Voimanosto painotteinen kyykky?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Manala
  • Aloitettu Aloitettu
BCAA-valmisjuoma -40%
Eräs vaihtoehto

Pohjan luonti:

Yritetään lisätä kokonais toistojen määrää. Sarjat tehdään siten, että jää pari toistoa varaa. Aloitetaan vaikka 15 toistosta esim. 5*3. Palautukset 5 min. Päämäärä 35-45 toistoa, palautukset 3 min. Kilojen lisääminen tankoon ei ole tärkeää. Joka kolmas viikko voi olla kevyempi. Kevennys tehdään kokonaistoistomäärästä, ei kiloista.

Piikkaus:

Aloitetaan siitä mihin jäätiin ja aletaan lisäämään kiloja tankoon, toistomäärien laskiessa.
 
PREZONE Stimulant free 625 g -40%
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -33%
N.O.Kummonen sanoi:
Varmaan olet huomannut, kuinka jullessa rauta "kevenee" nostaessa. Kannattaa siis miettiä saatko kyykyn ja vedon selkäkulmien alueelle, siis selän lajinomaiselle työskentelyalueelle enemmän voimaa, jos otat sen alhaalta (missä et suorituksissa edes käy) pienellä painolla, vai jos jätät jullen ylemmäs ja otat sitä isommilla painoilla. Onhan se raskaampaa, kun ottaa alhaalta, mutta jokainen nosto on raskas vain niissä kulmissa, joissa lajissa et käy.

Jos saat vaateri-jullesta 100 kg ja kyykkysi on 200 kg, niin onhan se selvä, että parempaa pitoa saat selkään, kun pitäydyt ylempänä ja teet vaikka 150 kilolla.

Eiköhän tässäkin pidä ottaa huomioon se, miten pitkällä erikoistumisessa ollaan. Aivan kuten kaikissa hyvin lajispesifisissä liikkeissä. Ymmärrän kyllä, että Ano Turtiainen jättää jullen ylemmäs, kun raudat on sitä luokkaa mitä ne ovat ja kaveri ME-nostaja. Ihan samalla tavalla ymmärrän Anon tekemässä ketju- tai kuminauhapenkkiä.

Eli spesiaaliliikkeet spesiaalimiehille. Kuitenkin ymmärsin, että kaverit, jotka topikissa neuvoja jullen tekemiseen kyselevät, eivät nosta voimanoston arvokisoissa vaan ovat lähinnä vahvistamassa selkäänsä noin yleisesti. Näihin hemmoihin myös edellisessä viestissäni viittasin. Ja silloin kyllä on järkevintä tehdä julle syvältä ja puhtaasti, jotta saa parhaan vaikutuksen selkään ja perseeseen.

Ts. onko 200kg kyykkymiehen mitään järkeä tehdä lajispesifistä jullea?

Minusta ei.
 
Ts. onko 200kg kyykkymiehen mitään järkeä tehdä lajispesifistä jullea?

Minusta ei.

Mielestäni on, jos siihen selkään ei saa pitoa muuten. Kai sitä nyt saa treenata miten parhaaksi näkee ja kokee ja niin lajispesifisesti kuin haluaa.

Mikä muuten on lajispesifisen jullen tekemiseen vaadittava kyykyn minitulos? :D
 
N.O.Kummonen sanoi:
Muutoin kannattaa muistella miksi sitä jullea tehdään. Silloin kun haetaan pitoa selkään kyykkyä varten ei tarvitse, eikä edes kannata, laskea kovin alas. Sama koskee maastavetoa. Aika harvalla maastaveto alkaa asennosta, missä selkä on lattian suuntainen. Kannattaa pitäytyä lajinomaisissa selän kulmissa.

Selvennän vielä tuota edellistä viestiäni. Niin, siis tarkoitin lähinnä sitä, että vaaterijulle ja ylös jätetty julle ovat kaksi eri liikettä. Ensimainittu yleisliike vahvistamaan selkää, persettä ja takareisiä ja jälkimmäinen taas hyvin lajispesifinen liike juuri kyykkyyn ja vetoon.
 
Jullen variaatio, jossa vain lantio liikkuu, kehittää hyvin takareittä ja pakaroita. Keskivartalo stabilisoi nostoa eli keskivartalossa on "pitoa". Jullen tekeminen suorin jaloin vaakatasoon eikä jullessa käytetty taakka ole itseisarvo. Tavoite on se, että jullesta saatava hyöty välittyy jalkakyykkyyn tai maastavetoon.

hjjtt: Jos julle ei kehittyy, mutta jalkakyykky ja maastaveto eivät, kannattaako jullea tehdä?
 
N.O.Kummonen sanoi:
Mielestäni on, jos siihen selkään ei saa pitoa muuten.

kuulantyöntäjät tekee jullensa aina todella syvältä. sama juttu painonnostajien kanssa ja kuten tunnettua ed. lajien kavereilla ei juuri selän pitävyyden kanssa ole ongelmia.

N.O.Kummonen sanoi:
Kai sitä nyt saa treenata miten parhaaksi näkee ja kokee ja niin lajispesifisesti kuin haluaa.

tietty. näitä julle-nylkyttäjiä onkin salit pullollaan. ja sitten hinkataan hauiksetkin vyö päällä kun alaselän voimataso on luokkaa onneton...
 
N.O.Kummonen sanoi:
Aika harvalla maastaveto alkaa asennosta, missä selkä on lattian suuntainen.

Et ilmeisesti ole nähnyt meikäläisen kiropraktikon unelma-tekniikkaa vedossa.... :evil:

Ihan hyvä pointtihan tuo lajinomaisuus kyllä on. Apuliikehän se julle minullakin on. Täytyypi kokeilla jättää hiukka vajaaksi alhaalla ja lisää romua tankoon.
 
PowerBoy sanoi:
hjjtt: Jos julle ei kehittyy, mutta jalkakyykky ja maastaveto eivät, kannattaako jullea tehdä?

siis täh? tarkoitit kai jos julle kehittyy. :worship: pitää nyt vääntää aihetta vaikka tikusta ;)
 
Kaikessa voimanosto tyyppisessä harjoittelussahan on perimmäisenä tarkoituksena nostaa sitä maksimi ykköstä. Siksi pitäs treenin olla moinen, että lopussa tehdään niitä kovia ykkösiä ja mieluiten niin kova se viimenen, ettei hirveesti paukkua jää jälelle. Näin siis totutetaan kroppaa siihen, että lopussa tulee se raskain suoritus, eli siis se vitun kova ykkönen. Jos nyt treeneissä ruvetaan sen jälkeen tekeen vaikka vielä pari kakkosta ja kolmonen niin sillon lihaksisto adaptoituu tilanteeseen ja "säästelee" paukkuja niihin viimesiin sarjoihin, kun lihasmuisti "tietää" niiden sieltä tulevan. Näin siis yleensä kannattaa tähdätä viimeset toistot koviin ykkösiin. Ohjelmaa pitää tietty vaihtaa säännöllisen epäsäännöllisesti, jotta kroppaa pystyy huijaamaan jälleen uuteen nousuun, joten välillä ne viimeset kovat sarjat sitten onkin 2,3 tai vaikka nelosia mutta sillon ei ole käyty siellä kovassa ykkösessä vaan viimesen esim. nelosen tulee jälleen olla niin kova, kuin suinkin vain jaksaa. Nämä perustuu useisiin kirjalähteisiin ja omaan treenaamiseen, ja ei siis pelkästään kyykyssä vaan kaikissa pääliikkeissä. Menikö liian monimutkaiseksi?
 

Anabolic Overdrive

2 kg, Orange

-30%
Kyykkytrikoot

En viiti tätä varten alottaa uutta threadia, joten kysyn tässä. Montako maximia/kisaa tuommoset kyykkytrikoot kestää venymättä? Miten pitkäaikainen investointi trikoot ovat?
 
Kane sanoi:
Mulla ainakin tuntuu toimivan hyvin jalkojen kohdalla se kun tekee joka toinen kerta, lyhyitä ja lähellä maksimia olevia sarjoja, ehkä jopa pari ykköstäkin ja joka toinen kerta pudottaa painoja sen verran, että pystyy tehdä vaikka pari vitosta, joista kovempi antaisi ykköseksi oman ykkösennätyksen tai ainakin lähellä sitä olevan tuloksen. Itsellä ainakin tuppaa tekniikka huononemaan ajan mittaan jos aina tekee sarjoja ihan lähellä maksimia ja sitten myös vaarana on ylikunto. Kannattaa myös muistaa, että jotkut treenaan jalkoja tai maastavetoa vain 10 päivän välein. Perusliikkeitä kannattaa myös vaihdella, itse saatan tehdä vaikka hack-kyykyn tavallisen kyykyn sijasta, mutta en koskaan kahtena kertana peräkkäin vaan pidän perinteisen jalkakyykyn aina mukana ohjelmassa. Voit ihan hyvin tehdä myös jalkaprässin joskus pääliikkeenä tai sitten etukyykyn, kuten joku jo ehdottikin. Apuliikkeinä teen aina reisikoukistusta tai maastavetoa suorin jaloin, pohkeita ja aina myös vatsalihasliikkeitä, useimmiten teen myös reisiojennusta treenin lopussa. Muitakin liikeitä teen, mutta useinkin vain kevyempänä kyykkypäivänä tai silloin kun vaihtelen liikkeitä yllä kirjoittamani tavan mukaan.
Jalkaprässissä kannattaa pyrkiä käyttämään isompia painoja, jos sitä tykkäät tehdä. Oma ennätys on kyseisessä lajissa hyvällä tekniikalla on 5x400 kg kun en yhteen aikaan voinut tehdä kyykkyä ollenkaan selkäongelmien takia. En ole koskaan kuitenkaan kyykännyt 170 kg enempää perinteisessä jalkakyykyssä. Silloinkin taisin käyttää polvisiteitä. Päivän kunto taitaa kyllä olla nyt kovempi ja uutta ennätystä pääsen kokeilemaan tuossa parin viikon päästä ja nostan tällä hetkellä ilman siteitä.

Että mua kyllästyttää jalkaprässin painoista puhuminen. Ensinnäkin jos sellaiseen perinteiseen prässiin lastaa 500kg, niin eihän jalkoihin suinkaan kohdistu 500 kilon paine. Se painohan kulkee vinossa kulmassa eikä suoraan ylöspäin. Kyllähän nyt autoakin on helpompi työntää pieneen ylämäkeen kuin pystysuoraa seinää ylös.
Sit vielä prässeissä on ihan kauheasti eroja. Yhdelläkin salilla on painopakallinen varmaan 20v. vanha prässi jossa 250kg:n painopakka. Siinä vastus kyllä on sen 250kg, koska en saa siinä kuin kympin täydellä pakalla ja perusprässissä kuitenkin saan 10*500kg.
Sakari Selkäinaho puhui joskus keskivartalon voiman tärkeydestä kyykyssä ja että jos kyykky ei vaatisi niin paljon keskivartalon voimaa, niin periaatteessa kyykky ja prässitulokset olisivat yhtä suuria. Mut siinä on kyllä ehdottomasti muistettava se et vaikka liikuttelisi 500kg:n painoa prässissä, niin monissa prässissä se vaatii jaloilta puolta pienemmän voiman, koska paino liikkuu suunnilleen 45 asteen kulmassa eikä suoraan ylöspäin. Joku voisi ymmärtää Saken periaatteen niin, että kun prässissä nousee 500kg ja kyykyssä 200kg, niin tulosero johtuu lähinnä keskivartalon voiman puutteesta, kun se pikemminkin tarkoittaa että kyykätessä 200kg saattaa kyetä prässissä nostamaan 250kg todellisen vastuksen.
No tää nyt oli taas hirveän itsestään selvää asiaa. Ihan kuin ristitaljan ja tavallisen taljan vastuksien erokin. Eli itsestään selvää asiaa, joka kuitenkin joillekin ei tunnu ihan selvää olevan. Eli oli tarkoitettu hyvin pienelle pakkotoiston lukijoiden vähemmistölle. En suinkaan oleta et perus fysiikka olisi kovin monelle vaikeaa ymmärtää.
 
v-selkä76 sanoi:
Joku voisi ymmärtää Saken periaatteen niin, että kun prässissä nousee 500kg ja kyykyssä 200kg, niin tulosero johtuu lähinnä keskivartalon voiman puutteesta, kun se pikemminkin tarkoittaa että kyykätessä 200kg saattaa kyetä prässissä nostamaan 250kg todellisen vastuksen.

Juu ja kyykyssä nostetaan lisäksi vielä melkein kokonaan oma paino ylös, joka useimmiten on ainakin tuo 50kg :)
 
rautasydän: tarkennetaas nyt aika paljon. ei lihasmuisti perustu kyllä ollenkaan siihen, mitä sanoit. tolla periaatteellahan sen kovan ykkösen jälkeen tehtävä apuliike vaikkapa kevyt etukyykky sais sen muistin siihen kuntoon, ettei kyykystä nousis enää kuin se etukyykyn rauta. tai jos erehdyksessä tekis kyykyssä loppuverraksi kympin kuudellakympillä tai jopa tankolla!! kyllä se lihasmuisti onneksi on ihan eri juttu.

jos kirjalähteitä mainitset, laita niitä myös mukaan. muistaakseni arnold aikanaan sanoi, että lihas muistaa vain sen viimesen sarjan...heheee... just. sittenhän ei ukon pudotussarjoista ois ollut mitään hyötyä, jos esim. ekassa hauissarjassa nostaa 5*100, sit 4*80 ja lopuksi 6*70... tolla periaatteella lihas muistaa vain ton viimesen, eli heikko peikko.

hyvin runsaasti esim. painonnostossa haetaan ns. treenimaksimi, johon perustuen sitten vasta tehdään kasa työsarjoja. kyllä se kokonaistyömäärä/-teho ratkasee homman, eikä mikään viimeseksi tehty sarja. onneksi! muutenhan täs ei kehittyis missään eikä kukaan.

sarjojen tiukkuudesta: hyvin suuri osa nykyvoimanostajista ei treenaa tyylillä yksi-kova-sarja-loppuun-asti vaan aikalailla (onneksi) ollaan siirrytty nostamaan suurempia sarjamääriä ja tekemään ne kovemmilla tehoilla = nopeus, (ei suhteellinen intensiteetti).

jaaa... sitten salille taas täältä pälisemästä :)
 
Katsoin tämän threadin sopivaksi voimanosto-kyykkyä ajatellen.

Ongelmana on siis se että kyykkyä tehdessä en saa samanlaista räjähtävyyttä ja nopeutta ylösnousussa kuten esimerkiski penkkiä punnertaessa. Tiedän että ongelmana on voiman sekä tekniikan puute, siksi kysynkin miten näitä vahvistaa/parantaa?

Eli varsinkin syvälle kyykätessä ongelmana oli alkuvaiheessa tasapainoton ylösnousu ja eteenpäin horjahtelu. Horjahtelu johti siihen että aina ylösnoustessa piti ottaa noin kymmenen sentin mittainen askel eteenpäin etten kaatuisi. Asian sain korjattua työntämällä persettä taaksepäin enemmän, vetämällä lavat yhteen ja leventämällä kyykkyasentoa.

Nyt ongelmana on se, että "jumitan" sinne syvään kyykkyasentoon ja ylösnousu kestää kauan, oli kyseessä 50kg tai 120kg. Mietin että jos olisi järkeä nyt ruveta hiomaan nopeustreeniä, mutta miten? Laskemalla tanko tukien päälle, ja siitä räjähtäen ylös, kuten penkissä tanko lasketaan rinnalle/tuille? Vai onko mitään järkevämpää tapaa? Ja sarja / toistomäärät pitäisin siinä 3-4*3-4? Miltä kuulostaa?


Ainiiin, pitkään on askarruttanut, mikä on "julle"? :nolo: Sitä hoetaan jokapaikassa mutten searchilla löytänyt mitään...
 
julle= hyvää huomenta. variaatioita löytyy runsaasti.

tee kaikki kyykkytreenit nopeusperiaatteella, eli jätä sarjoihin varaa ja pyri tykittämään ne mahd. kovaa ylös.

lisäksi tarvit paljon voimaa...voima on nopeutta. tee osa kyykyistä 1-2" stopilla alhaalla. sitten PAM! ylös ilman että lantio karkaa taakse.

keskity tekniikkaan ja älä päästä koskaan lantiota karkaamaan taakse ja selkää niiamaan eteen ylöstullessa. pikkuhiljaa homma alkaa toimia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom