juffe sanoi:
Eli bodaajalla pitäisi tämän perusteella olla paaaaaaljon enemmän voimaa kuin voimanostajalla, koska bodaajalla on enemmän lihasmassaa?
sanon mä.
No ei se kyllä aivan noin yksinkertaisesti mee! Onhan tuo nyt tunnettu tosiasia että lihaksen koko on suorassa suhteessa voimantuottoon. Pistetäänpä tähän sitten toisenkinlainen esimerkki:
55 kg nyrkkeilijällä on hermotus ja lihaskoordinaatio
PAAAALJON kehittyneempi kun 120 kg bodarilla. Nyrkkeilijä on armoton narukäsi bodari taas ihan eläimen näköinen. Boksarin pitäis sun esimerkin mukaan nostaa penkistä väh. 150 ja bodarin tuskin 60
No niin; meinaan siis ettei se aivan noin yksoikoisesti mee, vaan vaikka lihaksen koko ON suorassa suhteessa voimantuottoon, niin tottakai se hermotuskin vaikuttaa! Voimanostaja on harjoittelullaan pystynyt aktivoimaan eri lailla eri lihassoluja joka on vaikuttanu hermotukseen ja voima ominaisuuksia on kehitetty. Bodari taas on tehnyt pelkkää massaohjelmaa. Onhan tuo nyt hyvänen aika tunnettu homma että voimaominaisuuksia kehitetään vähän eri metodeilla kun massaa. Tuo juuri liittyy sit siihen hermotukseen ja lihassolujen aktivointiin yms. Sitäpaitsi kyllähän bodarin ja voimanostajan välinen ero voimissa on HUOOOOMATTAVAN paljon pienempi kun kuorolaulajan ja voimanostajan.
Kokonaan toinen juttu on taas se, että aloittelijan punttitreenissä ensin kehittyy huimaa vauhtia hermotus tiettyyn pisteeseen asti ja siitä oon lukenut että n. 1-2 ensimmäistä kuukautta jonka jälkeen alkaa enempi voimantuotto kehittyä lihaskasvun myötä koska hermotus on saavuttanut tietyn tason (ei välttämättä vieläkään ihan huippu!).
Jos bodari on tehnyt vaikka 2 vuotta massaohjelmalla 10:n sarjoja ja dieetille ruvetessaan alkaakin tekemään vaikka paljon ykkösiä, kakkosia jne. niin tottahan hermotus saa uuden sykäyksen ja varmasti voimataso "kasvaa" riippumatta lihaksen kasvusta. Oikeastaan on vähän kyseenalaista sanoa, "kasvaako" se, koska kyse on paremminkin bodarin kestovoiman muuttumisesta voimanostajalle tyypilliseksi maksivoimaksi. Siinä vaan opetellaan käyttämään niitä resursseja (lue lihassoluja) joita ei ennen ole niin paljoa käytetty! Sama voi varmasti käydä dieetillä esim. ohjelmaa tai liikkeitä vaihdettaessa (siis vaikka olisi dieetti päällä)=> hermotus paranee ja vanhat, ennen käyttämättömät resurssit otetaan käyttöön paremmin. Tätä ei voi lukea lihasmassan kasvun syyksi. Dorian Yatesin lihaksilla on varmasti mahdollista nostaa samoja painoja kuin voimanostajat, jos vain hermotus on samaa tasoa, mutta nyrkkeilijän lihaksilla ei varmasti ole, vaikka hermotus olis kuinka hyvä...
Toivottavasti sait jotain selvää?