- Liittynyt
- 5.12.2002
- Viestejä
- 129
JSmith sanoi:Mä en muuten jaksa uskoa että koskaan saataisiin roskaruokaveroa aikaan. Millä perusteella esim. ranskalaisia perunoita ja sipsejä verottaisitte? Siksikö että niissä on perunaa (terveellinen juures) vai sen takia että ne paistetaan terveellisessä kasviöljyssä? Terveellinen/haitallinen -jako ravinnossa on vaan niin monimutkaista että on kohtalaisen hankala keksiä selkeitä rajoja joilla automaattisesti tiputettaisiin tuotteet eri veroluokkiin. Itse yritin miettiä enkä keksinyt muuta kuin sokeripitoisuuden (karamellivero muuten poistettiin tästä maasta vähän aikaa sitten...). Malto menisi kovimman veroluokan tavaraksi sitten
Ohan noita perusteita, esim korkea kokonaisenergiasisältö, rasvapitoisuus, lyhyiden sokerimolekyylien määrä, tyydyttyneiden rasvojen suhteellinen määrä, ravintoaineköyhyys eli ns tyhjät kalorit, lisäaineiden määrä, suolan määrä, vähäinen kuitu jne. Tietenkin pitää huomioida käyttötarkoitus että ei esim rypsiöljy tai raakasokeri saa mitään luokitusta .. ja lisäksi niin että tuotteita verrataan saman ryhmän muihin tuotteisiin. Toisaalta myös niimpäin (teoriassa) mahdollista että terveellisemmät tuotteet saa verohelpotuksia tms..
Ranskisten kohdalla korkea energiasisältö ja paljon tyhjiä kaloreita, varsinkin verrattuna keitettyyn perunaan niin ero on kova. Ranskisten kokonais energiasisällöstä lähestulkoon puolet on rasvasta. Suolaakin on, mutta ei nyt niin erityisen paljoa. Erotus kyllä melkoinen:
keitetty peruna:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28955&lang=fi
ranskis:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=2003&lang=fi