Vitamiinit kasviksilla

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Munqi
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
10.7.2007
Viestejä
563
Olen jo pitkään syönyt vitamiinit purkista, mutta kuulemma pitemmän päälle olisi kannattavampaa syödä ne kasviksina joten ajattelinpa nyt kehittää jonkinlaisen kasvisyhdistelmän millä kaikki tarvittavat vitamiinit saadaan.

Ongelma vaan on siinä että noiden määrien laskeskelu on yhtä tuskaa ja en edes tiedä että mitä tarvitaan minkä verran ja mistä saa mitä. Eli siis jos jotain valmiita kasvis menuja (joista tulee kaikki päivän vitamiinit) tänne sais ja vaikka ne tarvittavat määrät/tietoa siitä missä on mitäkin niin arvostaisin sitä.

Mustikoita, parsakaalia, kurkkua ja salaattia on paljon saatavilla mutta kyllä voin muutakin hankkia jos tarvetta tulee.

Mitä ja kuinka paljon kasviksia te syötte?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En nyt mitään kattavaa vastausta osaa antaa, mutta noista mainitsemistasi ruoka-ainesta pari sanaa:

- Parsakaali on huipputerveellista ruokaa. Sisältää runsaasti B-, C- ja E-vitamiinia. Siinä on myös paljon rautaa, folaattia, kalsiumia ja sinkkiä.
- Kurkusta saa ainakin kaliumia, mutta vitamiinejä ei juurikaan.

Viisaammat täydentäkööt.
 
http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/04_vitamiinit.shtml
Tuolla on aika kattava tietopaketti vitamiineista, miten ne toimivat ja mistä niitä saa. Monipuolisessa syömisessä pointti on se, ettei ruokavalio ole päivästä toiseen sama, sillä sekin johtaa helposti yksipuolisuuteen (ellei ole laskenut millintarkasti kaikkien eri aineiden tarpeita ja syö pilkulleen sen mukaan, mutta se taas on hullun hommaa ja johtaa vähintään kyllästymiseen ja ortoreksiaan..). Rasvaliukoiset vitamiinit säilyvät elimistössä, vesiliukoisia taas olisi hyvä saada joka päivä, kuten c-vitamiinia. Kuten tuosta linkistä huomaa, niin niitä vitamiineja on muuallakin kuin kasveissa. Ja sitten on vielä hivenaineet..
 
Elikkä kasviksiin pätee sama sääntö kuin muuhunkin ruokaan eli monipuolisuus on avain. Yhdessäkään rehussa ei nimittäin ole kaikkia tarvittavia vitamiineja ja muita tärkeitä mömmöjä.

Kannattaa pyrkiä syömään jotain jokaisesta pääryhmästä (hedelmät/marjat, vihannekset, maituotteet, vilja, kala/liha), niin suurella todennäköisyydellä saa ainakin minimimäärät täytettyä.

Minä pyrin syömään päivittäin yhden tai pari hedelmää (yleensä appelsiinin, omenan tai mehua), noin 200g vihanneksia (herneitä, paprikaa, tomaattia, kurkkua tai joku sekavihannespakaste) ja vielä papuja, riisiä tai perunaa ruoan lisäkkeenä ja paljon sipulia erilaisiin keitoksiin.
Lisäksi päivittäin vitamiineja saan vielä kasvisrasvoista, kananmunista, maitotuotteista, kalasta ja maksamakkarasta leivänpäälle. Ohimennen naposteltavaksi löytyy aina kupillinen suolaamattomia maapähkinöitä pöydältä.

Olen laskeskellut, että tuolla annoksella saisi aika hyvin keskimäärin täytettyä ja ylitettyäkin A, C, D ja E, folaatit, riboflaviinit, niasiinit, tiamiinit sunmuut suositukset.
Varmuudenvaroiksi syön kyllä myös yhden Multitabsin ennen nukkumaanmenoa, koska aivan jokapäivä ei varmasti kaikkia kiintiöitä saa täytettyä.
 
- Parsakaali on huipputerveellista ruokaa. Sisältää runsaasti B-, C- ja E-vitamiinia. Siinä on myös paljon rautaa, folaattia, kalsiumia ja sinkkiä.

Sisältää muuten n. 20 kcal per 100 g (pakaste) että aika vähäkalorista matskua on tuo. Kelpaa rouskutella enemmänkin. Nimimerkillä 1,5 kg per päivä.:D
 
Se syy muuten siihen miksi etin muita lähteitä vitamiineille kuin pillerit on se, että sain tietää, että pitkän käytön jälkeen elimistö ei enää osaa hyödyntää kasviksista saatuja vitskuja. (totta?)

Jos näin on, niin kuinka nopeasti tällänen reaktio tapahtuu? Puhutaanko vuosista vai vuosikymmenistä?

Ja vielä sellanen kysymys, että jos syö paljon kasviksia ja siihen ottaa vielä päälle vitamiinit purkista niin voiko siitä olla mitään haittaa? Tai ylipäänsä jos ottaa liikaa vitamiineja niin onko haittavaikutuksia? (Vaikka kaikki tulis kasviksista?)
 
Se syy muuten siihen miksi etin muita lähteitä vitamiineille kuin pillerit on se, että sain tietää, että pitkän käytön jälkeen elimistö ei enää osaa hyödyntää kasviksista saatuja vitskuja. (totta?)

Epäilen.
Se on kyllä tiedossa, että pillereistä saatuja vitamiineja ei kroppa osaa täysin käyttää hyödyksi, mutta ei tuollaista ongelmaa kai ravinnosta saatujen mömmöjen kanssa pitäisi esiintyä.

Ja vielä sellanen kysymys, että jos syö paljon kasviksia ja siihen ottaa vielä päälle vitamiinit purkista niin voiko siitä olla mitään haittaa? Tai ylipäänsä jos ottaa liikaa vitamiineja niin onko haittavaikutuksia? (Vaikka kaikki tulis kasviksista?)

Jos käytät apteekeissa myytäviä tavallisia monivitamiinivalmisteita ja syöt siihen päälle niin paljon kuin sielus sietää vihanneksia ja hedelmiä sunmuita, niin et sinä yliannostusta tule saamaan. Myös pelkästä ruoasta on lähes mahdotonta saada vitamiinien yliannosta ellet syö todella paljon maksavalmisteita.

Vaara vitamiinien liikasaannista on lähinnä noissa joissain urheilijoille ja luontaistuotefriikeille myytävissä lisäravinnevalmistajien "superturbo 3000% vitamin" yms. vitamiinilisissä, joissa on moninkertaiset määrät suosituksiin verrattuna. Etenkin jos käyttää useita valmisteita samanaikaisesti.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom