Antti Heikkilän TV-haastattelu!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Wallace
  • Aloitettu Aloitettu
Ylipaino lisääntyy terveellisimmistä ruokatottumuksista huolimatta

Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK) -tutkimuksessa on seurattu 15–64-vuotiaiden suomalaisten elintapoja vuodesta 1978 alkaen postikyselyn avulla. Vuonna 2008 kysymyksiin vastasi 3 216 suomalaista.

Tässä tuoreita tietoja siitä miten suomalaisten terveys on kehittynyt.

Ensin mukavat uutiset: työikäisten tupakointi on vähentynyt ja terveelliset ruokatottumukset yleistyneet

Sitten vähemmän mukavat uutiset: ylipaino lisääntyy edelleen, alkoholia juodaan liikaa, elintavoissa suuria alueellisia eroja

Nämä tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys, kevät 2008.

Vuonna 2008 tupakoi päivittäin 15–64-vuotiaista miehistä 24 prosenttia ja naisista 18 prosenttia. Alkoholinkulutus on pysynyt korkealla tasolla ja raittiiden osuus on vähentynyt: 12 prosenttia vastanneista kertoi, ettei käytä lainkaan alkoholia.

Vastaajista 49 prosenttia kertoi valitsevansa tavallisesti maitolaaduista rasvattoman tai ykkösmaidon. Voita leipärasvana taas käytti ainoastaan kolme prosenttia, ja 69 prosenttia kertoi käyttävänsä enimmäkseen kevytlevitettä tai margariinia leivällä. Kasviöljyä ruoan valmistuksessa käytti 52 prosenttia ja voita ruoanvalmistusrasvana 10 prosenttia. Kasvisten käyttö on lisääntynyt. 42 prosenttia kertoi syövänsä tuoreita kasviksia päivittäin. Vastaajista 61 prosenttia kertoi käyttäneensä Sydänmerkki-tuotteita edellisen vuoden aikana.

Miehistä 49 prosenttia ja naisista 55 prosenttia ilmoitti harrastavansa vapaa-ajan liikuntaa vähintään 3 kertaa viikossa. Naisten työmatkaliikunta oli yleisempää kuin miesten; naisista 40 prosenttia ja miehistä 31 prosenttia liikkui työmatkoillaan (kävellen tai pyörällä) vähintään 15 minuuttia päivässä.

Vuonna 2008 miehistä 56 prosenttia ja naisista 44 prosenttia oli ylipainoisia (painoindeksi on BMI ≥ 25). Lihavia (BMI ≥ 30) oli miehistä 15 prosenttia ja naisista 16 prosenttia. Tulokset perustuvat 15–64-vuotiaiden vastanneiden itse ilmoittamaan pituuteen ja painoon.

Edellisen vuoden aikana 30 prosenttia vastaajista oli vähentänyt rasvan määrää, 22 prosenttia muuttanut rasvan laatua terveellisemmäksi, 35 prosenttia lisännyt kasvisten käyttöä ja 30 prosenttia lisännyt liikuntaa. Vastaajista 30 prosenttia oli yrittänyt vakavasti laihduttaa edeltävän vuoden aikana. Tupakoinnin lopettamishalukkuus ja lopettamisyritykset olivat edelleen yleisiä. Noin 60 prosenttia päivittäin tupakoivista haluaisi lopettaa tupakoinnin ja 39 prosenttia oli tehnyt vakavan tupakoinnin lopettamisyrityksen edellisen vuoden aikana.

Ruokatottumukset ovat parantuneet kaikilla alueilla ja alue-erot ovat kaventuneet. Uudellamaalla syödään kuitenkin edelleen terveellisemmin kuin muualla Suomessa, mutta alkoholinkulutus on suurempaa kuin muualla Suomessa. Ylipaino taas on edelleen yleisempää muualla Suomessa kuin Uudellamaalla. Pitkällä aikavälillä miesten päivittäistupakointi on vähentynyt kaikilla alueilla, paitsi Kaakkois-Suomessa, jossa miesten tupakointi lisääntyi viimeisellä tutkimusjaksolla (2005–2008). Uudellamaalla naisten tupakointi on pysynyt jokseenkin samana koko tutkimusjakson ajan. Tupakointi on kuitenkin lisääntynyt pitkällä aikavälillä muilla alueilla, joten naisten tupakoinnin alue-erot ovat pienentyneet.

Lähde: Helakorpi S., Paavola M., Prättälä R., Uutela A. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys, kevät 2008. Health Behaviour and Health among the Finnish Adult Population, Spring 2008. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/dcb684e6-d94f-4724-96d1-9f382492ac54

http://sundqvist.blogspot.com/2009/06/ylipaino-lisaantyy-terveellisimmista.html

:hyper:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kaikki kolesteroli ei ole vaarallista


Terveisiä kakkosleiristä!

Olen nyt sitten kertaalleen lukenut läpi Gary Taubesin paljon kohutun kirjan ”Good calories, Bad calories”, joka ilmestyi syksyllä 2007. Kirja ei ole mikään kevyt lukuelämys ja minulla on tarvetta lukea kirjaa vielä tarkemmin lähikuukausina. Kirjaa voin kuitenkin lämpimästi suositella erityisesti lääkäreille, Kansanterveyslaitoksen tutkijoille ja muille terveysasioistamme päättäville tahoille.

Moni lääkäri on keskeisessä asemassa kun päätöksiä tehdään siitä mitä pitäisi tehdä korkeille kolesteroliarvoille. Kirja tuo runsaasti pohdittavaa lääkärikunnalle. Vakuuttavalla tavalla Gary Taubes käy läpi historialliset, tieteelliset läpimurrot rasvatutkimuksissa, jotka (ilmeisen virheellisesti!) tulkittiin lääketeollisuutta suosivaan suuntaan.

Mielenkiintoista oli havaita miten vähän kohonneet kolesteroliarvot lopultakin kertovat potilaan riskistä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin (SVT). Silläkin uhalla, että moni ei halua ymmärtää laisinkaan mistä on kyse, kerron nyt mahdollisimman selkeästi mihin perustuu Gary Taubesin ajatus siitä, että ravinnon rasvat eivät voi olla syypäänä sydän- ja verisuonitauteihin.

Rasvaa suurempana riskitekijänä Gary Taubes pitää rankkaa hiilihydraattialtistusta. Mairittelevalla tavalla Suomen maailmanmaineeseen nostanut onnistunut Pohjois-Karjala –projekti oli osana sitä maailmanlaajuista ideologista, tieteellistä jatkumoa, joka pyrki osoittamaan seuraavaa:

* kun me syömme rasvaa (myöhemmin tämä täsmentyi tarkoittamaan nimenomaan kovia eläinperäisiä rasvoja, tyydyttyneitä rasvoja) kolesteroli nousee
* korkea kolesteroli johtaa sydänsairauksiin

Gary Taubes näyttää kuitenkin usein eri esimerkein miten epävakaalla tieteellisellä pohjalla tämä olettamus lepää! Valitettavan vähän julkisuutta saaneissa tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että ravintorasvoja vähentämällä ei saavuteta SVT:ssä mitään etua. Gary Taubes kyseenalaistaa kolesterolin riskitekijänä SVT:ssä.

Kolesteroli on ihmiselle täysin välttämätön ainesosa ja suurimmalla osalla niistä potilaista, jotka saavat sydänkohtauksen, ei ole erityisen korkeita kolesteroliarvoja. Kun seuraa sitä Taubesin kuvaamaa poliittista peliä erityisesti Yhdysvalloissa, voi vain hämmästellä miten hyvin tieto kolesterolin ”vaaroista” on levinnyt kansan keskuuteen. En täysin usko kaikkiin niihin todistusketjuihin mitä Taubes kirjassaan luettelee, mutta voin vahvistaa, että tieteen tekijöitä taatusti on kiinnostanut jaossa ollut raha ja maine, mikäli pystytään osoittamaan, että jokin tietty lääkeaine (statiinit) voidaan yhdistää vakavaan ja yleiseen sairauteen. Gary Taubes on sitä mieltä, että lääketeollisuus on vetänyt tiedemiehiä perässään hakiessaan käyttäjäkuntaa kalliille lääkkeilleen. Huikeita väitteitä, jotka taatusti herättävät monenlaisia tunteita.

Viisikymmentä vuotta on nyt etsitty viisasten kiveä kolesterolin aineenvaihdunnasta ja veren rasvoista. Ainoastaan poikkeustapauksissa (perinnöllisesti korkeat kolesteroliarvot) löytyy yhteys kolesterolin ja SVT:n välillä. Gary Taubes pyytää sen sijaan, että riskikartoituksia varten katsottaisiin veren rasvaprofiilia monipuolisemmin. Sillä tosin on se ikävä seuraus, että helpon kolesterolimittauksen sijaan, joudutaan turvautumaan aikaa vieviin ja hankaliin mittauksiin, joissa pahimmassa tapauksessa suurimmaksi haitaksi osoittautuukin hiilihydraatti – ei niinkään rasva.

Lääketeollisuudelle ja lääkäreille olisi kätevämpää jos voitaisiin turvautua tuttuihin ja helppoihin kokonaiskolesterolin mittauksiin. Onhan se paljon helpompaa motivoida potilasta seuraamaan kolesterolia kuin useiden hankalien lyhennysten (esim. LDL, HDL, VLDL, APO-E jne.) sanomaa tulkita ymmärrettävällä tavalla potilaalle. Gary Taubesin mukaan tämä on kuitenkin täysin välttämätöntä mikäli haluamme ohjata potilaan terveyttä oikeaan suuntaan.

Kun seuraavan kerran tapaat lääkärisi tai sairaanhoitajasi, ota silloin mukaan tämä tieteelliseen tutkimukseen perustuva yksinkertaistettu selvitys kolesterolin aineenvaihdunnasta.

Rasva ei ole vesiliukoista (ei edes veriliukoista!), joten sen kuljettamiseen veressä tarvitaan erityisiä kuljetusproteiineja – lipoproteiineja. Kolesterolin tarkemmassa mittauksessa saamme tietoa juuri näistä lipoproteiineista. LDL kuljettaa kolesterolia maksasta eri puolille kehoa, HDL tuo takaisin maksaan ylimääräisen kolesterolin ja VLDL on se lipoproteiini, joka mittaa niitä tärkeitä veren triglyseridejä. Kun valistunut lääkäri puhuu ”pahasta kolesterolista” hän tarkoittaa sekä VLDL:ää että LDL:ää. Aiemmin annettiin van LDL:lle tämä ”pahan pojan” rooli.

Kun syöt rasvaa sisältävän ruoka-annoksen, rasva kulkeutuu suolistosta maksaan isoina VLDL-pakkauksina. Tästä isosta VLDL-pakkauksesta päästetään verivirtaan kuljetettavaksi pieniä rasvapakkauksia. Maksassa oleva VLDL-pakkaus pienenee näin koko ajan kunnes se saavuttaa tietyn suuruuden ja sitä voidaan sanoa LDL-kolesteroliksi. LDL-pakkaus jatkaa pienenemistään ja saavuttaa lopulta pienimmän ja tiheimmän mahdollisimman partikkelikoon. Uusimmissa tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu, että juuri tämä kaikkein pieni LDL-partikkelikoko on kaikkein vaarallisin SVT:ssä. Pienikokoinen LDL-kolesteroli on altis hapettumaan ja tarttumaan verisuonten seinämiin matkallaan eri puolille elimistöä.

