Lain mukaan vartijan tulee työtehtävissä käyttää laissa määrättyä toimiasua (poikkeuksena myymäläetsivät) sekä pitää mukanaan voimassaolevaa vartijakorttia. Eri tehtävien erilaisuuden vuoksi tärkeimmät työvälineet vaihtelevat kovasti, vartija-nimikkeen alla työskentelevät kun toimivat piirivartijoina, paikallisvartijoina, arvokuljettajina, receptionisteina, turvatarkastajina, henkilösuojaustehtävissä, myymäläetsivinä, hälytysvartijoina jne. Lähes kaikkialla tärkein työväline lienee, myös työturvallisuuden kannalta, kännykkä tai radio. Muita keskeisiä välineitä saattavat olla auto, avaimet ja kulkukortit, tietokone kulunvalvontajärjestelmineen ja sähköposteineen, patukka, taskulamppu, käsiraudat, ensiapupakkaus, metallinpaljastin, kaasusumutin, muistiinpanovälineet, hansikkaat, viivakoodilukija, suojaliivit, tuliase jne.
Ihmisen fyysinen koko on melko epäolennainen seikka alalle hakeutumisessa, työtehtäviin sillä saattaa olla vaikutusta muutamissa harvoissa toimeksiannoissa.
Takaisin asiaan. Erinomaisen hallintaotteen saa takaapäin, ote tulee kyseeseen lähinnä työparin kanssa työskennellessä tai saapuessa jo kärjistyneeseen tilanteeseen. Käsi (tässä vasen) viedään hallittavan samanpuoleisen olkapään yli ja edelleen kaulan ympärille niin että kyynärvarsi on kurkkua vasten. Kädellä voi tarttua otetta vahvistaakseen hallittavan vastakkaisesta olkapäästä. Vapaaksi jääneellä kädellä (tässä oikea) tartutaan samaan aikaan hallittavan samanpuoleiseen ranteeseen ja vedetään koko käsivarsi suoraksi ja kyynärlukkoon omaa kroppaa vasten.
Huomioimisen arvoista on:
-Otteessa pitää mennä tarpeeksi lähelle, hallittavan ja itsensä väliin ei saa jäädä rakoa joka edesauttaisi rimpuilua. Liian kauas jättäytyminen on yleisin virhe.
-Kyseessä ei ole kuristus vaan tiukka ote.
-Heti kun ote on saatu, astutaan puoli askelta taaksepäin ja horjutetaan hal(l)ittavan tasapainoa niin ettei painopiste ole enää jalkojen päällä vaan niiden takana. Hallittava siis nojaa taaksepäin. Horjuttaminen on helppoa, ihmisen refleksit pyrkivät pitämään niskan suorana ja keho seuraa päätä.
(Tästä esimerkkinä "pilkkiminen". Kun ihminen torkahtelee, hän ei suinkaan herää ja nosta päätään, vaan refleksi suoristaa ensin pään estääkseen niskan murtumisen. Ihminen herää vasta tuon nykäyksen seurauksena.)
-Jos hallittavalla on kädessään ase, tulee kädestä ehdottomasti saada ote samanaikaisesti kun vastakkainen käsi viedään kaulalle. Käden kietoutuessa kaulalle hallittavan kummatkin kädet todennäköisesti siirtyvät ottamaan kiinni siitä ja tämän jälkeen niitä on vaikea enää saada hallintaansa. Tällä ei ole merkitystä kun vastassa on aseeton henkilö.
-Hallittava on helppo viedä maahan nostamalla oma kengänpohja hallittavan polvitaipeeseen ja painamalla, EI POTKAISEMALLA.
Lisää hallintoja ja kuljetuksia kehiin.