- Liittynyt
- 12.3.2006
- Viestejä
- 18 843
Duodecimistä:
Linkki: www.duodecimlehti.fi - UUSIN NUMERO
Muutenkin ihan hyvää luettavaa ruoka-ainehysteerikoille ja muillekin
Aspartaami ja stevioliglykosidit makeutusaineina
Aspartaamin turvallisuutta on arvioitu jälleen kerran osana lakisääteistä lisäaineiden turvallisuuden uudelleenarvioinnin ohjelmaa (8, 10). Viime aikoina julkaistut monet kohua herättäneet mutta menetelmiltään puutteelliset tutkimukset muun muassa aspartaamin karsinogeenisuudesta (11, 12, 13) eivät ole antaneet aihetta muuttaa aspartaamin turvallista päiväannosta (40 mg/painokilo/vrk). EFSAn tieteellisten asiantuntijoiden mukaan tutkimukset eivät ole osoittaneet, että aspartaami aiheuttaisi esimerkiksi aivokasvainten lisääntymistä. Yksi sen aineenvaihduntatuote on metanoli, jota on epäilty aspartaamin mahdollisen karsinogeenisuuden aiheuttajaksi. Eläinkokeet eivät kuitenkaan ole vahvistaneet tätä yhteyttä. Metanoli on muun muassa hedelmien kuidun (pektiinin) pilkkoutumistuote, joten sen merkittävämpiä lähteitä ruokavaliossa ovat hedelmät ja hedelmämehut. Toisen aspartaamin aminohapoista, asparagiinihapon, epäiltyä neurotoksista vaikutusta ei myöskään ole voitu osoittaa toteen. Fenyylialaniinin suhteen riskiryhmänä ovat vain fenyyliketouriaa sairastavat, minkä vuoksi aspartaamia sisältävät elintarvikkeet tulee merkitä selkeästi. Aspartaamin ADI perustuu suureen annokseen, joka ei aiheuttanut minkäänlaisia haittavaikutuksia koe-eläimille (14).
Stevia-nimisestä kasvista erilaisin prosessoinnin keinoin eristetty stevioliglykosideja sisältävä uute on saanut mainetta "luonnollisena" makeutusaineena. Stevioliglykosidit (E960) eivät kuitenkaan ole sen enempää luonnollisia kuin mikä tahansa luonnossa esiintyvä yhdiste, joka on eristetty alkuperäisestä lähteestään. Ovathan esimerkiksi aspartaamin ainesosat, fenyylialaniini ja asparagiini (aspartiinihappo), kaksi tavallista ruoan proteiineissa esiintyvää aminohappoa. Stevioliglykosidien turvallinen päiväannos 4 mg/painokilo/vrk on kymmenen kertaa pienempi kuin aspartaamin (15). ADI perustuu pitkäaikaiseen karsinogeenisuuden testaukseen rotilla, jossa suurilla annoksilla ilmeni painon laskua, lisääntynyttä kuolleisuutta ja muutoksia tiettyjen elinten koossa. Pienen ADIn vuoksi stevioliglykosidia saa lisätä elintarvikkeisiin vain niin pieniä määriä, että se ei useinkaan riitä tuottamaan haluttua makeutta. Tavallisesti stevioliglykosideja sisältäviin juomiin ja jogurtteihin on lisätty myös fruktoosia.
Linkki: www.duodecimlehti.fi - UUSIN NUMERO
Muutenkin ihan hyvää luettavaa ruoka-ainehysteerikoille ja muillekin