Yleisurheilun MM-kisat Berliinissä 15.8-23.8

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Tämä ei itse asiassa pidä paikkaansa. Luin joskus vertailun huippuhyppääjien lankulletulonopeuksista ja se oli Lewisilla ja Powellilla about sama, ettei olisi Powellilla ollut jopa piirun verran suurempi. En nyt muista nopeutta desimaalin tarkkuudella mutta jotain vähän päälle 12 m/s, oisko ollu 12,4 m/s paikkeilla. Kaikki nopeat tyypit nyt ei vaan mene juoksee sitä satasta, Lewis meni.

Ja Lewis itse asiassa on hypännyt yli 900 - nimittäin 80-luvun alussa 915. Vahaan ei jäänyt jälkeä mutta jostain syystä hyppy vain liputettiin yliastutuksi. Että näin.

Ei nyt liity Powell-Lewis asetelmaan, mutta eikös Pedrosokin joskus raapassu about ysimetrisen mutta siinä oli tuulimittausten kanssa jotain häikkää..? Vai muistanko ihan omiani..

Sen verran on Lewisista (jota itse pidän yliarvostettuna) sanottava, että kyllähän se harjotteli pituushyppyäkin vaikka puhutaan ettei juuri panostanut siihen. Hyppäsihän se kaikissa arvokisoissakin ettei se nyt mikään sivulaji ollut.
 
Ei nyt liity Powell-Lewis asetelmaan, mutta eikös Pedrosokin joskus raapassu about ysimetrisen mutta siinä oli tuulimittausten kanssa jotain häikkää..? Vai muistanko ihan omiani..

.

Sehän oli se 896 muutaman vuoden takaa. Saladinoltakin löytyy youtubesta reilu 9 metrin kiskaisu mutta siinä on monotettu jo huolella överiksi.
 
Mika1979: -Ei pysty nyt ymmärtään... Missä mielessä yliarvostettu? Miten 9 kertanen olympiakultamitalisti ja 8 kertanen maailmamestari voi olla yliarvostettu? No, mielipiteitähän tieten saa olla jos vaikka ja minkämoisia...

"(jota itse pidän yliarvostettuna)"
 
Toisaalta voisi spekuloida että Lewiskin olisi voinut opetella piikkaamaan vauhtinsa lankulle, koska käsittääkseni hänen maksiminopeutensa kuitenkin oli varsin huomattava aikanaan, lähdössähän lewis ei useinkaan loistanut.
Lewis onnistui hukkaamaan vauhtinsa lankulle tullessa hirveällä kaksoisponnistuksellaan, kun taas Powell pystyi säilyttämään vähäisemmän vauhtinsa hyvin. Suurempi vauhti lankulle tullessa vaatii paremman tekniikan, sillä virheisiin ei ole yksinkertaisesti aikaa. Tästä yksinkertaisesta syystä en povaa Boltille kovin ruusuista tulevaisuutta lajin parissa. Huippuominaisuuksilla 8 metriä on hyvin saavutettavissa, mutta 8,5 m tulokseen en usko. Vain erittäin hyvällä tuurilla voidaan nähdä Sebastian Bayerin tapaan hirmuloikka, johon on tietysti mahdollisuudet, kun hyvät vipuvarret sattuvat oikeassa asennossa lankulle kovalla nopeudella.

Suuri nopeus lankulle tultaessa yhdistettynä vajaaseen tekniikkaan johtaa hyvin helposti vammoihin. Ei ole mikään helppo tehtävä saada edes aikaisemmin lajia harrastanutta 11 s satasen juoksijaa ponnistamaan täydestä vauhdista hyvin lankulta, joten Boltin tehtävä on erittäin vaikea. Käytännössä Bolt joutuu tulemaan siis huomattavasti potentiaaliaan hitaammin lankulle, jolloin mies on vauhdin suhteen samalla viivalla lajin huippujen kanssa, jotka ovat koko uransa harjoitelleet pituushypyn ponnistusta. Eivät nämä maailman huippuhyppääjät mitään turisteja ole, mm. Phillips juossut 60 m 6,47 s.
 
Voisi kuitenkin ajatella että jos Bolt sanoo nyt olevansa hyvä pituudessa niin on se silloin joskus vaivihkaa muutamia loikkia jo tehnytkin. Varmaan jo nyt hypännyt 8 metrisiä tietäen miten vipuvarret suhtautuu tökkäisyyn. Kyllähän juoksijoiden lajitreeneihin varmasti kuuluu loikkaharjoitelmatkin, joten ei tässä varmaan ihan pystymetsästä hiekkalaatikolle tulla.
 
Mika1979: -Ei pysty nyt ymmärtään... Missä mielessä yliarvostettu? Miten 9 kertanen olympiakultamitalisti ja 8 kertanen maailmamestari voi olla yliarvostettu? No, mielipiteitähän tieten saa olla jos vaikka ja minkämoisia...

"(jota itse pidän yliarvostettuna)"

Kaksi sanaa: doping.

Eikä tarvi jeesustella tähän, että kaikkihan ne siihen aikaan käytti...

edit. Ei liity saavutusten arvosteluu, mutta en tykänny siitä muutenkaan. Sympatiat oli kisoissa AINA kenen tahansa muun puolella..

Se oli Ilon päivä kun Powell kyykytti sitä..
 
Enivei, uskoakseni lewisin potentiaali ei toteutunut täysin vajavaisesta tekniikasta johtuen, siitä osoituksena vaikka tuo suoritusvarmuuden puuttuminen kun aineksia olisi ollut 9m loikkiin niinkuin nuo yliastututkin osoittavat.

Olisi mielenkiintoista vertailla saladinoa ja lewistä nopeuden suhteen, tuntuu että saladino kävelee lankulle ja silti uhmailee 9metrisiä kun osuu hyvin.

En halua kettuilla mutta en nyt kuitenkaan puhuisi suoritusvarmuuden puuttumisesta kun mies ei ole kertaakaan hypännyt viidentoista vuoden aikana arvokisoissa alta 850.
Paras suoritus lienee Tokiossa, jossa hän hyppäsi viisi mitattua hyppyä, joista neljä yli 880 eikä se viideskään kauas jäänyt. Heti Mike Powellin ME-hypyn jälkeen kovan paineen alla vastatuuleen 884..
Tai en tiedä mitä tuolla kommentillasi tarkoitit

btw se saladinon touhu ehkä näyttää kävelyltä mutta ei se sitä ole;) kymmenottelija jaakko ojaniemi oli kai kohtuu nopea sälli mutta sen juoksu näytti kans siltä että ei se edes juokse:)

Se on kyllä varmaan ihan totta että liian kova lankulletulonopeus on hankala hallita.
 
Tokion -91 kilpailu oli kyllä helvetin kova. Lewisin sarja:

1. 8.68 2. x 3. 8.83w 4. 8.91w 5. 8.87 6. 8.84
 
Se on kyllä varmaan ihan totta että liian kova lankulletulonopeus on hankala hallita.

Tästäkin voisi spekuloida/viisastella vähän. Se mikä jollekin muulle on maksimaalisen kova tulonopeus ei sitä välttämättä boltille ole. Ei kait ole määritelty sellaista absoluuttisen maksimaalista nopeusvektoria joka ainoastaan mahdollista tietyssä kulmassa tehdyn onnistuneen ponnistuksen. En nyt näe kovin isona erona sitä täytyykö tekniikan erota 34km/h vs. 38km/h nopeuden eroissa, koska prosentaalisesti se on kuitenkin aika pieni ero. Boltin vipuvarret ovat pitkät (prosentuaalisesti ehkä jopa merkityksellisempi asia kuin nopeuden erot), ja ne voivat mahdollistaa isommalla nopeudella mutta pienemmällä kiihtyvyyden muutoksella paremman lähdön kuin pienemmällä miehellä. Näin loukkaantumisen riskikin voisi olla tilastollisesti pienempi jos nyt oletetaan loukkaantumisherkän pullonkaulakohdan olevan kestävyydeltään vakio.
 
Kyllähän juoksijoiden lajitreeneihin varmasti kuuluu loikkaharjoitelmatkin, joten ei tässä varmaan ihan pystymetsästä hiekkalaatikolle tulla.
Loikkaharjoittelulla ei ole mitään tekemistä pituushypyn ponnistuksen kanssa, liike on täysin erilainen. Pystymetsästä Bolt ei ole todellakaan tulossa, mutta pituushypyn vaikeutta on hyvin vaikea arvioida pelkästään kotisohvalta tai asiaa mielessä pohtien. Käytännön tekeminen (n. 7,5 m parikymppisenä) on osoittanut ainakin itselle, miten vähäisetkin nopeuserot vaikuttavat suoritukseen. Tekniikan muuttumisesta ei ole nyt varsinaisesti kyse, vaan enemmänkin siitä, miten hermotus reagoi lankulla. Evilän hyppäämisessä näkee hyvin alkukaudesta, miten muutaman juoksuaskeleen erot vauhdinotossa vaikuttavat ponnistamiseen. Lankulta ponnistamisen taito on siis hyvin spesifiä nopeuden suhteen ja taitoon nähden liian kovalla vauhdilla pää ei pysy messissä, vaan lankulle tultaessa vauhti pahimmillaan hidastuu aiheuttaen suuren loukkaantumisriskin tai sitten ponnistaminen jää vajaaksi.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Niin, en vain suostu uskomaan että Bolt turhaan mainostaa itseään kohtuulliseksi pituushyppääjäksi ellei taustalla ole jo jotain kokemusta aiheesta. Toivotaan että vipuvarret ja vektorit kohtaavat toisensa ;)
 
Uskon, että Boltti pystyy teoriassa tekemään kaikkien hyppylajien ME:t - ominaisuuksien puolesta! Totuus on se, että tekniikka on se joka ratkaisee pituushypyssäkin, joka on kaikkein helpoin hyppylaji. Pelkkä nopeus ei riitä edes 8 metriin, jos hyppyä ei saa lähtemään nousevalle radalle. Paikat alkaa helposti pettämään, jos aletaan puutteellisella tekniikalla viuhtoa mihin sattuu. Mielenkiinnolla odottelen kuitenkin uutisia ihmemiehemme tekemisistä! Jos Usain osaa ponnistaa kovasta vauhdistaan edes kahdeksikon arvoisesti, tullaan näkemään yli 8 m pomppuja!
 
Nelosen tekstitv:n mukaan Bolt olisi puuhastellut pituushypyn kanssa jo lukioiästä lähtien. Eli luulis tekniikan olevan jotenki hallussa.
Vois muutenkin kuvitella, että koko ikänsä yleisurheillut hallitsee useampiakin lajeja. Harvemmin kai sitä heti tietää mikä laji on se oma, varsinkin nopealle juoksijalle on tarjolla useampikin vaihtiehto..
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom