Viinit, konjakit, viskit, ... Keskustelua "paremmista" alkoholijuomista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu
3 kpl Basic Nutrition EAA -25%
Eri alueen ja valmistajan....

Kiitos erinomaisesta vastauksesta!


No tarkotus ois tuota Riedeliä kerätä mut taidanpa mennä noilla ouverture sarjan laseilla ehkä nyt aluksi. Myöhemmin tuota vinum sarjaa keräillä lisää, kun viinitkin tulee tutuksi. :)
 
Kiitos erinomaisesta vastauksesta!


No tarkotus ois tuota Riedeliä kerätä mut taidanpa mennä noilla ouverture sarjan laseilla ehkä nyt aluksi. Myöhemmin tuota vinum sarjaa keräillä lisää, kun viinitkin tulee tutuksi. :)
Ei kannata rahoja tuhlata tuohon Ouverture sarjaan. Selkeästi liian paksua lasia.
Vinum sarjassa pärjäät 3 lasilla: Kuohuville (Cuvee Prestige tai Champagne), Valkoisille ja kevyille punaisille (Zinfandel) ja tuhdeimmille punaisille joku isopesäisistä laseista (esim Bordeaux, Brunello...)
 
Eri alueen ja valmistajan viineillä on aina tietty taipumus omata esimerkiksi parkkihappoja, aromeja ja tietysti rypälelajitkin erilaiset jne. Joten Riedel on kehitellyt eri laseja tuomaan kyseisten alueiden viinien aromit paremmin esille vaikuttamalla esimerkiksi pesän korkeuteen, leveyteen ja pyöreyteen -> vaikuttavat hapettumiseen. Esimerkiksi meille perinteinen samppanjalasi on parempi kuin jenkkilässä yleisemmin nähtävä avonaisempi malli, sillä korkeammassa ja kapeammassa lasissa hiilihapot ja täten aromit säilyvät samppanjassa paremmin.. Eli sillä lasilla on väliä. Yksi yleispätevä viininmaistelulasi kotikäyttöön on riittävä ja tarjoilulasit voivat sitten vaikkapa olla ikeasta, kunhan valkkareille ja punkuille on omansa. Jos on sitä rahaa enemmän niin voihan niitä Riedelin laseja alkaa ostelemaan tai esimerkiksi jos juo paljon Bourgognen alueen viinejä niin ostaa sitten vain sen lasit.. :) Lisäksi nykysin noihin laseihin on tullu erilaisia muotoiluita vain trendikkyyden takia. Jos lasi on takotettu Pinot N. niin se on melkeempä se ja sama onko se X vai Z merkin valmistama :) Onhan niissäkin ero, mutta veikkaampa, että sen eron huomaa enää vain ammattilainen..

Lisätään vielä, että lasinmuoto vaikuttaa siihen miten juoma kaatuu suuhun. Esim. kapeampi suuaukko korostaa eri makuja(hapokkuus, alkoholi, tanniinisuus jne.) kuin avonaisempi.
 
Lisätään vielä, että lasinmuoto vaikuttaa siihen miten juoma kaatuu suuhun. Esim. kapeampi suuaukko korostaa eri makuja(hapokkuus, alkoholi, tanniinisuus jne.) kuin avonaisempi.

Jep, se oli tossa mun tekstissä alunperin, mutta en viittiny latoa siihen kaikkea miten lasi vaikuttaa :)
 
Mallasviskikset.

Muuta kuin savua (saa olla ripaus), mutta edelleen pysytään skotlannin single malteissa.

Mitkä on olleet teidän mielestä sellasia mallasviskejä (ei islay) joita kannattee ehdottomasti kokeilla edes kerran elämässään. Mitkä on positiivisesti yllättäny jne.



sitten tällanen pikkukysymys!

Yleensähän nuo Skotit jaetaan ei-savuiset - savuiset. eli Islay - muut alueet. Minkälaisia eroja on sitten näillä muilla alueilla keskenään? Highland, Lowland, Islands, Speyside.

Saako niitä jaettua keskenään jotenkin? Eli esim. "Speysiden viskiessä on tyypillistä....." -- "kun taas Lowlandin...."

Kysyn siis sen takia etä saisin jotain kuvaa noiden alueiden mallasviskeistä, vähän niinku jalkaa sinne oven väliin että tietäs suurinpiirtein mitä odottaa tietyn alueen single malteilta.
 
Muuta kuin savua (saa olla ripaus), mutta edelleen pysytään skotlannin single malteissa.

Mitkä on olleet teidän mielestä sellasia mallasviskejä (ei islay) joita kannattee ehdottomasti kokeilla edes kerran elämässään. Mitkä on positiivisesti yllättäny jne.

.

Oma suosikki Islay-viskien ulkopuolelta on Mortlach 16yo (Speyside). Ostin Edinburghin reissulla pullon kun myyjä kehui niin hyväksi ja olin positiivisesti yllättynyt! Maussa ehkä seitinohuesta savua mutta päällimäisenä tulee mieleen hunajainen/siirappinen jälkimaku. Kannattaa kokeilla.Hinta 0,7 pullolla 45puntaa.
 
Taliskerin, Maccallanin ja Highland Parkin 18-vuotiaat ovat ainakin oikein maistuvia.

Mutta mitä noihin alueisiin tulee, niin skottiviskeissähän tuppaa aina olemaan se pieni savun aromi mukana. Islay -alueen viskeissä se on vaan vieläkin hallitsevampi. Ja mä ehkä katselisin enemmän vaikka sitä, minkälaista tynnyriä kypsytyksessä on käytetty, kuin tota aluetta, kun en tiedä, että saako noista alueista oikein mielekästä jakoa aikaan.
 
Suuremmin en jaksa alkaa nyt kirjoitella koska noita positiivisia kokemuksia ja yllätyksiä on ollut paljon... mutta pakko kompata Maxia tuossa Highland Parkin 18 yo:ssa: se on viski josta pitävät yllättävän monet, jopa täysin eri tyylisistä viskeistä nauttivat ihmiset. Kyseinen viski on jotenkin ihan käsittämättömän tasapainoinen mutta luonteikas, aina yhtä hauska maisteltava.
 
Viikonloppuna maistiin menossa Italialainen punaviini Regolo, joka on saanut hyvät arvostelut. Tätä pitää maistella Chet Bakerin Almost bluen soidessa taustalla, vaikka melko kaukana sinisestä tuo juoma nyt onkin.
 
Muuta kuin savua (saa olla ripaus), mutta edelleen pysytään skotlannin single malteissa.

Mitkä on olleet teidän mielestä sellasia mallasviskejä (ei islay) joita kannattee ehdottomasti kokeilla edes kerran elämässään. Mitkä on positiivisesti yllättäny jne.

Aerlour A'Bunadh oli kovasti positiivinen kokemus. Erikoisen makuinen, ja tosi tiukka. Normaalisti juon vain savuisempia viskejä, mutta tätä saatan kyllä poistaa viinakaupasta uudelleen.
aberlour_batch15_300.jpg
 

M-Nutrition juomat hurjassa alessa, jopa puoleen hintaan

BCAA / EAA / PWO

TILAA TÄSTÄ
Taliskerin, Maccallanin ja Highland Parkin 18-vuotiaat ovat ainakin oikein maistuvia.

Tarkoitatko nyt Macallanin 18yo joka on kypsytetty pelkästään sherrytynnyrissä, vai bourbonitynnyrissä?

Kysyn siis kun Wikipediassa käy ilmi tuossa oikealla laatikossa että on kahta erilaista 18yo:

The Macallan Fine Oak

Age(s)
8-year-old
10-year-old
12-year-old
15-year-old
17-year-old
18-year-old
21-year-old
25-year-old
30-year-old

Cask type(s)
Bourbon
Sherry (both American and European oak)



The Macallan Sherry Oak

Age(s)
10-year-old
10-year-old (cask strength)
12-year-old
Elegancia 12-year-old
18-year-old
25-year-old
30-year-old

Cask type(s)
Sherry (mostly European oak)




Mitä mieltä porukka muuten on noista sherrytynnyreissä kypsyneistä mallasviskeistä? Pitääkö tajuta ensin miltä oikea sherry maistuu, ennenku voi tarkemmin hakea sitä sherryn makua niistä viskeistä. nimim. "en-koskaan-sherryä-ole-maistanut"
 
Tarkoitatko nyt Macallanin 18yo joka on kypsytetty pelkästään sherrytynnyrissä, vai bourbonitynnyrissä?

Kysyn siis kun Wikipediassa käy ilmi tuossa oikealla laatikossa että on kahta erilaista 18yo:
Nyt täytyy myöntää, etten muista ihan suorilta. Toi Macallanin 12-vuotias, jota meillä on myynnissä, on Fine Oak - versiota, mutta 18-vuotias isoveljensä, jota useimmiten tulee juotua yhdessä toisessa kuppilassa, niin en muista speksejä tarkemmin.

Lukaise tosta linkistä tynnyrin vaikutuksesta viskin kypsymiseen, ja googlaa vaikka lisää, niin saat jonkinlaisen kuvan siitä, minkälaista makua erilainen tynnyri tuo viskin makuun.

http://www.whisky.de/archiv/experts/casks.htm
 
Aerlour A'Bunadh oli kovasti positiivinen kokemus. Erikoisen makuinen, ja tosi tiukka. Normaalisti juon vain savuisempia viskejä, mutta tätä saatan kyllä poistaa viinakaupasta uudelleen.
aberlour_batch15_300.jpg

Se on se voimakas sherry joka tekee ihmeitä. Itse pidän varsin paljon sherryisistä viskeistä ja kieltämättä tuo on ihan kelpotavaraa jota voi suositella testattavaksi.
 
Suuremmin en jaksa alkaa nyt kirjoitella koska noita positiivisia kokemuksia ja yllätyksiä on ollut paljon... mutta pakko kompata Maxia tuossa Highland Parkin 18 yo:ssa: se on viski josta pitävät yllättävän monet, jopa täysin eri tyylisistä viskeistä nauttivat ihmiset. Kyseinen viski on jotenkin ihan käsittämättömän tasapainoinen mutta luonteikas, aina yhtä hauska maisteltava.
Highland Parkin ystäville. Valhalla sarjaan kuuluva Thor. Suosittelen. Ravintolassa muistaakseni 28 €/4cl.

highland-park-thor.webp

Highland Parkin 18 yo:n kohdalla yhdyn Sumun ja Maxin kirjoituksiin, siitä on helppo tykätä. Henkilökohtaisesti tosin pidän sitä vähän liikaa tyttöjen viskinä ja ostan mielummin vaikkapa Lagavulinia tai Ardbeggia.
 
Kohta saapi viskiraamatun vuoden viskin ku lankopoika rantautuu briteistä.

Old_Pulteney.jpg
 
Highland Parkin ystäville. Valhalla sarjaan kuuluva Thor. Suosittelen. Ravintolassa muistaakseni 28 €/4cl.
Ei ole valitettavasti täällä päin saatavilla. Sen verran näyttävä toi pullo, ja tokkopa maussakaan vikaa, niin pitää pistää korvan taakse, kun seuraavaksi tarvitsee miettiä tommosta premium-viskiä tohon meidän kioskiin.

Highland Parkin 18 yo:n kohdalla yhdyn Sumun ja Maxin kirjoituksiin, siitä on helppo tykätä. Henkilökohtaisesti tosin pidän sitä vähän liikaa tyttöjen viskinä ja ostan mielummin vaikkapa Lagavulinia tai Ardbeggia.
Sitähän on markkinoitu muistaakseni lauseella "worlds best all around whiskey", ja ei se pahasti vikaan mene. Siksi sitä on helppo suositella. Mutta en ihmettele, että joku kaipaa sitten enemmän luonnetta tms., ja kääntyy jonkun muunkin viskin pariin.
 
Sitähän on markkinoitu muistaakseni lauseella "worlds best all around whiskey", ja ei se pahasti vikaan mene. Siksi sitä on helppo suositella. Mutta en ihmettele, että joku kaipaa sitten enemmän luonnetta tms., ja kääntyy jonkun muunkin viskin pariin.

Tuo HP18 on sellainen "mutkaton" nautittava. Ei tarvitse orientoitua ja kaivella makunystyröitä kun avaa pullon, kaataa lasillisen ja istuu hiljaa alas ja nauttii. Monimutkaisemmat ja luonteikkaammat vaativat vähän sitä omaa mind settiä että nautinto onnistuu.
Juuri näin.
 
Highland Parkin ystäville. Valhalla sarjaan kuuluva Thor. Suosittelen. Ravintolassa muistaakseni 28 €/4cl.

Ei ole valitettavasti täällä päin saatavilla. Sen verran näyttävä toi pullo, ja tokkopa maussakaan vikaa, niin pitää pistää korvan taakse, kun seuraavaksi tarvitsee miettiä tommosta premium-viskiä tohon meidän kioskiin.
Thorista vielä sen verran, että ei se pahaa ole. Ilman samalla kertaa maistettua referenssiä sanoisin, että voittaa se HP 18 yo:n. Viime viikonloppuna kun käväsin pitkästä aikaa Suomen ja samalla Oulun parhaassa viskibaarissa tuota suositteli useampi henkilökunnan jäsen, ja myös asiakkailta oli tullut positiivista palautetta.
 
Okei, kysymys herääkin, että maksaako asiakas siitä kolminkertaisen hinnan tohon 18-vuotiaaseen nähden..
Asiakkaan näkökulmasta:
Jos asiakas tuntee henkilökuntaa, ja vastaavasti henkilökunta tuntee asiakkaan maun, niin kysymällä vakuuttavasti "Ookko maistanu tätä HP:n uuteen Valhalla-sarjaan kuuluvaa Thoria, se on helvetin hyvä" olen myyty.
Jos kyseessä on random-asiakas, joka tietää jotain viskeistä ja niiden hinnoista, vakuuttelu on varmasti vähän vaikeampaa.
Jos kyseessä on random-asiakas, joka tietää vain että kallein on parasta, vakuuttelen luulisi olevan helppoa.

Ravintolan näkökulmasta voi olla vaikea löytää perusteita hankkia jokin yksittäinen pullo (tai jokunen pullo kyseistä viskiä) myyntiin pelkän nettiarvostelun perusteella, jos ravintola ei ole varsinaisesti profiloitunut viskeihin. Mikäli ravintolasta löytyy ennestään satoja hyviä viskejä ja laaja joukko vakioasiakkaita, tilanne on ihan eri. Tämä on pelkkää mutuilua, en ole koskaan ollut ravintolassa töissä :).
 
Back
Ylös Bottom