skuge sanoi:
Olen jo hyvän tovin reenaillut salilla lähinnä bodityylillä keskimäärin 3*viikossa. Nyt ois tarkotus ruveta treenaamaan silmällä pitäen laskuvarjojääkäreiden ja pelastuslaitoksen testejä..
Aikaisemmin on treenattu 2, 3 ja 4 jakosilla ohjelmilla. Joista 3 jakosella viimeksi treenannu. Sarjojen pituudet ollessa siinä 6-12.
1. Rinta, etureidet, olkapäät
2. Selkä, takareidet
3. Haukka, ojentaja, pohkeet
Noita oon komboillut aina sit silleen parhaiten miten o sopinut lenkkien ja muiden aerobisien suhteen.
Nyt kaipailisin ohjelmaa voiman lisäämiseen niin, että paino ei pahemmin nousisi ja vinkkejä muutenkin.
Käytössä: cofut ja palkkari.
Onko muuten ruokailut yhtä tärkeässä osassa voimailussa kun kehoilussa..?
Mieti mikä tavoitteesi on. En tiedä tarkkaan mitä ljk:n ja pelastuslaitoksen testit pitävät sisällään, mutta oletan että ne mittaavat "funktionaalista" voimaa, lihaskestävyyttä sekä aerobista ja anaerobista kuntopohjaa. Jos todella haluat panostaa niihin, unohda kehonrakennusharjoittelu ainakin vähäksi aikaa! Valitse liikkeitä, jotka rasittavat kehoa kokonaisvaltaisesti, ja joissa taidolliset vaatimukset ovat suuret. Näitä ovat esim. olympianostojen eri variaatiot, kyykkyvariaatiot (mieluiten aivan pohjista), leuanvedot lisäpainoilla yms.
Voiman lisääminen ilman painonnousua vaatii (suhteellisen siistin ruokavalion lisäksi) yleensä lyhyempien sarjojen (1-6 toistoa) käyttöä. Sarjoja tehdään useita, eikä niitä viedä "bodityyliin" uupumukseen saakka. Vahvista myös keskivartaloa monipuolisesti.
Säännöllinen lenkkeily on varmasti tarpeen, ja suosittelisin myös vauhdikkaita intervalleja anaerobisen kunnon kehittämiseksi. Funktionaalisen voiman harjoittelu (kuten myös voimailu) vaatii aivan eri lähestymistavan ja mentaliteetin kuin kehonrakennus. Threadin otsikko on sikäli vähän harhaanjohtava, että sinun ei tarvitse alkaa voimailijaksi pärjätäksesi mainitsemissasi testeissä. Sekin on aivan oma, erillinen päämääränsä.
Sinun kannattaa unohtaa lihasryhmäajattelu muissa yhteyksissä kuin bodauksessa ja tavallisessa yleiskuntoharjoittelussa. Urheilijat treenaavat liikkeitä ja lajisuoritusta, eivät lihasryhmiä. Fyysistä kuntoa vaativiin työtehtäviin, kuten palomiehen, sotilaan, poliisin tms. tehtäviin valmistautuessa on ensin ymmärrettävä mitä ominaisuuksia ja taidollisia valmiuksia ne vaativat, ja sitten keskityttävä täysillä niiden kehittämiseen. On suuri virhe lähteä liikkeelle täysin erilaiselle lajille, tässä tapauksessa kehonrakennukselle, ominaisella harjoittelulla. Ymmärrän kyllä tarpeen näyttää urheilulliselta, mutta se onnistuu muutenkin kuin puhtaalla boditreenillä. Omasta mielestäni monet urheilijat näyttävät paremmilta kuin kehonrakentajat, vaikka näyttävä lihaksisto on heille enemmän harjoittelun sivutuote kuin päämäärä.