Viinit, konjakit, viskit, ... Keskustelua "paremmista" alkoholijuomista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Kun puhutaan tai puhuttiin joskus 2000-luvulla, että Lagavulin 16 ei ole saman tasoista tai "se jokin" puuttui, kuin mitä se oli 90-luvun jälkipuoliskolla, niin mikä on tilanne ollut 2010-luvulla? Jos joku paljon eri Laga 16:sasia maistelliut osaisi tuoda tuohon mielipiteensä.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Kun puhutaan tai puhuttiin joskus 2000-luvulla, että Lagavulin 16 ei ole saman tasoista tai "se jokin" puuttui, kuin mitä se oli 90-luvun jälkipuoliskolla, niin mikä on tilanne ollut 2010-luvulla? Jos joku paljon eri Laga 16:sasia maistelliut osaisi tuoda tuohon mielipiteensä.

Tai jos ei mielipidettä niin arvion tai oman näkemyksen? Samasta asiasta kait, eli single maltin persoonallisuudesta erän mukaan, vissiin vain kyse? Eikä valmistustapaa ole muutettu? Ja johtopäätökset "paremmista" eristähän ovat vain mieltymyksien perusteella tehtyjä - joku (jonka kirjoitusta aiheesta luin) vain tykkäsi aiemmista enemmän, ja täten erän paremmuus tai edes merkittävä ero ei ole absoluuttinen totuus.
 
Jaksaiskohan kukaan jeesata viskeistä suht tietämätöntä; miten on mahdollista että 65v Macallan:
http://www.thewhiskyexchange.com/B-40-Macallan.aspx?filter=true

On paljon halvempaa kuin kuin esim 46v Macallan:
http://www.thewhiskyexchange.com/B-40-Macallan.aspx?filter=true
Tai jopa nuo 40-vuotiaat:
http://www.thewhiskyexchange.com/B-40-Macallan.aspx?filter=true

Vai onko 65-vuotiaan hinnasta vain jäänyt yksi numero pois, ja se oikeasti maksaakin £49k eikä £4900?

Ei sillä että oisin ostamassa kummassakaan tapauksessa, mutta....hämmentävää.
 
Moro! Olen tässä hiljattain aloittanut konjakkien keräilyn joka saikin alkunsa syntymäpäivälahjaksi saadusta Henri Mounierin XO:sta. Tuosta olisikin kysymys, kun XO konjakkihan on vähintään 6 vuotta mutta yleensä lähemmäs 20 vuotta kypsytettyä, niin mistä tuon iän voisi arvioida tarkemmin ? Pullon pohjassa on koodi L12285 14:33 mutta eihän tuo voi millään tarkoittaa pullotuspäivää, muutenhan tuo olis vähintään 34 vuotiasta eikä 80e voi saada sen ikäistä :D Toinen pullo kokoelmaani on hennessyn V.S.O.P, joka on tarkoituksena korkata YO-juhlissani ensi keväänä. Netissä olikin ohjeena että VSOP kannattaisi nauttia muutamalla jääpalalla on the rocks- lasista, mutta omaan korvaan kuulostaisi kyllä hienommalta juoda juhlajuoma aromilasista sellaisenaan ? Mielipiteitä ?

E. Tuon XO iän haluaisin siis arvioida siksi, kun tuo olis tarkoitus korkata jonain juhlapäivänä kymmenien vuosien päästä, esim. esikoislapsen syntymänä tai häissä tms. niin vois sitten arvioida että onko pullolle kertynyt kuinka paljon ikää hyllyllä.
 
Zone-sarja -42%
Moro! Olen tässä hiljattain aloittanut konjakkien keräilyn joka saikin alkunsa syntymäpäivälahjaksi saadusta Henri Mounierin XO:sta. Tuosta olisikin kysymys, kun XO konjakkihan on vähintään 6 vuotta mutta yleensä lähemmäs 20 vuotta kypsytettyä, niin mistä tuon iän voisi arvioida tarkemmin ? Pullon pohjassa on koodi L12285 14:33 mutta eihän tuo voi millään tarkoittaa pullotuspäivää, muutenhan tuo olis vähintään 34 vuotiasta eikä 80e voi saada sen ikäistä :D Toinen pullo kokoelmaani on hennessyn V.S.O.P, joka on tarkoituksena korkata YO-juhlissani ensi keväänä. Netissä olikin ohjeena että VSOP kannattaisi nauttia muutamalla jääpalalla on the rocks- lasista, mutta omaan korvaan kuulostaisi kyllä hienommalta juoda juhlajuoma aromilasista sellaisenaan ? Mielipiteitä ?

E. Tuon XO iän haluaisin siis arvioida siksi, kun tuo olis tarkoitus korkata jonain juhlapäivänä kymmenien vuosien päästä, esim. esikoislapsen syntymänä tai häissä tms. niin vois sitten arvioida että onko pullolle kertynyt kuinka paljon ikää hyllyllä.
Periaatteessahan se voisi olla myös pullotuspäivä, koska yleensä konjakit/viskit ei vanhene pullossa ts. Ne eivät enää kerää ikää pullotuksen jälkeen. Ja se ikä joka usein viskeissä on mainittu, niin kertoo kauanko sitä on kypsytetty tynnyrissä, eikä niinkään mistään pullotuspäivästä. Sanoisin, että on aika mahdotonta arvioida tuon pullotteen ikää.
 
Aivan, enpä tajunnut tuota ajatella että sitä ikää ei kerry enää pullotuksen jälkeen. Entä sattuuko kellään konjakki-asiantuntijalla olla kokemuksia noista henri mounierin konjakeista ? Ei ilmeisesti kovin tunnettu konjakki ?
Niin, sitten vielä, härskiintyykö konjakki jos se seisoo pitkään avatussa pullossa ? Tuota hennessyä ajattelen, kun siitä kuluu kuitenkin juhlissa n.3-4dl eli yli puoli pulloa jää jäljelle, niin kauanko tuota uskaltaa säästellä vielä avatussa pullossa ?
 
Tuosta olisikin kysymys, kun XO konjakkihan on vähintään 6 vuotta mutta yleensä lähemmäs 20 vuotta kypsytettyä, niin mistä tuon iän voisi arvioida tarkemmin ?

Valmistajalla (tai edustajalla) on varmaankin parempaa tietoa, mutta ei niitä välttämättä kerrota. Vanhempia komponentteja on mukana, jotta niistä saadaan makua ja laatua (ja vähän hintaakin), mutta suhteessa sitä iäkästä on varmaan vähemmän, koska muuten kannattaisi mainostaa ja markkinoida sillä iällä.

Pullon pohjassa on koodi L12285 14:33 mutta eihän tuo voi millään tarkoittaa pullotuspäivää, muutenhan tuo olis vähintään 34 vuotiasta eikä 80e voi saada sen ikäistä :D

Todennäköisemmin pullotus on vuoden 2012 285. päivä (lokakuun seutuvilla).

Netissä olikin ohjeena että VSOP kannattaisi nauttia muutamalla jääpalalla on the rocks- lasista, mutta omaan korvaan kuulostaisi kyllä hienommalta juoda juhlajuoma aromilasista sellaisenaan ? Mielipiteitä ?

Testaa rinnakkain muutamasta erilaisesta lasista (ehkä jäillä ja ilmankin) vuoronperään siemaillen ja valitse mielestäsi paras. Sun juhlistahan siinä on kysymys, joten olet oikeutettu päättämään, kuinka juhlajuomasi tarjoilet.

Niin, sitten vielä, härskiintyykö konjakki jos se seisoo pitkään avatussa pullossa ? Tuota hennessyä ajattelen, kun siitä kuluu kuitenkin juhlissa n.3-4dl eli yli puoli pulloa jää jäljelle, niin kauanko tuota uskaltaa säästellä vielä avatussa pullossa ?

Ilman saastuttava vaikutus on olemassa. Viskipuolella sanotaan, että juoma säilyy avaamatomassa pullossa kelvollisena 100 vuotta. Puolillaan olevassa pullossa on muutamia vuosia peliaikaa. Vähemmät määrät kannattaa tintata lyhyellä syklillä.
 
Kiitos kattavasta vastauksesta :) Kyllä mä tuon VSOP:n varmaan tarjoilen perinteisestä aromilasista, tuttu ja turvallinen, enkä raaski kokeilua varten avata pulloa ennen juhlia. Täytynee kyllä alkaa tästä lähin illanistujaisissa hienommissa kuppiloissa kokeilemaan eri konjakkeja kokemuksia keräillessä kun en noita kokonaisia pulloja raaskis millään avata jos sellaisen ostan :D
 
Mitähän siellä ohjeessa sanottiin, että miksi V.S.O.P pitäisi nauttia jäiden kanssa rocksista? Tuohon pätee kuitenkin sama kuin viskeihinkin, eli että lukuisia aromiaineita sisältävää juomaa ei pitäisi jäähdyttää eikä laimentaa liiaksi, jos meinaa, että juoma maistuukin vielä joltakin.

Mä olen vähän sitä mieltä, että jäiden lisääminen on niitä juomia varten, joista tarvitsee leikata vähän terää veks, eikä niitä varten, jotka maistuvat jo valmiiksi miellyttävälle.
 
Mitähän siellä ohjeessa sanottiin, että miksi V.S.O.P pitäisi nauttia jäiden kanssa rocksista? Tuohon pätee kuitenkin sama kuin viskeihinkin, eli että lukuisia aromiaineita sisältävää juomaa ei pitäisi jäähdyttää eikä laimentaa liiaksi, jos meinaa, että juoma maistuukin vielä joltakin.

Mä olen vähän sitä mieltä, että jäiden lisääminen on niitä juomia varten, joista tarvitsee leikata vähän terää veks, eikä niitä varten, jotka maistuvat jo valmiiksi miellyttävälle.

Viskiin on hyvä pistää teelusikalla vettä tilkka. Viskin terävyyden mukaan mitä terävämpi sitä enemmän. Ja tuskin mihinkään 4cl:n hörppyyn enempää kuin 1tl MAKS!
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mä olen vähän sitä mieltä, että jäiden lisääminen on niitä juomia varten, joista tarvitsee leikata vähän terää veks, eikä niitä varten, jotka maistuvat jo valmiiksi miellyttävälle.

Samaa mieltä. Jäiden kanssa on lämpötilan makuvaikutusten lisäksi myös sellainen probleema, että liuenneen veden määrää on vaikea arvioida. Uudet pyrkimykset aiemmin koettuun makunautintoon on suorastaan mahdoton toistaa (eikä se välttämättä muutenkaan toistu, kun muuttujia on tsiljoona ;) )
 
Viskiin on hyvä pistää teelusikalla vettä tilkka. Viskin terävyyden mukaan mitä terävämpi sitä enemmän. Ja tuskin mihinkään 4cl:n hörppyyn enempää kuin 1tl MAKS!
Joihinkin viskeihin. Ja määrä vaihtelee viskistä ja omista makutottumuksista riippuen.
 
Kävimpähän Systembolagetista nyt tuota Islay Mistiä, jota ei saa Suomen alkosta, tarttui myös halpa Ylämaan Loch Lomond mallasviskipullo mukaan. Päivitystä sit ku pääsee makunystyröitä ja tuntosarvia testaan noilla! :)

Ois ollut Laphroaigin 18v myös sielä mutta jäänee toiselle kerralle. HP 18v maksaa jtn 60e siel ja suomes 90e luokkaa, kiva ero?!?
 
Islay mist on oman kokemuksen mukaan hyvää. Paljon lapparin tyylistä ja jossakin jo mainittu että olis lapparin tuotos. Omalla asteikolla oli 8+
Loch lomond oli aivan hirveää. Epäilen että oma pulloni oli pilaantunut tai jotain. Jotenkin haju ja maku oli perunakellarin ja tequilan välimaastoa. Omalla asteikolla 4
 
Jees! Tulipa myös tossa pari vk takaperin St Michaelsissa tynnyrivahvusta Lapparin 10 maisteltua, todella hyvää oli.

Ja Islay Mistin etiketissä lukee et suurinosa Lapparia ja loput muita, jopa Ylämaaltakin jotain mukana. Kovin Lapparin oloinen tää on ku haistelin ja maistoin, savuisuutta ja turvetta löytyy ja ehkä jotain muutakin, varmasti hommaan Useamman kerran tätä ku näi halpaaki oli, alle 300kr. 8v ja muita "yo" merkattuja Islay Mistejä aion varmasti testata kun tämä tuntuu olevan aivan erinomainen sekoiteviski!

Loch Lomondista en usko että tulee kovin tajuntaa räjäyttämään, mutta otinpahan vain ihan harrastuksen ja uuden "valloituksen" vuoksi ku nii halpaa oli, loput halvat ois ollu sit mitä Alkostakin saa. Haaparannan systeemissä siis kävin.
 
Sanokaa nyt hyvät ihmiset onko Hennessy VSOP ostamisen arvoinen konjakki? Vai olisko joku muu hyvää ja ehkä halvempaa?

Viskiä mulle ei kannata tyrkyttää koska en pidä niiden ilmeisestikin maltaisesta mausta.
 
Back
Ylös Bottom