Viinit, konjakit, viskit, ... Keskustelua "paremmista" alkoholijuomista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu
Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Tullamore dew 12 special reserve
Tullamore dew

Löytynee tälläkin hetkellä kaapista, jotenka irkkuviskit uppoo mukavasti.
 
Green Spot on oikein maukas ja helppo valinta kesäillalle vaikkapa grillailun seuraksi. Eikä tykkää yhtään huonoa, vaikka tipauttaa palan jäätäkin sekaan.

Pitkiin aikoihin tuotahan ei suomesta ilmeisesti juuri saanutkaan(?), mutta nyt on ainakin parin vuoden ajan jo ollut alkosessa ihan perus valikoimassa.


Selvisipä muuten viime lauantaina, että mihin se 1 nuista 6:sta Dark Covesta oli ehtinyt kadota, yksi kun meni paikalliselle viskiseuralle. Oli biljardikerho ostanut sen mulle lahjaksi onnitteluksi onnistuneista voimailuista. Eli onpahan tuota nyt heti kerrasta maisteltavaksi asti. Hyvät naurut irtos kun kerroin että loputkin saapuneesta erästä löytyy jo mun kaapista :)
 
Onko täällä irlantilaisten viskien ystäviä?
Itse maistelen silloin tällöin Jamesonin ja Tullamore Dewn viskejä.

Suoranainen ystävä en ole, mutta kyllähän noitakin maistelee. Itse asiassa pidän huomenna tastingin, jossa Tullamore on yhtenä edustajana.

Green Spot on oikein maukas ja helppo valinta kesäillalle vaikkapa grillailun seuraksi. Eikä tykkää yhtään huonoa, vaikka tipauttaa palan jäätäkin sekaan.

Pitkiin aikoihin tuotahan ei suomesta ilmeisesti juuri saanutkaan(?), mutta nyt on ainakin parin vuoden ajan jo ollut alkosessa ihan perus valikoimassa.

Ravintolamyynnissä noita erivärisiä spotteja on käsittääkseni ollut. Toissa vuonna niistä oli joitakin tastingeja, kun oli uusi lähettiläs Suomessa vuoden ambassador-pestillä.
 
Ravintolamyynnissä noita erivärisiä spotteja on käsittääkseni ollut. Toissa vuonna niistä oli joitakin tastingeja, kun oli uusi lähettiläs Suomessa vuoden ambassador-pestillä.
Huonosti niitä sai ravintolaankaan vielä muutama vuosi sitten, kun koitin silloiseen irkkupubiin etsiä. Redbreast 12yo oli sen sijaan jatkuvasti hyllyssä. Sekin kannattaa maistaa, jos on jäänyt väliin joltain irkkuviskien ystävältä.

Nyt oon ollut lähinnä kesähessuna noissa hommissa, niin oon aika pihalla toimittajista ja näiden tuotesalkuista. Mikä taho ton Greenspotin tuo maahan?
 
Meille tuli töihin myyntiin HPn Ice editionia. Ihan hyvää tuo oli kun siivun siitä itselleni kaadoin.
HP_ICE_BOTTLECRADLE_700ml_LR_090316-e1457727435462.jpg
 
Huonosti niitä sai ravintolaankaan vielä muutama vuosi sitten, kun koitin silloiseen irkkupubiin etsiä. Redbreast 12yo oli sen sijaan jatkuvasti hyllyssä. Sekin kannattaa maistaa, jos on jäänyt väliin joltain irkkuviskien ystävältä.

Nyt oon ollut lähinnä kesähessuna noissa hommissa, niin oon aika pihalla toimittajista ja näiden tuotesalkuista. Mikä taho ton Greenspotin tuo maahan?

Täytyy sanoa, etten muista. Toinen juttu on se, että noiden kanssa tuli muutamaan otteeseen temmellettyä 1,5-2 vuotta sitten ja sen jälkeen maahantuojien salkkusirkus on ollut aivan samanlaista kuin Kansallisella Kokoomuksella näinä päivinä.
 
Suoranainen ystävä en ole, mutta kyllähän noitakin maistelee. Itse asiassa pidän huomenna tastingin, jossa Tullamore on yhtenä edustajana.
.

Eli sä olet vähän enemmänkin perehtynyt viskeihin?

Osaatko suositella jotain sellaista ei-savuista viskiä jota voisi maistella? En siis tykkää savuisista skottilaisista. Glenmorangie on ihan ok. Jamesonit menee mutta ehkä tykkää aavistuksen enemmän Tullamoresta, ainakin se tuoksuu paremmalle.

Kerran bongasin baarin tiskillä erikoisemman Jamesonin ja pyysin sitä 4 cl. Yllätys oli melkoinen kun hinnaksi tuli 65 euroa. Jameson Rarest Vintage Reserve. Mutta olihan se hyvää ja kyllä maistoin miksi se maksoi niin paljon. Joskus jos on rahoissaan voisi maistaa toisen kerran - mutta otan ehkä sitten vaan 2 cl :D
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Eli sä olet vähän enemmänkin perehtynyt viskeihin?

On noiden kanssa tullut muutama vuosi varsin aktiivisesti puleerattua. :)

Osaatko suositella jotain sellaista ei-savuista viskiä jota voisi maistella? En siis tykkää savuisista skottilaisista. Glenmorangie on ihan ok.

Mainio kysymys, johon voisi antaa vastaukseksi 90 % skotlantilaisista tislaamoista. ;)

Mä jaan makumaailmoja (mutkia rajusti suoristaen) seuraavasti:
savuinen - ei savuinen
bourbon-kypsytetty - sherrykypsytetty
skotlantilainen - muut maat

Näistä olet selvittänyt ykkösen ja rajannut valinnan vaihtoehtoja skotlantilaisissa viskeissä varsin niukasti, sillä enemmän Skoteissa on savuttomia.

Kakkoskohdan makumaailmat liikkuvat bourbonin osalta makeassa, vaniljaisessa, toffeisessa atmosfäärissä ja sherryn osalta mausteisuudessa, tummissa hedelmissä jne. Tutustu tähän maailmaan jossain baarissa parin perustuotteen osalta - ja kysy reilusti baarimikolta neuvoa, sitä varten ne siellä töissä ovat ja haluavat pääsääntöisesti auttaa asiakkaita.

Kolmas kohta johtaa esim. Jenkkeihin, joissa käytetty vilja on Skotlantiin verrattuna eri ja antaa oman aromimaailmansa. Jenkeissä myös käytetään aina uusia tammitynnyreitä ja niiden aromivaikutus on suuremempi kuin käytetyissä tynnyreissä - ja näitä jenkeissä käytettyjä tynnyreitä rahdataan Skotlantiin, koska jenkeissä tynnyriä saa käyttää vain kerran. Tai jos puhutaan irlantilaisista viskeistä, kuten Jameson ja Tullamore D.E.W, ne ovat pääsääntöisesti kolmeen kertaan (Skotlannissa 2 kertaa) tislattuja ja sen perusteella "kevyempiä" ja "helpommin lähestyttäviä" viskejä.

Mikäli tykkäsit Glenmorangiesta, jonka tisle on yleisesti ottaen huomattavan kevyt, sillä heidän tislauspannunsa ovat Skotlannin korkeimmat, liki 8-metriset, ja pitkäkaulainen pannu johtaa "puhtaaseen ja kevyeen" tisleeseen (samoin kuin matala tislauslämpötila - eli hidas tislausprosessi). Mikäli olet tykännyt Glenmorangien Originalista, osa sen "helppoutta" selittyy myös sillä, että se on kypsytetty normaaleissa ex-bourbon-tynnyreissä sekä osaltaan toisen käyttökerran tynnyreissä, joiden kypsytysvaikutus ei ole yhtä suurin kuin ensimmäisellä käyttökerralla.

Jamesonit menee mutta ehkä tykkää aavistuksen enemmän Tullamoresta, ainakin se tuoksuu paremmalle.

Tullamoren tuotantoprosessi on Jamesonia "mutkikkaampi" ja sitä kautta sen maussa on enemmän "rikkautta" ja "kompleksisuutta". Yhtenä osana tuota makua on sherrytynnyrien käyttö.

Kerran bongasin baarin tiskillä erikoisemman Jamesonin ja pyysin sitä 4 cl. Yllätys oli melkoinen kun hinnaksi tuli 65 euroa. Jameson Rarest Vintage Reserve. Mutta olihan se hyvää ja kyllä maistoin miksi se maksoi niin paljon. Joskus jos on rahoissaan voisi maistaa toisen kerran - mutta otan ehkä sitten vaan 2 cl :D

Hintaviakin tuotteita on mukava maistella ja niille osaa antaa arvoa, etenkin kun maksaja on itse. Lisää kokemuksia vain! :)

Ja se suositus tähän loppuun. Sikäli kun pidit Tullamoresta ja Glenmorangiesta, suosittelen maailman toiseksi myydyimmän single malt -tuottajan perusviskiä eli Glenfiddichin 12-vuotiasta. Siinä kuten noissa irkuissakin on jotain keveyn kirpakkaan virheään omenaan viittaavaa, mikä tekee tuotteesta erinomaisen raikkaan.

P.S. Ja noissa höpinöissä oli vedetty mutkia suoraksi todella rajusti, mutta pääpiirteittäin esittämäni asiat ovat "faktaa".
 
Osaatko suositella jotain sellaista ei-savuista viskiä jota voisi maistella?

Jos asut pääkaupunkiseudulla, niin huomenna lauantania on vielä Rautatientorilla noin BBQ-festarit, jos löytyy myös Bob Barley -viskiteltta. Maistettavia kohteita parisen kymmentä ja hinnat ovat kohdallaan.
 
Yksi merkittävä ero valmistuksessa skottien ja irkkujen välillä on myös se, että siinä missä skotit mallastuksen yhteydessä kuivaavat maltaan turpeen savulla, niin irkut eivät tätä tee. Käyttävät muistaakseni vaan kuumaa ilmaa. En muista tuota prosessia sen tarkemmin, enkä jaksa nyt googlata (voi olla myös niin, että skoteissakin on poikkeuksia tässä suhteessa, mutta taas perehtyä paremmin). Mutta tuota kautta skottiviskeissä on jo alkujaan sellainen hieman savuinen perusmaku, mitä irkkuviskeissä ei ole.

Yksi jonkin sortin kuriositeetti irkuista on Lockesin 8-vuotias Single Malt, jossa on sekoitettu 10% turpeistettua viskiä perinteiseen irlantilaisittain valmistettuun viskiin. Makuspeksejä en sen tarkemmin edes muista, mutta jos tulee baarissa vastaan semmoinen vaalea ruukku luonnonkorkilla, niin ei muuta kuin maistamaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kylän kaikki dark covet myyty/varattu, ei jaksa laittaa tilauspyyntöä. Säästyypähän nekin rahat. Ei kyllä hinta/laatusuhde yllä kympin tasolle, kuten ei yleensäkään näissä rahat pois viskiharrastajilta versioissa.
 
Pitäs keksiä juhannukseksi joku sopivan laadukas viski, jota voi vedellä oluen vieressä, mutta jossa olisi kuitenkin sen verran luonnetta, ettei ihan huikkaviskiksi jäisi. Big Smoke ja Islay Mist on aika korkealla tällä hetkellä. Highland Parkin 12vee vois olla kanssa yksi. Edellä mainitussa rupeaa myös menemään hintaraja tuotteessa, koska ei viitti mitään huntin pulloa ostaa pelkkään dokaamiseen. Ideoita otetaan vastaan.
 
leoko: -Ainahan nuo 31.5 tuotteet loppuu heti alkuunsa, eli ei millään tavoin poikkeus. Perus kympppiin hinta-laatu suhteeltaan vertaaminen on sinäänsä ihan ok, mutta jossei voi juuri parantaa, niin jättääkö sitten suosiolla loput kylmästi vain maistamatta?

Kyllä tuo Cove nyt muutaman kerran lasissa ja suussa pyörähtäneenä on maukkautensa paljastanut, kuten kyllä aiemmatkin 31.5 tuotteet. Perpetuumin kanssa kerkesin tuota vielä nyt rinnakkain maistaan ja kyllä tuo mun makuun sen ohitti. Vaikka ensipurasu ei oikein vielä säväyttänytkään.


Max131: -Jos haaparaitilla päin itsellä tai tutuilla on käytävää ennen jussia, niin systeemistä tuo joku posti sitten huutelemani Ileach osuu ja uppoaa tuohon tarkoitukseen paremmin kuin hyvin. Alkosta napaisin nyt äkikseltään mietittynä Clynelishin 14vuotiaan, irtoo alle 50 euron ja toimii moneen makuun. Tosin jos vain itse tirpasee, niin sittenhän ei kannata miettiä muiden mahdollisia makutottumuksia :)
 
Max131: -Jos haaparaitilla päin itsellä tai tutuilla on käytävää ennen jussia, niin systeemistä tuo joku posti sitten huutelemani Ileach osuu ja uppoaa tuohon tarkoitukseen paremmin kuin hyvin
Toi eka vaikutti kyllä hyvältä, mutta ei taida vaan keretä hankkimaan moista tällä varoitusajalla. Ellei sitten oikein innostu ja lähde hakemaan alkuviikosta, lomaa kun olisi. Samalla tietysti toisi muutkin juomat.

Täytyy vielä käydä paikallisen Alkon hyllyt ratsaamassa, että mitä löytyy.

muoks. tosiaan tää toinen juoja vetää käsittääkseni aika laidasta laitaan, niin ei tule suurempia rajoituksia sieltä suunnalta.
 
Viimeksi muokattu:
Yksi merkittävä ero valmistuksessa skottien ja irkkujen välillä on myös se, että siinä missä skotit mallastuksen yhteydessä kuivaavat maltaan turpeen savulla, niin irkut eivät tätä tee. Käyttävät muistaakseni vaan kuumaa ilmaa. En muista tuota prosessia sen tarkemmin, enkä jaksa nyt googlata (voi olla myös niin, että skoteissakin on poikkeuksia tässä suhteessa, mutta taas perehtyä paremmin). Mutta tuota kautta skottiviskeissä on jo alkujaan sellainen hieman savuinen perusmaku, mitä irkkuviskeissä ei ole.

Valtaosa skottiviskien maltaista on kuivatettu kivihiilellä tai muulla savuttomalla menetelmällä. Skottien nykyisestä n. sadasta tislaamosta edelleen valtaosa on Speysiden alueelta, mistä savuista tuotetta ei tule lainkaan. Saaret on oma lukunsa ja siellä prosessiin käytetään turvetta. Myös esim. Glenfiddich tekee n. viikon vuodessa savuista tislettä omiin tuotteisiinsa. Lisäksi jotkin tislaamot haluavat savukomponentin tuotteisiinsa, mutta valtaosa skottien tuotannosta on turvesavutonta. Irkuissa vain muutamassa tuotteessa on savua.

Kylän kaikki dark covet myyty/varattu, ei jaksa laittaa tilauspyyntöä. Säästyypähän nekin rahat. Ei kyllä hinta/laatusuhde yllä kympin tasolle, kuten ei yleensäkään näissä rahat pois viskiharrastajilta versioissa.

Oletko maistanut Dark Covea? Voin yhtyä mielipiteeseesi, että se ei ole hintansa (n. 100 €) väärti, mutta henkilökohtaisesti kyllä pidin tuotetta hyvänä. Bisneksen vääristyminen on ikävää, mutta kysynnän ja tarjonnan suhde vääristää "todellisuuden".

Pitäs keksiä juhannukseksi joku sopivan laadukas viski, jota voi vedellä oluen vieressä, mutta jossa olisi kuitenkin sen verran luonnetta, ettei ihan huikkaviskiksi jäisi. Big Smoke ja Islay Mist on aika korkealla tällä hetkellä. Highland Parkin 12vee vois olla kanssa yksi. Edellä mainitussa rupeaa myös menemään hintaraja tuotteessa, koska ei viitti mitään huntin pulloa ostaa pelkkään dokaamiseen. Ideoita otetaan vastaan.

Islay Mist ehdottomasti! Hyvä, halpa, helppo. Hinnan ja laadun suhde on erinomaistakin parempi.

leoko: -Ainahan nuo 31.5 tuotteet loppuu heti alkuunsa, eli ei millään tavoin poikkeus. Perus kympppiin hinta-laatu suhteeltaan vertaaminen on sinäänsä ihan ok, mutta jossei voi juuri parantaa, niin jättääkö sitten suosiolla loput kylmästi vain maistamatta?

Ehkä näitä rajoitettuja pullotteita kannattaa oikeasti vain maistaa ravintoloissa (jos se siis on mahdollista :) ). Minä pidin Dark Covesta, mutta muunlaisia kommentteja olen myös kuullut, mikä on täysin tervettä ja tervetullutta.

Kyllä tuo Cove nyt muutaman kerran lasissa ja suussa pyörähtäneenä on maukkautensa paljastanut, kuten kyllä aiemmatkin 31.5 tuotteet. Perpetuumin kanssa kerkesin tuota vielä nyt rinnakkain maistaan ja kyllä tuo mun makuun sen ohitti. Vaikka ensipurasu ei oikein vielä säväyttänytkään.

Kuulostaa erinomaisen perustellulta näkemykseltä.
 
Zone-sarja -42%
Valtaosa skottiviskien maltaista on kuivatettu kivihiilellä tai muulla savuttomalla menetelmällä. Skottien nykyisestä n. sadasta tislaamosta edelleen valtaosa on Speysiden alueelta, mistä savuista tuotetta ei tule lainkaan. Saaret on oma lukunsa ja siellä prosessiin käytetään turvetta. Myös esim. Glenfiddich tekee n. viikon vuodessa savuista tislettä omiin tuotteisiinsa. Lisäksi jotkin tislaamot haluavat savukomponentin tuotteisiinsa, mutta valtaosa skottien tuotannosta on turvesavutonta. Irkuissa vain muutamassa tuotteessa on savua.
Jännä homma, koska olen vilkaissut useampaakin opusta, jossa skottityylinen viskinvalmistus on kuvattu tuolla turpeen savu -tyylillä, mutta en lähde väittämään vasten parempaa tietoa. Pitää vähän vilkaista, kun tästä tokenee. Ei oo näiden kellonaikojen hommia.

Smokehead oli muistaakseni ihan juotava, savuinen irkku. On vaan vuosikausia jo, kun viimeksi on tullut juotua.
 
Vähän perehdyin kuitenkin. Voi olla, että muisti teki vaan tepposet tai sitten näissä muistin sopukoissa olleissa opuksissa on vedetty myös vähän mutkia suoriksi.
 
Back
Ylös Bottom