120kg tavoitteena penkistä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja tala
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
No ei ole ihan käypä ohjelma. Sitä on kyllä mm. jto kommentoinut täällä.

Mutta tee ihan mikä hyvältä tuntuu. Se on oikeasti niin, että volyymi tuo sitä voimaa, mutta jos sen haluaa kantapään kautta oppia, niin antaa mennä vaan.

Kaipa sitä pitää sitten uskoa ja alkaa tekemään tuota volyymijuttua. Onko ok, jos muut liikkeet tuossa ohjelmassa säilyttää 3x5:nä? Penkkihän tässä pääpaino oli.
Voisiko joku vähän selventää tuota volyymin ideaa? Eli viime treeni mulla oli 3x5x82,5kg, niin olisiko seuraava treeni 4x5x82,5kg, sitten 5x5x82,5kg, sen jälkeen vaikka 3x5x85kg?
Tärkeintä kunhan on enemmän volyymiä kuin edeltävällä viikolla?
 
Tarpeeksi pienillä painoilla ku tekee ni ei hermosto tarvitse palautumisaikaa eikä hajoa nivelet. Ennätys kiloina nostettuna 120kg maksimivoimalla, oli 11.000 kiloa penkkiä yhdessä treenissä.

Kovat penkkaajat esim Smulter nostaa tuplat yhdessä treenissä.

Vähän ku tekee pohjia alle niin saa sitten sitä maksimiakin joskus ylemmäs. Kiire ei pitäisi olla jos haluaa että paikat kestää.
 
kun sulla on useampia muuttujia mukana pystyt paremmin nousujohteisuuteen. lisää sarjoja, toistoja ja kiloja. ei lineaarisesti 3x5, 4x5, 5×5... vaan vaikka 3x8, 5×5, 4-6-8-10 jne eli erilaisia sisältöjä treeneihin. kolme viikkoa kovempaa ja sit kevennys. pari toistoa varaa sarjoihin ja hyvin menee.

kroppa tykkää työmäärän lisäämisestä ja vaikutukset on määrätreenissä aika laajat paremmasta tekniikasta kovempaan sarjakestävyyteen, mitä esim kisaajat arvostaa kovasti.

etsä siihen 120 kiloon kuitenkaan treenejä lopeta, joten työstä sitä mind settiä pitkäjänteisempään suuntaan. jos oot epävarma, mä teen työkseni ihmisistä vahvoja.
 
Oletettavasti tuo 4-6-8-10 tarkoittaa laskevaa pyramidia, jossa nelonen raskaalla ja sit painoa pienemmäksi ja toistoja lisää?

En tiedä sitten onko aloittelijan kohdalla varsinaisesti väärin lähteä opettelemaan tota määrätreeniä tuolla lineaarisella mallilla. Se on helppo hahmottaa, helppo suunnitella ja helppo toteuttaa. Siitä voi ruveta sitten siirtymään pikku hiljaa tuohon vaihteluun, kun touhusta alkaa pääsemään paremmin jyvälle, ja oman kropan ja voimien tuntemus kasvaa. Tuo vaihteleva treeni on kuitenkin automaattisesti vaikeampi hahmottaa kokonaisuutena ja sitä kautta myös hankalampi toteuttaa, jos ei ole vielä hirveästi käryä näistä hommista. Jos puhutaan siis treenaajasta, joka haluaa toteuttaa asiat omin neuvoin. Se on toki selviö, että lineerisella puskemisella tulee aina jossain vaiheessa seinä vastaan, mutta hitaammin se tulee tuolla tavalla, että mukana on vähän edes sarjamäärien kasvattamista, kuin niin, että koitetaan vaan kasvattaa sarjapainoja samalla sarjamäärällä. Eli sanotaanko, että tuo lineaarinen sarjamäärien kasvatus on ihan kohtuullinen kompromissi minusta, jos pelkää tosiaan sitä, että menee liian vaikeaksi, mutta aina se on parempi, jos saa tuota mainittua vaihtelua mukaan.

Tuo tekniikkakin tuolla täysin validi pointti. Itselläkin tuppaa olemaan vähän sitä vikaa, että jos otan 3x5 jollain raskaalla raudalla, niin helposti kolmas noista sarjoista alkaa olemaan vasta teknisesti kunnollinen. Ekat pari menee kroppaa herätellessä. Ja jää vähän vammainen olo treenistä, kun oot tehnyt käytännössä yhden teknisesti hyvän sarjan, ja sit pitäis jo lopettaa. Sarjoja kun tulee paljon, niin tekniikkakin jämäköityy, ja isoja rautoja ei kovin häävisti otella, jos tekniikka on ihan mitä sattuu.
 
Eli olisko toistomäärät 5-10 ja sarjat 3-5 joita sitten aina treenikohtaisesti sekoitan? Kannattasko esim. Sarjapainolaskuria käyttää avuks niin sillä näkis suuntaa antavasti minkä verran tietyllä painolla ja toistolla ois maksimi?
 
max131: 4-6-8-10 on laskeva pyramidi joo. ei se nyt "väärin" ole, mutta lähtökohtasesti tulis alottelijankin ajatella vapaammin sitä treenien sisältöä. ihan liikaa näkee ja kuulee liian fiksautuneita juttuja näissä asioissa tyyliin "voinko tehdä 4*8 ku oon tehny vuoden nyt 3*10???". jos 120kg on penkistä tavoitteena ei ihan aloittelijasta voida puhua. jos vasta kolmas sarja on teknisesti hyvä, oot vaan tehny huonot lämpät ja herättelyt.

tala: unohda laskurit ja prossat. ellei sun sarjapainot oo hyvin suhteessa maksimiin, ne antaa virheellistä tietoa ja mitä pidempi sarja sitä enemmän virhettä.

ota vaikka vaihtelevasti treenistä toiseen joku toistomäärä, vaikkapas 4-6, 8-10, 12-14. sillä sitten teet 3-5 sarjaa samalla painolla siten, että viimeiseenkin sarjaan jää vielä toisto varaa. helposti pääset siihen raudan tuntumaan ku nouset ekoissa treeneissä ko. toistoilla kohtuukorotuksilla ylös. esim 6*60, 70, 80... siitä se sitten alkaa selviimään ja seuraavilla kerroilla aina helpompaa.
 
ei se nyt "väärin" ole, mutta lähtökohtasesti tulis alottelijankin ajatella vapaammin sitä treenien sisältöä. ihan liikaa näkee ja kuulee liian fiksautuneita juttuja näissä asioissa tyyliin "voinko tehdä 4*8 ku oon tehny vuoden nyt 3*10???". jos 120kg on penkistä tavoitteena ei ihan aloittelijasta voida puhua. jos vasta kolmas sarja on teknisesti hyvä, oot vaan tehny huonot lämpät ja herättelyt.
No sehän se on se aloittelijan tyyli ajatella näitä asioita. Ei voi ottaa hirveästi vaihtelua, kun ei ole yksinkertaisesti tietoa siitä, minkälaisia erilaisia treenejä voi ottaa. Esim. noita pyramideja, kärkirautoja jne. Sit ne reenit jää tasasarjatyylisiksi jollain toistomäärällä X.

Semmoinen kunnon yleislämpö nyt mättää itsellä ainakin. Aika usein kiirehtii vaan tekemään, vaikka tietää, että kunnon lämmöillä kulkee paremmin. Liikkeessä pyrin kyllä lämmittelemään ihan kohtuullisesti, mutta varmasti voisi petrata tässäkin.
 
mikä sulla olis esimerkkitreenirauta vaikka nyt vitosilla?
5x5x110kg taitaa olla kovin, mitä oon ottanut. Varmaan noihin aikoihin olis voinut olla vähän varaa nostaakin. Nyt on taas ollut tosi huonolla mallilla reenit, että jos nyt samaa settiä ottaisi, niin varmaan huntista pitäisi aloittaa.
 
