Vastalauseita kasvissyönnille?

Liittynyt
21.8.2006
Viestejä
117
Aina "leikkimielisen kiistan" syntyessä kasvissyönnistä nämä lihattoman ruokavalion kannattajat pystyvät jollain tavalla antamaan pätevän kuuloisen vastalauseen jokaiseen lihansyöjän antamaan kommenttiin. Oli kommentti sitten koominen tai asiallinen - yleensä kuitenkin koominen.

Miten voi perustella lihansyöntiä ja ns. dissata kasvissyöntiä? En itse ole niin paljoa tutustunut aiheeseen, että hallussani olisi jotain tyhjentäviä kommentteja.

Vai pitääkö sitä vaan siirtyä kasvissyöjäksi koska se on niin vitun terveellistä ja vitun ympäristöystävällistä ja vitun halpaa ja vittu vaikka mitä?

Ei provo, ja viimeisen lauseen vittu-sanat olivat mukana ainoastaan nostamassa topicin koomista arvoa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
"Kasvissyöjien luuntiheys oli noin 4 % ja vegaanien 6 % pienempi kuin sekasyöjien"(American Journal of Clinical Nutrition 2009;90:943-950).
 
Lihasta hankkii helpoiten proteiineja ja jokainen proteiinipitoista ruokaa syönnyt tietää että se pitää nälän poissa. Joten vitun kasvissyöjät syö nälkäänsä kaikki salaatit maapallolta ja se tuhoutuu...
 
Eiks jossain ollut, ettei ihmiskeho pysty hyödyntämään kasviproteiinia niin tehokkaasti kuin eläinproteiinia, eli kasviproteiini on paskaa. (Muistaakseni Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa -kirja)

Soijan terveellisyyttä monet aina perustelee selittelemällä, kuinka tuhansien vuosien saatossa soijansyönnillä aasialaisista on tullut niin pitkäikäisiä ja terveitä. Soijan testotasoja laskeva vaikutus kiistetään. Kuitenkin aasialaisilla on jostain ihmeen syystä maailman pienimmät munat.
 
Ensimmäinen selvennys, onko kyseessä vegaani vai vegetaristi? Täytyy tietää syökä jankko esim maitotuotteita ja kananmunia.

"Syön lihaa koska pidän siitä".
 
"Kasvissyöjien luuntiheys oli noin 4 % ja vegaanien 6 % pienempi kuin sekasyöjien"(American Journal of Clinical Nutrition 2009;90:943-950).
Kyseisessä tutkimuksessa sanottiin, että noin pienillä määrillä ei ole mitään eroa käytännössä ja tutkimus nimenomaan kertoi sen, että käytännössä vegejen luut on yhtä vahvoja.
 
Eiks jossain ollut, ettei ihmiskeho pysty hyödyntämään kasviproteiinia niin tehokkaasti kuin eläinproteiinia, eli kasviproteiini on paskaa. (Muistaakseni Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa -kirja)
Ihan saissea.

Soijan terveellisyyttä monet aina perustelee selittelemällä, kuinka tuhansien vuosien saatossa soijansyönnillä aasialaisista on tullut niin pitkäikäisiä ja terveitä. Soijan testotasoja laskeva vaikutus kiistetään. Kuitenkin aasialaisilla on jostain ihmeen syystä maailman pienimmät munat.
Aasialaiset on muutenkin fyysisesti pienempiä. Ja munan pituuteen ei soijan syönti vaikuta, tutkittu juttu. Voit lukea soijan vaikutuksesta testotasoihin ja treenaamiseen liittyen puolueettoman huippuravintotieteilijän artikkelin täältä: http://www.tmuscle.com/article/most_recent/soy_whats_the_big_deal
 
Eiks oo helpompi vaan antaa olla ja syödä lihaa tai kasviksia miten itestä tuntuu parhaalta?
Tämä on ainoa oikea syy tehdä mitään. Oli syy miten hyvä tahansa, jos se on keksitty toiminnalle vasta jälkikäteen, se on paskapuhetta.
 
Kasvissyöjiä pitää päinvastoin kannustaa. Mitä useampi kieltäytyy syömästä lihaa, sitä enemmän lihaa jää muiden syötäväksi. Lihan tuottaminen on sen verran saastuttavaa ja kallista touhua, että mielelläni näkisin sen kulutuksen vähenevän. Muutenkin on turha alkaa miettimään miten voisi dissata muiden valintoja.
 
Tää on taas tätä iänikuista jauhantaa. Pikku idealistivegespedet hehkuttavat miten heidän ruokailutottumuksensa on ainoa oikea ja muut johtavat lopulliseen tuhoon, lopullisesti. Vastaavasti taas ämerican racnhilta tai muuten vaan punaniskamestoilta tullut lihansyöjä kertoo että punainen liha on ainoaa oikeaa ja ilman on ihmisen huono olla.

Omat empiiriset tutkimukset kertovat että elimistö toimii todella paljon paremmin jos kasvisten määrä nostetaan siitä piffin kera tarjoiltavasta salaatinlehdestä huomattavasti suuremmalle tasolle, lihaa toki unohtamatta.

Joten mitä tästä opimme: itufriikeille todettakoon "sä olet niin oikeassa" ja lopetettakoon keskustelu siihen. Sen jälkeen otetaan sitten järki käteen ja puputetaan itse sellaista ruokaa että on hyvä olla. Simple and effective.
 
carnivore-support-group.jpg


jätän tämän vain tähän.
 
Joo eikös se nyt ole melko kiistatonta, että kasvissyönti on fiksumpaa? Sen takia niitä vastaväitteitä ei ihan kauhesti ole. Lähinnä vaan "liha on paremman makuista"

Itse en ole ikinä ymmärtänyt sitä lihan määrää mikä pitää vetää, eli työpaikalla kun seuraa kollegoiden syömistä niin tuntuu, että lihaa pitäisi olla joka aterialla se 500gr. Ja se ainainen valitus laatikoista yms, "täällä taas lihanpalat ettii kaveriaan" ja " tsiisus mitä pupunruokaa" Hyvin on kaverit kuitenkin sillä pärjänny.

Eli varsin tolkullista on lihansyönnin vähentäminen ja kasvisten määrän nostaminen. Sumu tuossa jo jäljillä olikin. Varmasti on joka kantilta järkevämpää.

Mielestäni aina on kyseessä voittajakombo jos ekoloogisuuden lisäksi kasvaa jokin toinen tekijä kuten vaikka ekonomisuus tai terveellisyys.

Lisäksi olisi hyvä miettiä mitä lihaa syö, ja syödä monipuolisesti. Kanaa, nautaa, possua ja sitten vielä riistaa eli esim. poroa, hirveä, peuraa.

Kyllä pelkkä naudanpihvien syöminen ihan oikeastikkin on melko junttia, eikö?
 
Voisko täällä antaa myös vinkkejä kasvissyöjälle joka joutuu LÄHES AINA ja iänikuisesti perustelemaan omia syömisiään työlounailla. Se on todella v****maista kun joutuu jatkuvasti vastailemaan omista syömisistään muille. Enhän minäkään heille motkota heidän lihapiirakan vetämisestä. Miksi minun pitää aina tuntea huonoa omaatuntoa siitä etten vedä wienerleikettä niinkuin muutkin.
 
No eipä sitä D-vitamiinia saa lihastakaan tarpeeksi, kaikkien on tämänhetkisen tiedon valossa otettava sitä valmisteena jonkinverran.

Ja kalastahan sitä parhaiten saa tuolta lihan puolelta?
 
Kyllähän se vähän niin on että taloudellisesti ja ekologisesti ajateltuna karjankasvatus on kallista ja kuluttavaa puuhaa. Voikin olla, että tulevina vuosikymmeninä lihasta tulee entistä kallimpaa ja harvinaisempaa herkkua. Tästä oli toiseksi uusimmassa tiede-lehdessä myös varsin mielenkiintoinen juttu. Siinä maalailtiin sellaista tulevaisuuden visiota, että oikeaa liharuokaa syötiin vuonna 2050 (muistaakseni?) vain sunnuntaisin harvinaisena spesiaaliherkkuna. Tosin siihen mennessä lihaa osataan luultavasti kasvattaa jossain labrassa ihan synteettisesti.

Itse en keksi mitään äärimmäisen päteviä vastalauseita kasvissyönnille, koska monet tyypit näyttävät pärjäävän sillä varsin hyvin. Edellyttäen tietysti, että ruokavalio on fiksusti suunniteltu. Toisaalta itse olen onnellinen sekasyöjä, sillä en näe lihansyönnissä eettisesti mitään väärää (toki kaikenlainen tehotuotanto on monin paikoin perseestä ja pyrkinkin suosimaan luomua ja vapaita kanoja). Lisäksi eläinkunnan tuotteet monipuolistavat ruokavaliota lähes äärettömiin.

Täytyy vielä lisätä, että tuc on lukuisilla jutuillaan onnistunut vakuuttamaan minut siitä että veget voi pärjätä ihan hyvin :) Aikaisemmin en ollut läheskään niin varma.

:offtopic: Kuuluisiko tämä ennemminkin tuonne ravintopuolelle?
:offtopic: nro 2: Räjähtäisköhän maapallo jos pahimmat vege- ja vhh-fanaatikot ottais yhteen tässä ketjussa? :D
 
Jos lihaa aletaan kasvattamaan labrassa synteettisesti, niin minä lopetan lihan syönnin.
 
Ja kalastahan sitä parhaiten saa tuolta lihan puolelta?

Kyllä, esimerkiksi kuhasta 25µg/100g, eli enemmän kuin apteekin vahvemmista D-vitamiinivalmisteista..

Tosin täysiin terveysvaikutuksiin tarvitaan 125-250µg, minkä saa esimerkiksi puolessa tunnissa auringosta - tosin ei talvella.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom