- Liittynyt
- 9.2.2011
- Viestejä
- 9
Kovasti kuulee puhuttavan että paistamiseen pitäisi käyttää voita tai kookosöljyä, eikä missään nimessä kasviöljyjä. Tämä taitaa perustua kasviöljyjen suureen pufa -pitoisuuteen ja niiden härskiintymiseen lämmetessä. Entäs oliiviöljy jossa on pääasiassa kertatyydyttymättömiä? Vai onko tämäkin hippien ja Antti Heikkilän omaa huuhaata? Paletaani tai joku muu velho kuka osaa noita tutkimuksia etsiä ja tulkita voisi meitä tyhmempiä valaista.
Ei ole hippien huuhaata... Paistamiseen ei tosiaan kannata käyttää sellaisia kasviöljyjä, joissa monityydyttymättömiä rasvahappoja on paljon. Näin siksi, että ne ovat alttiita hapettumiselle, jota kuumentaminen vain lisää. Hapettumista tosin tapahtuu ihan ilman kuumentamistakin, joten itse vältän kyllä PUFAa muutenkin.
Kertätyydyttymättömät hapettuvat huomattavasti vähemmän herkästi kuin monityydyttymättömät, joten oliiviöljy (jossa on suhteellisen vähän PUFAa) on suht OK paistamiseen. Voissa tosin on vielä vähemmän, mutta voin ruskistumisen takia parempi vaihtoehto on ghee. Vielä paremmin kuumennusta kestävät kookosöljy ja palmuöljy.