Antti Heikkilän TV-haastattelu!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Wallace
  • Aloitettu Aloitettu
Kivaa tää uusavuttomuus...



Eli ihan oikeasti jos ei sulla ole mitään aiheeseen liittyvään niin mene pois ?

Mitä ihmettä joku roikkuu koko otsikossa jos ei aihe edes kiinnosta :D

Niin no enhän mä mitään kysymyksiä tossa pyytäny? Sä onnistuit löytämään mun viimeisimmän postin missä kritisoin sun tapaa ylläpitää tätä keskustelua. Ja ei sillä ei ole enää mitään tekemistä aiheen kanssa mutta mikä helvetti tää aihe nykyään on?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ihan oikeasti kerro nyt mulle miten nämä kaksi asiaa eroaa toisistaan.

Otetaan esimerkki,

Hiilihydraatit ja riisi kasvattavat diabetesriskiä Kiinassakin
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/h...i-kasvattavat-diabetesriskia-kiinassakin.html

Tai sitten,

Hiilihydraatit ja riisi kasvattavat diabetesriskiä

http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/167/21/2304

http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/167/21/2310


Samat linkit löytyy ekasta linkistä, kenties kerrot mulle pähkinänkuoressa miten esitystapojen sisällöt eroavat toisistaan kun täsmälleen sama materiaali on saatavilla molemmissa.Ensimmäisessä on jopa suomenkielinen tiiviste asiasta joka varmasti helpottaa montaa :D
ja sit aletaan kiertämään kehää, unohdetaan sellaiset pointit joihin ei saa itselle suotuisaa vastausta ja käännetään ja väännetään kunnes saadaan puheenaihe muutettua....

niin vähän arvelinkin että vähän sama kuin kuurolle huutaisi. nyt voin ainakin sanoa että olen yrittänyt. moikka.
 
Insuliini vanhentaa uudella tavalla

Harvardin yliopiston yhteydessä toimivan Joslin Diabetes Centerin tutkijat löysivät uuden tavan, jolla korkea insuliinipitoisuus voi edistää vanhenemista. Tutkijoiden malliotuksella sukkulamadolla insuliini esti SKN-1-nimistä mahtiproteiinia, joka ohjaa soluille tärkeää puolustusketjua.

Jo 1990-luvulla selvisi, että insuliini estää tärkeää FOXO-proteiinia, joka säätelee solujen aineenvaihduntaa ja esimerkiksi diabeteksen ja syövän syntyä. Vähäisen insuliinipitoisuuden huomattiin sukkulamadolla tehostavan FOXO:n toimintaa ja näin parantavan solujen puolustusta hapetusstressiä vastaan.

Nyt tutkijat huomasivat, että insuliini heikentää solujen vaurioiden korjausta myös SKN-1-proteiinin kautta. SKN-1 säätelee sellaisten geenien toimintaa, jotka suojaavat elimistöä vapailta radikaaleilta ja useilta ympäristön myrkyiltä. Sen käynnistämä puolustusketju auttaa elimistöä vastustamaan vanhenemismuutoksia ja torjumaan monia sairauksia.

Havainto voi vielä joskus auttaa sairauksien ehkäisyssä, diabeteksen hoidossa ja jopa eliniän maksimoinnissa.

”Jos SKN-1-proteiinin toimintaa tehostetaan, sukkulamadot elävät pidempään”, sanoo tutkimusryhmän johtaja, professori Keith Blackwell. Hän otaksuu, että proteiinilla on vastaava rooli myös ihmisessä, vaikka meissä insuliinin vaikutukset ovatkin paljon moninaisemmat.

Tutkimuksen julkaisi Cell.

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3279


Nälkäkuurin ja pitkäikäisyyden yhteys selvisi


Kun rotan normaalista ruoka-annoksesta napataan pysyvästi puolet pois, sen elämä pitenee 50 prosenttia. Nyt tiedetään miksi nälkäkuuri tepsii. Kituuttaminen vähillä jouleilla vaikuttaa nisäkkäiden sokeriaineenvaihduntaan, ja avainasemassa on yksi geeni, SIRT1. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat raportoivat löydöstään Nature –lehdessä.
Jo aiemmin tiedetty, että SIRT1-geeni vaikuttaa hiivasolujen ja sukkulamatojen elinikään. Pere Puigserverin työryhmä on nyt osoittanut, että sama geeni käynnistää nisäkässoluissa proteiiniketjun, joka muuttaa sokeriaineenvaihduntaa ja vähentää elimistön rasitusta.

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2057


ja sit aletaan kiertämään kehää, unohdetaan sellaiset pointit joihin ei saa itselle suotuisaa vastausta ja käännetään ja väännetään kunnes saadaan puheenaihe muutettua....

niin vähän arvelinkin että vähän sama kuin kuurolle huutaisi. nyt voin ainakin sanoa että olen yrittänyt. moikka.

Moikka vaan taas kerran, sama kysymys odottaa sua täällä seuraavalla kerralla kun tuut heittämään fiksuja kommenttejasi :)

Niin no enhän mä mitään kysymyksiä tossa pyytäny? Sä onnistuit löytämään mun viimeisimmän postin missä kritisoin sun tapaa ylläpitää tätä keskustelua. Ja ei sillä ei ole enää mitään tekemistä aiheen kanssa mutta mikä helvetti tää aihe nykyään on?

Oon sitten helvetin hyvin vastannut kaikkeen jos ei ole kysyttävää. Kiitos ja näkemiin. Hyvä, että kaikki on selvää :D

PS. Anteeks nyt vaan, mutta tää oli viimenen offtopic viesti multa :)
 
Moikka vaan taas kerran, sama kysymys odottaa sua täällä seuraavalla kerralla kun tuut heittämään fiksuja kommenttejasi :)
mikäs kysymys se sit on?
 
Oon sitten helvetin hyvin vastannut kaikkeen jos ei ole kysyttävää. Kiitos ja näkemiin. Hyvä, että kaikki on selvää :D

PS. Anteeks nyt vaan, mutta tää oli viimenen offtopic viesti multa :)
Ok, eli siis eka sanoit että oon itkeny joittenki kysymysten perään
Kysyin sulta mitkä ne kysymykset oli.
En saanu vastausta.
Ja nyt niitä ei sitten ollutkaan?
 
Insuliini jäykistää valtimoita ja nostaa verenpainetta

Kaikki tyypin 1 diabeetikot ja osa tyypin 2 diabeetikoista joutuvat käyttämään insuliinia. Sen käyttö on kuitenkin kaksiteräinen miekka, sillä se lisää endoteliinin tuotantoa, mikä jäykistää valtimoita ja nostaa verenpainetta. Toisaalta kalaöljyn EPA-rasvahappo vaimentaa endoteliinia ja estää verenpaineen nousua. Jokaisen insuliinia käyttävän henkilön tulisi ottaa suojaksi E-EPAa ja karnosiinia.

Tyypin 2 diabetes ei johdu insuliinin puutteesta (kuten tyypin 1 diabetes) vaan siitä että haiman erittämä insuliini menettää tehoaan, kehittyy insuliiniresistenssi, jolloin veren sokeripitoisuus nousee. Tarvitaan lisää insuliinia haimasta, mutta ellei se riitä, insuliinia annetaan ulkoapäin pistoksina tai suihkeena.

Insuliini on diabeteksen Dr. Jekyll ja Mr. Hyde (katso kaaviokuva alla). Se lisää valtimoiden seinämissä endoteliinin eritystä, jolloin valtimon seinämä alkaa paksuuntua ja jäykistyä. Silloin verenpaine nousee ja sydän heikkenee. Mitä kauemmin ihminen joutuu käyttämään insuliinia, sitä todennäköisemmin hän sairastuu verenpainetautiin ja sydämen toiminnanvajavuuteen.

Tohtori Chin-Hsiao Tseng tutki verenpainetta 87850 tyypin 2 diabeetikolla, joista 5927 käytti insuliinia. Heillä ilmeni 5 vuoden seurannassa verenpainetautia 14 % useammin kuin niillä, jotka eivät käyttäneet insuliinia. Riski nousi 5-9 vuodessa 35 %:iin ja 10 vuoden jälkeen 46 %:iin.

"Ylimääräisellä insuliinilla on haitallinen vaikutus verisuoniin, ja se johtaa verenpaineen nousuun", sanoo Tseng 12.6.2006 julkaistussa Archives of Internal Medicine -lehdessä. Tutkimus on esillä myös Reutersin terveysuutisissa.

http://www.biovita.fi/uusi/news.php?lang=fi&id=68


Tutkimus, http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/166/11/1184


PS. Jos jollain on offtopic juttuja niin privaa vaan, tätä otsikkoa en derailaa enempää :)
 
Ensimmäinen postaukseni tälle foorumille. Olen kyllä pidemmän aikaa lukenut foorumia mutta wallacen naurettava vauhkoaminen ja tökerö argumentointi aiheuttivat minulle pakottavan tarpeen kirjoittaa asiasta.

