Yhdysvaltain pörssi romahti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja mxm
  • Aloitettu Aloitettu
Paul Krugmanilta hyvää tekstiä:

Greenspan lectures us again

I once said of Alan Greenspan:

"He’s like a man who suggests leaving the barn door ajar, and then - after the horse is gone - delivers a lecture on the importance of keeping your animals properly locked up."

He’s still doing it.

He begins:

"The current financial crisis in the US is likely to be judged in retrospect as the most wrenching since the end of the second world war. It will end eventually when home prices stabilise and with them the value of equity in homes supporting troubled mortgage securities.

Home price stabilisation will restore much-needed clarity to the marketplace because losses will be realised rather than prospective. The major source of contagion will be removed. Financial institutions will then recapitalise or go out of business. Trust in the solvency of remaining counterparties will be gradually restored and issuance of loans and securities will slowly return to normal."

What Keynes said:

"In the long run we are all dead. Economists set themselves too easy, too useless a task if in tempestuous seasons they can only tell us that when the storm is long past the ocean is flat again."

Oh, and the man who failed to see the housing bubble and refused to do anything about subprime — and has yet to admit to making any mistakes — ends by reaffirming his laissez-faire faith:

"It is important, indeed crucial, that any reforms in, and adjustments to, the structure of markets and regulation not inhibit our most reliable and effective safeguards against cumulative economic failure: market flexibility and open competition."

Grrr.

http://krugman.blogs.nytimes.com/
:D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Verta vallikadulla:

JPMorgan Agrees to Buy Bear Stearns for $240 Million

Hinta n. $2 osakkeelta pankista joka maksoi vielä torstaina $60. Tässä on kyseessä siis yksi maan viidestä suurimmasta investointipankista. Sitten vaan jännittämään mistä loppuvat rahat seuraavaksi.
 
Kauppalehti:
USA:n keskuspankin hätätoimet jatkuvat

Maanantai 17.03.2008 klo 16:21 (päivitetty ma 16:35)

USA:n keskuspankki Federal Reserve tarjoaa rahaa nyt myös osakevälittäjille, eikä pelkästään pankeille. Fed turvautui maanantaina hätätoimiin, joita se käytti viimeksi 1930-luvun suuressa lamassa.

Vasta viime viikolla Fed kertoi tarjoavansa 200 miljardin dollarin lisälikviditeettiä, mutta liike ei riittänyt rauhoittamaan markkinoita.

Fed yrittää toimillaan lisätä rahan tarjontaa, sillä pula likviditeetistä on finanssimarkkinoiden avainongelma. Keskuspankki kertoi jo sunnuntaina, että se laskee diskonttokoron 3,50 prosentista 3,25 prosenttiin.

Osakevälittäjät voivat nyt lainata rahaa Fediltä samoin ehdoin kuin pankitkin. Keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke sanoi, että toimien tarkoitus on juuri lisätä likviditeettiä. Käytännössä Fed pyrkii pelastamaan muutkin pankit mahdolliselta romahdukselta.

- Fed tukee rahoituksellaan operaatiota, jolla JPMorgan ottaa Bear Stearnsin haltuunsa. Keskuspankki ilmoitti myös hätätoimista diskonttomarkkinoilla, ja nyt myös osakevälittäjät voivat turvautua Fedin apuun, Bear Stearnsin strategi Steve Barrow selitti maanantaina.

Bear Stearnsin ekonomistit ennustavat, että keskuspankki Fed laskee ohjauskoron 3,00 prosentista 2,00 prosenttiin. Fedin avomarkkinakomitea kokoontuu tiistaina.



ja lisää

rkkinoilla pelätään, että käynnissä on finanssikriisi, jonka vertaista ei Wall Streetillä ole koettu. Bear Stearnsin likviditeettivaikeudet voivat tarttua muihinkin finanssitaloihin, koska huhut ja pelot hallitsevat otsikoita.

Myös Yhdysvalloista viime viikkoina saatu talousdata on lisännyt sijoittajien huolia.

- Epävarmuus on ennen maanantain avausta sietämätöntä, Lehman Brothersin meklari kommentoi sunnuntaina.

Dollari on maanantaina heikentynyt ennätysalas yhteisvaluutta euroa vastaan. Euro noteerattiin 1,5778 dollariin kello 9.25.
 
Hyvä hyvä, punainen rokkaa. Ens viikolla meinaan taas tankata lisää tavaraa salkkuun :)
 
Oon jo maalaillut niin pitkään piruja seinille, että maalaillaan vähän lisää: jenkeissä tulee kovat ajat aina niihin hetkiin saakka, kunnes saavat ulkomaanvientinsä vetämään, eikä positiiviset vaikutukset siltikään näy heti. Ulkomaanviennin lisääntyminen edellyttää mielestäni vieläkin heikompaa dollaria, joten saas nähdä mikä numero on lopulta desimaalipilkun oikealla puolella.
 
Holy sh*tballs:

Thousands upon thousands of subprime loans have yet to reset to higher interest rates, but when they do, you can expect the market to continue its decline. It looks like the bulk of the subprime loans will reset in 2008.

Subprime-ongelmat eivät siis todellakaan ole vielä ohi, vaan lisää on tulossa:
bacsubprime-chart.gif


http://easyclickhomes.com/blog/mortgage/subprime-crisis-update/28/

EDIT:

On se kumma kun täällä ei ole laissez-faire-ideologiaa markkinoivia kokoomusnuoria kertomassa meille kuinka markkinat kyllä järjestyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Ei yhteiskunnan toki tarvitse puuttua tapahtumiin millään lailla... :D
 
"...Bear Stearnsilla on noin 14000 työntekijää, mutta ainakin 7000 ihmistä saa yrityskaupan jälkeen lähtöpassit. Tieto perustuu maanantaina markkinoilla liikkuneisiin arvioihin. JPMorganin vetoa pidettiin nerokkaana: sen osake nousi maanantaina 10,3 prosenttia 40,31 dollariin...

...Bear Stearnsin ankea kohtalo oli päivän ehdoton puheenaihe. JPMorgan Chase ostaa likviditeettikriisiin ajautuneen investointipankin vain 236 miljoonalla dollarilla; Bear Stearnsin osakkeen hinnaksi määriteltiin 2 dollaria, kun osake maksoi vain vuosi sitten 160-170 dollaria...

...Bear Stearnsin osake laski 84,0 prosenttia 4,81 dollariin. Osa markkinatoimijoista uskoo, ettei kahden dollarin tarjous yhtiön osakkeesta toteudu. Tilannetta mutkistaa se, että pettyneet sijoittajat ovat nostamassa korvausjuttuja. Bear Stearnsin työntekijät ovat myös menettämässä eläketurvaansa, koska eläkesäästöjä oli kiinni oman pankin osakkeissa...
"

@ KL Online

En varmaan oo hirveen väärässä, jos sanon, että noita kavereita saattaa lievästi vituttaa tällä hetkellä.
 
Alkaisikohan vetten takana sitten olemaan pikkuhiljaa aika luopua Fed. reserve:sta ja perustaa ihka oikea keskuspankki. Ikäänkuin se olisi ilman infernoa mahdollista.:curs:
 
Friedmanin mukaan se ettei Fed laskenut rahaa liikkeelle 1929 Wall Streetin romahduksen jälkeen, oli syynä sille, että taantumasta tuli syvä lama. Pankit menivät nurin erityisesti talletuspaon myötä, kun pankeilla ei ollut mahdollisuuksia maksaa talletuksia nostamaan pyrkineille rahojaan. Maksukyvyttömyys aiheutui osaltaan siitä, että Fed kutisti rahavarantoa sen sijaan että olisi lisännyt sitä.

Vuonna 2008 Fed pyrkii välttämään em. tilanteen tuolla "raharuiskeella", josta on ollut jo puhetta. Tällä yritetään pitää yllä luottamusta pankkeihin.

Kuitenkin, jos luottamuspula iskee ja tätä seuraa talletuspako, niin pankkeja menee nurin joka tapauksessa.

Saas nähdä mitä nuo subprimejen resetit tekee, aikamonella pompsahtaa korkotaso lähikuukausina.
 
Ei ne miljardööritkään aina osaa. Englantilainen miljardööri Joe Lewis osti syksyllä ison siivun Bear Stearnsin osakkeita keskimäärin 107 dollarin kappalehintaan ja menetti nyt 1,16 mrd dollaria. Onneksi hänelle jäi jäljelle vielä 1,5 mrd dollaria joilla voi vaikka palkata lakimiehiä estämään Bear Stearnsin myyntiä JP Morganille alehintaan.
 
Luulenpa että JPMorgan maksoi liikaa Bear Stearnsista. Koko pelastusoperaatio on raadon tekohengittämistä, mikä tietysti on kaikkien osapuolien tiedossa. Mistä päästäänkin siihen, että se vaihtoehtoinen skenaario olisi ollut täyspaniikki markkinoilla.

Tässä muutama hyvä blogi, jota olen seuraillut:

Nouriel Roubini on erittäin karhumainen ja erittäin arvostettu ekonomi, joka on osunut ennustuksissaan pelottavan oikeaan:

http://www.rgemonitor.com/blog/roubini/

Hieman enemmän "viihteen" puolelle menevä äärimmäisen pessimistinen blogi, jonka ylläpitäjä on tuntematon, mutta herättää paljon ajatuksia ja osuu usein oikeaan.:

http://market-ticker.denninger.net/

Suosittu ja asiallinen blogi, jossa on paljon käyriä ja kippuroita ihmeteltäväksi:

http://bigpicture.typepad.com/

Kaikki näistä kirjoittajista suhtautuvat maailmantalouteen pessimistisesti lyhyellä ja keskipitkällä tähtäimellä (1 vk-3 v). Paniikinlietsonnasta ei ole kysymys, sillä näkemykset perustellaan yleensä erittäin hyvin. Nouriel Roubinia ja Barry Ritholzia haastatellaan jatkuvasti suurissa viestimissä, kuten CNBC:llä ja Bloombergilla.

On vaikea löytää asiallista lähdettä tänä päivänä, joka olisi hyvin optimistinen tulevaisuuden suhteen lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Sen sijaan markkinoilla on paljon optimismia jäljellä, mistä johtuvat ajoittaiset hyvin voimakkaat rallit. Ostajien mielestä jokainen uusi pudotus markkinoilla on "pohja." Luottamus FED:in ja USA:n hallituksen kykyihin pitää talous kurissa on yhä suht hyvä, vaikkakin kärsinyt.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta kaksi asiaa on varmaa: 1. Yhdysvaltojen talous on taantumassa 2. Taantumaa ei siellä ole hinnoiteltu osakkeisiin.
 
Luulenpa että JPMorgan maksoi liikaa Bear Stearnsista. Koko pelastusoperaatio on raadon tekohengittämistä, mikä tietysti on kaikkien osapuolien tiedossa. Mistä päästäänkin siihen, että se vaihtoehtoinen skenaario olisi ollut täyspaniikki markkinoilla.

Tässä muutama hyvä blogi, jota olen seuraillut:

Nouriel Roubini on erittäin karhumainen ja erittäin arvostettu ekonomi, joka on osunut ennustuksissaan pelottavan oikeaan:

http://www.rgemonitor.com/blog/roubini/

Ihan hyvää tekstiä oli tuolla Roubinilla. Krugman on juuri äskettäin päivittänyt blogiaan ja samoilla linjoilla on kuin Roubin:
Shouting “fire” in a crowded theater

At the risk of adding to the Muddled Metaphor Index, I had this thought about the nature of the financial problem:

We are, in effect, suffering from a giant bank run, albeit on financial institutions that aren’t called banks — and aren’t regulated like banks.

Bank runs come in two kinds.

In some cases, the bank run is a pure self-fulfilling prophecy: the bank is “fundamentally sound,” but a panic by depositors forces a too-hasty liquidation of its assets, and it goes bust. It’s as if someone calls “fire!” in a crowded theater, provoking a stampede that kills many people, even though there wasn’t actually a fire.

In other cases, the bank is fundamentally unsound — but the bank run magnifies its losses. It’s as if someone calls “Fire!” in a crowded theater, and there really is a fire — but the stampede kills people who would have survived an orderly evacuation.

We’re in the second case. The Fed has spent the last 7 months trying to assure people that there isn’t any fire. But there is.

Worse yet, thanks to decades of deregulation, the theater doesn’t have a sprinkler system - and the town the theater is in doesn’t have a fire department.

And now we have to put together an emergency response.
http://krugman.blogs.nytimes.com/

On vaikea löytää asiallista lähdettä tänä päivänä, joka olisi hyvin optimistinen tulevaisuuden suhteen lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Sen sijaan markkinoilla on paljon optimismia jäljellä, mistä johtuvat ajoittaiset hyvin voimakkaat rallit. Ostajien mielestä jokainen uusi pudotus markkinoilla on "pohja." Luottamus FED:in ja USA:n hallituksen kykyihin pitää talous kurissa on yhä suht hyvä, vaikkakin kärsinyt.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta kaksi asiaa on varmaa: 1. Yhdysvaltojen talous on taantumassa 2. Taantumaa ei siellä ole hinnoiteltu osakkeisiin.

George W. Bush taitaa olla ainoa, joka suhtautuu Yhdysvaltain talouden tilanteeseen optimistisesti. Ja se kertoo mielestäni jotain... :D

Olen samaa mieltä kanssasi tuosta boldatusta osiosta. Uusia huonoja uutisia tullaan kuulemaan jenkeistä lähiaikoina.
 
Roubinin blogista ote:

The Fed has no idea of which other primary dealers may be insolvent as it does not supervise and regulate those primary dealers that are not banks. But it is treating this crisis – the most severe financial crisis in the US since the Great Depression – as if it was purely a liquidity crisis. By lending massive amounts to potentially insolvent institutions that it does not supervise or regulate and that may be insolvent the Fed is taking serious financial risks and seriously exacerbate moral hazard distortions. Here you have highly leveraged non bank financial institutions that made reckless investments and lending, had extremely poor risk management and altogether disregarded liquidity risks; some may be insolvent but now the Fed is providing them with a blank check for unlimited amounts. This is a most radical action and a signal of how severe the crisis of the banking system and non-bank shadow financial system is. This is the worst US financial crisis since the Great Depression and the Fed is treating it as if it was only a liquidity crisis. But this is not just a liquidity crisis it is rather a credit and insolvency crisis. And it is not the job of the Fed to bail out insolvent non bank financial institutions. If a bail out should occur this is a fiscal policy action that should be decided by Congress after the relevant equity holders have been wiped out and senior management fired without golden parachutes and huge severance packages.

Tummennetulla olennainen kohta. Miettikää tuota hetken. Kaikki se luotto ja korkojen alennukset, jotka Fed pumppaa markkinoille, on kuin huumeen antamista narkkarille lääkkeenä vieroitusoireisiin. Maailmantalous on pitkälti ollut kuin narkkari koukussa halpaan luottoon ja tämä on johtanut typerien riskien ottamiseen. Tai pikemminkin riskejä ei olla otettu huomioon lainkaan. Kaiken taustalla on asuntokupla, joka tyhjenee hyvää vauhtia. Asunnot ovat olleet vakuuksina kaikenlaisille johdannaisille, jotka ovat levinneet ympäri maailmaa kuin aikapommit.

Pankit eivät lainaa toisilleen, koska ne eivät tiedä kenellä musta pekka on. Bear Stearns on vain alkua, korttitalon kaatuessa mukana voivat mennä kertaluokkaa suurempia pankkeja, joiden pelastaminen ei olekaan vain muutaman kymmenen miljardin operaatio, vaan puhutaan sadoista miljardeista.

Roubinin alempi arvio kokonaistappioille on biljoona dollaria ja ylemmät arviot liikkuvat muutamassa biljoonassa dollarissa. 1000-3000 mrd, ja tuo määrä on vivutettu ties kuinka moninkertaiseksi luotto- ja johdannaismarkkinoilla.

"A trillion here and a trillion there and soon you're talking about real money."

Eräiden mielestä Fedin pitäisi vain antaa konkurssikypsien pankkien kaatua eli pakottaa ne merkitsemään tappionsa. Tämä palauttaisi luottamuksen markkinoille kun kaikki ne, jotka voivat kaatua kaatuisivat, ja terveet jäisivät henkiin. Likviditeetin lisääminen ei poista perusongelmaa, mikä on luottamuksen puute. Pankit eivät luota toisiinsa, eikä niillä ole mitään syytä luottaakaan tällä hetkellä. Kukaan ei tiedä kuinka paljon paskaa on liikkeellä ja kenellä. Arvailua on tietysti paljon ja se näkyy mm. dollarin kurssissa. Dollarin kurssi on valuuttamarkkinoiden epäluottamuslause USA:n taloutta ja sen keskuspankkia kohtaan.
 
Roubinin blogista ote:

Tummennetulla olennainen kohta. Miettikää tuota hetken. Kaikki se luotto ja korkojen alennukset, jotka Fed pumppaa markkinoille, on kuin huumeen antamista narkkarille lääkkeenä vieroitusoireisiin. Maailmantalous on pitkälti ollut kuin narkkari koukussa halpaan luottoon ja tämä on johtanut typerien riskien ottamiseen. Tai pikemminkin riskejä ei olla otettu huomioon lainkaan. Kaiken taustalla on asuntokupla, joka tyhjenee hyvää vauhtia. Asunnot ovat olleet vakuuksina kaikenlaisille johdannaisille, jotka ovat levinneet ympäri maailmaa kuin aikapommit.

Pankit eivät lainaa toisilleen, koska ne eivät tiedä kenellä musta pekka on. Bear Stearns on vain alkua, korttitalon kaatuessa mukana voivat mennä kertaluokkaa suurempia pankkeja, joiden pelastaminen ei olekaan vain muutaman kymmenen miljardin operaatio, vaan puhutaan sadoista miljardeista.

Roubinin alempi arvio kokonaistappioille on biljoona dollaria ja ylemmät arviot liikkuvat muutamassa biljoonassa dollarissa. 1000-3000 mrd, ja tuo määrä on vivutettu ties kuinka moninkertaiseksi luotto- ja johdannaismarkkinoilla.

"A trillion here and a trillion there and soon you're talking about real money."

Eräiden mielestä Fedin pitäisi vain antaa konkurssikypsien pankkien kaatua eli pakottaa ne merkitsemään tappionsa. Tämä palauttaisi luottamuksen markkinoille kun kaikki ne, jotka voivat kaatua kaatuisivat, ja terveet jäisivät henkiin. Likviditeetin lisääminen ei poista perusongelmaa, mikä on luottamuksen puute. Pankit eivät luota toisiinsa, eikä niillä ole mitään syytä luottaakaan tällä hetkellä. Kukaan ei tiedä kuinka paljon paskaa on liikkeellä ja kenellä. Arvailua on tietysti paljon ja se näkyy mm. dollarin kurssissa. Dollarin kurssi on valuuttamarkkinoiden epäluottamuslause USA:n taloutta ja sen keskuspankkia kohtaan.

Tuo luottamuspula on ihan totta, mutta nuohan eivät nimenomaan ole pankkeja sanan perinteisessä mielessä. Kyseessä on SEKÄ likviditeettipula että luottamuspula. Noiden bearnsternsejen "pelastaminen" lisälikviditeetin kautta on kuitenkin teko, josta jenkkiveronmaksajat viimekädessä joutuvat kärsimään.

Kirjoitan paljon paskaa, mutta 1½ kuukautta sitten taisin kirjoittaa jotain fiksua:

Tää talouden stimulointi verohelpotuksin vaikuttaa tässä vaiheessa täysin käsittämättömältä. Bensan heittäminen tuleen ja ripulin parantaminen piereskelemällä tuntuu läheisimmiltä vertauskuvilta.

Jenkkien talous kusee nimenomaan sen takia, että sekä kansalaiset että liittovaltio ovat velkaantuneet pahasti kulutusjuhlien sekä sotien vuoksi (erityisesti ulkomaille). Kulutuksen ja säästöjen suhde on siis ollut pitkään perseellään. Lainaa on maksettu uudella lainalla ja niin edespäin.

Mikä on ratkaisu? No, että kulutetaan vielä vähän lisää. Otetaan vähän lainaa lisää. Mitä vittua noiden päässä liikkuu???

Oikea tapa olisi pitää korot korkealla ja pakottaa ihmiset tarkempaan taloudenpitoon. Itse asiassa, tämä olisi jo pitänyt tehdä kovemmilla koronnostoilla vitun kauan sitten.

Sen sijaan syytetään ulkomaita omista ongelmista ja jatketaan täysin käsittämätöntä luotonantoa ja -ottoa.

On kyllä täysin käsittämätöntä, miten jenkeissä ja ylipäätään maailmalla ei opita aiemmista kokemuksista kestämättömän ylikulutuksen sekä holtittoman lainanannon ja -oton seurauksia.

Nyt olisi pakko vaan purra hammasta ja kärsiä tyhmyydestä. Markkinaliberaalit eivät halua, että koronnostoja tehdään silloin kun niitä pitäisi tehdä, ja sitten itkevät FED:in ja liittovaltion perään, että korkoja pitäisi laskea, silloin kun sitä ei TODELLAKAAN pitäisi tehdä.

Verohelpotukset ovat myös stimuloinnin kannalta ylipäätään ongelmallisia, sillä mistä tiedetään, että ne todella menevät kulutukseen?

Suora julkisen sektorin kulutus sentään tietää sitä, että raha todella käytetään. Tämäkään ei tosin ole THE ratkaisu, vaan tiukempi taloudenpito ja tyytyminen maltillisempaan talouskasvuun. Tällöin ne dropitkaan eivät ole näin järkyttäviä.

FEDIT: Pahoittelut kielenkäytöstä.
 
Olen muuten samaa mieltä kanssasi, mutta tuo teksti tulee nykytilanteeseen nähden noin 5 vuotta myöhässä.Siis siinä mielessä, että vahinko kerkesi jo tapahtumaan. Nyt paskat ovat jo housussa ja kysymys on enää jälkien korjailusta.

Mitä korkojen nostoon tulee, niin markkinat nostavat ne itse vastaamaan riskitasoja, eikä Fedin koronlaskuilla tämän vuoksi tule olemaan haluttua vaikutusta. Tietysti Fed voisi olla ryhdikäs ja toimia pyövelinä, mutta vaalivuonna? Bernanken toimesta? Enpä usko. Tässä kokeillaan kaikki keinot mitä käytettävissä on ja kun ne keinot loppuvat, keksitään pari uutta lisää. Vaan korkoja ei voi laskea loputtomasti, eikä tappioiden merkkaamista markkinoille iätkaiket viivästyttää.
 
Luulenpa että JPMorgan maksoi liikaa Bear Stearnsista.

Mä taas veikkaan että JP teki aika helvetin hyvän kaupan. Pelkästään Bearin pääkonttorin kiinteistö Nyksissä on melkein koko ostohinnan arvoinen, ja mun on vaikea uskoa, että Bearin net assettien kassavirta olis negatiivinen tästä hetkestä ikuisuuteen.

Mua voi sitten vapaasti quotata myöhemmin jos tästä joku tuomionpäivän taantuma tulee, mutta kyllä tää koko puhe "pahimmasta romahduksesta" 20-luvun jälkeen kuulostaa aikamoiselta taivaanrannan maalailulta. Otetaan nyt vaikka nämä paljon puhutut subprimet. Kuinka suuri osa USA:n subprime-luotoista on defaultannut tähän mennessä? Ei taida olla kenelläkään oikeita lukuja, mutta veikkaisin, että 10 prossaakin on yläkanttiin. Kuinka paljon pankin on kirjanneet CMO:itaan alas? Monet 50% tai enemmänkin, koska tällä hetkellä markkinoilla ei ole yhtään ostajaa eikä sen takia lainkaan markkinahintaa. Silti tuollaiset alaskirjaukset olisivat pitkällä tähtäimellä perusteltuja vaan siinä tapauksessa, että yli 50% USA:n roskaluotoista defaulttais, mikä kuulostaa aika utopistiseltä.

Myös toi Tomppa85:n quottaamaan blogijätkän ongelman erittely välillä liquidity crisis ja insolvency crisis kuulostaa oudolta. Totta kai (kuten Bearin esimerkki todistaa) tästä on tullut insolvency-kriisi mutta se mikä maksukyvyttömyyteen johtaa on likviditeetin puute - ei se että pankit olisivat ns. fundamentally insolvent eli niillä olisi pelkästään defaultissa olevia asetteja. Pankit on kirjanneet asettejaan alas (likviditeettiongelman takia - asseteille ei löydy markkinoilta ostajia), jolloin pankkien margin callit paukkuvat, ja ne tarvitsevat lisää rahaa velkasijoitustensa vakuudeksi. Tämän rahan saamiseen on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: myydä nykyisiä assetteja ja tai saada lisää rahaa (lue: velkaa) muilta markkinatoimijoilta. Edellinen ei ole mahdollista, koska markkinoilla ei ole halukkaita ostajia ja jälkimmäinen ei onnistu, koska pankit eivät luota toisiinsa. FEDin ratkaisu on toimia jälkimmäisen vaihtoehdon korvikkeena ja pumpata rahaa vaikeuksissa olevaan pankkiin.

Ainakin mun mielestä FEDin toimintatapa on ainoa järkevä vaihtoehto tässä tilanteessa, vaikka totta kai voisi olla moraalisesti oikein antaa "vastuuttomien" pankkien kaatua. Nykypäivän johdannaismaailmassa vaan yksi defaultti leviäisi tunneissa valtavaksi koko järjestelmän romahduttavaksi likviditeetikadoksi. Nykyinen menettely sen sijaan mahdollistaa sen, että kun järjestlemään on pumpattu riittävästi rahaa ja pankin alkavat julkaista positiivisia tiedotteita (kuten esim. Lehman tänään), niin markkinoiden luottamus alkaa pikku hiljaa palautua, likviditeetti palautuu ja assettien hinnat lähtevät nousemaan kohti fundamenttitasoa (joka on siis huomattavasti tämän hetkistä korkeampi monien velkapaperien kohdalla). Ja sitten kaikki huokaisevat helpotuksesta ja puheet romahduksesta ovat vain kaukaisia muistoja. Tämä ei tietysti tarkoita, etteikö USA:n talous ajautuisi taantumaan, mutta taantumasta on aika pitkä matka rahoitusmarkkinoiden romahdukseen.

Jos olis pari miljardia ylimääräistä niin taitaisin lähteä subprime-ostoksille. Lehman Brothersia meni jo eilen salkkuun vähän pienemmällä panoksella ja tuloksena oli 25% pikavoitto ;)
 
Edustanet enemmistön mielipidettä markkinoilla tällä hetkellä. Yleinen fiilis tosiaan on, että tämä on vain vauhtitöyssy ja olemme hyvin lähellä pohjia - tai jopa osakemarkkinoiden pohja nähty. Valitettavasti mikään fakta ei puhu tämän näkemyksen puolesta.

Osakemarkkinat ovat koko ajan olleet pahasti jälkijunassa talouden tapahtumiin nähden. Markkinoita ajavat voimat ovat irrationaalisia tällä hetkellä ja sitä paljon parjattua "markkinoiden tehokkuutta" voidaan parjata näemmä vähän lisää. Bear Stearnsin osake käy erinomaisesti esimerkkinä siitä, kuinka pihalla markkinat ovat tällä hetkellä ja kuinka suuresti itsepetos ohjailee niitä tällä hetkellä.

Bear Stearnsin osake oli vielä helmikuun lopulla 60 $. JPMorgan maksoi siitä 2$/osake, mutta ei ennen kuin Fed takasi ekat 30 mrd $ tappioita. Diili on JPM:lle hyvä jos BS ei joudu tuota enempää miinukselle.

Kehoitan oikeasti lukemaan mitä Roubinilla on sanottavanaan. Vaikka olisi eri mieltä hänen kanssaan tai ajattelee hänen liioittelevan, niin hänen näkemyksensä ovat hyvin perusteltuja ja niistä saa näkökulmaa tilanteeseen.
 
Vinho Tinto, kysymys ei ole enää pelkästään subprime-lainoista, vaan myös alt-A "liar's loan" lainoista ja jopa siitä, että jouduttuaan ylösalaisin asuntopääoma/laina suhteen kanssa (<1) monet maksukykyisetkin lähettävät avaimet lainaajalle ja ottavat hatkat. Tämä on täysin laillinen toimenpide Yhdysvalloissa.

Käppyrää

Pitkä matka normaalitilanteeseen ja tuon matkan varrella monet jättävät lainansa maksamatta ja luovuttavat avaimet lainaajalleen.

E: Asuntojen hinnat ovat siis koko luottojohdannaiskorttitalon pohja ja jos tuo pohja rapistuu, tulevat kortit alas eikä mikään maailman likviditeettipumppaus auta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom