Viinit, konjakit, viskit, ... Keskustelua "paremmista" alkoholijuomista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu
Joskus tuommoisen norjalaisen napannut ja ei ollut mun juttu. Sitävastoin eilen meni yksi BrewDog Cocoa Psycho Russian Imperial Stout ja tämä taasen sopi ihan hyvin tämmöisen yleensä voimakkaasti humaloitujen litkujen inhoajalle.

Alkupalaksi nautittu Avery White Rascal meni oman suosikkilistani aivan kärkipäähän. Kerrankin jenkit tehneet jotain hyvää.

Hyllyssä ikävä kolo kun Bowmoren Surffi loppui. Tilalle pitäisi hommata joku, mutta oli näköjään Dark storm loppu kaupasta.
 
Millanen oli tuo 13-vuotias Octomore? Oliko mennyt pilalle viinitynnyrissä? :)

Pakko sanoa, nämä olivat erinomaisia kaikki! Ppm:t 90 - 90 - 144 eli siis Octomoren mittarein erittäin maltillisia savuisuudeltaan. Käytännössä 13 v. kaveri on Ofreusta (Octomore 2.2) 8 vuoden lisäkypsytyksellä. Tynnyrikypsytys oli bourbon - viini - boubon - viini - bourbon. Mikään tynnyreistä ei ollut onnistunut pilaamaan tislettä, ei vähääkään. :)
 
Mitähän teen väärin kun kaikista vähänkään vanhemmista hankituista viskeistä korkit hajoaa avatessa? Eli jos pullo on ostettu 1990-2010 väliin niin onnistumis prosentti että sen saa auki ilman korkin hajoomista on alle 10%. Harmittaa sitten onkia niitä palasia laatujuoman joukosta. Pullot normisti boxeissaan säilytetty ja asunnossa eli normi lämpö. Kaikissa ollut aina kapselit paikoillaan ja sitten kun aukaiseen kapselin ja korkista kiinni vaikka kuinka varovasti alkaisi vetämään niin siihen se vaan hajoo.
 
Vahva veikkaus, että pullot pystyssä ja korkki päässyt kuivumaan. Kyljelleen säilytys. Mulla ei nyt noin kauaa säily mikään, mutta viinipulloja kai tämän takia säilytetään poikittain.
 
Mitähän teen väärin kun kaikista vähänkään vanhemmista hankituista viskeistä korkit hajoaa avatessa? Eli jos pullo on ostettu 1990-2010 väliin niin onnistumis prosentti että sen saa auki ilman korkin hajoomista on alle 10%. Harmittaa sitten onkia niitä palasia laatujuoman joukosta. Pullot normisti boxeissaan säilytetty ja asunnossa eli normi lämpö. Kaikissa ollut aina kapselit paikoillaan ja sitten kun aukaiseen kapselin ja korkista kiinni vaikka kuinka varovasti alkaisi vetämään niin siihen se vaan hajoo.

Hommaa Ah So, avaaja, pääset ongelmistasi. Tarkoitettu juuri tuota varten.
 
Olen lyönyt mummomehukumituttikorkin vähänkin vanhempiin juurikin tuon takia. Ei toki kovinkaan esteettistä.

Leikkiikö joku lasikuulilla? Ja mistähän niitä saisi?
 
Mutta eihän tuo toimi viskipullojen korkkilla kun siinä on se hattu tai laippa tai miksi sitä kutsutaankin. https://www.dreamstime.com/stock-photo-whisky-glass-whisky-cork-bottle-lying-image41320045

Ja useimiten se katkeaa tuosta heti laipan alta ja sitten kun sitä onkii tai yrittää korkkiruuvilla saada loppuja pois niin murenee pulloon. Pelottaa ihan nuo helvetin vanhat pullot että miten niiden korkit?
Juurikin sen jälkeen kun se hattu katkeaa pois käytät tuota.
 

Anabolic Overdrive

2 kg, Orange

-30%
Mitähän teen väärin kun kaikista vähänkään vanhemmista hankituista viskeistä korkit hajoaa avatessa? Eli jos pullo on ostettu 1990-2010 väliin niin onnistumis prosentti että sen saa auki ilman korkin hajoomista on alle 10%. Harmittaa sitten onkia niitä palasia laatujuoman joukosta. Pullot normisti boxeissaan säilytetty ja asunnossa eli normi lämpö. Kaikissa ollut aina kapselit paikoillaan ja sitten kun aukaiseen kapselin ja korkista kiinni vaikka kuinka varovasti alkaisi vetämään niin siihen se vaan hajoo.

Kai siinä on enimmäkseen kyse korkin kuivumisesta. Viski ja korkki säilyvät parhaiten valolta suojassa ja viileässä. Suomessa ongelmaa lisää asuntojen kuiva sisäilma. Silti vaikka omissa oloissa säilyttäisi laatujuomat asiallisesti, ei ole mitään takeita, miten pulloa on säilytetty hankintapäivään saakka (jos siis kyse iäkkäämmän tuotteen ostamisesta reippaammin julkaisun jälkeen).

Minä olen avannut hapertuneet korkit siten, että kun hattu jää käteen, käytän perinteistä korkinavaajaa, jonka ruuvaan vinosti (ja varovasti) sisään ja yhtä varovasti vedän ulos. Joskus onnistuu, joskus ei.

@Jakob
Viski säilytetään alkoholipitoisuuden takia pystyssä, viinit kyljellään. Kuohuvat menevät pystyssä, koska niissä on happoja.

@Japi
Näppärän näköinen kapistus, mutta mahtaako toimia haperoon korkkiin. Luultavasti sisääntyöntäminen rikkoo korkkia lisää ja lopputulos on sama kuin mitä Japa esitti: korkinpalasia juomassa.
 
@Japi
Näppärän näköinen kapistus, mutta mahtaako toimia haperoon korkkiin. Luultavasti sisääntyöntäminen rikkoo korkkia lisää ja lopputulos on sama kuin mitä Japa esitti: korkinpalasia juomassa.

Käsittääkseni vakiovaruste paikoissa missä on muinaisia pulloja juuri siksi että toimii sen haperon korkin kanssa paremmin kuin normi ruuvi. Sen verran mitä keskustelin kollegan kanssa joka noita käyttää niin sanoi että kalliiksi ei tule kokeilla ainakaan, halvemmat toimii yhtä hyvin kuin kalliit, ebayssa taitaa olla puoltoista dollaria halvimmat. Tossahan on tosissaan se ero, että kun ruuvi työntyy korkin sisään ja puskee sen laitoja "ulospäin" niin tuo taasen puristaa sitä korkkia kokoon "sisäänpäin".
 
Mites tuo viinan/viskin tilaaminen ulkomailta onnistuu?
Ardbegin Dark Covea haluaisin ja sitä ei enää saa kun oli erikoiserä. Amerikassa ainakin saatavilla.

Noilta vissin vielä löytyy:
https://shop.whisky.lu
https://www.whiskybase.com

Tulli- ym. jutut voivat olla hankalampia EU:n ulkopuolelta.
Tosin Suomeen ei kai saisi postitse toimittaa EU:stakaan,
ja esim. jotkut tislaamot eivät Skoteista toimita, toiset
toimittavat. Jotain rahajuttuja noissa EU:stakin tulevissa
voi olla, mikäli tulli paketin ottaa syynättäväksi.
 
Piti ostaa banaanilikööriä, että saa tuon Belvenien huulirasvanmakuisen tuplapuun alas ja pois pilaamasta hyllykön laatua.

Eilen yritin sitä raakana lipitellä, mutta yhden sai alas. SItten oli pestävä hampaat ja otettava kunnon tavaraa ettei jää paha mieli nukkumaanmennessä.
 
Piti ostaa banaanilikööriä, että saa tuon Belvenien huulirasvanmakuisen tuplapuun alas ja pois pilaamasta hyllykön laatua.

Eilen yritin sitä raakana lipitellä, mutta yhden sai alas. SItten oli pestävä hampaat ja otettava kunnon tavaraa ettei jää paha mieli nukkumaanmennessä.

Autan miestä mäessä! Kerro osoite, niin noudan myrkyn pois. :)
 
Just korkkasin maistoon tuon uusimman Ardbegin, Kelpien. Näin äkikseltään täytyy todeta, että onpi yks parhaimman tuoksusista artuista koskaan! Eikä maussakaan mitään vikaa ole, päinvastoin. Näin ensi purasulta astettaa kevyempää turvetta kuin pari aikasempaa ja vähän yllätyksenä aikasta reilua suolasuutta ja makeita aromeita loppuun päin. Hurja ero Corryyn, joka ensipurasun verrokkina sai toimia tällä kertaa.

Jatkan nuuhkimista ja lipsuttelua, voi olla että mielipide ja/tai maku muuttuu. Tai sitten maistelen muitten arttujen kanssa ristiin niin, että loppupeleissä keskityn vain onnittelemaan itseäni hyvästä ostoksesta. Taas. Nyt en kuiten ostanu hyllyä tyhjäksi kuten edellisen kohdalla, vaan tyydyin maisto ja jemma pulloihin. Ja yhden varmuudeksi siskon miehelle.
 
Nyt olis haussa vähän haastavampi viini. Joku missä on tanniineja ja hapokkuutta, mutta ne ei ole mikään itseisarvo siinä mielessä, että pitää sen olla hyvääkin eikä vain mahdollisimman voimakasta. Jotain keskihintaista haetaan mikä ei ihan joka pojalle välttämättä uppoa, mutta on viiniharrastajan mielestä ihan jees ja jota löytyy lähes joka alkosta.
 
Tuli niin hyvä fiilis, että piti ottaa ehkä parasta avattua hyllystä.

talisker.jpg
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom