Aspartaami hyvästä vai ei?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ilkka2
  • Aloitettu Aloitettu
Ruoista pitäisi aina seurata tuota E-merkintää. Jos niitä on kuusi tai yli niin älä vain syö. En muista juuri nyt miksi se on niin haitallista, mutta näin muistan että se vain on =D Eikö ollutkin selvää=D ja tätä E-merkintäähän voi olla vaikkapa tonnikalassakin ja jopa se yli kuusi...

Tässä on kans niin aukottomat perustelut ettei paremmasta väliä. Miksi juuri kuusi? Viisi on vielä ihan ok? Kappalemäärää enemmän kannattaisi varmaan kiinnittää huomiota siihen, mitä E-koodeilla nimettyjä lisäaineita ruuassa on.

Tosin mulla on varmasti aivot täynnä reikiä, joten en vaan tajua.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hermesetaksen korvaajaksi kahviin ja teehen tilasin Jenkkilästä juuri steviaa, joka on vissiin EU:n alueella kielletty elintarvikkeena (?). Se on luonnonmukaisempi ja terveellisempi makeuttaja kuin puhdistettu sokeri tai aspartaami. Odotan mielenkiinnolla, tuleeko se tullin läpi ja jos tulee, miltä maistuu.

Miksi jenkkilästä tilasit, kun steviaa saa täältäkin? :) Googlaa esim. vitaravinne ;)
 
Miksi jenkkilästä tilasit, kun steviaa saa täältäkin? :) Googlaa esim. vitaravinne ;)

No kun samalla kertaa tilasin mm. supervahvoja D3-vitamiineja, joita ei saa Suomesta.

Just täältä Vitaravinteen sivuilta huomasin tuon:

Steviajauheen käyttö elintarvikkena on kielletty!
EU-päätös: ”Stevia rebaudiana Bertoni: kasvit ja kuivatut lehdet” ovat asetuksessa (EY) N:o 258/97 tarkoitettu uuselintarvike. Koska ei ole osoitettu, että kyseinen tuote täyttää asetuksen 3 artiklan 1 kohdan vaatimukset, sen saattaminen yhteisön markkinoille on kiellettävä. Katso linkki: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2000:061:0014:0014:FI:PDF
 
Mä oon vaihtanut aspartaamit ja muut makeutusaineet juurikin tohon vitaravinteen steviaan (jota ei Suomessa siis saa markkinoida elintarvikkeena, siksi sitä kaupitellaan ihon kosteuttajana ja ties minä muuna, vaikka kaikki sitä syövät), mutta harvoin tuotakaan tulee käytettyä enää. Uskon, että parempi vaan olla ilman makeutusaineita, ja syö sitten oikeaa tavaraa silloin harvoin kun herkuttelee. Natriumglutamaatti eli MSG on täällä pannassa, en osta marinoituja lihoja tai mausteita jotka sitä sisältävät.
 
Ruoista pitäisi aina seurata tuota E-merkintää. Jos niitä on kuusi tai yli niin älä vain syö. En muista juuri nyt miksi se on niin haitallista, mutta näin muistan että se vain on =D Eikö ollutkin selvää=D ja tätä E-merkintäähän voi olla vaikkapa tonnikalassakin ja jopa se yli kuusi...

Joo-o... Eli jos tuotteeseen on lisätty vaikkapa B2-vitamiinia (E101), karotenoideja (E160), lesitiiniä (E322), ksylitolia (E967), C-vitamiinia (E300) ja E-vitamiinia (E307) niin älä vaan syö vai miten se meni :rolleyes: Lähdekritiikki ja järjen käyttö on sallittua.
 
Joo-o... Eli jos tuotteeseen on lisätty vaikkapa B2-vitamiinia (E101), karotenoideja (E160), lesitiiniä (E322), ksylitolia (E967), C-vitamiinia (E300) ja E-vitamiinia (E307) niin älä vaan syö vai miten se meni :rolleyes: Lähdekritiikki ja järjen käyttö on sallittua.

Eiköhän nuokin ole teollisesti lisättyä kamaa, joka olisi parempi korvata mahdollisimman luonnonmukaisilla lähteillä? Vitaminoitu elintarvike ei varmasti ole yhtä terveellinen kuin vaikkapa luomuhedelmä.
 
Eiköhän nuokin ole teollisesti lisättyä kamaa, joka olisi parempi korvata mahdollisimman luonnonmukaisilla lähteillä? Vitaminoitu elintarvike ei varmasti ole yhtä terveellinen kuin vaikkapa luomuhedelmä.

Joo aivan totta, onhan siitä ihan tieteellistäkin faktaa olemassa, että purkista otetuilla vitamiineilla ei voi korvata hedelmien ja vihannesten syömistä. Tutkittua tietoa on myös siitä, että liiallinen vitamiinien & kivennäisaineiden käyttö (lisättynä ja/tai purkista) ei ole terveellistä, vaan päinvastoin voi olla hyvinkin haitallista, määristä riippuen toki. Ja normaalista ruuasta ei liikasaannin vaaraa yleensä ole (tästäkin toki on joitakin poikkeuksia, kuten esim jatkuva runsas maksan syönti). Tuon listan tarkoitus oli vain osoittaa, että kaikki lisäaineet eivät ole jotakin kammottavia myrkkyjä, jotka tekevät meistä kaikista heti ihan suunnattoman sairaita.

Jatketaan vielä offtopickia sen verran, että nykyaikaisessa elintarvikehuollossa ja nykyaikaisilla elämäntavoilla lisäaineiden käyttö on jossain määrin välttämätöntä. Kaikissa elintarvikkeissa lisäaineita ei toki tarvita, mutta monesti ne ovat välttämättömiä, jotta ruuan säilyvyys ja sitä kautta turvallisuus pystytään takaamaan. Esimerkiksi estetään vakavia sairauksia aiheuttavien mikrobien kasvu ruuassa. Lisäaineita pitää olla yksinkertaisesti jo siitä syystä, että ruokaa voisi ostaa kaupasta (elintarvikkeen täytyy säilyä tietyn aikaa koska tuotteen kulku tuottajalta tukkuportaaseen, sieltä vähittäisjakelijalle ja sitten kuluttajalle ei tapahdu ihan hetkessä). Toki on myös "turhakelisäaineita" joilla vaikkapa annetaan tuotteelle houkutteleva väri.

Jokainen voi itse valita, mitä lisäaineita ruoissaan sallii ja mitä haluaa karttaa tai jopa välttää ihan kokonaan. Mutta kaikkien lisäaineiden niputtaminen pahapaha-kyltin alle on mielestäni turhaa. Ruokavalioasioissa kohtuullisuus ja monipuolisuus ovat hyviä periaatteita ja niitä ei pidä lisäaineasioissakaan unohtaa. Jos syö koko ajan paljon makkaraa, nitriitin saantirajat ylittyvät helposti, varsinkin lapsilla (15-kiloinen lapsi saa liikaa nitriittiä jo 2 nakista). Mutta jos syö yhden grillimakkaran kerran kesässä, ei siitä varmasti tarvitse olla huolissaan vaikka makkaraa ei voi millään mittarilla mitattuna laskea terveysruokien joukkoon.
 
Tässä on kans niin aukottomat perustelut ettei paremmasta väliä. Miksi juuri kuusi? Viisi on vielä ihan ok? Kappalemäärää enemmän kannattaisi varmaan kiinnittää huomiota siihen, mitä E-koodeilla nimettyjä lisäaineita ruuassa on.

vähempikin tietenkin on pahasta, mutta se kuusi (syystä jostain, en nyt muista) ja sen yli menevät ovat pahasta..asiasta muistaakseni uusimmassa kunto plus lehdessä artikkeli ja kyseistä lehteä ei tässä nyt ole joten en pysty tarkentamaan "väitettäväni", mutta tämän muistan ja näin ymmärsin asian..tosin ymmärryksessäni välillä on vikaa..:)
 
vähempikin tietenkin on pahasta, mutta se kuusi (syystä jostain, en nyt muista) ja sen yli menevät ovat pahasta..asiasta muistaakseni uusimmassa kunto plus lehdessä artikkeli ja kyseistä lehteä ei tässä nyt ole joten en pysty tarkentamaan "väitettäväni", mutta tämän muistan ja näin ymmärsin asian..tosin ymmärryksessäni välillä on vikaa..:)

Kyseinen lehti ja siinä esitettävät tutkimukset [ - ainakin lehteen mahtuvassa laajuudessaan ] ovat myöskin kyseenalaisia lähteitä. Uskon kyllä, että vähempi on parempi, kun lisäaineista puhutaan.

Lähdekritiikki ja järjen käyttö on sallittua.

Hear, hear!
 
Jatketaan vielä offtopickia sen verran, että nykyaikaisessa elintarvikehuollossa ja nykyaikaisilla elämäntavoilla lisäaineiden käyttö on jossain määrin välttämätöntä. Kaikissa elintarvikkeissa lisäaineita ei toki tarvita, mutta monesti ne ovat välttämättömiä, jotta ruuan säilyvyys ja sitä kautta turvallisuus pystytään takaamaan. Esimerkiksi estetään vakavia sairauksia aiheuttavien mikrobien kasvu ruuassa. Lisäaineita pitää olla yksinkertaisesti jo siitä syystä, että ruokaa voisi ostaa kaupasta (elintarvikkeen täytyy säilyä tietyn aikaa koska tuotteen kulku tuottajalta tukkuportaaseen, sieltä vähittäisjakelijalle ja sitten kuluttajalle ei tapahdu ihan hetkessä). Toki on myös "turhakelisäaineita" joilla vaikkapa annetaan tuotteelle houkutteleva väri.
Mitkä ovat sellaisia lisäaineita, joita välttämättä tarvitaan? Kyllä niitä makkaroita pystytään kaupassa myymään ilman nitriittejäkin, vaikka se säilyminen mukamas on syy niiden lisäämiseen. Käytännössähän noita lisäaineita käytetään säilymisaikojen pidentämiseen, kyllä ne tuotteet lyhyemmän aikaa säilyisivät ilmankin.
 
Oli se noiden lisäaineiden haitallisuus mikä vaan, niin yleensä tuotteet jotka lisäaineita sisältävät, ainakin monia eri lisäaineita, ovat kyllä yleensä varsinaista skeidaa. Jotkut tosin käyttävät tuosta skeidastakin nimeä 'ruoka'. :)
 
Mitkä ovat sellaisia lisäaineita, joita välttämättä tarvitaan? Kyllä niitä makkaroita pystytään kaupassa myymään ilman nitriittejäkin, vaikka se säilyminen mukamas on syy niiden lisäämiseen. Käytännössähän noita lisäaineita käytetään säilymisaikojen pidentämiseen, kyllä ne tuotteet lyhyemmän aikaa säilyisivät ilmankin.

Kerro toki, miten estetään clostridium botulinum -bakteerin lisääntyminen lihavalmisteissa, jos nitriitin käyttö lopetetaan kokonaan? Tästä on tehty mm. Helsingin yliopistossa tutkimusta, tuloksia löytyy esim. Tekesin Elintarvikkeet ja terveys -raportista. Tavoitteena oli: "alentaa väestön, erityisesti lasten, lisäainenitriitin saantia heikentämättä lihavalmisteiden mikrobiologista turvallisuutta ja säilyvyyttä." Ja tutkimuksen tuloksena todettiin mm., että "Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttaman riskin minimoimiseksi nitriitin käyttö suomalaisissa lihavalmisteissa on välttämätöntä. Keskimääräistä lisäysmäärää tulee alentaa, mutta lisäyksen tulee teollisessa valmistuksessa kuitenkin olla tasolla 80 mg NaNO2/kg."

Vai jätetäänkö nitriitti käyttämättä ja otetaan riski ruokamyrkytykseen kuolleista? "Klassisen botulismin ensimmäiset oireet ovat uupumus ja heikkouden tunne, ja niitä seuraavat puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt. Hengityksen lamaantuminen johtaa kuolemaan, mikäli hoitoa ei aloiteta nopeasti." Kuulostaa varsin mukavalta tavalta kuolla, vai mitä?

Lisäaineiden haitat ja hyödyt on siis punnittava. Vaikka nitriitillä on haittansa ainakin "yliannosteltuna", sen tuomat hyödyt ylittävät haitat. Koko väestö on kuitenkin pystyttävä ruokkimaan turvallisesti.

Toki vaihtoehtona olisi myös, että lihavalmisteita ei enää tuotettaisi, vaan kaikki ostaisivat lihansa sellaisenaan ja valmistaisivat itse ruokansa alusta lähtien. Mutta moniko tuohon olisi valmis? Tämä on yksi esimerkki siitä, että nykyisenlainen elintarvikehuolto ja elämäntapa eivät olisi mahdollisia ilman lisäaineita.

Clostridium botulinium vs. nitriitti ei toki ole ainoa esimerkki lisäaineiden tarpeellisuudesta elintarviketurvallisuuden kannalta, lisää voi lukea vaikkapa Elintarviketurvallisuusviraston Lisäaineoppaasta, erityisesti kohdasta säilöntäaineet.

Säilöntäaineiden lisäksi tarpeellisena voidaan pitää esimerkiksi emulgointiaineita, joilla saadaan kaksi toisiinsa sekoittumatonta ainetta (esim. öljy ja vesi) sekoittumaan tasaiseksi massaksi. Toki tällaisetkaan tuotteet eivät ole kenellekään välttämättömiä joten ei niitä pakko olisi tuottaa, mutta sen seurauksena ruokakauppojen valikoimat jälleen supistuisivat melkoisesti. Samantyyppisiä esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon.

Vaikka tässä nyt lisäaineita puolustelenkin, en ole erityisen lisäainemyönteinen vaan mielestäni haitallisia lisäaineita täynnänsä olevat ruuat eivät todellakaan kuulu jokapäiväiseen ruokailuun. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki lisäaineet eivät ole haitallisia suurinakaan annoksina, vaan suuri osa lisäaineista on todettu täysin turvallisiksi. Lisäksi iso osa "lisäainepommeista" on sellaista ruokaa, jota ei muutenkaan suositella syötäväksi usein. Mihinkään suosituksiin ei kuulu esimerkiksi yletön makkaran tai karkin syönti tai jatkuva limsan juonti.

Sitäpaitsi, jos joku haluaa välttää lisäaineita kokonaan, sekin onnistuu - ruokien valikoima vaan supistuu melkoisesti.
 
Hyvinhän nuo luomulihavalmisteetkin näyttävät säilyvän ilman lisäaineitakin. Niissähän on joitakin säilöntäkaasuja mutta tietääkseni noita "E-sarjalaisia" todella vähän vai ei ollenkaan (?).
 
Kerro toki, miten estetään clostridium botulinum -bakteerin lisääntyminen lihavalmisteissa, jos nitriitin käyttö lopetetaan kokonaan?
Kaupan hyllystä löytyy kyllä makkaroita, joissa ei ole nitriittiä eikä muitakaan säilöntäaineita. Eli sellaista on mahdollista valmistaa ja vieläpä niin turvallisesti, että joku valmistaja sellaisia uskaltaa laittaa myyntiin. Myyntiaika hyllyssä toki taitaa olla lyhyempi kuin "tavallisella" makkaralla ja kylmäketjusta täytyy pitää paremmin huolta. Mutta mahdotonta se ei siis ole. Kyllähän sitä tuoretta lihaakin pystytään kaupassa myymään ilman säilöntäaineita. Ongelma on enemmänkin siinä, että teollisuus haluaa tehdä tuotteita, jotka säilyvät hyllyssä pitkään. Ja halutaan tehdä tuotteita halvalla voittojen maksimoimiseksi ja siksi käytetään kaikenlaisia lisäaineita.

Emulgointiaineita ja vastaavia tarvitaan lähinnä huonojen kopioiden valmistamiseen. Halutaan tehdä halvemmista raaka-aineista korvikkeita aidolle tavaralle ja siksi pitää käyttää lisäaineita. Margariiniin tarvitaan emulgointiainetta, mutta vaihtoehtona olisi käyttää ihan voita, jota voidaan valmistaa täysin ilman lisäaineita. Margariinissa toki raaka-aineet on huomattavasti halvemmat ja jalostusaste suuremmat, eli myös teollisuudella on voittomarginaalit suuremmat. Ja siksihän niitä halutaankin valmistaa.

Sinänsähän tuo on varsin helppoa kuluttajalle, jättää vaan ostamatta sellaiset tuotteet, joissa on lisäaineita. Lisäaineet on muutenkin hyvä merkki siitä, että tuote todennäköisesti on muiltakin osin epäterveellistä. Eli toki ihan kätevää, että varottavat kuluttajia noilla merkinnöillään ostamasta kyseistä tuotetta. :)

Tuon taakse on toki aina helppo mennä, että joku lisäaine on todettu vaarattomaksi. Maailmahan on täynnä näitä "vaarattomaksi todettuja" lisäaineita, kemikaaleja, kasvinsuojeluaineita, jne. Ja kummasti vaan se ihmisten hedelmällisyys koko ajan laskee. Joko jotkut niistä vaarattomaksi todetuista lisäaineista ja kemikaaleista ei olekaan niin vaarattomia, tai sitten on kysymys yhteisvaikutuksesta. Turvallisin vaihtoehto on toki vältellä kaikkia tällaisia aineita mahdollisimman paljon.
 
Luomulihavalmisteissa sallitut E-sarjalaiset löytyvät Kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksesta (ks. liite sivulla alimmaisena), ja sattuneesta syystä nitriittikin kuuluu sallittujen joukkoon. Että se siitä luomun puhtaudesta ;)

Mites kun mulla on jääkaapissa Kariniemen kananpojanfileesuikaleita (maustamaton) ja paketissa lukee vain ainekset: suomalainen broilerinliha pakattu suojakaasuun. Onks tässäkin nitriittiä ja muita lisäaineita??
 
Mites kun mulla on jääkaapissa Kariniemen kananpojanfileesuikaleita (maustamaton) ja paketissa lukee vain ainekset: suomalainen broilerinliha pakattu suojakaasuun. Onks tässäkin nitriittiä ja muita lisäaineita??

Liha on eri asia kuin lihavalmiste. Liha on sitä itseään, kun taas lihavalmisteita ovat esim. makkarat, leikkeleet ja lihasäilykkeet.

MC Aropupu sanoi:
Kaupan hyllystä löytyy kyllä makkaroita, joissa ei ole nitriittiä eikä muitakaan säilöntäaineita. Eli sellaista on mahdollista valmistaa ja vieläpä niin turvallisesti, että joku valmistaja sellaisia uskaltaa laittaa myyntiin. Myyntiaika hyllyssä toki taitaa olla lyhyempi kuin "tavallisella" makkaralla ja kylmäketjusta täytyy pitää paremmin huolta. Mutta mahdotonta se ei siis ole. Kyllähän sitä tuoretta lihaakin pystytään kaupassa myymään ilman säilöntäaineita. Ongelma on enemmänkin siinä, että teollisuus haluaa tehdä tuotteita, jotka säilyvät hyllyssä pitkään. Ja halutaan tehdä tuotteita halvalla voittojen maksimoimiseksi ja siksi käytetään kaikenlaisia lisäaineita.

Säilytysaika ei ainakaan nitriitittömiä makkaroita valmistavan Vatajan mukaan ole näissä tuotteissa lyhyempi kuin tavallisissakaan, joten säilytysajan pidentäminen ei varmaankaan ole syy nitriitin käyttöön. Veikkaan myös, että kate per tuote on Vatajan erikoismakkaroissa isompi kuin vaikka HK:n sinisessä. Mutta sitähän se liiketoiminta on, voittojen maksimoimista, eikä siinä mitään pahaa ole.

Se, että muutama pientuottaja kykenee tuottamaan lihavalmisteita ilman nitriittiä, ei minusta ole vielä takuu siitä, että samaan pystyttäisiin tehokkaasti ja turvallisesti isossa mittakaavassa - koko väestö on kuitenkin ruokittava. Tai jos pystytään niin hieno juttu, sitä odotellessa..

Muuten mun on selvästikin turha väitellä Aropupun kanssa, toinen meistä edustaa enempi virallisterveellistä linjaa, toinen Heikkilän VHH-linjaa. Ja tästä on turha tehdä mitään margariini vs. voi -taistelua, muutenkin on mennyt jo niin offtopiciksi.

Lopuksi ihmettelen että miksi mä löydän itseni väittelemästä makkarasta, itse kun en edes syö sitä. :D
 
Sana nitriitti,... kauhistus? no mites sitten kun joku aika uutisoitiin että sydänvaivoista(leikkauksesta?) toipuvat pärjäsivät paremmin kun saivat nitriittejä, ja vasta oli juttua että punajuurimehulla 16% parempi suorituskyky (aeroobinen?/kestävyys?) sen sisältämien nitriittien ansiosta, samoin verenpaineeseen apua moisista... noh, en toki ole ottanut edes selvää mitä eroa on nakkien/lihan nitriiteillä verrattuna punajuuren nitriiteihin... mutta jotain nyt nitriitti keskustelun juureksi tässä :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom