yleissivistävä kirjallisuus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja crack
  • Aloitettu Aloitettu
Suosittelen esimerkiksi:

* Waltari: Sinuhe Egyptiläinen
* Tolstoi: Anna Karenina
* Dostojevski: Karamazovin veljekset
* Solohov: Hiljaa virtaa Don
* Coelho: Alkemisti
* Brown: Da Vinci Code (kevyt, mutta kiva)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Paolo Coelho: Alkemisti (katsos toi olikin jo yllä)
Dalai Lama: Avaa sydämesi
 
Kai tässä saa kukin suositella melkein mitä vaan.

Herman Hesse: esim. Arosusi ja Sidhartha
Erlend Loe: Supernaiivi
Robert M. Pirsig: Zen ja moottoripyörän kunnossapito
 
mr.black sanoi:
klassisia kauhuromaaneita

Ainakin itse pidin Frankensteinistä ja Draculasta

edit: Ei kovin klassisia mutta Longin Helvetin piirit ja Vuosi nolla oli kliffoja.
 
Jos melkein mitä vain saa suositella, niin löyn lusikkani soppaan, omat "klassikko" suosikit; Pikku Prinssi, Rikos ja Rangaistus, Sieppari Ruispellossa ( kannattaa lukea englanninkielisenä ), Conan Doylen Sherlock Holmes tarinat ( myös englanniksi), Kaari Utriolta melkein mikä vaan ja Taru Sormusten Herrasta. Dorian Grayn muotokuva oli myös aika erikoista luettavaa.

Waltarin Sinuhe olisi itselläkin tarkoitus lukea, kunhan ehtisi. Kiven Seitsemän Veljestä kannattaa IMO jättää väliin, ensimmäinen kirja, jonka olen halunnut jättää kesken, ahdistava kammottava tekele, en voi ymmärtää miten voi olla Suomen kirjallisuuden "kulmakivi":urjo:
 
Omat klassikkosuosikit:

-Leo Tolstoi: Anna Karenina (niin paljon muutakin kuin pelkkä rakkaustarina)
-John Steinbeck: kaikki kirjat ja novellit
-Mika Waltari: kaikki "nykyteokset" (Sinuhea jaksoin lukea sata sivua... Voisin ehkä kokeilla ensi kesänä uudestaan)
-Dostojevski: Rikos ja rangaistus (löysin eräänä päivänä hyllystä ja siivous jäi samantien kesken kun erehdyin avaamaan ekan sivun. Aivan loistava! Tosin ei sitten meinannut loppua ikinä, viimeiset sata sivua olivat yhtä tuskaa. Venäläisillä on ihastuttava tapa antaa kaikille ihmisille omituiset lempinimet, ja siinä sitten mietit että kuka olikaan kuka.)
-Hermann Hessen Arosusi (äärettömän mielenkiintoinen!)
-Knut Hamsun: Nälkä (hyvä diettaajille, alkaa itsestä tuntua että maha on TODELLA täysi vaikkei olisi ruokaa nähnytkään lähitunteina :lol2: )
 
enceli sanoi:
Kiven Seitsemän Veljestä kannattaa IMO jättää väliin, ensimmäinen kirja, jonka olen halunnut jättää kesken, ahdistava kammottava tekele, en voi ymmärtää miten voi olla Suomen kirjallisuuden "kulmakivi":urjo:

Koska se on ensimmäinen suomenkielinen romaani. Ja hervottoman paska jos ajattelee pelkkänä lukuromaanina. Olen jopa käynyt kokonaisen Seitsemän veljestä -kurssin, kyllä meni elämänhalu sinä keväänä. Kiven muu tuotanto taasen on ihan hyvää, etenkin runot.

Suurin osa täällä luetelluista kirjoista ansaitsee paikkanssa klassikkona, mutta
peruslukijan kannattaa ottaa huomioon, että kirjallsiuudentutkimus aika harvoin ottaa mitään kantaa siihen onko jokin teos "hyvä" tai "huono" siinä mielessä, miten ihmiset yleensä ajattelevat. Se analyysi on paljon teknisempää etenkin nykypäivänä eikä perustu siihen mistä kukakin tykkää (vaikka tietysti on aika kaameaa tutkia jotakin mitä inhoaa).
 
raba sanoi:
Semmosta ajatelin kysellä, et nyt kun loma alkaa ja ois aikaa tutustuu vähä muihinki ku koulukirjoihin, ni mitkä olis semmosii "yleissivistävii" kirjoja, niinku joku kansalaisen peruspaketti, mitkä pitäis ainaki olla luettuna?

ps. jotain muuta ku tuntematon sotilas
Tarkoitatko kaunokirjallisuutta vai nou? Ja suomalaista vai maailmankirjallisuutta?
Jos kaunoa ja kotimaista, oletko kova lukija vai et? Koville vois suositella maailman pisintä ja totisinta kirjaa Täällä pohjantähden alla, koska se on "kansalaisen peruspaketti".
Ei-koville tollainen tuhoaa kiinnostuksen, voisi katsoa ennemmin vaikka jonkin tältä pätkältä Ultimecian postaamaa listaa :

Waltari: Sinuhe egyptiläinen
Linna: Tuntematon sotilas
Haanpää: Noitaympyrä
Manner: Tämä matka (runoja :eek: )
Meri: Manillaköysi
Haavikko: Talvipalatsi (:eek: )
Salama: Juhannustanssit
Mukka: Maa on syntinen laulu

PS: Macchiavelli eli 1469-1527. Se on renessanssia, ei antiikkia.
 
assis sanoi:
-Dostojevski: Rikos ja rangaistus (löysin eräänä päivänä hyllystä ja siivous jäi samantien kesken kun erehdyin avaamaan ekan sivun. Aivan loistava! Tosin ei sitten meinannut loppua ikinä, viimeiset sata sivua olivat yhtä tuskaa. Venäläisillä on ihastuttava tapa antaa kaikille ihmisille omituiset lempinimet, ja siinä sitten mietit että kuka olikaan kuka.)

Joo pitää paikkaansa, niitä lempinimiä piisaa... Kokeile myös Sota ja Rauha ja se Hiljaa virtaa Don, ovat molemmat tosi jees! :rock:

Niin ja alkup. kysyjälle suosittelisin myös
Orwell: 1984 ja Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta. Itseasiassa jokaisen naistenmiehen pitäisi lukea toi kirja! (Enkä nyt tarkoita, että kysyjä olis, vaan ihan yleisheittona.)
 
dear_a sanoi:
...Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta. Itseasiassa jokaisen naistenmiehen pitäisi lukea toi kirja! (Enkä nyt tarkoita, että kysyjä olis, vaan ihan yleisheittona.)
No jos tähän lähetään...
Muita, vielä parempia oppaita ovat :
*Choderlos de Laclos: Vaarallisia suhteita (Valmontin mentaliteetti ehkä ennemmin kuin osittain vanhentuneet tekniikat. Myös hyvä opetus vetovoiman luonteesta Mme de Merteulilta.)
*Nikolai Lermontov: Aikamme sankari (Toinen osa, jossa Petshorin viettelee SUVEREENISTI Mary-tyttösensä... menee kylmät väreet kun tätä muisteleekin.)
*Stendhal: Punaista ja mustaa (Sorel ja sen venäläinen kaveri on erittäin suositeltavia oppi-isiä.)
*Sören Kierkegaard: Viettelijän päiväkirja (vähän turhan runollista monesti, mutta kaunis kirja.)
*Tennessee Williamsin näytelmät. Jokaisessa on yksi überkuuma kolli, jolta voi oppia asennetta. Elokuvissa heitä ovat näytelleet mm. Brando, Paul Newman ja Richard Burton - se kertonee jotain.
*Raymond Chandlerin Marlowe-dekkarit. (Marlowe tekee KAIKEN OIKEIN.)
 
Väinö Linna - Täällä Pohjantähden Alla I-III. Loistava teos ja torpparinäkökulmastakin kirjoitettuna yleissivistää loistavasti mitä oli suomalaisen maalaisen elämä vuosisadan vaihteessa. Vitun jännä kirja vaikka ei uskoisi, aivan page turner! Lue ekaa osaa kokeeksi kymmenen sivua niin et voi jättää kesken sen jälkeen.
 
Huolimatta encelin ja joidenkin muiden mielipiteistä Seitsemästä Veljeksestä voi myös pitää. Itse olen lukenut kirjan periaatteessa kahdesti (kerran kunnolla ja toisen kerran selaillen kokeeseen) ja varsinkin toisella kerralla oli hyvää luettavaa :)
 
Minäkin suosittelen tuota Täällä Pohjantähden Alla teosta.:thumbs:
mr.black sanoi:
Kun kirjoista tuli puhe niin voisiko joku suositella jotain klassia kauhuromaaneita tai okkultismiin perhtyneitä kirjoja. Itse tykkään lukea H.P Lovecraftin ja poen kirjoja.
Okkultismi on tietysti aika laaja alue, mutta heitän tähän muutaman mielenkiintoisen nimen. Aleister Crowley, Phil Hine, Peter J. Carroll, Israel Regardie.
Kauhu/jännitys mikälie kirjailijoista Dean Koontz ja mieluiten englanninkielisenä.
 
Peter D. Ward ja Donald Brownlee: Planeetta Maan elämä ja kuolema.
Nimi kertoo varmasti olennaisen. Suht helppolukuinen ja reilut 200 sivua.

Jos toinen maailmansota kiinnostaa, niin Antony Beevor: Berliini 1945.

Tiiliskiviosastolta kannattaa lukea J.R.R Tolkienin tuotanto pois kuleksimasta. :worship:
 
Kansanviisautta korvesta ja hykerryttävää huumoria: Veikko Huovinen. Havukka-ahon ajattelija on sopiva aloitus.
 
Kysynpä nyt tässä kun kirjoista puhutaan. Eli suositelkaapa minullekin jotain luettavaa. Ylittämättömiä suosikkeja ovat olleet Da Vinci-koodi, Enkelit&demonit, Michael Crichtonin Aikamatka ja nyt jouluna tiedän saavani The rule of fourin eli Neljäs siirto suomeksi. Uskon että sekin on loistava.
Mitä samankaltaista settiä olisi tarjolla näiden jälkeen?
 
Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva.

Pakkolukemista jokaiselle narsistille. Muille hyvä muistutus siitä, mitkä asiat elämässä oikeasti on tärkeitä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom