Voi vs margariini

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Upii
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
25.11.2006
Viestejä
704
Molempien puolesta on puhuttu niin paljon, että en osaa päättää kumpaa alkaisi käyttämään pääasiallisesti leivän päällä. Kalorimäärät esim meijerivoissa ja oivariinissa on samat. Kumpi sitten on terveydellisesti parempi? Vieläkö margariineissa on transrasvoja?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei ole transrasvoja. Käytä sitä mistä enemmän pidät, tai vaihtele välillä. Kokonaisuus ratkaisee. Voille tietenkin plussaa siitä ettei siihen ole tungettu niin kamalaa arsenaalia kaikennäköisiä lisäaineita.
 
Jätä Oivariinit kauppaan, ja osta mielummin Pirkan "Luomu Mainio"-rasvaa. Käytännössä samaa tavaraa, ilman niitä lisäaineita.
 
Molempien puolesta on puhuttu niin paljon, että en osaa päättää kumpaa alkaisi käyttämään pääasiallisesti leivän päällä. Kalorimäärät esim meijerivoissa ja oivariinissa on samat. Kumpi sitten on terveydellisesti parempi? Vieläkö margariineissa on transrasvoja?

Voista ja leivontamargariineista löytyy transrasvoja jonkinverran.

Margariineista keijut, florat yms. ovat kasvirasvoja kaikkiaan joten niitä vaan leivän päälle, jos haluaa yberterveellisesti hifistellä.

Voita voi kuitenkin sen parikytägrammaa syödä huoletta päivässä, ilman transrasvojen haittoja.
 
Silloin (harvoin) kun satun leipää syömään, niin käytän itse tekemääni levitettä. Sekoitan 1 osan (100g) voita, 1 osan (1dl) kylmäpuristettua oliiviöljyä ja 1 osan (1dl) vettä tai rahkaa. Surautan ensin rasvat (voi pehmenneenä!) sauvasekoittimella sekaisin ja lisään sitten pikkuhiljaa veden rasvojen joukkoon samalla sekoittaen. Lopuksi saatan heittää sekaan valkosipulia ja/tai yrttejä. Sitten vaan jääkaappiin jähmettymään. Hyvää on ja taatusti parempi vaihtoehto kuin margariini :)
 
Voi tietysti, maistuu parhaimmalle ja on terveellisintä. Vähemmän käsiteltyä, eikä lisäaineita kuin nuo margariineissa.
 
Voista ja leivontamargariineista löytyy transrasvoja jonkinverran.

Margariineista keijut, florat yms. ovat kasvirasvoja kaikkiaan joten niitä vaan leivän päälle, jos haluaa yberterveellisesti hifistellä.

Voita voi kuitenkin sen parikytägrammaa syödä huoletta päivässä, ilman transrasvojen haittoja.

Voin transrasvat eivät lukeudu haitallisiin (teollisesti tuotettuihin) transrasvoihin.
 
Tähän kysymykseen olisikin hienoa saada oikein tutkimustietoon pohjautuva vastaus. Voissahan on rutosti tyydyttynyttä rasvaa, mutta toisaalta järki sanoisi, että mitä vähemmän prosessoitu elintarvike sen parempi. Kyllähän nuo omatkin isovanhemmat 90 ikävuotta voi/kerma-dieetillä hivuttelivat...

Itse oon sivelly keijua leivän päälle, paras omega 3/6 suhde perusmargariineista.
 
Tähän kysymykseen olisikin hienoa saada oikein tutkimustietoon pohjautuva vastaus. Voissahan on rutosti tyydyttynyttä rasvaa, mutta toisaalta järki sanoisi, että mitä vähemmän prosessoitu elintarvike sen parempi. Kyllähän nuo omatkin isovanhemmat 90 ikävuotta voi/kerma-dieetillä hivuttelivat...

Itse oon sivelly keijua leivän päälle, paras omega 3/6 suhde perusmargariineista.

Ole hyvä. Se oli tuossa ylläkin. Toistaiseksi tuoreimpia suurimpia aiheen tutkimuksia.

Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease1,2,3,4,5
Patty W Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B Hu and Ronald M Krauss

1 From the Children's Hospital Oakland Research Institute Oakland CA (PWS-TRMK)the Departments of Nutrition (QSFBH)Epidemiology (FBH) Harvard School of Public Health Boston MA.

Background: A reduction in dietary saturated fat has generally been thought to improve cardiovascular health.

Objective: The objective of this meta-analysis was to summarize the evidence related to the association of dietary saturated fat with risk of coronary heart disease (CHD), stroke, and cardiovascular disease (CVD; CHD inclusive of stroke) in prospective epidemiologic studies.

Design: Twenty-one studies identified by searching MEDLINE and EMBASE databases and secondary referencing qualified for inclusion in this study. A random-effects model was used to derive composite relative risk estimates for CHD, stroke, and CVD.

Results: During 5–23 y of follow-up of 347,747 subjects, 11,006 developed CHD or stroke. Intake of saturated fat was not associated with an increased risk of CHD, stroke, or CVD. The pooled relative risk estimates that compared extreme quantiles of saturated fat intake were 1.07 (95% CI: 0.96, 1.19; P = 0.22) for CHD, 0.81 (95% CI: 0.62, 1.05; P = 0.11) for stroke, and 1.00 (95% CI: 0.89, 1.11; P = 0.95) for CVD. Consideration of age, sex, and study quality did not change the results.

Conclusions: A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD. More data are needed to elucidate whether CVD risks are likely to be influenced by the specific nutrients used to replace saturated fat.

Received for publication March 6, 2009. Accepted for publication November 25, 2009.

Odotan innolla Benecolmiehiä 1980-luvulta kumoamaan nämä tulokset Pohjois-Karjalalla, Dingo soi kun Ford Taunus pamauttaa pihaan. :D
 
Leipää tulee syötyä korkeintaan pari palaa päivässä, ja margariinirasia homehtuu turhaan jääkaapissa. Mitenhän jos en enää ostakkaan margariiniä, vaan käytän leivän päälle esim. pellavansiemenöljyä, kookosrasvaa tai rypsäriä? (Joskus olen laittanut kalanmaksaöljyäkin...) Margariineissähän on niitä haitallisia transrasvoja, ja eikös nuo mainitsemani rasvat sisällä ihan hyviä omega 3 & 6? Vai onko nuo kasvisrasvat huonoja? Aidon kookosrasvanhan rasva on tyydyttynyttä, mutta sillä on niin paljon terveysvaikutuksia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom