Aerobinen treeni

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja davjat
  • Aloitettu Aloitettu
Eihän tuota aerobista harjoittelua voida tyhjentävästi ajan mukaan mitata tai edes rasituksen. Se on jokaiselle henkilölle omakohtainen asia, millainen rasitustaso riittää aerobisen harjoittelun määritelmän mukaisiin hyötyihin ja elimistön rasitustason muuttumiseen.

Aerobinen harjoittelu on
"Liikuntaa, joka kehittää sydän- ja verenkiertoelimistön kestävyyskuntoa parantamalla kehon aerobisiaenergiantuotantomenetelmiä." (Polar)

Lyhyesti määriteltynä aerobinen treenihän on treeniä, jossa happi on läsnä ja hapenkulutus tasapainossa sen saannin kanssa.

Heikkokuntoinen voi siis harrastaa liikuntaa pienemmällä intensiteetillä tai teholla tai vähemmän aikaa kuin parempi kuntoinen mutta siltikin kyseessä on aerobinen liikunta (vaikkapa se ratsastus tai kävely). Ei kai tässä keskustelussa ole nyt tarkoitus tehdä mitään hyvät ja huonot aerobiset lajit vertailua vaan ihan vain jutella yleisesti aerobisesta treenistä, joita tällä palstalla kirjoittelevat tekevät. Toisille aerobinen on kolmituntisia rääkkilenkkejä ja toisille puolen tunnin fillarointi tai uinti.

No mutta, eikös tässä ollakki vain juteltu. Yks sivullinen on tullu kahden lappeenrantalaiskahelin höpöttelyistä pitkistä lenkeistä (ollaanko nyt sitten sivuraiteilla?) ja taitaa se Mayflowerkin olla pian koukussa, ellei ole jo ;) En mie käsittääkseni ole sanonut mitään siitä mikä "aerobisen laji" on huonompi/parempi. Se ratsastus ei vain miun määritelmiini mahdu ja siksi mainitsin. Kestävyysurheilijalle lyhyt lenkki ei riitä, ei kehitä ja tuossahan taisi siitäkin olla puhetta, ettei kaikkien tartte sitä kolmea tuntia vetää. Kolmen tunnin lenkki ei ole rääkkiä, jos mennään oikeilla sykkeillä. Nälkähän siinä kyllä tulee:lol2: Tietenkin kuntotaso vaikuttaa. Ja tässä varmaan sekottuu termit, kun samassa puhutaan aerobisesta ja peruskestävyydestä eikä ihan samasta asiasta keskustella näköjään (ainakaan miun mielestä nyt) Treeniä hapekkaasti, kylkyl, mut...äh. Mie en osaa ajatella normaalisti :confused:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
suksija sanoi:
Kestävyysurheilijalle lyhyt lenkki ei riitä, ei kehitä ja tuossahan taisi siitäkin olla puhetta, ettei kaikkien tartte sitä kolmea tuntia vetää. Kolmen tunnin lenkki ei ole rääkkiä, jos mennään oikeilla sykkeillä. Nälkähän siinä kyllä tulee:lol2: Tietenkin kuntotaso vaikuttaa. Ja tässä varmaan sekottuu termit, kun samassa puhutaan aerobisesta ja peruskestävyydestä eikä ihan samasta asiasta keskustella näköjään (ainakaan miun mielestä nyt) Treeniä hapekkaasti, kylkyl, mut...äh. Mie en osaa ajatella normaalisti :confused:

Juu siis mehän puhuttiin tuossa peruskestävyyden kehittämisestä, joka toki on aerobista harjoittelua, mutta ei tosiaan ole sen määritelmä. Polarin määritelmä taas kattaa ~kaiken aerobisen liikunnan.
Eli pysyttiin kyllä aiheessa...
Miun mielestä kestävyysurheilijakin voi tehdä aerobista lyhyempää lenkkiä, mutta silloin on joko kevyempi jakso menossa tai kyseessä on palauttava harjoitus (ei pk-lenkki). Kai tuo palauttavakin on laskettava kehittävään harjoitteluun, koska ilman sitä kehitys loppuu melko varmasti jossain vaiheessa?