Istuudu nyt tukevasti! Tiede osoittaa, että nopeiden hiilihydraattien runsas nauttiminen nostaa juuri tätä kaikkein vaarallisinta, pientä LDL-partikkelikokoa kaikkein eniten.

HDL-kolesterolille on varattu ”hyvän pojan” rooli. Päinvastoin kuin LDL-kolesteroli, HDL kuljettaa kolesterolia eri puolilta elimistöä maksaan. Korkea HDL-kolesteroli on tutkimuksissa yhdistetty sydänterveyteen. Arvellaan HDL-kolesterolin voivan siirtää verisuoniin kasaantunutta kolesterolia. Gary Taubesin selvitysten mukaan paras tapa kohottaa HDL-kolesterolia on syödä rasvaa luontaisista lähteistä kuten esimerkiksi eläinrasvaa.

Suurilla määrillä hiilihydraattia on taipumusta alentaa HDL-kolesterolia. Miten on mahdollista, että virallisterveellinen selitys on niin erilainen? Suomessakin kehitetyn konsensuksen mukaan korostetaan nimenomaan rasvojen turmiollista roolia SVT:ssä. Vaikea on löytää myönnytyksiä siihen suuntaan, että hiilihydraatit vaikuttaisivat sillä tavalla, että veren rasvaprofiili menee huonompaan suuntaan? Saska Tuomajukka osoitti tämän väitöskirjatyössään, mutta kovin vähän siitäkään työstä on otettu opiksi. Olisikohan yhtenä syynä tähän outoon tapaan se, että ummistetaan silmät ristiriitaiselle tutkimusnäytölle ja etsitään tieteellisestä kirjallisuudesta vain alkuperäistä rasvateoriaa tukevaa näyttöä? Perinteinen tapa pyörittää rasvakeskustelua LDL-kolesterolin ympärillä nähdään tärkeäksi, nostavathan tyydyttyneet rasvahapot jonkin verran juuri tätä kolesterolia. Kun vielä löytyi sopivia lääkkeitä (statiinit), jotka alensivat tehokkaasti LDL-kolesterolia, voimme ehkä ymmärtää miksi tätä LDL-vetoista kolesterolikeskustelua pidetään hengissä. Gary Taubes antaa useita esimerkkejä näistä kytkennöistä. Lääketeollisuus pitää kynsin hampain kiinni statiinistaan, joka lienee kautta aikojen kannattavin yksittäinen lääkeaine. Lääketeollisuus ei tietenkään halua menettää tätä tulolähdettään ja lääkärit eivät halua, että heidän uskottavuuttaan nakerretaan.

Ajattelutavan muutos on Gary Taubesin mukaan välttämätön, mutta tulee näistä taloudellisista kytkennöistä johtuen, sujumaan äärettömään hitaaseen tahtiin. Uusimmat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että LDL-kolesteroli on huomattavasti monimutkaisempi juttu kuin on annettu ymmärtää. LDL-kolesterolin partikkelikoko on tässä erityisen tärkeässä roolissa. Mitä suurempi LDL-partikkelikoko (ja mitä korkeampi kolesteroliarvo!), sitä parempi! Kauheaa! Voiko asia todellakin olla näin, että se haitta mitä meidän pitäisi jahdata, onkin tuo kaikkein pienin LDL-partikkelikoko? Se joka herkimmin hapettuu ja tarttuu verisuonen seinämiin. Sitä ei juurikaan nykyisissä kolesterolimittauksissa saada selville, sillä kyseessä on pelkän kolesterolimäärän mittaus. Nuo pienet ja ilmeisesti vaarallisemmat LDL-partikkelit eivät näy tavanomaisessa LDL-lukemassa, sillä ne ovat niin pieniä, että vaativat erilaisen mittaustavan.

Gary Taubesin suurin murheenkryyni on kuitenkin se, että niukasti rasvaa ja paljon sokeria sisältävä mukamas virallisterveellinen ruokavalio, kohottaa juuri näitä pieniä, haitallisia LDL-partikkeleita ja laskee suurten, vähemmän haitallisten LDL-partikkeleiden osuutta. Näin saadaan alentunut kolesterolilukema, joka tyydyttää potilasta, lääkäriä ja elintarviketeollisuutta. Mikäli ravintosuositukset eivät riitä, voidaan hakea lisäapua statiineista ja lääketeollisuus kiittää. Tyydyttynyt, kova, eläinperäinen rasva kohottaa Gary Taubesin mukaan kolesterolia, mutta sellaisella terveellisellä tavalla. Kolesterolitutkijat eivät tätä asiaa kiistä. Ongelmana tässä on vain se, että sopivalla tavalla pitäisi saada muutoksia aikaan ravitsemussuosituksissa niin, että suosittaisiin luontaisia eläinperäisiä rasvalähteitä. Pitäisi kieltää ihmisiä syömästä liian vähän rasvaa, sillä se laskee HDL-kolesterolia ja suuremmasta hiilihydraattialtistuksesta johtuen nostaa noita haitallisia pieniä LDL-kolesterolipartikkeleita. Haitalliset triglyseridit (VLDL) lisääntyvät myös hiilihydraattien vaikutuksesta. Muistattehan yllä lukemastanne, että VLDL-partikkelit koko ajan pienentyvät luovuttaessaan rasvaa elimistön käyttöön? Mitä enemmän pieniä VLDL-partikkeleita syntyy, sitä enemmän on vaaraa siitä, että syntyy liian paljon noita haitallisia, pieniä LDL-kolesterolipartikkeleita. Tätä pienten LDL-partikkeleiden syntyä ruokkii hiilihydraattipitoinen ruokavalio.

Mitä ohjeita Gary Taubes antaa kolesteroliarvojesi tulkintaan?
Kokonaiskolesteroli on yksistään lähes arvoton mitta.

Kokonaiskolesteroli voi olla 8, mutta kuitenkin potilaan rasva-arvot voivat olla kunnossa (LDL voi olla sitä isokokoista enimmäkseen jan HDL-kolesteroli voi olla korkea, mikä on hyvä asia).

Triglyseridien (VLDL) suhteen on mahdollisimman pieni arvo tärkeä. Yli 1,7 mmol/l on huono juttu ja vakava merkki siitä, että potilas kärsii metabolisesta oireyhtymästä. Hyvä triglyseridiarvo on 0,5 mmol/l.

HDL-kolesterolin pitää olla mahdollisimman korkealla. Alle 1,0 on huono arvo ja voi nakertaa sydänterveyttä. Mitä lähempänä 2,0 mmol/l sitä parempi.

LDL-kolesteroli on ongelmallinen yksistään. Pitää verrata triglyseridiarvoon (VLDL). Mitä korkeampi LDL ja mitä alhaisempi triglyseridi, sitä varmempaa on, että suurin osa LDL-kolesterolista on sitä suurempaa ja terveellisempää LDL-partikkelikokoa. Nyrkkisääntönä voitaneen pitää, että LDL-kolesteroli ei saa ylittää 3 mmol/l.

Kokonaiskolesteroli / HDL on hyvä mittari. Pitää olla alle 6 mmol/l. Se on jopa parempi kuin perinteisesti käytetty suhde LDL / HDL.


http://sundqvist.blogspot.com/2007/12/kaikki-kolesteroli-ei-ole-vaarallista.html


Aika tyhjentävää tietoa kolesterolista ;)
 
Pitkäaikaistutkimusten puute on toki aina hyvä argumentti melkein mihin. Vaadimme 50 vuoden kliinisiä kaksoissokkotutkimuksia, muuten on turha väittää mitään. :D
juurikin näin. jos "luolamieskin veti vhh:ta" - argumentti ei mene läpi niin sit alkaa nillitys siitä että ei niitä mihinkään tarvita niitä tutkimuksia pitkäaikaisvaikutuksista. Ihan kuin wincapitan promoaja martiskainen vastasi kysymykseen miksi ei saa mitään mustaa valkoiselle rahojensiirrosta jne niinkuin muissa sijoituspalveluissa: "heheh! tarpeetonta! niitä kuitteja ei kukaan tarvitse"

voisin ottaa vhh-hullut vakavammin jos rehellisesti myöntäisitte että ei, ei ole mitään hajua miten vhh-hommat vaikuttaa ihmiselimistöön pitkällä aikavälillä. lyhyellä aikavälillä ilmenee ainakin ns. fanatismia joka pakottaa kirjoittamaan keskustelupalstoille niin että nahat lähtee sormista kaikenmaailman vhh-uskontunnustuksia.
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/forum.jspa?forumID=28&start=0
tuolta seuraa esim nimimerkki oyab:n antia niin ei tiedä itkeäkö vai nauraako

tässä hyvä esimerkki miten vhh vaikuttaa aivotoimintaan:
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=125969&tstart=0
(ironiaa: kielletty kokis oli zeroa eli sokeria 0)

huom. loppuosa on kirjoitettu kieli poskella.
 
juurikin näin. jos "luolamieskin veti vhh:ta" - argumentti ei mene läpi niin sit alkaa nillitys siitä että ei niitä mihinkään tarvita niitä tutkimuksia pitkäaikaisvaikutuksista. Ihan kuin wincapitan promoaja martiskainen vastasi kysymykseen miksi ei saa mitään mustaa valkoiselle rahojensiirrosta jne niinkuin muissa sijoituspalveluissa: "heheh! tarpeetonta! niitä kuitteja ei kukaan tarvitse"

voisin ottaa vhh-hullut vakavammin jos rehellisesti myöntäisitte että ei, ei ole mitään hajua miten vhh-hommat vaikuttaa ihmiselimistöön pitkällä aikavälillä. lyhyellä aikavälillä ilmenee ainakin ns. fanatismia joka pakottaa kirjoittamaan keskustelupalstoille niin että nahat lähtee sormista kaikenmaailman vhh-uskontunnustuksia.
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/forum.jspa?forumID=28&start=0
tuolta seuraa esim nimimerkki oyab:n antia niin ei tiedä itkeäkö vai nauraako

tässä hyvä esimerkki miten vhh vaikuttaa aivotoimintaan:
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=125969&tstart=0
(ironiaa: kielletty kokis oli zeroa eli sokeria 0)

huom. loppuosa on kirjoitettu kieli poskella.
No kuinka paljon on mustaa valkosella nykysuositusten mukaisen ravinnon pitkäaikaisvaikutuksista?
 
juurikin näin. jos "luolamieskin veti vhh:ta" - argumentti ei mene läpi niin sit alkaa nillitys siitä että ei niitä mihinkään tarvita niitä tutkimuksia pitkäaikaisvaikutuksista.

Kyllä sillä nyt on vaan aika helvetisti merkitystä mitä esi-isämme söivät :D Elimistömme on näet tottunut sellaiseen ravintoon eikä tyyliin vuonna 1970 voimaan tulleisiin ravintosuosituksiin. Mieti nyt helvetti ennenkuin puhut :D Jos elimistömme on tottunut vuosisatojen saatossa tottunut runsasrasvaiseen ruokavalioon niin sitä ei todellakaan pysty muuttamaan yksikään nykyinen ravitsemus"asiantuntija".

Ainoa asia mikä on nykysuositusten muuttumisen tiellä on tämä kolesterolimyytti, kun se murtuu niin suosituksetkin muuttuvat järkevämpään suuntaa. Tiede ei todellakaan tue millään tavalla vähärasvaisuutta, mutta vähähiilarisuutta tukee :)

Ja kun tykkäät noista kauppalehden linkeistä näköjään niin lue ihmeessä tämä,

Kolesterolimyytti murtuu USA:ssa

http://olliherrala.blogit.kauppalehti.fi/2008/01/21/kolesterolimyytti-murtuu-usassa/


:lol2:
 
Kyllä sillä nyt on vaan aika helvetisti merkitystä mitä esi-isämme söivät :D Elimistömme on näet tottunut sellaiseen ravintoon eikä tyyliin vuonna 1970 voimaan tulleisiin ravintosuosituksiin. Mieti nyt helvetti ennenkuin puhut :D Jos elimistömme on tottunut vuosisatojen saatossa tottunut runsasrasvaiseen ruokavalioon niin sitä ei todellakaan pysty muuttamaan yksikään nykyinen ravitsemus"asiantuntija".

Ainoa asia mikä on nykysuositusten muuttumisen tiellä on tämä kolesterolimyytti, kun se murtuu niin suosituksetkin muuttuvat järkevämpään suuntaa. Tiede ei todellakaan tue millään tavalla vähärasvaisuutta, mutta vähähiilarisuutta tukee :)

Ja kun tykkäät noista kauppalehden linkeistä näköjään niin lue ihmeessä tämä,

Kolesterolimyytti murtuu USA:ssa

http://olliherrala.blogit.kauppalehti.fi/2008/01/21/kolesterolimyytti-murtuu-usassa/


:lol2:
aikamoista spekulointia taas tulee faktaksi puettuna....
 
ja meni btw christerinkin maine mun silmissä:

http://sundqvist.blogspot.com/2009/06/kilpailu-samin-vhh-vastaan-valtion.html

luulisi että veteraaniurheilija ymmärtäisi sen, että jos painaa enemmän kuin 30 kiloa, 800kcal on "vähän" alakanttiin.

e: itse voin tarjota 5000 euroa sille joka vääntää parhaan vhh-ruokavalion jossa on alle 800kcal ja vähintään 150g meijerivoita ja terveellisempi kuin nykyinen suositus...
 
aikamoista spekulointia taas tulee faktaksi puettuna....

No kerros ihmeessä mihin muuhun vähärasvaisuus voi perustua kuin tähän kolesteroliteoriaan ?

Kerro ihmeessä, jos sulla on erilainen näkemys esimerkiksi evoluutiosta kuin mulla ?

Jos et kerro niin ole pliis hiljaa ettei mene vielä naurettavammaksi... :D
 
No kuinka paljon on mustaa valkosella nykysuositusten mukaisen ravinnon pitkäaikaisvaikutuksista?
pointtinahan on vieläkin se, että nykysuositukset ovat olleet voimassa pitkään joten todistustaakka on "vhh-hörhöillä" jotta suositusten muuttaminen vhh:n suuntaan olisi todistettavasti järkevämpää kuin pysyä nykyisissä. niin se tiede toimii. vanha teoria on aina voimassa kunnes saadaan riittävän vahva näyttö paremmalle.
 
Kerro ihmeessä, jos sulla on erilainen näkemys esimerkiksi evoluutiosta kuin mulla ?

Jos et kerro niin ole pliis hiljaa ettei mene vielä naurettavammaksi... :D
no olitko sinä paikalla seuraamassa homo erectuksen ruokavalioita? :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:dance::dance::dance::dance::dance::dance::dance::dance2::dance2::dance2::dance2::dance2::dance2::dance2::dance2::dance2::dance2::dance2::dance2::dance2:
:david::david::david::david::david::david::kippis1::kippis1::curs::curs::eek::eek::eek::dance2::pano::pano::hyper::hyper::hyvä::hyvä::hyvä::puntti::puntti:

oletko varma että ravinnon terveellisyys ei johtunut esim ravinnon niukkuudesta? entä oletko varma että ihminen ei voi sopeutua viljansyöntiin? evoluutio pysähtynyt yhtäkkiä ja sen olemassaolo on loppunut?
 
Aluksi on pakko sanoa, että kiitos kovasti taas vastauksistasi KYSYMYKSIINI :D Ei tullut taas yhtäkään.


no olitko sinä paikalla seuraamassa homo erectuksen ruokavalioita?

Jos nyt taas ajateltaisiin vähän ennenkuin puhutaan. Pohjoisen ilmasto ei ole tänä päiväkään suotuinen viljelylle eikä se todellakaan ole ollut sitä aikasemminkaan kun ei ollut edes lannoiteita&kasvihuoneita&myrkkyjä jne jne.

oletko varma että ravinnon terveellisyys ei johtunut esim ravinnon niukkuudesta?

Tässä sulle,

Nälkäkuurin ja pitkäikäisyyden yhteys selvisi

Kun rotan normaalista ruoka-annoksesta napataan pysyvästi puolet pois, sen elämä pitenee 50 prosenttia. Nyt tiedetään miksi nälkäkuuri tepsii. Kituuttaminen vähillä jouleilla vaikuttaa nisäkkäiden sokeriaineenvaihduntaan, ja avainasemassa on yksi geeni, SIRT1. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat raportoivat löydöstään Nature –lehdessä.
Jo aiemmin tiedetty, että SIRT1-geeni vaikuttaa hiivasolujen ja sukkulamatojen elinikään. Pere Puigserverin työryhmä on nyt osoittanut, että sama geeni käynnistää nisäkässoluissa proteiiniketjun, joka muuttaa sokeriaineenvaihduntaa ja vähentää elimistön rasitusta.

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2057

Käytännössä nälkäkuuri ja vhh vaikuttavat molemmat juuri samaan ongelmaan, sokeriaineenvaihduntaan.

Sitäpaitsi VHH:lla ei ole tarkoitus syödä enempää kuin tarvitsee. Luonnollinen nälkä (jota ei sekoiteta hiilareilla) toimii mittarina, joten ylensyömistä EI TULE.

entä oletko varma että ihminen ei voi sopeutua viljansyöntiin?

Täysin varmahan on vaikea olla, mutta merkit kyllä kertovat, että viljansyönti ei ole ihmisen juttu(ainakaan suurissa määrin, katso nykyiset suositukset). Osana ruokavaliota se kyllä toimii varmasti, sitä en kiistä ja miksi kiistäisin :D

Suosittelen vaikka googlettamaan omega6:sta lisää tietoa... Varsinkin omega6&omega3-suhteesta... (en viitsi pistää valmista linkkiä kun alat itkemään kuitenkin taas)

Se ei muuten ole eläintenkään luonnollistaa safkaa. Tästä syystä lihankin omega6 määrät ovat lisääntyneet :(

Pakko pistää vähän,

Oleellisin ero omega-3 ja omega-6 -rasvahapojen välillä on niiden vaikutus tulehdustekijöihin. Omega-3-rasvahapot tuottavat elimistössämme tulehdusta vaimentavia johdoksia, kun taas omega-6-rasvahapot ovat tulehdusta ylläpitävien aineiden kuten leukotrieenien lähtöaineita.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Välttämätön_rasvahappo

Nyt varmaan ymmärät miksi on tärkeää, että omegat ovat tasapainossa. Nykyisellä ruokavaliolla suhde on jopa 15-1 eli 15 kertaa liikaa omega6.

evoluutio pysähtynyt yhtäkkiä ja sen olemassaolo on loppunut?

Kuka niin on sanonut ? Mutta muutokset evoluutiossa tapahtuvat hitaasti toisin kuin tässä ravintoympyrässä on käynyt, ei pitäisi olla vaikeaa toikaan :D
 
entä oletko varma että ihminen ei voi sopeutua viljansyöntiin? evoluutio pysähtynyt yhtäkkiä ja sen olemassaolo on loppunut?
Voihan se olla, että ihminen voi lopulta sopeutua viljan käyttämiseen ravintona eikä evoluutiokaan ole loppunut. Itse uskon, että viljat ja hiilaripainoitteisuus ovat tulleet kuvioon aivan liian nopeasti ja ihmisen kroppa ei ole tässä lyhyessä ajassa mitenkään pystynyt muuntautumaan oikeaan suuntaan.
 
Oletteko törmänneet ihmisiin joille tämä VHH ei ole enää mikään ruokavalio tai edes elämäntapa-asteella, vaan siitä on tullut jo kiihkouskonto?

Mä luulen että tämän takia joutuu vielä jengiä hullujenhuoneelle rauhottumaan, meillä on duunissakin jo muutamalle jäänyt soimaan hiilihydraattien ja niiden syöjien vihaamis-levy.

Saati sitten netin keskustelualueet joilla ei keskustella millään tapaa VHH:sta, vaan liittyvät johonkin muuhun ravitsemusaiheeseen. Ei mene montaa minuuttia kun joku jo tekstaa "Ei mitää hiilareita, VHH on ainoo oikee!!!!!! XDXDXD!!!" Pakkotoiston puolella näitä rassaavia tyyppejä nyt aika vähän mutta tämähän vaatii rekisteröitymisen ja on asiaan perehtyneiden foorumi pääasiassa.

Ei tämä ihan suoraan aiheeseen taida liittyä. Enkä koita edes sanoa etteikö VHH olisi hyvä ruokavalio, kyllähän se varmaan on. Ainakin perustuen siihen mitä oon siitä lukenut pitkin poikin. Mutta muistakaa kiihko-VHH:ilijat: Kukaan ei tykkää jehovistakaan ennen kun ne on mullan alla.
 
Tässä sulle,

Nälkäkuurin ja pitkäikäisyyden yhteys selvisi



http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2057

Käytännössä nälkäkuuri ja vhh vaikuttavat molemmat juuri samaan ongelmaan, sokeriaineenvaihduntaan.

Sitäpaitsi VHH:lla ei ole tarkoitus syödä enempää kuin tarvitsee. Luonnollinen nälkä (jota ei sekoiteta hiilareilla) toimii mittarina, joten ylensyömistä EI TULE.

niin siis vhh ei olekaan ainut ja oikea ratkaisu? auts... siis yritätkö nyt sanoa että myös nykyravintosuosituksilla pystyy elämään yhtä turvassa insuliiniltä kuin maagisella vhh:lla?!?

koskaan ei ole tarkoitus syödä enemmän kuin tarvitsee. joku "luonnollinen" ja "luonnoton nälkä" on käsitteitä jotka ovat vielä miljoona kertaa uudempia ilmiöitä kuin viljansyönti ja maanviljely. nykyään hyvinvointivaltiossa työtön alkoholisti elää samoissa puitteissa kuin ylempi keskiluokka aikanaan. vuosi sitten pystyi sanomaan että koskaan ei ole maailmassa ollut niin yltäkylläistä menoa kun silloin oli. ei varmasti nähty nälkää.
e: ja ennenkuin saivartelu alkaa niin totta kai aina on pieni osa populaatiota joka näkee nälkää. tuolloin se osa oli todella pieni ja kaikilla muilla oli niidenkin edestä mahdollisuuksia kantaa ruokaa kaupasta kädet vääränään.

tosi kapea on sektori jota tähystät, kannattaa välillä vilkuilla myös sivullekin.


miten btw se evoluution kyseenalaistaminen liittyi silloiseen ruokavalioon? kyseenalaistan sen, että sinä et ole sitä ruokavaliota nähnyt, tutkijat eivät ole ruokavaliota nähneet. he ovat nähneet vahvoja viitteitä siihen mutta se taas on aika kaukana kirkossa kuulutetusta totuudesta jona sinä sitä täällä huutelet.
 
ja meni btw christerinkin maine mun silmissä:

http://sundqvist.blogspot.com/2009/06/kilpailu-samin-vhh-vastaan-valtion.html

luulisi että veteraaniurheilija ymmärtäisi sen, että jos painaa enemmän kuin 30 kiloa, 800kcal on "vähän" alakanttiin.

e: itse voin tarjota 5000 euroa sille joka vääntää parhaan vhh-ruokavalion jossa on alle 800kcal ja vähintään 150g meijerivoita ja terveellisempi kuin nykyinen suositus...

Crisun maine menee, kun se uutisoi jonkun muun tarjoamasta haasteesta?
 
Voihan se olla, että ihminen voi lopulta sopeutua viljan käyttämiseen ravintona eikä evoluutiokaan ole loppunut. Itse uskon, että viljat ja hiilaripainoitteisuus ovat tulleet kuvioon aivan liian nopeasti ja ihmisen kroppa ei ole tässä lyhyessä ajassa mitenkään pystynyt muuntautumaan oikeaan suuntaan.

Amen! :hyvä:

Ja varmasti eri puolilla maailmaa asuvat ihmiset reagoivat viljoihin eri tavalla.

niin siis vhh ei olekaan ainut ja oikea ratkaisu? auts... siis yritätkö nyt sanoa että myös nykyravintosuosituksilla pystyy elämään yhtä turvassa insuliiniltä kuin maagisella vhh:lla?!?

Mitäköhän sulta jäi taas ymmärtämättä edellisestä viestistä...

Totta helvetissä voi, ei tässä ketjussa ole kukaan koskaan väittänytkään ETTÄ JOKA IKISEN SUOMALAISEN PITÄISI VETÄÄ VHH-LINJAA.

Pointti oli se, että VHH JA RAVINNON NIUKKUUS VAIKUTTAVAT JUURI TÄSMÄLLEEN SAMAAN TEKIJÄÄN ELI SOKERIAINEENVAIHDUNTAAN. SIELTÄ SOKERIAINEENVAIHDUNNASTA LÖYTYY SE ONGELMAN YDIN KUTEN ON SATA MILJOONAA KERTAA SANOTTU!

Mikä suosituksissa sitten mättää ? No helvetti tämä edelleen,

Rautalankamalli hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta:

Kun nykysuositusten mukaisesti syödään liikaa hiilihydraatteja, käynnistyy ylensyönnin noidankehä, sillä kaikki hiilihydraatit muuttuvat elimistössämme sokeriksi ja runsaasti syötyinä ne nostavat nopeasti verensokeria.

Elimistömme torjuu voimakasta verensokerin nousua erittämällä runsaasti insuliinia, joka heilauttaa verensokerin nopeaan laskuun. Nopeasti laskevan verensokerin elimistö tulkitsee ”energianpuutteeksi”, mikä synnyttää yhä lisää nälän tunnetta, vaikka juuri olisi syöty runsaasti ja elimistö itse asiassa samaan aikaan varastoi liikenevää energiaa mahdollisimman tehokkaasti rasvaksi – tämän seurauksena ihminen lihoo.

Kun hiilihydraattien määrää kontrolloidaan vältytään tuolta verensokerin nousujen ja laskujen kierteeltä, ja elimistö siirtyy polttamaan rasvavarastoja energiaksi.

Millä kielellä pistetään seuraavaksi ?

koskaan ei ole tarkoitus syödä enemmän kuin tarvitsee. joku "luonnollinen" ja "luonnoton nälkä" on käsitteitä jotka ovat vielä miljoona kertaa uudempia ilmiöitä kuin viljansyönti ja maanviljely.

Mitä ihmettä ?

Hiilihydraatit nimenomaan pistää sut syömään yli oman tarpeen koska ne aiheuttaa nopeita verensokerin heittelyitä ja näin sekoittavat luonnollisen nälän. Katso rautalanka esimerkki.

miten btw se evoluution kyseenalaistaminen liittyi silloiseen ruokavalioon?

Ai miten evoluution liittyy siihen :D

No varmaan siten, että ihmisen keho on muokkautunut käyttämään niitä ruoka-aineita parhaiten hyväkseen joita se on käyttänyt tyyliin 99% olemassaolostaan maanpäällä. Ei sen monimutkaisempi asia. Kuten sanoin evoluutionääriset muutokset ovat hitaita, niitä ei muuta hetkessä mikään tämänpäivän "ravintoasiantuntija" vaikka kuinka haluaisi.:D
 
Mitä ihmettä ?

Hiilihydraatit nimenomaan pistää sut syömään yli oman tarpeen koska ne aiheuttaa nopeita verensokerin heittelyitä ja näin sekoittavat luonnollisen nälän. Katso rautalanka esimerkki.



Ai miten evoluution liittyy siihen :D

No varmaan siten, että ihmisen keho on muokkautunut käyttämään niitä ruoka-aineita parhaiten hyväkseen joita se on käyttänyt tyyliin 99% olemassaolostaan maanpäällä. Ei sen monimutkaisempi asia. Kuten sanoin evoluutionääriset muutokset ovat hitaita, niitä ei muuta hetkessä mikään tämänpäivän "ravintoasiantuntija" vaikka kuinka haluaisi.:D
niin, onko se sitten hiilihydraattien vika vai käyttäjän vika ettei osaa katsoa mitä suuhunsa laittaa? vähän kuin väittäisit että aseet tappaa ihmisiä eikä se kaveri joka asetta kulloinkin pitää kädessään..

totta kai on muokkautunut, miksi ei muokkautuisi käyttämään myös nykyistä ravintoa? vähän kuin dodo oli evoluution huipputuote mutta jos se nyt kloonattaisiin, se kuolisi samantien. tämän takia kannattaa pitää katse aina tulevaisuudessa eikä haikailla menneisyyteen.
 
Crisun maine menee, kun se uutisoi jonkun muun tarjoamasta haasteesta?
kyllä koska olettaisin että crisu on lukenut em haasteen läpi ennen kuin pistänyt sen sivuilleen...

mulla on tuohon vaan yks koodisarja kommentiksi tuohon juttuun. täällä porukka ymmärtänee pelkästään siitä mun pointin:

<=-2000kcal/vrk

päätelkää siitä...


e: ja selitetään vielä: pienempi tai yhtä suuri kuin -2000kcal eli voi tarkoittaa -2000, -2001, -2002, -2003, -2004 jne perstuntumalta ainakin -2500kcal saakka.
 
niin, onko se sitten hiilihydraattien vika vai käyttäjän vika ettei osaa katsoa mitä suuhunsa laittaa? vähän kuin väittäisit että aseet tappaa ihmisiä eikä se kaveri joka asetta kulloinkin pitää kädessään..

Ööö, no miksi ihmeessä kannattaa SUOSITELLA ihmisille ravintoa joka aiheuttaa tod. näk ylensyömistä ?

Tottakai se on käyttäjän vika, mutta mitä järkeä siinä on, että suositellaan ravintoa joka ei pidä nälkää/joka sotkee luonnollisen nälän tunteen, joka nimenomaan ohjaa suurimman osan ruokailua.

Ei kun joo sehän onkin fiksua, syödään 2 tunnin välein vaan sen takia, että saadaan vetää maksimaalisesti hiilaria naamaan :D

Ja ettei sun vertaiskuva jäis ainoaks niin voidaan kysyä, että miksi ottaa edes se ase käteen, jos ei aio tappaa ;) Eli miksi helvetissä edes syödä hiilareita kun ne eivät pidä näläntunnetta poissa....

Niin ja tässä on edelleen vastaus siihen miksi se on hiilihydraattien vika,

Rautalankamalli hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta:

Kun nykysuositusten mukaisesti syödään liikaa hiilihydraatteja, käynnistyy ylensyönnin noidankehä, sillä kaikki hiilihydraatit muuttuvat elimistössämme sokeriksi ja runsaasti syötyinä ne nostavat nopeasti verensokeria.

Elimistömme torjuu voimakasta verensokerin nousua erittämällä runsaasti insuliinia, joka heilauttaa verensokerin nopeaan laskuun. Nopeasti laskevan verensokerin elimistö tulkitsee ”energianpuutteeksi”, mikä synnyttää yhä lisää nälän tunnetta, vaikka juuri olisi syöty runsaasti ja elimistö itse asiassa samaan aikaan varastoi liikenevää energiaa mahdollisimman tehokkaasti rasvaksi – tämän seurauksena ihminen lihoo.

Kun hiilihydraattien määrää kontrolloidaan vältytään tuolta verensokerin nousujen ja laskujen kierteeltä, ja elimistö siirtyy polttamaan rasvavarastoja energiaksi.

totta kai on muokkautunut, miksi ei muokkautuisi käyttämään myös nykyistä ravintoa? vähän kuin dodo oli evoluution huipputuote mutta jos se nyt kloonattaisiin, se kuolisi samantien. tämän takia kannattaa pitää katse aina tulevaisuudessa eikä haikailla menneisyyteen.

Niin tiedätkö missä ajassa ? :D

Vinkki, EI 40 vuodessa :D

Sä voit ihan henkilökohtaisesti toimia tämän ihmiskokeen koekaniinina, mä en :)
 
Ööö, no miksi ihmeessä kannattaa SUOSITELLA ihmisille ravintoa joka aiheuttaa tod. näk ylensyömistä ?

Tottakai se on käyttäjän vika, mutta mitä järkeä siinä on, että suositellaan ravintoa joka ei pidä nälkää/joka sotkee luonnollisen nälän tunteen, joka nimenomaan ohjaa suurimman osan ruokailua.

Ei kun joo sehän onkin fiksua, syödään 2 tunnin välein vaan sen takia, että saadaan vetää maksimaalisesti hiilaria naamaan :D

Ja ettei sun vertaiskuva jäis ainoaks niin voidaan kysyä, että miksi ottaa edes se ase käteen, jos ei aio tappaa ;) Eli miksi helvetissä edes syödä hiilareita kun ne eivät pidä näläntunnetta poissa....
vaikka siksi syö hiilaria kun harrastaa aerobista?!?

ravintohan sitä ylensyömistä ei aiheuta vaan se että ihmisellä ei ole suhteellisuudentajua. onhan toi vhh hyvä homma holhouksen alaiselle sitä en kiistä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom