"Vuosisadan rahoitusmarkkinakriisi"

Miksi muuten dollari on nytten taas vahvistumassa suhteessa euroon? Eikös Suomessakin vahvan markan politiikan aikaan pidetty korkoja tosi korkealla ja EKP:n ohjauskorko on korkeampi kuin Fedin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tässä se tulikin välillisesti. Ostaisitko ruoan ym välttämättömyyksien lisäksi mitään? Tuskin, sillä siinähän ei olisi mitään järkeä. Kansantaloudellisesti tosi terveyttä jos kukaan ei ostaisi mitään muuta kuin ruokaa, tietokoneita ja kännyköitä.. :D

kukaan hullu ei ostaisi kämppää jos se tuottaisi tappiota vähintään 5%/vuosi. Saati osakkeita, velkakirjoja koska niiden arvo tippuisi aina kaikesta riippumatta....
Vitun hienoja autoja? Anyone?
 
Inflaation puolella pyöritettävä talousjärjestelmä jakaa resurssit parhaalla mahdollisella tavalla(todettu kokemusperäisesti faktaksi). Tällöin järjestelmä toimii kuin slogan: anna hyvän kiertää.

Japanillahan on pidetty inflaatiota about nollissa ja siitä huolimatta talouskriisi potkaisi esim sonyä kunnolla kasseille.... Pieni velan määrä ja alhainen inflaatio ei kauheasti lämmitä kun vientiyritykset alkaa kokemaan ongelmia maailmanlaajuisesti.

Deflaatioon perustuva talousjärjestelmä olisi tyhmyyden huippu kun kukaan ei koskaan osta mitään kun huomenna on aina halvempaa.
Tämä vaikuttaa nyt hyvin vahvasti systeemiin jumiutuneen ihmisen jutuilta. Tottakai nykyisessä asetelmassa asia on juurikin noin, mutta kuitenkin tuo on vähän sama kuin olisi sota-aikana sanonut että ei kannata saksassa olla juutalainen..
 
Vitun hienoja autoja? Anyone?
Tuohon täytyy vielä lisätä että ihminen on yllättävän sopeutuvainen nisäkäs. Tarkoittaen sitä, että mikä milloinkin vállitsevana normina toimii, se hyvin helposti hyväksytään totuudeksi - tarpeeksi moni apina hokee samaa asiaa, ei voi olla väärin. Minä toivon että ihmiskunnan yhteinen totuus ei valuisi hiljalleen siihen suuntaan että yritykset määrää, ihmisillä ole niin väliä.
 
Tämä vaikuttaa nyt hyvin vahvasti systeemiin jumiutuneen ihmisen jutuilta. Tottakai nykyisessä asetelmassa asia on juurikin noin, mutta kuitenkin tuo on vähän sama kuin olisi sota-aikana sanonut että ei kannata saksassa olla juutalainen..
Ööh

miten tämä nyt liittyy mitenkään? Perustein sen miksi nykyisessä talousjärjestelmässä on inflaatiota: jotta rahaa ym resursseja saataisiin jaettua parhaalla mahdollisella tavalla. (hyvä postinkantaja) ja osoitin muiden vaihtoehtojen vajaavaisuudet (juoppo postinkantaja joka tulee töihin ehkä)

Kuullostaa jonkun hipin happojutuilta ym paskanjauhannalta.

Onko se mun vika että ihmiset täysin vapaaehtoisesti luopuvat oikeuksistaan ja tarkoituksella ovat vaikuttamatta asioihin? Jokaisella suomalaisella on vapaa pääsy kirjastoon jossa selkokielellä lukisi vaikutusmahdollisuuksista faktaa ja ottaisi tulevaisuutensa omiin käsiinsä. Mutku ei. Pakko kahlata muiden perässä paskassa kun se ei vaan kiinnosta... Sit äänestetään halmetta, turhia julkkiksia yms eduskuntaan selvällä äänienemmistöllä..

Eli kyllä kansa itse kusee omiin muroihinsa. Ensinnäkin jo siinä että ihminen ensisijaisesti hakee etua läheisimmälle pienryhmälle kokonaisen kansakunnan sijasta.. Ja se on luontainen vietti/reaktio.

Kerrohan mulle sitten täydellisen maailman toimintaperiaatteet. Jos ei irtoa niin anna olla, pelkkä latteuksien heittely on aika syvältä..
 
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2009/02/04/kestaako-eurooppa-pankkikriisin/20093036/170?pos=0

Suursijoittajat ihmetellevät Suomea myöten epäuskoisina, miten tässä nyt näin pääsi käymään. Tämän kriisinhän piti koskea ennen kaikkea Yhdysvaltoja ja sen holtittomia pankkeja.

Nyt tilanne on kuitenkin tyystin toisenlainen kuin vielä muutama kuukausi sitten moni uskoi. Käsillä on kenties vuosikymmeniin vaarallisin pankkikriisi, joka kaiken lisäksi koettelee ilmeisesti raskaimmin juuri Euroopan suurpankkeja.

Tompan hattuun uusi sulka. Nordealla esim velkakerroin on 22.
 
Eipä kai tähän voi muuta sanoa, kuin huonosti menee. Nyt aletaan jo hiljalleen väläytellä sitä depression-sanaakin, eikä varmaan syyttä.
 
Löysin eräästä blogista USA:n treasuryjen korkokehityksestä

http://bespokeinvest.typepad.com/bespoke/2009/01/10year-treasury-yield-reaches-key-juncture.html

6a00d8349edae969e201053701fba9970c-400wi


Voiko tuosta alkaa päättelemään mitään ihmeempiä?
 
http://blogs.ft.com/maverecon/2009/...rging-markets-the-case-of-the-usa-and-the-uk/

Mielenkiintoinen linkki.

But as the recession deepens, and as discretionary fiscal measures in the US produce 12% to 14% of GDP general government financial deficits – figures associated historically not even with most emerging markets, but just with the basket cases among them, and with banana republics – I expect that US sovereign bond yields will begin to reflect expeted inflation premia (if the markets believe that the Fed will be forced to inflate the sovereign’s way out of an unsustainable debt burden) or default risk premia

Voisiko USA mitenkään mahdollisuuksien rajoissa inflatoida itsensä ulos tuosta velkataakasta? Ilman, että dollarista tulisi vessapaperia?
 
Asiasta oli aikaisemminkin puhetta. Tomppa perusteli silloin erittäin hyvin miksi inflatoorinen lama olisi, oliko se nyt kuin "haulikolla munille ampumista":D . Kuitenkin sanotaan, että maailmaa hallitaan kovin vähällä järjellä ja toisaalta verotuksen nostaminen ei ole USA:ssa koskaan kovin suosittua. Ehkäpä sittenkin USA laittaa kaikki yhden kortin varaan ja haistattaa paskat kaikille velkojille ja maksaa velat printtauksella.
 
Velkojen takaisinmaksamiseksi USA:lla on muutama vaihtoehto:

-Korotetaan veroja
-Leikataan menoja
-Printtaus
-Defaulttaus
-Yhdistelmä ylläolevista vaihtoehdoista

Printtaus ei suinkaan ole "ainoa vaihtoehto", kuten monet väittävät. Se ei varmastikaan ole kivuttomin vaihtoehto, vaan pikemminkin huonoin kaikkien huonojen vaihtoehtojen joukossa.

Tällä hetkellä pitkän ajan velkokirjojen korkojen nousu johtuu tarjonnan noususta. Obaman stimuluspaketti on 900 mrd $ luokkaa ja lisäksi pankkien pönkittämiseksi tarvitaan toinen mokoma. TARP osa II eli 350 miljardia on myös jakamatta. Kaikki nämä kun lasketaan yhteen, saadaan n. 2000 mrd arvosta velkapapereita, jotka on saatava kaupaksi. Ja tämä on vain tälle vuodelle. Ensi vuonna tarvitaan lisää. Ne, jotka pitävät printtausta ja dollarin devaluaatiota todennäköisimpänä vaihtoehtona jättävät yleensä huomioimatta tämän kysyntä/tarjonta epäsuhdan, etsiessään syytä korkojen nousuun inflaatio-odotusten kasvamisesta.

Minusta todennäköisin skenaario on, että tästä muodostuu historian suurin pokerimatsi Fedin, USA:n hallituksen ja velkakirjamarkkinoiden välillä. Korkojen nouseminen osoittaa sijoittajien valmistautuvan katsomaan vastapelureiden bluffin. Jossain vaiheessa jonkun on peräännyttävä ja heitettävä korttinsa menemään.
 
Tomppa, eikös defaulttaaminen suomeksi meinaa sitä, että USA yksinkertaisesti jättää velat maksamatta? Kuulostaisi aika viimeiseltä keinolta minun korvaani. Toisaalta ymmärtääkseni sitä on mm Argentiinan toimesta käytetty pariinkiin otteeseen.
 
Tulee hieman mieleen kun yksi entinen työpaikkani vedettiin verottajan toimesta konkurssiin. Kirjanpitäjä (ulkopuolinen) oli tehnyt sen virheen että oli jättänyt muutamien tuhansien eurojen edestä alveja maksamatta. Pomo oli ne sitten jälkikäteen maksanut, mutta tilinumeron kanssa oli tapahtunut sekaannus ja tili oli eri mitä piti, joten konkka toteutui. Muutaman hikisen tonnin takia. Eikä auttanut yhtään että verovelka oli jo maksettu verottajalle (vaikkakin eri tilille mitä piti).

Käytännössä siis täysin erilainen tapaus, mutta kertoo jotain yritysten kohtelusta ja siitä miten herkässä liipasin välillä on. Pari kuukautta tuon jälkeen oli taas rattaat pyörimässä ja työpaikkani sain takaisin, mutta kaikki piti aloittaa alusta. Vanhaa nimeä ei voi käyttää jne.

Mutta on kyllä uskomatonta tarinaa Ahon Erkiltä. Tuntuu melkein että eihän tuollainen ole mahdollistakaan.
 
Back
Ylös Bottom