HeatN sanoi:
Ei kai tässä keskustelussa ole nyt tarkoitus tehdä mitään hyvät ja huonot aerobiset lajit vertailua vaan ihan vain jutella yleisesti aerobisesta treenistä, joita tällä palstalla kirjoittelevat tekevät. Toisille aerobinen on kolmituntisia rääkkilenkkejä ja toisille puolen tunnin fillarointi tai uinti.

Mistähän tuon lajijutun tähän oikein vedit? Miulle ainakin kelpaa laji kuin laji, oli sitten aerobista tai ei... Umpihankikävely rokkaa :rock: Toiset lajit sopii tietyille ihmisille paremmin kuin toiset, jos on esim. vammoja tms. jotka estää tietyntyyppisen liikkumisen.
 
Miuta jaksaa aina hämmästyttää se, että esim. tässäkin ketjussa mainittu ratsastus olisi aerobista.

OT, mutta minua aina jaksaa hämmästyttää se, että ihmiset eivät pidä ratsastusta aerobisena liikuntana (/liikuntana ylipäätään). En nyt sen kummemmin osoittele, mutta haluaisin kuulla perusteluja tuolle noin ylipäätään? Onko jotain muita lajeja (esim. voimistelu), jotka eivät mielestäsi lukeudu aerobiseen liikuntaan?

Enemmän aiheeseen: kuten mainitsin, juoksut eivät ole kummemmin maistuneet lähiaikoina. Eilen kuitenkin kävin (jalat kyykkytreeneistä aivan jäykkänä) hölkkäilemässä, ja lenkkeily pitkästä aikaa maistui. Ehkä tästä taas alkaa tulla jotain.
 
hmiset eivät pidä ratsastusta aerobisena liikuntana (/liikuntana ylipäätään). En nyt sen kummemmin osoittele, mutta haluaisin kuulla perusteluja tuolle noin ylipäätään? Onko jotain muita lajeja (esim. voimistelu), jotka eivät mielestäsi lukeudu aerobiseen liikuntaan?

Miun määritelmään ratsastus ei kuulu, koska se ei miulle niitä ominaisuuksia tarpeeksi kehittävä laji, joita kuvittelen tarvitsevani. Tuossa aikaisemmin kirjotin, että oon harrastanut. Osas olla toisinaan helvatan rankkaa. Hevoset on :thumbs: Mutta samalla treenasin muita kestävyyttä harjoittavia lajeja, jotka oli pääosassa ja veivät miuta "asiassani" eteenpäin. Ratsastus tapahtui lepopäivinä, jumitti toisinaan aika lahjakkaasti mutta oli lähinnä mielenvirkistystä. Puuh, onhan se aerobista mutta se ei kehitä sitä peruskestävyyttä tarpeeksi, mistä gaf:n kanssa juteltiin. Taisin tuon mainita jo vielä aiemminkin ketjussa, koska mie en vain osaa puhua aerobisesta nyt niin kaiken kattavana kuin täällä olisi tarve. Minun ajatuksissani aerobinen liittyy nimenomaan peruskestävyyden kehittämiseen, taisin siitäkin jo kirjotella. Mut mie oonki väärällä palstalla oleva hiihtäjä:rolleyes:

Peruskestävyysharjotteluun kuuluu myös lyhyemmät lenkit, miulla se on tossa viikko-ohjelmassa esim maanantaina, mainittu kevyeksi mutta ~samat sykkeet (sykerajat) siinäki, ko jossai pitemmässä.

Ainiih, voimisteluhan ei myöskään miun määritelmiin kuulu, sehän on sitten lihashuoltoa:D Mutta täähän ei ole pois siitä mitä se muiden mielestä on, mikä se polarin määritelmä nyt oli, ja silleen.

Mutta näin:piis:

Onko kukaan harrastanut vesijuoksemista? Täähän kai voitas laskee nyt tähä aerobiseen, vai? Mie aattelen lähinnä kuntouttavana harrasteena ja polvien takia sitä pitäs kuulemma harrastaa. Miten siinä saa ajan kulumaan? Mie en kerta_kaikkiaan saa.
 
Kai tuo palauttavakin on laskettava kehittävään harjoitteluun, koska ilman sitä kehitys loppuu melko varmasti jossain vaiheessa?

Näinhän se on. Hittolaine, pitäs kyl oikeestaan lopettaa tää kirjottelu, ko miun asia ei tuu kokonaisuudessaan tekstiks. Onneks sie oot paikkaillu:D
 
Ollaan kai davjatin kanssa samoilla linjoilla tuon aerobisen käsittämisen kanssa. Miuta jaksaa aina hämmästyttää se, että esim. tässäkin ketjussa mainittu ratsastus olisi aerobista.


Mistähän tuon lajijutun tähän oikein vedit?


Esimerkiksi ihan tuosta ylläolevasta :) No siis ei minunkaan tarkoitus ole mitään vääntöä asiasta käydä ja mun mielestä on hyvä, että ihmiset liikkuu monipuolisesti ja eri tavoin. Täytyy vain muistaa, aivan kuten tekin sanoitte, että jokaisen täytyy harrastaa sellaista aerobista kuntoa kehittävää lajia, joka on mieleen ja jossa saa onnistumisen iloja ja joka sopii päiväohjelmaan.

Tottahan toki hyväkuntoisille kunnon kohottamiseen pienet kävelylenkit tai ratsastustuokiot eivät riitä mutta etteikös se olisi aerobista... kyllä on. Nämä määritelmät vaan saattavat joskus hämätä :D Siinä missä toinen puhuu aerobisesta liikunnasta, toinen kestävyysurheilusta tai peruskunnon kohottamisesta tai muusta.

Jatketaan vain silti keskustelua!
 
HeatN sanoi:
Esimerkiksi ihan tuosta ylläolevasta :)

Jahas, toi meni jotenkin kokonaan ohi. En kyllä muutenkaan oo oikee henkilö kommentoimaan ratsastusta, varmaan kerran ollu jonkun ponin selässä :D

HeatN sanoi:
Täytyy vain muistaa, aivan kuten tekin sanoitte, että jokaisen täytyy harrastaa sellaista aerobista kuntoa kehittävää lajia, joka on mieleen ja jossa saa onnistumisen iloja ja joka sopii päiväohjelmaan.

Juuri näin :thumbs:

HeatN sanoi:
Tottahan toki hyväkuntoisille kunnon kohottamiseen pienet kävelylenkit tai ratsastustuokiot eivät riitä mutta etteikös se olisi aerobista... kyllä on. Nämä määritelmät vaan saattavat joskus hämätä :D Siinä missä toinen puhuu aerobisesta liikunnasta, toinen kestävyysurheilusta tai peruskunnon kohottamisesta tai muusta.

Aerobisella kaiketi tarkoitetaan liikkumista ~70-80% maksimisykkeestä, eikä kovin monella normi kävely kyllä tuohon mene, vaan lähemmäs 50-60%. Pk:ta taas voi hyvinkin tehdä tuolla ~60% nurkilla maksimeista.

HeatN sanoi:
Jatketaan vain silti keskustelua!

Tottakai jatketaan :)
 
Miusta on hienoa, että liikkumisesta keskustellaan ja toivon mukaan tämäkin jatkuu. Hauska kuulla muidenkin tekemisistä.

Sitä kyllä vähän ihmettelen miksi tuosta ratsastamisesta nyt niin iso haloo tuli, enkös mie siinä heti perään maininnut, että kyseessä on miun määritelmä aerobisesta mikä on miulle siis peruskestävyyttä? Ja se, että miulla on kapea katsanto, niin eihän sen pitäisi haitata?Harmittomana ajatuksena oli vain tuoda esille oma näkemys asiasta, ei sanoa, että muut on väärässä.
 
suksija, ei mitään ongelmaa. Toki itse lajin harrastajana halusin vain kuulla, miksi näin ajattelet. Olet kenties oikeassa siinä, ettei ratsastus täytä peruskestävyysharjoittelun kriteerejä, mutta edelleen olen itse sitä mieltä, ettei aerobisen määritelmä ole mitenkään subjektiivinen vaan absoluuttinen: se on (pitkäkestoista) liikuntaa, jossa elimistö käyttää happea, ja kyllä ratsastus nähdäkseni lukeutuu aerobiseen miten tahansa tarkasteltuna. Ehkä on tosiaan hyvä erottaa nämä kaksi asiaa. Plus että yleensä se on vain niin, että kun esittää mielipiteitä, niihin esitetään myös vastineita. Ei mitään se vakavampaa.

Mutta joo, nyt ehkä oikeasti keskustelun aiheeseen. En nyt tosiaan mikään aktiiviharrastaja ole, mutta kyllähän nuo kevyet palauttavat toki kuuluvat myös ammattilaiskestävyysurheilijoiden harjoitteluun? Aika harva kuntoilijakaan varmaan on millään ultrajuoksutasolla, vaan saattaa esim. harjoitella puolimaratonille, jolloin pitkät lenkit ovat 1,5-2 tunnin mittaisia ja lyhyemmät tällöin 20-60 minuuttia pitkiä.

Edit: Taisitte mainitakin, että nuo lyhyemmät lenksut ovat myös teillä ohjelmissa.
 
Stash sanoi:
...mutta kyllähän nuo kevyet palauttavat toki kuuluvat myös ammattilaiskestävyysurheilijoiden harjoitteluun? Aika harva kuntoilijakaan varmaan on millään ultrajuoksutasolla, vaan saattaa esim. harjoitella puolimaratonille, jolloin pitkät lenkit ovat 1,5-2 tunnin mittaisia ja lyhyemmät tällöin 20-60 minuuttia pitkiä.

Edit: Taisitte mainitakin, että nuo lyhyemmät lenksut ovat myös teillä ohjelmissa.

Palauttavat kuuluu ehdottomasti ohjelmaan (etenkin kisailijoilla) ihan siinä missä lepopäivät ja harjoittelun jaksotuskin. Lenkin pituudet vaihtelee ammattilaisillakin, tietenkin lajista riippuen, varmaan välillä 0,5-6h, jos nyt puhutaan kestävyysurheilusta.
 
Semmoinen kiinnostaisi tietää, että miten paljon ei-kilpaileva liikunnan harrastaja miettii harjoittelunsa jaksottamista? Nimen omaan näissä "aerobisissa" liikunnoissa ?

(Aattelen tän siis sillä miun määritelmällä;), koska miun mielestä aerobisen/pk:n varsinki lajivalikoiman käsittämisen määrittää omat kokemukset. Esim fysiikan lakeja tms en mene määrittämään omineni vaan viittaan "viisaisiin miehiin" :D)

Punttitreenien jaksottamista, sarjoja ja toistojahan täällä pakkotoistolla mietitään ja hiotaan ihan (miun) hämmästykseen asti, vaikka ei kisailtaisikaan.

Kun käydään juoksemassa tai hiihtämässä, olkoot nää tässä esimerkkeinä, varmaan niitä yleisimpiä. Miten jaksotetaan vaiko eikö? Ite huomasin tuossa joku päivä sitten, kun funtsailtiin tulevaa, että kun tavotteellisuus puuttui, niin treenaaminen muuttui junnaavaksi.

Mie olen vahvalla kilpailuvietillä varustettu urheiluhullu, kisareissuja on koluttu aika monta...Treenaaminen on ollut suunnitelmallista ja siis jaksotettua. Ns. teoria on vieläkin hallussa, en vain aina noudata sitä...Taisin tuossa aikasemmin kirjottaaki, et treenit määrittävät miut. Onneksi sentää (hiihto)kisoissa pärjääminen ei määritä, voisin olla aika ressukka, hahhah :rolleyes:
Miulla jokunen vuos sitten loppu kova treenaaminen (nilkka-->selkä-->polvi yms) ja vaihtu kuntouttavaks ja tein mitä pystyin ja välillä vähän liikaakin. Nyt oikeestaan vasta viime talvi/kesä alko homma onnistuu. Hiihtämässä(/puntilla) kävin samaan tahtiin, kun aina ennenkin mutta aina sama (pitkä) treeni tai tosi harvoin jotain vetoja tms. Lepopäiviäkään en malttanu pitää viikoittain, kun "piti päästä". Nyt viime syksynä tolkku palasi, kai lähinnä sen takia, kun pitäs tässä päästä kisaamaan:lol2: Koko ajan kyllä oon kisannukki mutta semmosessa lajissa, missä vauhti ei ratkaise vaan maltti, ni senkään puoleen ei oo muka ollu tarvetta jaksottaa.
 
suksija sanoi:
Semmoinen kiinnostaisi tietää, että miten paljon ei-kilpaileva liikunnan harrastaja miettii harjoittelunsa jaksottamista? Nimen omaan näissä "aerobisissa" liikunnoissa ?
Näin ei-kilpailevana (tai 1-2 kisaa vuodessa, sama asia) sanoisin, että aika vähän tulee mietittyä tuota ihan suunnitelmallisesti. Useesti tulee kuitenkin seurailtua (vähän pakostakin) kisailevien treenijaksotuksia, kun samoilla lenkeillä tulee aina välillä käytyä. Vaikka varsinainen suunnitelmallisuus puuttuukin, silti harjoittelu on ainakin jossain määrin ”järkevää”, eli lepo/rasitus/teho/kesto yms. on kuitenkin jossain määrin hallinnassa.
suksija sanoi:
Punttitreenien jaksottamista, sarjoja ja toistojahan täällä pakkotoistolla mietitään ja hiotaan ihan (miun) hämmästykseen asti, vaikka ei kisailtaisikaan.
Tässä ois kyllä parantamisen varaa, monta vuotta on jo tullu treenattua ilman ohjelmia.
suksija sanoi:
Kun käydään juoksemassa tai hiihtämässä, olkoot nää tässä esimerkkeinä, varmaan niitä yleisimpiä. Miten jaksotetaan vaiko eikö? Ite huomasin tuossa joku päivä sitten, kun funtsailtiin tulevaa, että kun tavotteellisuus puuttui, niin treenaaminen muuttui junnaavaksi.
Näinhän se on, jos ei ole suunnitelmia (=tavoitteita), jämähtää kehitys jossain vaiheessa paikalleen.
suksija sanoi:
Nyt oikeestaan vasta viime talvi/kesä alko homma onnistuu. Hiihtämässä(/puntilla) kävin samaan tahtiin, kun aina ennenkin mutta aina sama (pitkä) treeni tai tosi harvoin jotain vetoja tms. Lepopäiviäkään en malttanu pitää viikoittain, kun "piti päästä". Nyt viime syksynä tolkku palasi, kai lähinnä sen takia, kun pitäs tässä päästä kisaamaan:lol2: Koko ajan kyllä oon kisannukki mutta semmosessa lajissa, missä vauhti ei ratkaise vaan maltti, ni senkään puoleen ei oo muka ollu tarvetta jaksottaa.
IMO melkein tärkeintä on, jos meinaa kunnolla kisata, että on valmentaja. Aika harvalla riittää itsekuri siihen, että noudattaa edes itse tekemäänsä ohjelmaa. Ja tosiaan innokkaimmilla saattaa jäädä lepopäivät pitämättä ;)
 
Miusta ei kisaajaksi ole, mutta ehdottomasti haluan jaksottaa ja suunnitella harjoitteluani. Nyt kun ensi viikolla pääsen tekemään Vierumäellä polkupyöräergometritestin, tiedän, missä mennään, ja voin tehdä selkeämmän suunnitelman :)
 
Miusta ei kisaajaksi ole, mutta ehdottomasti haluan jaksottaa ja suunnitella harjoitteluani. Nyt kun ensi viikolla pääsen tekemään Vierumäellä polkupyöräergometritestin, tiedän, missä mennään, ja voin tehdä selkeämmän suunnitelman :)

Siullahan on aikaa vaikka alottaa kilpaura vielä, jos ergotestin tulokset näyttää hyvältä :)
 
IMO melkein tärkeintä on, jos meinaa kunnolla kisata, että on valmentaja. Aika harvalla riittää itsekuri siihen, että noudattaa edes itse tekemäänsä ohjelmaa. Ja tosiaan innokkaimmilla saattaa jäädä lepopäivät pitämättä ;)

Toi on totta, kun on jollekkin "tilivelvollinen" tekemisistään, niin miettii innokkainkin, että livahtaako lepopäivänä lenkille ja myöntää sen sitten vielä, kun näkyyhän huilin puute armotta jossain vaiheessa. Onneksi juniorivuosien koutsi on vieläkin innolla eteenpäin potkimassa:worship: Ainakin suuntaviivoja antamassa, viikolla sain komennon ottaa vedot takaisin ohjelmaan:whip: Päivät saan päättää ite:D En tiijjä mitä tästä tulee, intoa olis vielä vähän kovempaa yrittää mennä ja kisatakin nuita sileen hiihtoja. Edes yksi talvi. Sitä varten keväällä/ens kesänä pitää pitkää lenkkiäkin keksiä muutenki kuin huvin vuoksi ja saada ittestänsä vedoissa kaikki irti. Sitten voinki myöntää kehityskelvottomuuteni ja jatkaa treenaamista ilman lisenssiä:D ja laajentaa kestävyysurheilulajivalikoimaani...Onneksi kisoja löytyy muitakin.

Miulla tuohon punttiohjelman puutteeseen auttoi marssiminen platinumille. Omistaja itte anto niin hyvät neuvot, että meitsin suhtautumine punttiin muuttu huomattavasti suopeammaksi. Ei tartte haahuilla ja miettii, et mitä tekis seuraavaks (ja miks) kuntopiirissänsä.
 
suksija sanoi:
Miulla tuohon punttiohjelman puutteeseen auttoi marssiminen platinumille. Omistaja itte anto niin hyvät neuvot, että meitsin suhtautumine punttiin muuttu huomattavasti suopeammaksi. Ei tartte haahuilla ja miettii, et mitä tekis seuraavaks (ja miks) kuntopiirissänsä.

On miulla päivän ohjelma aina mietitty (ei tarvi pyöriä salilla suu auki), mutta ei mitään pitempää suunnitelmaa. Joskus aikoinaan oli, ja tuloksetkin oli kyllä ihan toista luokkaa kuin nykyään :D Aika hankala vaan kun ei voi suunnitella montaa viikkoa eteenpäin, yritä siinä sitten jotain ohjelmaa väsätä.
Platinum on muuten miun kotisali, kun asun ihan sen vieressä... Ihan ok paikka, puuttuu vaan kunnon nostolava ja kaikki painot on "rautapainoja", ei viitti kovin korkeelta tiputella :)
 
Siullahan on aikaa vaikka alottaa kilpaura vielä, jos ergotestin tulokset näyttää hyvältä :)

Se olis kyllä kivaa :) Mutta epäilen että ei kovin hyvää tulosta heru... En oo malttanu harjoitella PK:ta silloin ku ois pitäny, oon harjoitellut aika päin mäntyä. Kattoo nyt mitä tulee...
 
Heh, elä nyt vaan Mayflowerkin sano, et käyt Platinumil. Myöhä pyöritää kaikki sit samoil nurkil ja laduil:D

Perskeles, saa nähä kärsiikö sitä huomenna hiihtää vai sittenki vaik salille. Otin äske niin lahjakkaasti monot jalassa jäisellä pihalla nurin. Mitäs juoksin. Polveen sattuu, sattuu, sattuuuuh :itku: Onneks on lunta, ni ei tarvi pakastevihanneksia tuhlata huoltotoimenpiteisiin.

:curs:
 
Kyl mie käyn Platinumilla... :D Lähinnä tällä hetkellä polkemassa yläkerran spinningpyöriä... Toivottavasti kohta on siinä kunnossa että pääsee taas vääntämään! Kuntopiirityyppinen harjoittelu kiinnostaisi... Joihinkin Plattarin paikoille (esim. penkki) on vaa aina hitonmoiset jonot!
 

Suositut

Back
Ylös Bottom