hankin sodastreamin. Siihen sekaan hiukan sitruunaa ja greippiä. Toimii!
Hifistelypäivinä granaattiomenaa.
 
Ite tuli juotua tossa 13-15 ikävuotena viikossa varmaan 6litraa light limuja. Nykyään lasi päivässä. Enpä mitää erikoisia haittavaikutuksia ainakaan vielä huomannut
 
Limuja tullut juotua päivittäin 1-1,5 litraa ja lightiin vaihdoin pari vuotta takaperin, koska kaloreita kerty aika järkyttävästi noista. Vatsa oli sekaisin koko tuon ajan, jonka sokerittomia limuja kiskoin, mutta vasta n. kuukausi sitten hoksasin, että syynä voisi olla aspartaami(tai limut ylipäänsä). Vähensin sitten limut satunnaisiin pikaruokailuihin ja vähän säännöllisempin energiajuomiin ja ongelma hävisi parissa vuorokaudessa. Pieniä määriä ainakin on kestänyt juoda, mutta yllättävän hyvin pärjännyt ilmankin. En sit tiedä onko mulla jo joku syöpä tosta, vai tykkäskö vaan elimistö huonoa :D
 
Ettei mee ihan mauttomaks ni tässä hiukan luettavaa...

FDA
http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dailys/03/jan03/012203/02p-0317_emc-000199.txt

Tässä hauskat listat tutkimuksista.

Yhtiöiden rahoittamien tutkimusten tulokset:
Peer Reviewed PRO-aspartame studies

Yliopistojen + muiden ei yhtiörahotteisten tutkimusten tulokset:
Peer Reviewed ANTI-aspartame studies

En huuda salaliittoteoriaa mutta on toi nyt aika hauskaa objektiivista luettavaa :)
Joskus tutustuin tarkemmin noihin vikan linkkisi tutkimuksiin. Otin muistaakseni 4 ensimmäistä ja ei todellakaan vakuuttanut. Oletko itse katsonut tarkemmin noita tutkimuksia?
 
Hakee kaupasta sitä itteään eli kuivattuja lehtiä jauhettuna tai jos osaa niin kasvattaa itse :)
Miten tämä ratkaisee mitään? Saa ainetta sen luonnollisemmassa muodossa ja sitä on helpompi kiskoa yliannoksia? Siinä ottaa tietoisen riskin, koska ihan niin kuin aspartaamihysteerikot väittävät, että emme voi olla varmoja aspartaamin turvallisuudesta, niin sama pätee steviaankin. Ei sille muuten olisi määritelty turvallista päiväannosta. Onko tässä steviahypen takana nyt se luonnollisuus se ykkösasia? Luonnollisuus nyt on yksi paskimmista argumenteista ikinä. Ihan kuin luonnossa ei esiintyisi mitään vaarallisia aineita.
 
Miten tämä ratkaisee mitään? Saa ainetta sen luonnollisemmassa muodossa ja sitä on helpompi kiskoa yliannoksia? Siinä ottaa tietoisen riskin, koska ihan niin kuin aspartaamihysteerikot väittävät, että emme voi olla varmoja aspartaamin turvallisuudesta, niin sama pätee steviaankin. Ei sille muuten olisi määritelty turvallista päiväannosta. Onko tässä steviahypen takana nyt se luonnollisuus se ykkösasia? Luonnollisuus nyt on yksi paskimmista argumenteista ikinä. Ihan kuin luonnossa ei esiintyisi mitään vaarallisia aineita.

Kaikesta voi kiskoa yliannostuksen. En ole steviahypettäjä, edelleen palaan kommenttiini jossa mieluummin suosittelen vaikka marjoja makeutukseen kuin mitään muuta :)

Lopettaakseni omalta osani keskustelun, kenenkään en ole kuullut lopettaneen stevian käyttöä terveysongelmien takia, aspartaamin olen. Näin myös itse tein. Steviaa on käytetty todella pitkään kasvista saaduilla lehdillä ja sen päätarkoitus on ollut makeuttaa. Aspartaami kehitettiin kemialliseen sodankäyntiin.

Uskonko että tutkimustuloksia muokataan sopimaan bisnesintressejä (molempien osalta), totta munassa.
Uskonko että luonnollinen muoto aineesta on parempi kuin koeputkessa eritelty jaloste, totta helvetissä.
 
Uskonko että tutkimustuloksia muokataan sopimaan bisnesintressejä (molempien osalta), totta munassa.

Esim. öljy-yhtiöiden liikevaihto on helvetisti isompi kuin makeutusainefirmojen, mutta kuitenkaan ne eivät ole saaneet maksetuksi tarpeeksi, jotta voisivat muokata tutkimustuloksia fossiilisten polttoaineiden haittojen osalta. Eikö tämä ole vähän ristiriitaista susta?
Uskonko että luonnollinen muoto aineesta on parempi kuin koeputkessa eritelty jaloste, totta helvetissä.
Millä perusteella?
 
Millä perusteella?

Itselle tulee ainakin mieleen vaikka C-vitamiini, syntetisoitu ja luonnollinen C-vitamiini ovat kemiallisesti identtisiä, mutta voihan esim. C-vitamiinilisien täyteaineista mahdollisia haittoja, ja tässä oletetaan että sen synteettisen tuotteen valmistuksessa ei ikinä tulisi mitään virheitä, jolloin ei tuotteisiin voisi päästä liian paljoa / liian vähää määrää haluttua yhdistettä.
 
Esim. öljy-yhtiöiden liikevaihto on helvetisti isompi kuin makeutusainefirmojen, mutta kuitenkaan ne eivät ole saaneet maksetuksi tarpeeksi, jotta voisivat muokata tutkimustuloksia fossiilisten polttoaineiden haittojen osalta. Eikö tämä ole vähän ristiriitaista susta?

Näitä kahta nyt vähän vaikea lähteä vertaamaan keskenään? :D

Laihdutustuotteet vs. planeetan varojen hyödyntäminen. Ehkä hiukan eri mittakaavan puuhaa ja on hieman eri tavalla tapetilla.
 
Ja noihin testien luotettavuuksiin.

Hiukan liian monta kertaa on tuote testattu&hyväksytty markkinoille ja muutaman vuoden käytön jälkeen kielletty kokonaan myrkyllisenä. Eikä ole johtunut uusista löydyksistä vaan maa kerrallaan alkanut asettaa käyttökieltoa ja lopulta hyväksynnän tehnyt virasto oli sitten FDA tai EFSA asettaa tuotteen käyttökieltoon. Esimerkkinä keltaiset väriaineet jotka aiheuttivat ylivilkkautta ja keskittymishäiriöitä lapsissa.
 
Aspartaami kehitettiin kemialliseen sodankäyntiin.

Ja Viagra verenpainelääkkeeksi. Mitä väliä mihin on alunperin kehitetty?

Uskonko että luonnollinen muoto aineesta on parempi kuin koeputkessa eritelty jaloste, totta helvetissä.

Molekyyli on molekyyli.

Syntetisoitu ja luonnollinen C-vitamiini ovat kemiallisesti identtisiä, mutta voihan esim. C-vitamiinilisien täyteaineista mahdollisia haittoja, ja tässä oletetaan että sen synteettisen tuotteen valmistuksessa ei ikinä tulisi mitään virheitä, jolloin ei tuotteisiin voisi päästä liian paljoa / liian vähää määrää haluttua yhdistettä.

Tää on eri asia. Ihan yhtä lailla luonnollisen aineen annostelussa voi tulla virheitä tai se voi sisältää epäpuhtauksia.
 
Thread: Aspartaami hyvästä vai ei?

Ei.

- - - Updated - - -

Ja seuraavaa kymmentä sivua eipä joopa eipä joopa välttääksemme:
Onko se vaarallista ihmiselle: Kyllä. Joillekkin vähempi riittää että tulee haittavaikutuksia, jotkut kestävät enemmän.
Onko siitä hyötyä: Jos olet koukussa limppareihin etkä halua steviaa etkä sokeria kehoosi niin juo ihmeessä.

Voisko tää jo loppua tähän ?
 
Thread: Aspartaami hyvästä vai ei?

Ei.
Koko ketjun kysymyksenasettelu on vähän nurinkurinen. Ei tietenkään ole hyvästä, mutta se mistä jengi jaksaa vääntää on se, onko se pahasta ja siihen moni haluaisi lopullisen vastauksenkin. Se tuntuu edelleenkin olevan mielipidekysymys. Jotkut nyt tietysti luulevat tietävänsä aivan ehdottomasti miten vaarallista aspartaami on, eikä siihen ajatusmaailmaan mahdu toinen mielipide mitenkään päin ja siellä toisessa ääripäässä näitä taas pidetään foliohattuporukkana.

Aspartaami on mun mielestä ollut verraten kauan markkinoilla niinkin kiistellyksi aineeksi. Moni haitalliseksi todettu aine on vedetty aika nopealla aikataululla pois, vaikka tietysti myyntiluvan on ensin saanutkin. Se ei tietysti kerro mitään aineen turvallisuudesta, jos sitä saa kaupassa myydä. Onhan se nähty monta kertaa, että markkinoilla onkin kaikenlaista haitallista. Mutta kyllä mun kuppi kallistuu vähitellen melko turvallisen puolelle, koska Aspartaami on ollut elintarvikekäytössä 40 vuotta ja EU-alueellakin 20 vuotta, eikä sitä ole vieläkään vedetty pois markkinoilta joidenkin tahojen painostuksesta huolimatta. Ja se on varmaan yksi tutkituimmista lisäaineista ja siltikin se vielä porskuttaa. No, joku tulee kohta tietysti kertomaan maksetuista ja puolueellisista tutkimuksista, mutta turha vaivautua. Mä pysyn tässä aiheessa mieluummin turvallisella alueella enkä väitä mitään. Mä oletan, koska en tiedä, eikä mua haittaa vaikka joku päivä se markkinoilta poistettaisiin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom