On kyllä helvetin huolestuttavaa millä tavalla some-jätit nykyään omaavat valtavasti (totalitaristista) valtaa, ja ohjailevat ihmisten mielipiteitä, ja ajavat omaa agendaansa, eikä suurin osa ihmisistä edes tajua kuinka heitä ohjaillaan! Jiriltä hyvä kirjoitus aiheesta, ja lopussa "valvontakapitalismin vaarat" -dokkari suositus, mikä liittyy hyvin aiheeseen.
Jiri Keronen:
Facebook, Instagram ja Twitter ovat poistaneet Donald Trumpin tilit. Tämä on saanut PRISM-vakoilujärjestelmän maailmalle paljastaneen ihmiskunnan ystävän, Edward Snowdenin, huolestumaan.
Snowden kehottaa kaikkia unohtamaan sen, mitä mieltä he ovat Trumpista ihmisenä, ja ajattelemaan asiaa ennakkotapauksena. Ja ennakkotapaus se onkin, vieläpä varsin vaarallinen sellainen. Jos some-jätit voivat julkisesti ja avoimesti estää Yhdysvaltain istuvan presidentin viestinnän, he voivat tehdä sen kenelle tahansa.
Donald Trumpin viestintää voidaan perustellustikin pitää kyseenalaisena. Tästä huolimatta some-jättien toiminta on vielä kyseenalaisempaa, sillä loppukädessä Trump ei tehnyt muuta kuin ilmaissut mielipiteitään, joita mikään oikeuslaitos tai muu vastaava instituutio ei ole tuominnut laittomiksi. Some-jätit tekivät päätöksensä yksin ja sillä rajoittivat sekä Yhdysvaltain presidentin viestintämahdollisuuksia että ennen kaikkea jokaisen Yhdysvaltain kansalaisen ja maapallon ihmisen mahdollisuuksia seurata, mitä presidentti sanoo, ajattelee tai puuhaa. Sensuuri ei kohdistu pelkästään presidenttiin, vaan jokaiseen Internetin käyttäjään.
Ja tässä yhteydessä puhun nimenomaan sensuurista, sillä sitä se on. Some-jättien aikakaudella elämme täysin uudenlaisessa tilanteessa, jossa nämä yksityisyritykset ovat mahtavampia kuin monet maapallon valtiot. Niillä on mahdollisuus suoraan vaikuttaa asioihin paljon enemmän kuin valtioilla, demokraattisilla instituutioilla tai globaalilla kansalaisyhteisöllä.
Otetaan esimerkiksi Google. Kukaan ei tarkalleen tiedä, miten Googlen algoritmit toimivat. Ne ovat salaisia. Jos Google niin tahtoo tehdä, se voi manipuloida koko ihmiskunnan tiedonsaantimahdollisuuksia ja sitä kautta mielipidettä tehokkaammin kuin mikään toinen instituutio koko sinä aikana, kun karvaton pystyapina on vaeltanut tällä planeetalla.
Tällainen tilanne on täysin poikkeuksellista, joka vaatii kokonaan uudenlaista pohdintaa siitä, mikä on yksityinen ja mikä julkinen foorumi. Kyse ei ole enää pelkästään yksittäisistä lehdistä, jotka valitsevat, mitä mielipiteitä ne julkaisevat. Nyt elämme megakorporaatioiden monopolissa. Ja tämä monopoli on monella tavalla mahdotonta haastaa, sillä juurikin nämä megakorporaatiot voivat halutessaan estää kaikkien kilpailijoiden tehokkaan nousun (ja ovat niin tehneetkin).
Asiaan liittyvänä anekdoottina mainittakoon, että samaan aikaan, kun esimerkiksi Twitter estää Donald Trumpin viestinnän kokonaan, se sallii Kiinan levittää propagandaansa. Kiinan USA:n lähetystö on muun muassa viime aikoina twiitannut, miten keskitysleireille joutuneet naiset ovat oikeastaan tyytyväisiä "päästyään" uudelleenkoulutusleirille. Todellisuudessa heitä kidutetaan ja pakkosterilisoidaan.
Mark Zuckerbergillä on enemmän valtaa kuin Yhdysvaltojen presidentillä, mutta häntä ei voi enää äänestää pois asemastaan, ei demokraattisesti eikä edes lompakolla.
Draaman ja dokumenttielokuvan yhdistelmä tutkii sosiaalisten verkostojen vaarallista vaikutusta ihmisiin. Teknologiaekspertit varoittavat omien luomustensa vaaroista.
www.leffatykki.com