no semmonen yleisesti vahva lämppätyyli 100kg sarjoja varten ois 5min fillarin ja 5min keppijumpan jälkeen seuraava:
2*15*tanko, 2*8*50, 6*70, 4*80, 2*90 ja mahdollinen ylirautaherättely 1*105, 1*110.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Tattista tuosta. Ei omat lämmöt hirveän kaukana tuosta ole, vaikka useimmiten tulee hivenen oikaistua nousuissa verrattuna tuohon malliin. Yliraudat vaikuttaa toimivan kyllä itselle hyvin. Näissä pitäisi koittaa pitää kunnollista rutiiniakin, ettei pääsisi tulemaan hirveästi huonoja treenejä huonojen lämpöjen takia.

Ja tässä itsellä vaikuttaa vähän sekin, että teenkö penkin ekana vai vasta toisena liikkeenä. Useimmiten alla on sitten kyykky, riveä tai mavea, jos jotain on. Noiden sarjatauoilla sit olkapäiden pyörittelyä, dynaamisia venyttelyjä ja kiertäjää. Jos penkki ekana, niin sitten pieni hiki jollain, sen jälkeen nuo em. vitkutukset ja penkkiä tekemään.

Sitten vielä se oma perisynti, että onko menossa höntsä-/ylläpitokausi vai ihan oikeaa ajatuksella treenaamista. Jälkimmäisessä tulee aina panostettua lämpöihinkin paremmin, mutta aivan liian katkonaistahan tää touhu on, jos kehittyä haluaisi.

muoks. hah, tuostahan voi lukea samalla sen, että tulee myös kyykättyä turhan usein ns. kylmiltään.
 
Tuossa jto:n esimerkkinä kirjoittamassa lämmittelyssä on oman kokemukseni mukaan kaikkein olennaisin että ottaa tuolla 50:llä pari sarjaa ennen kuin lisää painoja. Suora nousu painoissa kohti työsarjoja saa aikaan huteran ensimmäisen työsarjan mutta kaksi sarjaa 50:llä vakauttaa tekemistä hurjasti. Muutoin tuossa nousussa tuntuu olevan enemmän varaa säätää.
 
monesti ajatellaan että lämmittely=hiki tai lämmittely=venyttely. kumpikaan ei yksiselitteisesti pidä paikkaansa ja jälkimmäinen ei oikeastaan lainkaan tai hyvin hyvin harvalla.

hyvä lämppä jaetaan punttisalilla aina kolmeen osaan:
1. yleislämppä= se pieni hengästys ja hikikin sopii kuvaan. fillaria, soutua, keppijumppaa jne kohtuullisesti hengästyen 5-15min, muttei juuri hapoille.
2. lajilämppä= lajilihasten fyysinen lämmitys lajiliikkeellä ja hieman työsarjoja pidemmillä sarjoilla. ei näissäkään laktaatteja juuri kerry. ei hätäilyä sarjatauoissa, ettei laktaatit ala kumuloituun.
3. hermoston herättely= kropan totuttaminen ja valmistaminen tuleviin isompiin rautoihin. sopiva yleisohje, jos ei ylirautaherättelyjä käytetä, on mennä lineaarisesti nousten 10-15% päähän ekasta työsarjasta ja tehdä about puolet sen toistoista. esim ...3x90kg --> 5x100kg.

jos työsarjoissa on tarkotus tehdä kovia kestovoimajuttuja, esim solttupenkkiä yli 15 toiston sarjoilla, kannattaa näitä varten myös herättelyissä hieman hapotella jo. esim. 15x80kg --> 20x90kg. riittävä tauko ennen työsarjaa on tärkee.

yksilöllistä ja jopa treenikohtaista sitten on se, miten tää kaikilla käytännössä menee. joskus kroppa vaan ON enemmän hereillä jo valmiiksi ja ei kaipaa edes kovin pitkällistä valmistelua. toimii myös muissa lajeissa puntin lisäksi.

esimerkkinä vois käyttää vaikka itseään ja boulderointia eli suht voimapainotteista kalliokiipeilyä. kaveri hieman tossa syksyllä ihmetteli, ku aloin "lämppäämään" 8A:n boulderilla, jossa ekat muuvit oli dynaamisia ja 2-3 sormen vaikeista otteista. pikkuhiljaa muuvia kahta kerrallaan etenin per yritys. monet ei lajia niin tunne, joten: punttipuolella voitas ajatella ontuvalla vertailulla, että 300kg maastavetäjä alottas treenin tekemällä 200kg:lla ensin toiston pari ja lisäis sitten sarja kerrallaan toistoja vaikkapas viimeisen sarjan ollessa 7x200.

näin en ollenkaan aina, lähes koskaan, alota treeniä. sillä kertaa vaan "tuntui siltä" ja "kerroin" kropalleni että nyt tehdään tätä näin. selkeesti oli hyvin läsnäoleva päivä ja kaikki tapahtui tietoisesti.

silti se hyvä valmistautuminen tuo useimmiten paremman tuloksen. lämppä pitäs ajatella juurikin tieksi kohti kohdetta. et vois skipata sitä mutta joskus sen voi mennä nopeemmin. normaalisti eka kovempi reitti tulee koitettua 20-60min valmistautumisen jälkeen.

oonkohan koskaan maininnut näiden asioiden olevan yksilöllisiä? hyvä sana, taidan alkaa viljeleen enemmänki...
 
Eli siis toistot saattaa vaihdella 4-14 välillä mut paino pysyy samana ymmärsinkö oikein? Tolla tyylillähän vaikka vitosia tehdessä pitää alottaa tosi varovasti että jaksaa sit tehä joskus sen 12-14 toistoo?
 
eiku sarjapituuden mukanen rauta...

rautalangan pätkä alotukseen per toistoalue ja vaikka hypoteettinen, mutta täysin mahdollinen tavoite kans, about 3-4kk päähän:
4×80...6x95%
8x68...10x85%
12x60...14x75%

ja kyllä! saat tehdä myös 1, 2, 3, 7, 11, 15 toiston sarjoja. 16 jos teet, kaikki treenitulos tuhoutuu... ;)
 
Eli kaikki toistot, sarjat ja painot kannattaa kirjata ylös jotta tulevalla treeniviikolla pystyy laittamaan enemmän volyymiä verrattuna edeltävään viikkoon?
Mites tuo kevyt viikko, minkälaista rautaa siellä?
 
Joko sä tala olet opiskellut voimaharjoittelua sen verran, että tiedät, millaisia yleensä maksimivoiman lisäämiseen tähtäävät perusohjelmat ovat? Pistä hakukoneeseen vaikkapa sanat penkkipunnerrus, ohjelma ja ABC ja lue, niin pääset alkuun. En viitsi hakutulosta tänne suoraan linkittää, kun en ole varma, olisiko se foorumin sääntöjen mukaista.
 
tala: tietenkin. kevyellä pari toistoo sarjoihin varaa ja 2-3 työsarjaa vaan. kovien viikkojen lopussa pitäs olla melkosen uupunu olo, vaikka treenit menis tsempillä hyvin. kevyen lopussa taas pitäs olla selkeen palautunu ja latautunu fiilis.
 
tala: tietenkin. kevyellä pari toistoo sarjoihin varaa ja 2-3 työsarjaa vaan. kovien viikkojen lopussa pitäs olla melkosen uupunu olo, vaikka treenit menis tsempillä hyvin. kevyen lopussa taas pitäs olla selkeen palautunu ja latautunu fiilis.

Mitä oot mieltä noista mun muista liikkeistä ohjelmassa mikä lukee alotuspostissa ja onko 2 penkkitreeniä viikkoon liikaa tolla volyymijutulla?
 
no ei oo liikaa ollenkaa ja mieluummin kapea penkki pystärin tilalle. penkkaa enemmän, että voit penkata enemmän.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom