Ei ihan, mutta tavallaan jossain määrin joo. Se, että valtio vaikkapa haalii maahanmuuttoa, on vasemmistolaista, koska jos valtio ylipäänsä ottaa aktiivista roolia asiassa, niin se on vasemmistolaista - tarkoituksesta huolimatta. Äärimmilleen vietyä oikeistolaisuutta olisi, että valtio ei olisi kiinnostunut, että ketä rajan yli tulee, eli ei pyrittäisi myöskään suitsimaan maahanmuuttoa. Käytännössä asialle ei taida olla määritelmää, mutta "yleisesti ajatellaan", että valtion ydintehtäviin kuuluu oikeusjärjestelmä, rajavalvonta ja järjestyksenpito, eli siinä mielessä reaalimaailman kovakaan oikeistolaisuus ei ole rajavalvontaa vastaan, vaan siitä luovuttaessa mennään jo anarkismiin, joka tietty on äärimmäisintä mahdollista oikeistolaisuutta, jota kuvaa hyvin se, että mediassa anarkismi yhdistetään äärivasemmistolaisuuteen
.
Historiassa lähimpänä tällaista oikeistolaista valtiota (hoitaa vain oikeusjärjestelmän, rajavalvonnan ja järjestyksenpidon), on tainnut olla 1800-luvun Yhdysvallat. En kyllä tiedä, että millä tavalla valvoivat maahanmuuttoa, mutta olettaisin, että sinne siihen aikaan aika helposti pääsi ja kansalaisuuskin taisi irrota aika kevyesti. Tuo ei ainakaan silloin muodostunut ongelmaksi, koska ei ollut sosiaaliturvaa ja asiaan vaikutti varmaan sekin, että tuohon aikaan matkustaminen ei ollut ihan niin helppoa. Mutta jos verrataan vaikka nykypäivään, niin kyllä kai Schengen-alueelle sisään päässeet turvapaikanhakijat voisivat mennä Itä-Eurooppaan, mutta ovat perinteisesti pyrkineet Saksaan ja Ruotsiin. Eikä se ole tainnut johtua rajavalvonnasta, vaan sosiaalitukisysteemeistä. Yhdysvaltoihin lähti 1800-luvulla yritteliäitä ja korkeaa riskiä sietäviä ihmisiä.
Nykypäivänä Javier Milei vaikuttaa edustavan aika lailla tuota 1800-luvun Yhdysvaltoja. Ainakin itselleni on todella mielenkiintoista seurata, että mihin tuo Argentiinassa johtaa. Olen kohtuu skeptinen sen suhteen, että hän saisi ajamiaan asioita läpi (tosin on jo saanut, eli todistanut mun olleen väärässä) ja että hän pysyisi vallassa riittävän pitkään, eli välttää salamurhaajat ja ei muuten vain häviä seuraavia vaaleja henkilölle, joka sitten vain kumoaa kaiken tekemänsä. Mutta JOS pysyy vallassa, niin uskon, että nähdään ennen näkemätön elintason ja hyvinvoinnin nousu Etelä-Ameriikassa. Ja edelleen villeimmissä optimistisissa visoissani tämä voisi toimia melkoisena lähtölaukauksena, kun yleisesti sosialistinen manner, jossa hommat eivät ole aikoihin oikein menneet oikeaan suuntaan, ihmiset näkisivät, kuinka Argentiina alkaa kukoistamaan. Tuossa vaiheessa saattaisi muissakin maissa herätä ajatus, että: "Entä jos mekin koitettaisiin?" Nythän esim. sosialistisessa Venezuelassa oppositiossa on nousussa Maria Machado, joka nyt ei ihan Milei ole, mutta paikallisessa poliittisessa kentässä ihan oikeasti äärioikeistolainen. Jos joku olisi sanonut mulle 5 vuotta sitten, että 2024 Argentiinassa on maailmanhistorian liberaalein presidentti ja Venezuelassa isossa nousussa ihan oikeasti oikeistolainen presidenttiehdokas, niin olisin nauranut päin naamaa.