- Liittynyt
- 21.10.2005
- Viestejä
- 10 950
No lähinnä ajattelin että jos olisin osa-aikatyössä ja palkkaa tulisi sen verran että tulorajat ei vielä ylittyisi. Ja iltaopiskelua olen miettinyt siksi, että mieluummin olen päiväsaikan töissä sen 20h viikossa ja muutamana iltana koulussa kuin että oisin 30-40h viikossa koulussa ja siihen työt illalla päälle. Kuvittelisin että perheelliselle tämä olisi parempi kuvio. Tosin nää opiskeluhommat on vielä täysin suunnitteluvaiheessa.
Löysin tälläisen:
http://www.riksdagen.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_45_2002_p.shtml
Iltaopiskelijan oikeus sosiaaliturvaan ja opintotukeen
Eduskunnan puhemiehelle
Iltaopiskelijan asema sosiaaliturvan ja opintotuen suhteen on edelleen varsin epäselvä mm. sen vuoksi, että päätoimisen opiskelijan käsite on eri laeissa erilainen.
Työttömyysturvalain mukaan työttömyyspäivärahaa ei myönnetä päätoimiselle opiskelijalle. Työttömyysturvalain 5 b §:ssä määritellään päätoiminen opiskelu. Siinä todetaan mm., että lukiossa ja peruskoulussa opiskelu katsotaan aina päätoimiseksi opiskeluksi. Aikuisille tarkoitettuja lukio-opintoja, joiden laajuus on vähemmän kuin 75 kurssia, ei kuitenkaan katsota päätoimisiksi.
Toisaalta opintotuen edellytyksenä on opintojen päätoimisuus. Opintotukiasetuksessa on määritelty tarkemmin, milloin opinnot katsotaan päätoimisiksi. Yhtenä rajoituksena on, että opiskelun edellyttämän työmäärän on oltava vähintään 25 viikkotuntia, jos opintojen laajuutta ei ole määritelty opintoviikkoina. Yhdenmukaisesti työttömyysturvalain kanssa opintotukiohjeissa kerrotaan, että aikuisille tarkoitettuja lukio-opintoja aikuislukiossa tai lukion aikuislinjalla ei katsota päätoimisiksi.
Tiedossani on tapaus, jossa nuori, mutta täysi-ikäinen henkilö siirtyi päivälukiosta Rovaniemellä iltalukioon toiselle paikkakunnalle. Hän ilmoittautui työvoimatoimistoon voidakseen hakea työtä. Iltalukio-opiskelua, jossa tuntimäärä viikossa alitti 25, ei katsottu päätoimiseksi, joten hänelle ei myönnetty opintotukea. Toisaalta työvoimatoimikunnan antaman lausunnon mukaan henkilö katsottiin päätoimiseksi opiskelijaksi, joten hänellä ei katsottu olevan oikeutta työttömyysturvaan tälläkään perusteella. Lopuksi henkilö kääntyi sosiaalitoimiston puoleen. Sosiaalitoimisto myönsi väliaikaisesti tukea kahdeksi kuukaudeksi, mutta lautakunnan päätöksen mukaan hänen oli sen jälkeen "hankittava jokin muu vaihtoehtoinen rahoitus tai siirrettävä lukio-opinnot myöhempään vaiheeseen".
Iltaopiskelu on usein järkevä vaihtoehto henkilölle, joka haluaa samanaikaisesti opiskella ja olla työmarkkinoilla. Kuvatussa tapauksessa tällainen ratkaisu on kuitenkin tehty taloudellisesti mahdottomaksi. Opiskelijan toimeentuloa ei turvata millään lailla työnhaun aikana. Taloudellisesti rationaalisinta olisi luopua opiskelusta ja olla täysin toimettomana, jolloin mahdollisuudet saada työttömyysturvaa tai toimeentulotukea selvästikin paranisivat.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän kunnioittavasti valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mitä hallitus aikoo tehdä, että työttömyysturvalain ja opintotukilain määritelmät päätoimisesta opiskelusta ovat yhdenmukaisia ja että myös toimeentulotukea koskevat määräykset ovat niin selkeät, etteivät iltaopiskelijat jää vaille toimeentuloturvaa?
Helsingissä 7 päivänä helmikuuta 2002
Esko-Juhani Tennilä /vas
Eli jos opiskelee iltaisin, niin olisi syytä olla oikeissa töissä päivät.