Aspartaami hyvästä vai ei?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ilkka2
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Se, että muutama pientuottaja kykenee tuottamaan lihavalmisteita ilman nitriittiä, ei minusta ole vielä takuu siitä, että samaan pystyttäisiin tehokkaasti ja turvallisesti isossa mittakaavassa - koko väestö on kuitenkin ruokittava. Tai jos pystytään niin hieno juttu, sitä odotellessa..
No nyt aletaan jo lähestyä oikeaa vastausta, erityisesti tummennettu kohta...

Muuten mun on selvästikin turha väitellä Aropupun kanssa, toinen meistä edustaa enempi virallisterveellistä linjaa, toinen Heikkilän VHH-linjaa. Ja tästä on turha tehdä mitään margariini vs. voi -taistelua, muutenkin on mennyt jo niin offtopiciksi.
Jaa, mitähän linjaa minä edustan? En tietääkseni kyllä kumpaakaan noista.

Margariini vs. voi ei kyllä varsinaisesti ole edes mitään off-topicia, siinäkin on kysymys samasta asiasta. Keinotekoinen lisäaine vs. lisäaineeton luonnontuote.
 
Sana nitriitti,... kauhistus? no mites sitten kun joku aika uutisoitiin että sydänvaivoista(leikkauksesta?) toipuvat pärjäsivät paremmin kun saivat nitriittejä, ja vasta oli juttua että punajuurimehulla 16% parempi suorituskyky (aeroobinen?/kestävyys?) sen sisältämien nitriittien ansiosta, samoin verenpaineeseen apua moisista... noh, en toki ole ottanut edes selvää mitä eroa on nakkien/lihan nitriiteillä verrattuna punajuuren nitriiteihin... mutta jotain nyt nitriitti keskustelun juureksi tässä :)

Kasviksissa on luonnostaan nitraattia, josta noin 5% muuttuu elimistössä nitriitiksi. Suurilla nitriittiannoksilla on sekä välittömiä että pitkäaikaisia haittavaikutuksia:

- Nitriitin aiheuttama methemoglobinemia: hemoglobiini hapettuu methemoglobiiniksi, joka ei pysty kuljettamaan elimistön soluille happea. Tämä saattaa aiheuttaa huimausta, päänsärkyä ja hengitysvaikeuksia.

- Nitriitti voi reagoida amiinien kanssa ja muodostaa nitrosoamiineja (joko elintarvikkeessa tai elimistössä). Nitrosoamiinit ovat syöpävaarallisia aineita. Niiden muodostumista estää C-vitamiinin tai muiden antioksidanttien samanaikainen nauttiminen. Kasviksissa näitä suojaavia antioksidantteja on luonnostaan.

Kyse on kuitenkin määristä. Se, että haittavaikutuksia tulee suurilla määrillä, ei tarkoita että aine olisi haitallinen pieninä määrinä. Lisäaineille on määritelty ns. ADI-arvo (Acceptable Daily Intake eli hyväksyttävä päivittäinen saanti). ADI on se ainemäärä, jolle ihminen voi altistua joka päivä koko elämänsä ajan ilman terveydellisiä haittavaikutuksia (tässä on jo mukana turvallisuuskertoimet, eli tutkimuksissa löydetty suurin muutoksia aiheuttamaton määrä on vielä jaettu sadalla, tuhannella tai joskus kymmenellätuhannella). Suomalaisten aikuisten keskimääräinen nitriitin saanti on noin 9% ADI-arvosta. Merkittävin nitriitin saantilähde on makkara, joten makkaran suurkuluttajilla päiväsaanti voi mennä yli suositusten. Mutta eipä se makkaran suurkulutus muutenkaan terveellistä ole.

(lähde: Aro ym.: Ravitsemustiede, Duodecim 2005)

Vähän sama juttu kuin että C-vitamiini on terveellinen tiettyyn rajaan asti, mutta jos sitä käyttää liikaa, sen vaikutus kääntyykin päinvastaiseksi: antioksidantista eli hapettumisen estäjästä tuleekin pro-oksidantti eli hapettumisen lisääjä.(lähde: Ilander ym: Liikuntaravitsemus, VK-Kustannus 2006) Mutta harvoin kuulee C-vitamiinia sanottavan epäterveelliseksi, vaikka se suurina annoksina onkin haitallinen.
 
No nyt aletaan jo lähestyä oikeaa vastausta, erityisesti tummennettu kohta...

Joo, arvasinkin että tartut tuohon. ;) Mutta eipä siinä mitään, mielestäni elintarvikkeet on kuitenkin tuotettava sekä turvallisesti että tehokkaasti. Edelleen, koko väestö on ruokittava ja jo nyt ruoka on varsin kallista. Toki ne keillä varaa on, voivat ostaa kalliimpia tuotteita ilman lisäaineita jos lisäaineettomuus on tärkeää (oletuksena siis, että lisäaineettoman tuotteen tuottaminen on tehottomampaa eli kalliimpaa). Mutta silti lisäaineellinen tuote ei tarkoita automaattisesti epäterveellisempää tuotetta, vaikka se olisi tehokkaammin tuotettukin.

Jaa, mitähän linjaa minä edustan? En tietääkseni kyllä kumpaakaan noista.

Pahoitteluni liian heppoisin perustein tehdyistä johtopäätöksistä. Monessa kohtaa linjasi tuntuu kuittenkin käyvän yksiin Heikkilän ja seuraajiensa VHH-linjan kanssa. No, eipä sillä, en itsekään syö puhtaasti "virallisterveellisen" linjan mukaan, vaan syön mm. suosituksia jonkin verran enemmän proteiinia. Mutta joo-o, jääkaapista löytyy kyllä margariini eikä ole aikomustakaan vaihtaa sitä voihin.

Margariini vs. voi ei kyllä varsinaisesti ole edes mitään off-topicia, siinäkin on kysymys samasta asiasta. Keinotekoinen lisäaine vs. lisäaineeton luonnontuote.

Luonnontuote ei kuitenkaan ole synonyymi terveelliselle. Itse asiassa luonto on pullollaan ihmiselle haitallisia ja myrkyllisiä asioita. Ihmisen valmistama ei sekään ole synonyymi epäterveelliselle. Kyllä perustelut pitää löytyä jostakin muualta kuin luonnollisuudesta vs. keinotekoisuudesta.
 
Säilytysaika ei ainakaan nitriitittömiä makkaroita valmistavan Vatajan mukaan ole näissä tuotteissa lyhyempi kuin tavallisissakaan, joten säilytysajan pidentäminen ei varmaankaan ole syy nitriitin käyttöön. Veikkaan myös, että kate per tuote on Vatajan erikoismakkaroissa isompi kuin vaikka HK:n sinisessä. Mutta sitähän se liiketoiminta on, voittojen maksimoimista, eikä siinä mitään pahaa ole.

Nitriitti voi olla myös esteettinen kysymys. Esim ns. punasuolattu kinkku sisältää nitriittejä, mutta harmaasuolattu ei. Joulukinkuissahan on tarjolla molempia, mutta kun katsoo kaupan siivutettuja kinkkuja niin ne ovat käytännösssä kaikki kauniin punaisia. Suurin osa kuluttajista tuskin ostaisi ikävän harmaita kinkkusiivuja vaikka niitä olisi tarjollakin. Kuitenkin joulukinkuissa aika moni pitää sitä harmaasuolattua aitona ja parempana.
 
Nitraateista ja nitriiteista juttua:

http://www.tekniikkatalous.fi/tk/article48373.ece

"Suurina määrinä nitraatit ovat haitallisia ja nitriitit suorastaan myrkyllisiä, joten niitä ei voi syödä loputtomiin. Bryan on kuitenkin sitä mieltä, että käsitys niiden vaarallisuudesta aivan pieninäkin annoksina on virheellinen, ja hän ennustaa muutosta suhtautumisessa elintarvikkeiden nitraatteihin.

”Meidät on opetettu pelkäämään ja välttämään niitä ruokavaliossamme, mutta ne voivat parantaa dramaattisesti toipumista sydänkohtauksista. 1960-luvun tutkimusten perusteella niitä luullaan usein virheellisesti syöpää aiheuttaviksi”, Bryan kertoo. Hänen mukaansa kokeiden seuraava askel on kliininen potilastutkimus."


ja nitraatista (se vähemmän ärtsy :) )

Nitraatin arvioitu saannin
%-osuus ravinnosta
------------------
• 70-80 % kasviksista
• 10-30 % juomavedestä
• Pieniä määriä lihavalmisteista,
juustoista ja kalasäilykkeistä
---------------------------------
Ruukkusalaatti 2600mg/kg
Punajuuri 1600mg/kg

Ja samassa artikkelissa oli sitten aika päinvastainen juttu verrattuna ylempää sydän juttuun... "Nitriitit heikentävät veren hapenottokykyä;
hemoglobiini muuttuu methemoglobiiniksi
nitriitin vaikutuksesta"
ja "Noin 5 % ravinnon mukana nautitusta nitraatista
pelkistyy elimistössä nitriitiksi."


Kestomakkaroiden nitriiteista: "Nyt tutkituissa tuotteissa ei esiintynyt ylityksiä nitriitin eikä nitraatin
pitoisuuksissa. Lisätyn nitriitin pitoisuudet vaihtelivat 5 mg/kg - 73 mg/kg, kun
sallittu määrä on 80 mg/kg."


Taitaa makkarat jäädä nitriiteissa jälkeen jos runsaasti tiettyjä kasviksia popsii (siis tuon 5% mukaan)
Toki makkaroitakin voi popsia liikaa :)
 
No siinä on varmaan hiukan eroa, että onko siinä ruoassa nitraattia vai nitriittiä, onko se luonnollisessa muodossa vai teollisesti lisättynä, mihin muihin aineisiin se on sitoutunut, jne. Kasvistenkin nitraattipitoisuus muuten riippuu varsin paljon kasvatusmenetelmistä ja lannoituksesta:
http://yle.fi/uutiset/teksti/kotima...t_puhtaudessa_tavalliset_salaatit_759935.html

Teollisuudelta löytyy varmasti todella hyvät perustelut kaikkien lisäaineiden tarpeellisuudelle ja haitattomuudelle. Joten jos haluaa syödä lisäaineilla kyllästettyjä ruokia, niin eiköhän netistä etsimällä löydy jotain sopivaa materiaalia millä vakuuttaa itsensä lisäaineiden vaarattomuudesta. :D
 
Teollisuudelta löytyy varmasti todella hyvät perustelut kaikkien lisäaineiden tarpeellisuudelle ja haitattomuudelle. Joten jos haluaa syödä lisäaineilla kyllästettyjä ruokia, niin eiköhän netistä etsimällä löydy jotain sopivaa materiaalia millä vakuuttaa itsensä lisäaineiden vaarattomuudesta. :D

Tottakai niillä on hyvät perustelut, ei kai ne huvikseen lisäaineita laita :)

Juu, löysin heti laajan tutkielman jossa luomuruoka ei ollutkaan "tavallista" parempaa http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli...uoan+terveysvaikutukset/1135248069680?ref=rss

Joten taidan valita Matrixin se nutrixin (vai mikä nitriks se olikaan) sijaan ;) (joo mä trollaan, on se luomu parempi kuin ei luomu, ainakin ajatuksena ja toivottavasti ravitsemuksellisestikin vaikka tuo tutkielma ei sitä tuekkaan.. )
 
Luitko edes noita artikkeleita? Minun linkittämässäni artikkelissa oli kysymys ruoka-aineiden nitraattimääristä, sinä taas linkitit ruokien ravintoainemääriä käsittelevän artikkelin...

Toki luen, minusta nämä vain liippaavat toisiaan läheltä kun aina vedotaan luomu sitä, luomu tätä, teollinen paha.
Joo, nitraatteja on vähemmän luomussa, hyvä!, mutta miksi se sydäntutkimuksen ukkeli vähän sanoo sinne suuntaan että ehkä ne nitraatit ei olisikaan niin pahoja kuin annetaan ymmärtää? Ja punajuurimehu kokeilussa nitraateilla oli positiivisia vaikutuksia myös (ja niistäkin se 5% muuttuu nitriitiksi..)
 
Toki luen, minusta nämä vain liippaavat toisiaan läheltä kun aina vedotaan luomu sitä, luomu tätä, teollinen paha.
Joo, nitraatteja on vähemmän luomussa, hyvä!, mutta miksi se sydäntutkimuksen ukkeli vähän sanoo sinne suuntaan että ehkä ne nitraatit ei olisikaan niin pahoja kuin annetaan ymmärtää? Ja punajuurimehu kokeilussa nitraateilla oli positiivisia vaikutuksia myös (ja niistäkin se 5% muuttuu nitriitiksi..)
No tuossa nyt oli kysymyksessä sydänkohtauksesta toipuminen. Eli ei ehkä ihan suoraan kannata yleistää terveille ihmisille? Vaikka se auttaisi jollain mekanismilla toipumaan sydänkohtauksesta, niin sillä voi silti olla muita haitallisia vaikutuksia. Yksi ukkeli ja yksi tutkimus saa sanoa ihan mitä vaan, kyllä nitraattien/nitriittien haittavaikutukset taitaa aika hyvin tutkittuja olla. Vähän tulee mieleen taas nämä tupakasta ja viinasta löydetyt terveyshyödyt ja niiden uutisoinnit. Jee, tupakka onkin terveellistä! :rock:
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ite kans tossa kuukausi pari sitten litkin noita light jaffa/pepsi juopia tosi paljon. Kaloreiden vähäisyyden takia meni semmoset 4litraa parhaimpina päivinä. Huomasin huimausta ja pahoinvointia. Parikin kertaa tuntunut siltä että taju lähtis, aivan jumalaton huimaus ja päässä pyörii. En tiedä onko vaan mulla. Siihen loppu lightejen juonnit, nykyään vettä tai maitoa litkin, aamuisin puuron kanssa toki lasillinen pari tuoremehua. En suosittele aspartaamilla makeutettuja juomia, hampaillekkin tekee todella pahaa.
 
Ite kans tossa kuukausi pari sitten litkin noita light jaffa/pepsi juopia tosi paljon. Kaloreiden vähäisyyden takia meni semmoset 4litraa parhaimpina päivinä. Huomasin huimausta ja pahoinvointia. Parikin kertaa tuntunut siltä että taju lähtis, aivan jumalaton huimaus ja päässä pyörii. En tiedä onko vaan mulla. Siihen loppu lightejen juonnit, nykyään vettä tai maitoa litkin, aamuisin puuron kanssa toki lasillinen pari tuoremehua. En suosittele aspartaamilla makeutettuja juomia, hampaillekkin tekee todella pahaa.

Varmaan 1-2 litraa menee päivittäin aspartaamijuomia. Ei tunnu missään. Ja se tuoremehu on pahempaa hampaille kuin aspartaamilla makeutettu limppari.
 
Varmaan 1-2 litraa menee päivittäin aspartaamijuomia. Ei tunnu missään. Ja se tuoremehu on pahempaa hampaille kuin aspartaamilla makeutettu limppari.

Vaikka tää totta onkin, niin ei se makeutetusta limpparistakaan hirveän hammasystävällistä tee ;)

Light limpparia tulee juotua. Joskus enemmän, joskus taas vähemmän. Ei oo huimauksia tullut.

Joskus junnumpana muistelisin, että noista light mehuista olis tullut jotenkin huono olo, mutta sillon on muutenkin ruokavalio ollut perseellään.
 
Ihan kiva jos hampaat säilyy, mutta hellin mielummin aivojani ja juon tuoremehua. Vähän xylitolia peliin niin leegotkin pysyy valkoisina.

Vaikka tutkimustulokset ovatkin olleet aiheesta kovin ristiriitaisia, niin historia voi tapansa mukaan toistaa itseään - ei siinä mennyt kuin viitisen vuosikymmentä ennen kuin tupakka todettiin myrkylliseksi, ja tupakalla nyt onkin varsin selkeät ja vahvat terveydelliset vaikutukset. kun puhutaan kokonaan muutaman teollisen yhtiön hallinnoimasta ja lobbaamasta makeutusaineesta, niin faktatiedon saanti on tavallista hankalampaa. Kuitenkin esimerkiksi yleiseen lääketiteteeseen sisältyy jo opetusta aspartaamin haitoista hermoille, sillä nimittäin on vakavana sivuvaikutuksena haitata hermosolujen myeliinitupen ylläpitoa.
 
... Lisäaineiden haitat ja hyödyt on siis punnittava. Vaikka nitriitillä on haittansa ainakin "yliannosteltuna", sen tuomat hyödyt ylittävät haitat. Koko väestö on kuitenkin pystyttävä ruokkimaan turvallisesti. ... Sitäpaitsi, jos joku haluaa välttää lisäaineita kokonaan, sekin onnistuu - ruokien valikoima vaan supistuu melkoisesti.

Hyvin kirjoitettu.

Eikä tehokkuus tosiaankaan ole mikään kirosana. Juuri tehokkuus tekee tavaroista ja palveluista halpoja. Samalla kun tuottajat maksimoivat voittojaan, kuluttajat minimoivat kulujaan. (Tai vaihtoehtoisesti edellyttävät enemmän vastinetta korkeammalle hinnalle.) Tasapaino säilyy, ja tehokkuus edistää kumpaakin tuoden samat asiat yhä useamman ihmisen saataville, ja ajan myötä yhä uusia asioita saataville ylipäätään.

Tehokkuus on avainsana myös hyvinvointia edistävälle treenille. :puntti:
 
Kuitenkin esimerkiksi yleiseen lääketiteteeseen sisältyy jo opetusta aspartaamin haitoista hermoille, sillä nimittäin on vakavana sivuvaikutuksena haitata hermosolujen myeliinitupen ylläpitoa.

Mua kiinnostaisi lukea tästä lisää, olisko sulla jotakin kirjavinkkiä antaa? Siis joku fiksu kirja jota vaikkapa käytetään yliopiston lääkärikoulutuksessa tai jota voi muuten pitää luotettavana lähteenä, mitään huuhaagurujen opuksia ei kiinnosta lukea.
 
Kuitenkin esimerkiksi yleiseen lääketiteteeseen sisältyy jo opetusta aspartaamin haitoista hermoille, sillä nimittäin on vakavana sivuvaikutuksena haitata hermosolujen myeliinitupen ylläpitoa.

Taisin nukkua sitten nuo luennot, kun en muista tuollaista.
 
Vaikkei mitään tutkimusta nyt tähän hätään löytyisikään, niin kuka haluaa ylipäänsä vetää tollasta sontaa kuten aspartaami itteensä? :)
 

Suositut

Back
Ylös Bottom