Wallace argumentoi, että länsimaista ravintosuositusta tulisi muuttaa, koska se aiheuttaa diabetesta ja insuliini on pahasta. Mistä tiedät, että nykyhetken ravintosuositukset aiheuttavat diabetesta? Kuinka moni tässä maassa syö ravintosuositusten mukaisesti? Jos suositukset vaihdettaisiin vhh:n mukaisiksi ei diabetes häviäisi mihinkään, koska ihmiset söisivät edelleen epäterveellisesti.

Wallacen kirjoituksista vie kaiken uskottavuuden tuo jatkuva yliampuva fanatismi, sekä hymiöiden turha viljely. Mielestäni koko topicin tason näkee kirjoittajien määrästä ja erään kirjoittajan suhteettomasta kirjoitusmäärästä.
 
Ensimmäinen postaukseni tälle foorumille. Olen kyllä pidemmän aikaa lukenut foorumia mutta wallacen naurettava vauhkoaminen ja tökerö argumentointi aiheuttivat minulle pakottavan tarpeen kirjoittaa asiasta.

Heh, "jostain kumman syystä" tänne rekisteröityy uusia naamoja ihan vaan tätä topiccia varten :D

Wallace argumentoi, että länsimaista ravintosuositusta tulisi muuttaa, koska se aiheuttaa diabetesta ja insuliini on pahasta.

Näytä mulle YKSIKIN tutkimus joka osoittaa, että liika insuliini ei ole pahasta. :wtf:


Mistä tiedät, että nykyhetken ravintosuositukset aiheuttavat diabetesta?

Siitä, että täysin terveet ihmiset ovat sairastuneet elintasosairauksiin kun ovat muuttaneet ruokatottumuksiaan länsimaisiksi.
Kuinka moni tässä maassa syö ravintosuositusten mukaisesti? Jos suositukset vaihdettaisiin vhh:n mukaisiksi ei diabetes häviäisi mihinkään, koska ihmiset söisivät edelleen epäterveellisesti.

Ei pidä paikkaansa.

http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-1.html
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-2.html
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-3.html

Siinä on selitetty asia kolmen suomalaisen "terveysruoan" osalta.

Suositukset sitäpaitsi heijastavat suuresti kaikkeen ruokaan mitä meille tarjollaan/mitä meille myydään.

Wallacen kirjoituksista vie kaiken uskottavuuden tuo jatkuva yliampuva fanatismi, sekä hymiöiden turha viljely. Mielestäni koko topicin tason näkee kirjoittajien määrästä ja erään kirjoittajan suhteettomasta kirjoitusmäärästä.

Yep, ihan älytön fanatismi.

Olen mm. sanonut "kannattaa kokeilla mikä itselle sopii" :D


PS. Toivottavasti et jää ns. yhden postin ihmeeksi ;)

Ja ota muuten heti kättelyssä selvää vähän edes vhh:sta ettei tarvitse lähteä ihan perusasioista niinkun osan kanssa :D
 
Heh, "jostain kumman syystä" tänne rekisteröityy uusia naamoja ihan vaan tätä topiccia varten :D
tuollaisille väitteille kannattaisi olla jotain näyttöä takana ennenkuin rupeaa edes tuonsuuntaisia vihjailemaan... ja veikkaisin että mike tykkäisi enemmän jos nuo epäilykset ilmoitettaisiin hänelle/modeille eikä suoraan tähän pilipalikeskusteluun. tainnut netiketti mennä sulla väärään kurkkuun.
 
Hiilarit pannaan!

Vajaa kolme vuotta sitten Jan Niemelä lopetti hiilihydraateilla mässäämisen. Hän alkoi napsia jääkaapista salamia ja pekonia aina, kun mieli teki jotain. Nyt kiloja on kadonnut jo yli 20.

Helsinkiläinen Jan Niemelä alkoi laihtua, kun hän lakkasi syömästä leipää, perunaa, pastaa ja valkoista sokeria. Ruokavalioon jäivät liha, kala, makkara, kananmunat, pekoni ja juusto. Ja tietysti lämpimät ja kylmät kasvikset.

Niemelän dieetti kuulostaa varsin hurjalta. Silti kiloja on pudonnut ja veren rasva- ja sokeriarvot ovat parantuneet.

- Kaikille tämä ei varmasti sovi, koska onhan tämä aika raakaa touhua.

Kroppa huutaa koko ajan hiilareita, ja jos niitä ei ota, koko ajan on kova makeannälkä, hän kertoo.

Niemelä kertoo, että alussa paino putosi todella nopeasti. Kymmenen kiloa lähti melkein huomaamatta.

- Kun pari päivää syö hiilareita, alkaa heti turvottaa ja paino nousta.

Kun arkirytmiin palaa, nesteet lähtevät heti liikkeelle. Kroppa on ihmeellisen viisas.

Niemelä on alusta saakka sallinut itselleen hiilihydraatteja kahtena päivänä viikossa. Niin sanottuina "mättöpäivinä" leipää ja perunaa rakastava Niemelä ei sitten juuri muuta syökään kuin hiilihydraatteja.

Alku oli silti vaikeaa.

- Olo oli huono ja suu kuiva. Vähitellen siihen alkoi tottua ja mielitekoja kestää, hän muistaa.

Jääkaapille aina kun mieli tekee

Parasta ruokavaliossa Niemelän mielestä on se, että saa syödä niin paljon ja niin usein kuin mieli tekee. Poikkeuksena muihin laihduttajiin Niemelä menee jääkaapille aina, kun mieli jotain tekee. Eikä hän kiinnitä huomiota lainkaan rasvamääriin.

- Vaimoa pyydän aina kaupasta tuomaan minulle "napsumakkaraa", esimerkiksi salamia. Kun tekee mieli syödä, otan kaapista leivänpäällisiä, mutta jätän leivän pois.

Niemelä on huomannut, että proteiinipitoinen ruokavalio pitää hyvin nälkää. Lisäksi lihaa ei jaksa syödä kovin paljon.

Hedelmiä Niemelä ei niiden sokeripitoisuuden vuoksi syö. Makeannälkään hän juo sokerittomia limsoja.

"Suutarinlapsella ei ole kenkiä"

Aikaisemmin Niemelän syöminen oli aamusta alkaen yhtä "mättämistä".

- Olemme vaimon kanssa molemmat kokkeja. Kotona ei hirveästi enää jaksa laittaa ruokaa, jos on sitä jo kymmenen tuntia tehnyt. Suutarinlapsella ei ole kenkiä: Meillä syötiin pizzaa ja lihapiirakoita, hän kertoo.

Nyt Niemelä syö aamupalaksi usein maksamakkaraa, salamia, juustoa ja kasviksia. Lounaaksi maistuu kana tai kala salaatin kera.

- Kotona laitan lämpimiä kasviksia, lisää salaattia ja jotain lihaa.

Iltapalaksi syön usein purkillisen tonnikalaa. Napsuja otan, kun siltä tuntuu, hän kertoo.

Kokkaaminen on lisääntynyt perheessä huimasti, sillä nykyisin Niemelät laittavat kaikille perheenjäsenille oman aterian.

- Vaimolle jotain vähärasvaista, minulle hiilihydraatitonta ja lapselle tavallista kotiruokaa.

Niemelä valitsi hiilihydraatittoman dieetin, kun näki siitä tv-ohjelman.

- Tunsin heti, että se sopii minulle. En noudata mitään valmiita ohjeita tai esimerkiksi Atkinsin dieettiä. Olen soveltanut perusperiaatteet itselleni sopiviksi.

"Pelkästään syömällä tämä on saatu aikaan"

Aluksi mukaan lähti myös Niemelän vaimo, mutta hän siirtyi myöhemmin vähäkaloriselle dieetille.

Ravintolakokkina työskentelevä Niemelä ei voi täysin välttää hiilihydraatteja töissä, sillä ruokia on maisteltava.

- Muuten pystyn laittamaan itselleni juuri sellaisen annoksen kuin haluan.

Liikuntaa Niemelä ei ole lisännyt. Nuoruuden nyrkkeilyharrastuksen jälkeen hän ei ole säännöllistä kuntoliikuntaa harrastanut. Vaimon kävelylenkeille hän lähtee vain harvoin mukaan.

- Pelkästään syömällä tämä on saatu aikaan. Aluksi minun oli vain tarkoitus testata dieettiä, mutta siitä tuli elämäntapa.

Niemelän tavoitteena on saada paino tasan 80 kiloon. Matkaa sinne on reilut viisi kiloa.

- En enää koskaan halua nähdä vaa'assa 90 kiloa, hän lupaa.

http://www.iltalehti.fi/laihdutus/200906099690898_lh.shtml


:)

Kakkostyypin diabeteksestä varoitusmerkkejä jo vuosia ennen diagnoosia

Muutokset kehon kemiassa alkavat jo vuosia ennen diabeteksen diagnosoimista, tuore tutkimus osoittaa.
Diabetes on yksi vyötärölihavuuteen liittyvistä sairauksista.
Diabetes on yksi vyötärölihavuuteen liittyvistä sairauksista. (ZUMA WIRE)

Kakkostyypin diabetekseen sairastuneiden potilaiden veren sokeripitoisuudessa havaittiin voimakasta nousua paaston yhteydessä ja ruokailun jälkeen kolme vuotta ennen varsinaista diagnoosia. Lisäksi potilaiden insuliiniherkkyys väheni jyrkästi viiden vuoden kuluessa ennen diagnoosia.

Koehenkilöillä, jotka eivät sairastuneet diabetekseen, muutokset kehon kemiassa pysyivät tasaisina.

Tutkijat toivovat, että havainto auttaa tunnistamaan sairastumisen riskin yhä aikaisemmin, jolloin sen etenemiseen voidaan vaikuttaa.

Lontoon yliopistossa tehdystä tutkimuksesta kertoi BBC.

http://www.iltalehti.fi/diabetes/200906099740722_di.shtml
 
Pitkäaikaisella VHH:lla näyttäisi olevan riskinsä:

Naisilla suurempi kuolleisuus 12-vuotisessa seurannassa:
http://www3.interscience.wiley.com/journal/117966544/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

Korkeaproteiininen ruokavalio ruokkii syöpää:
http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/acm.2005.11.1117

Vaikutusta myös muihin sairauksiin:
http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=11234

Vähähiilihydraattisuus -> tuberkuloosi
http://www.nature.com/nm/journal/v11/n6/abs/nm0605-599.html

Toisaalta sydänsairauksia VHH näyttäisi vähentävän:
http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/355/19/1991

Turvallisempi vaihtoehto?
http://books.google.com/books?hl=fi...ts=LlCPkw1rY_&sig=Dn_yjwbr-D9Ry5JMq7I2V_6nhkQ

Asiat eivät todella ole ravinnon ja sairauksien välillä niin mustavalkoisia.
 
Pitkäaikaisella VHH:lla näyttäisi olevan riskinsä:

Naisilla suurempi kuolleisuus 12-vuotisessa seurannassa:
http://www3.interscience.wiley.com/journal/117966544/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

Tästä linkistä tuli vaan erroria...


VHH ei ole korkeaproteiininen ruokavalio vaan korkea rasvainen. Eli tätäkään ei tarvitse ilmeisesti edes katsoa ?

Vaikutusta myös muihin sairauksiin:
http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=11234[/QUOTE]

Tämäkin liittyi korkea proteiiniseen, jota vhh siis ei ole :D


Eipä ollut kovin paljoa tietoa tutkimuksesta tässä linkissä :D

Pitäis logata sisään nähdäkseen sen kokonaan, kenties postaat lopun tutkimuksen ?


Kenties sä tiivistät vähän tota 155 sivua enkun kielistä tekstiä meille kun olet ilmeisesti sen lukenut tarkkaan läpi ;)
 
Heh, "jostain kumman syystä" tänne rekisteröityy uusia naamoja ihan vaan tätä topiccia varten :D

Jep jep, join date 2007..

Siitä, että täysin terveet ihmiset ovat sairastuneet elintasosairauksiin kun ovat muuttaneet ruokatottumuksiaan länsimaisiksi.

Nyt puhut ruokatottumuksista. "Länsimaiset ruokailutottumukset" eivät liity millään lailla siihen, mitä SUOSITELLAAN syötäväksi. Miten tämä voi olla näin vaikeaa ymmärtää. Monet sellaisetkin ihmiset, joita kiinnostaa syödä terveellisesti, katsovat lehdistä hienoja muotidieettejä, kuten syö sitruuna päivässä ja laihdu viikossa 10kg. Ruokaympyrämalli on mielestäni erittäin toimiva, ongelma on siinä ettei sitä tosiaan noudateta. Itse en tunne yhtäkään ihmistä joka syö ruokaympyrän mukaan.
 
Jep jep, join date 2007.. .

Katos, en huomannut :D

Kovin kauan on pitänyt sanallisen arkkunsa kiinni.



Nyt puhut ruokatottumuksista. "Länsimaiset ruokailutottumukset" eivät liity millään lailla siihen, mitä SUOSITELLAAN syötäväksi. Miten tämä voi olla näin vaikeaa ymmärtää. Monet sellaisetkin ihmiset, joita kiinnostaa syödä terveellisesti, katsovat lehdistä hienoja muotidieettejä, kuten syö sitruuna päivässä ja laihdu viikossa 10kg. Ruokaympyrämalli on mielestäni erittäin toimiva, ongelma on siinä ettei sitä tosiaan noudateta. Itse en tunne yhtäkään ihmistä joka syö ruokaympyrän mukaa

Hohhoijjaa, pitää palata taas samaan asiaan.

Ongelma on edelleenkin se 50-65% hiilarikuorma mitä suositellaan, ei se mistä se otetaan.

Katsos nyt vielä kerran näitä linkkejä.

Sokerikuorma käytännössä, osa 1: Leipä

Jos verrataan pienempiä annoksia, niin yksi 50 gramman leipäannos (kuudesosa jälkiuunileivästä) vastaa sokerikuormaltaan 0,33 litran (3,3 dl) annosta Coca Colaa

http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-1.html

Sokerikuorma käytännössä, osa 2: Peruna

Yksi peruna vastaa siis sokerikuormaltaan viittä sokeripalaa.

http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-2.html

Sokerikuorma käytännössä, osa 3: Kaurapuuro

Annos kaurapuuroa vastaa siis sokerikuormaltaan yhdeksää sokeripalaa.

http://www.ravitsemusjaterveys.fi/sokerikuorma-kaytannossa-3.html

Siinä on sulle esimerkkinä 3 suomalaista suurta TERVEYSRUOKAA :D

Sulla on kyllä perusasiat niin hukassa :) Tutustu vaikka ekana tähän niin alat ymmärtää sokerikuormaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Glykeeminen_indeksi

http://fi.wikipedia.org/wiki/Glykemiakuorma
 
Kenties sä tiivistät vähän tota 155 sivua enkun kielistä tekstiä meille kun olet ilmeisesti sen lukenut tarkkaan läpi ;)
pata kattilaa soimaa



e: ja taas väistetään ja vaihdetaan aihetta. välillä jauhetaan sokerikuormasta, välillä GI:stä ja sit taas satunnaisesti jostain muusta. mikä nyt sattuu jankkaustarkoituksessa parhaiten sopimaan.
 
Pistetään nyt tämä ihan esille kun jotkut eivät ymmärrä :)

Glykemiakuorma tai glykeeminen kuorma eli glykemia-annos (glycemic load, GL) kertoo ruoan sisältämien hiilihydraattien laadusta ja määrästä. Glykemiakuormaa voidaan hyödyntää arvioitaessa aterian vaikutusta veren sokeriin ja veren insuliinivasteeseen. Vaikka aterialla nautittaisiin ruoka-aineita, joilla on korkea glykeeminen indeksi (GI), ei vaikutus veren sokeriin ole kovin suuri jos näitä ruoka-aineita on vain vähän suhteessa aterian kokoon. Tällöin aterian glykemiakuorma on pieni. Suuri hiilihydraattimäärä ja glykeeminen indeksi taas kasvattavat myös glykemiakuormaa.

Glykemiakuorma lasketaan seuraavasti: GI x imeytyvän hiilihydraatin määrä / 100. Aterian glykemiakuormaa määritettäessä lasketaan yhteen sen sisältämien ruoka-aineiden GL-arvot.


http://fi.wikipedia.org/wiki/Glykemiakuorma



Nykyinen ravintosuositus menee tässä kohtaa hiilareissa metsään. :) Voitte ihan itse laskeskella asioita, jos ei esimerkit kelpaa :)
 
Hohhoijjaa, pitää palata taas samaan asiaan.

Ongelma on edelleenkin se 50-65% hiilarikuorma mitä suositellaan, ei se mistä se otetaan.

Sulla on kyllä perusasiat niin hukassa :)

Edelleen, on ihan sama mitä ihmisille suositellaan kun suosituksia noudattaa niin harva. Vai onko jossain tutkimuksissa todettu että VHH:a noudattaisi suurempi osa, kuin ruokaympyrää? Mä tiedän kyllä glykeemisestä indeksistä ja glykeemisestä kuormasta ym ihan mun koulutuksen takia. Voi mulla silti olla perusasiat hukassa. Kuitenkin myös sulla on perusasiat hukassa, mm. luetun ymmärtäminen.

Lopuksi vielä; sun mielestä siis on täysin sama terveyden kannalta juoko litran limpskaa vai muutaman palan leipää? Ok.
 
Edelleen, on ihan sama mitä ihmisille suositellaan kun suosituksia noudattaa niin harva. Vai onko jossain tutkimuksissa todettu että VHH:a noudattaisi suurempi osa, kuin ruokaympyrää?

No kuule tollasta tutkimusta ei varmaan ole tehty. En osaa sanoa tohon.

Mitä kohtaa sä et ymmärrä tästä lauseesta ? NYKYISTEN SUOSITUSTEN NOUDATTAMINENKIN AIHEUTTAA ONGELMIA :D

Se ylistää jotain hiilarilähteitä aivan perusteettomasti.



Mä tiedän kyllä glykeemisestä indeksistä ja glykeemisestä kuormasta ym ihan mun koulutuksen takia. Voi mulla silti olla perusasiat hukassa. Kuitenkin myös sulla on perusasiat hukassa, mm. luetun ymmärtäminen.

Lopuksi vielä; sun mielestä siis on täysin sama terveyden kannalta juoko litran limpskaa vai muutaman palan leipää? Ok.

Glykeeminen kuorman perusteella on(toki jotain ravinteita leivästä saa luonnollisesti).


Glykeeminen kuorma (GK)
GIykemiaindeksi ei yksin kerro riittävästi erilaisten hiilihydraattien vaikutuksesta insuliinin eritykseen. Sen täydennykseksi Harvardin yliopisto kehitti 1997 käsitteen glykeeminen kuorma, GK, joka ottaa huomioon ruokalajin GI:n ja kertoo kuinka paljon eri GI-luvun saavat ruoka-aineet kuormittavat verensokeria ja insuliinineritystä. GK tarkoittaa syötyjen, insuliinineritystä stimuloivien hiilihydraattien määrää kerrottuna niden GI:llä. GK lasketaan seuraavasti:

GI kerrotaan kyseisen ruokalajin sisältämien hiilihydraattien grammamäärällä (hiilihydraatit miinus kuidut). Alkuperäisissä taulukoissa näin saatu luku on jaettu 100:lla. Näin olen tehnyt myös alla olevissa taulukoissa. Painetussa laihtudusoppaassani sitävastoin luvut ovat jakamatta. Monien suomalaisten ruokien GI:t ja GK:t ovat vielä tutkimatta, joten joudumme toistaiseksi tyytymään ulkomailla julkaistuihin lukemiin.

Ruokalajin glykeeminen kuorma (GK) on korkea, keskikorkea tai matala seuraavasti:

Korkea 20 tai yli
Keskikorkea 11–19
Matala 10 tai alle

Seuravat esimerkiksi auttavat ymmärtämään GK:n käsitettä ja käyttöä:

Esimerkki 1: Vesimelonin glykeeminen indeksi (GI) on melko korkea, 72, mutta sen GK on matala, vain 4, koska siinä on vain 6 g hiilihydraattej. GK lasketaan olettamalla annoskooksi 120 g. Siis 72/100x6= 4,32, eli pyöristettynä 4. Yleensä – joskaan ei aina – matalan GI:n ruoat antavat myös matalan GK:n.

Esimerkki 2. Hiilihydraattien määrä sataa grammaa kohti on patongissa 55 g, perunalastuissa 49 g, ranskanperunoissa 33 g, linsseissä 17 g, kuorineen keitetyssä perunassa 14 g, keitetyssä porkkanasa 6 g ja lehtisataalissa ja parsakaalissa 5 g. Näitä lukuja käytetään näiden ruokalajien GK:n laskemiseen. Perunalastut (GI 80) ovat hyvin turmiollisia, koska niissä on noin 50 % hiilihydraatteja.

Esimerkki 3: Saman GK:n antavat 100 g sokeria, 200 g perunalastuja, 300 g ranskanperunoita, 590 g linssejä, 715 g kuorineen keitettyjä perunoita ja 2 kg salaattia.

Suuri määrä alhaisen GI:n hiilihydraatteja voi siis antaa saman kuorman (ja insuliinin erityksen) kuin pieni määrä korkean GI:n hiilihydraatteja. Laihduttajan on hyvä muistaa tämä: Liian runsas korkean GI:n ruokien syönti nostaa verensokeria ja insuliinia. Onnistuneen laihtumisen ja pysyvän painonhallinnan ehdoton edellytys on, että insuliinin liikaeritys estetään. Se tapahtuu parhaiten nauttimalla etupäässä matalan GI:n kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä. Unohtamatta tietenkään muita terveellisiä ruokahaleja, kalaa, kanaa ja lihaa. Silloin vähennät samalla jatkuvaa glykolyysiä ja siinä sivutuotteina syntyvien haitallisten yhdisteiden, glyoksaalin ja metyyliglyoksaalin tjuotantoa soluissa.

Lähes kaikkien hedelmien GI on matala, joten niitä voi syödä turvallisesti melko lailla. Perunan, riisin ja pastan GI on korkea, joten niitä laihduttaja saa syövä vain niukasti.
Seuraavassa esimerkkejä:

Glykeemisten kuormien vertailua.
Ruoka Tavallinen annos GI GK
Pasta 2,5 dl 59 30
Omena yksi 54 11
Parsakaali 2,5 dl 50 1,5

Kaikkien taulokon ruokalajien GI on matala (50–59), mutta GK:n erot ovat huimat. Pasta-annos stimuloi insuliinin eritystä 20-kertaa enemmän kuin sama määrä parsakaalia ja kuusi kertaa enemmän kuin omena. Saat syödä lähes kolme litraa parsakaalia saadaksesi aikaan saman insuliinituotannon kuin 2,5 desilitralla pastaa. GK ilmaisee tavalliselle ihmiselle heti mitä ja miten kannattaa syödä, jos mielii laihtua.

Nykyään pasta on peräisin kuoritusta vehnästä, eikä siinä ole kuitua eikä rasvaa (ennen kuin ruoanlaittaja lisää sitä). Siksi pastan GK on korkea. Omenassa ja parsakaalissa on runsaasti kuituja, jotka vähentävät hiilihydraattien kykyä lisätä insuliinin tuotantoa. Siksi omenoita ja parsakaalia saa syödä huomattavan paljon, ennen kuin ne stimuloivat yhtä paljon insuliinin eritystä kuin pastaruuat.


Italialaiset osuvat naulan kantaan sanoessaan:
Pasta viipyy suussa 4 minuuttia, mahalaukussa 4 tuntia ja vyötäröllä 40 vuotta!

Glykemiandeksin ja -kuorman merkityksen ymmärtäminen on johtanut siihen, että ruokapyramidia nyt rukataan uuteen uskoon. Entiset ruokaohjeet olivat omiaan aiheuttamaan liian suuren GK:n ja siitä seuraavan lihomisepidemian (lue raportti).

http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/gijagk.html

Kun syödään suuren GK:n safkoja tulee jossain vaiheessa insuliinin haitat ja insuliiniresistenssi, jonka myötä tulee lihoaminen.
 
Glykeeminen kuorma

- opas parempaan oloon ja terveeseen painonhallintaan.

Luettelossa kerrotaan eri ruoka-aineiden ja elintarvikkeiden glykeeminen kuorma (GK). GK-arvo kertoo, miten paljon ja miten nopeasti ruoka-aine vaikuttaa verensokeriin. Mitä alhaisempi GK-arvo, sitä kevyempi glykeeminen kuorma ja sitä vakaampana verensokeri pysyy.

GK 0 - 10: Voit syödä huoletta.
GK 11 - 19: Nauti yhdessä proteiinien kanssa, se alentaa annoksen glykeemistä kuormaa.
GK yli 20: Nauti harkiten.

http://www.kuntoplus.fi/Crosslink.jsp?a=6650

Tuolla on hyvä lista jos haluaa OIKEASTI syödä hyviä hiilareita!!!

Kannattaa kattoa aina toi määrä, se ei ole vakio kaikissa! :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom