Menneisyydessähän näin on tavallaan ollutkin. Intiaa ei valloittanut ja Kiinan armeijaa lyönyt Brittien kuninkaallinen laivasto, vaan Itä-Intian kauppakomppanian laivasto. Toki tuohon aikaan yrityksen ja valtion ero ei ollut ihan sellainen, kuin miksi se nykyään ymmärretään ja tuohon aikaan yhtiön armeija käytännössä oli Brittien armeija ja kruunun komennuksessa.
Mitä fiktioon tulee, niin toki niiden ei tarvitse noudattaa faktoja, mutta mielenkiintoisia teemoja silti. Itse tosin jään aina miettimään, että mistä elokuvien maailmoissa löytyy aina innokasta jengiä vaikka James Bondin ammuttavaksi? Austin Powersissahan tätä vähän parodisoitiin. Eli jos nyt otetaan vaikka Amazon, niin mistä saa kk-palkkaisia sotilaita, jotka ovat valmiita sotimaan ja pistämään henkensä likoon? Elokuvissa ei ole väliä, että vaikka sankari on ampunut käytävälle jo parikymmentä henchmania, niin seuraavat juoksevat vain ruumiiden yli odottamaan samaa kohtaloa. Noinkohan todellisuudessa, vai alkaisiko siinä miettimään irtisanomisilmoituksen jättämistä ja avoimia työpaikkoja toisaalla.
Sotimisessa on myös vähän se, että mitä ylipäänsä voi saavuttaa sotimalla? Todellisuudesta irtaantunut suuruudenhullu diktaattori voi toki haluta itselleen pidemmän peniksen historiankirjoihin, mutta muuten? Ennen aikaan on sodittu, jotta saadaan orjia, viljelymaata ja vaikka kaivoksia, mutta eipä noilla ole enää nykyään juuri arvoa. Vaikka orjuus palaisi länsimaihin, niin mitä orjilla edes tekisi? Kuinka paljon hyötyä olisi orjatyövoimasta, jolla ei ole ymmärrettävistä syistä minkäänlaista motivaatiota. Noinkohan syntyisi kovin kummoista koodia, kun avokonttoriin laitettaisiin kahleissa orjia? Viljelymaata, kaivoksia tai niiden tuotoksia voi ostaa pikkurahalla. Jos Amazonin liikevoitolla voisi palkata armeijan, niin näemmä tuota pienemmällä summalla ostaa vaikka maailman 5 suurinta kaivosfirmaa - viljelykelpoinen maa on sitten vielä vähän halvempaa.
Toinen juttu on, että varsinkin scifissä on aina oletettu, että väestönkasvu jatkaa eksponentiaalisena niin, että aletaan asuttamaan muita planeettoja ja lopulta galakseja. Nythän on jo jonkin aikaa sitten selvinnyt, että tämä on kääntynyt päälaelleen ja mikäli muutosta ei tapahdu, niin edessä on eksponentiaalinen väkiluvun lasku. Milloinhan nähdään ensimmäiset scifileffat, joissa eletään tulevaisuutta, missä teknologia hoitaa kaiken (näitähän on), mutta ihmisiä on jäljellä vain muutama miljoona ja 99 %:ia kaupungeista ja aiemmin asutetuista alueista on metsien peittämiä raunioita. Ei siksi, että olisi tullut joku luonnonmullistus, sota tai äkillinen katastrofi, vaan siksi, että tuo pieni populaatio ei tarvitse kovin paljoa tilaa ja on keskittynyt pienille alueille.