Sana nitriitti,... kauhistus? no mites sitten kun joku aika uutisoitiin että sydänvaivoista(leikkauksesta?) toipuvat pärjäsivät paremmin kun saivat nitriittejä, ja vasta oli juttua että punajuurimehulla 16% parempi suorituskyky (aeroobinen?/kestävyys?) sen sisältämien nitriittien ansiosta, samoin verenpaineeseen apua moisista... noh, en toki ole ottanut edes selvää mitä eroa on nakkien/lihan nitriiteillä verrattuna punajuuren nitriiteihin... mutta jotain nyt nitriitti keskustelun juureksi tässä
Kasviksissa on luonnostaan nitraattia, josta noin 5% muuttuu elimistössä nitriitiksi.
Suurilla nitriittiannoksilla on sekä välittömiä että pitkäaikaisia haittavaikutuksia:
- Nitriitin aiheuttama methemoglobinemia: hemoglobiini hapettuu methemoglobiiniksi, joka ei pysty kuljettamaan elimistön soluille happea. Tämä saattaa aiheuttaa huimausta, päänsärkyä ja hengitysvaikeuksia.
- Nitriitti voi reagoida amiinien kanssa ja muodostaa nitrosoamiineja (joko elintarvikkeessa tai elimistössä). Nitrosoamiinit ovat syöpävaarallisia aineita. Niiden muodostumista estää C-vitamiinin tai muiden antioksidanttien samanaikainen nauttiminen. Kasviksissa näitä suojaavia antioksidantteja on luonnostaan.
Kyse on kuitenkin määristä. Se, että haittavaikutuksia tulee suurilla määrillä, ei tarkoita että aine olisi haitallinen pieninä määrinä. Lisäaineille on määritelty ns. ADI-arvo (Acceptable Daily Intake eli hyväksyttävä päivittäinen saanti). ADI on se ainemäärä, jolle ihminen voi altistua joka päivä koko elämänsä ajan ilman terveydellisiä haittavaikutuksia (tässä on jo mukana turvallisuuskertoimet, eli tutkimuksissa löydetty suurin muutoksia aiheuttamaton määrä on vielä jaettu sadalla, tuhannella tai joskus kymmenellätuhannella). Suomalaisten aikuisten keskimääräinen nitriitin saanti on noin 9% ADI-arvosta. Merkittävin nitriitin saantilähde on makkara, joten makkaran suurkuluttajilla päiväsaanti voi mennä yli suositusten. Mutta eipä se makkaran suurkulutus muutenkaan terveellistä ole.
(lähde: Aro ym.: Ravitsemustiede, Duodecim 2005)
Vähän sama juttu kuin että C-vitamiini on terveellinen tiettyyn rajaan asti, mutta jos sitä käyttää liikaa, sen vaikutus kääntyykin päinvastaiseksi: antioksidantista eli hapettumisen estäjästä tuleekin pro-oksidantti eli hapettumisen lisääjä.
(lähde: Ilander ym: Liikuntaravitsemus, VK-Kustannus 2006) Mutta harvoin kuulee C-vitamiinia sanottavan epäterveelliseksi, vaikka se suurina annoksina onkin haitallinen.