Mitkä ovat sellaisia lisäaineita, joita välttämättä tarvitaan? Kyllä niitä makkaroita pystytään kaupassa myymään ilman nitriittejäkin, vaikka se säilyminen mukamas on syy niiden lisäämiseen. Käytännössähän noita lisäaineita käytetään säilymisaikojen pidentämiseen, kyllä ne tuotteet lyhyemmän aikaa säilyisivät ilmankin.
Kerro toki, miten estetään
clostridium botulinum -bakteerin lisääntyminen lihavalmisteissa, jos nitriitin käyttö lopetetaan kokonaan? Tästä on tehty mm. Helsingin yliopistossa tutkimusta, tuloksia löytyy esim.
Tekesin Elintarvikkeet ja terveys -raportista. Tavoitteena oli:
"alentaa väestön, erityisesti lasten, lisäainenitriitin saantia heikentämättä lihavalmisteiden mikrobiologista turvallisuutta ja säilyvyyttä." Ja tutkimuksen tuloksena todettiin mm., että
"Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttaman riskin minimoimiseksi nitriitin käyttö suomalaisissa lihavalmisteissa on välttämätöntä. Keskimääräistä lisäysmäärää tulee alentaa, mutta lisäyksen tulee teollisessa valmistuksessa kuitenkin olla tasolla 80 mg NaNO2/kg."
Vai jätetäänkö nitriitti käyttämättä ja otetaan riski ruokamyrkytykseen kuolleista?
"Klassisen botulismin ensimmäiset oireet ovat uupumus ja heikkouden tunne, ja niitä seuraavat puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt. Hengityksen lamaantuminen johtaa kuolemaan, mikäli hoitoa ei aloiteta nopeasti." Kuulostaa varsin mukavalta tavalta kuolla, vai mitä?
Lisäaineiden haitat ja hyödyt on siis punnittava. Vaikka nitriitillä on haittansa ainakin "yliannosteltuna", sen tuomat hyödyt ylittävät haitat. Koko väestö on kuitenkin pystyttävä ruokkimaan turvallisesti.
Toki vaihtoehtona olisi myös, että lihavalmisteita ei enää tuotettaisi, vaan kaikki ostaisivat lihansa sellaisenaan ja valmistaisivat itse ruokansa alusta lähtien. Mutta moniko tuohon olisi valmis? Tämä on yksi esimerkki siitä, että nykyisenlainen elintarvikehuolto ja elämäntapa eivät olisi mahdollisia ilman lisäaineita.
Clostridium botulinium vs. nitriitti ei toki ole ainoa esimerkki lisäaineiden tarpeellisuudesta elintarviketurvallisuuden kannalta, lisää voi lukea vaikkapa Elintarviketurvallisuusviraston
Lisäaineoppaasta, erityisesti kohdasta säilöntäaineet.
Säilöntäaineiden lisäksi tarpeellisena voidaan pitää esimerkiksi emulgointiaineita, joilla saadaan kaksi toisiinsa sekoittumatonta ainetta (esim. öljy ja vesi) sekoittumaan tasaiseksi massaksi. Toki tällaisetkaan tuotteet eivät ole kenellekään välttämättömiä joten ei niitä pakko olisi tuottaa, mutta sen seurauksena ruokakauppojen valikoimat jälleen supistuisivat melkoisesti. Samantyyppisiä esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon.
Vaikka tässä nyt lisäaineita puolustelenkin, en ole erityisen lisäainemyönteinen vaan mielestäni haitallisia lisäaineita täynnänsä olevat ruuat eivät todellakaan kuulu jokapäiväiseen ruokailuun. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki lisäaineet eivät ole haitallisia suurinakaan annoksina, vaan suuri osa lisäaineista on todettu täysin turvallisiksi. Lisäksi iso osa "lisäainepommeista" on sellaista ruokaa, jota ei muutenkaan suositella syötäväksi usein. Mihinkään suosituksiin ei kuulu esimerkiksi yletön makkaran tai karkin syönti tai jatkuva limsan juonti.
Sitäpaitsi, jos joku haluaa välttää lisäaineita kokonaan, sekin onnistuu - ruokien valikoima vaan supistuu melkoisesti.