Vartijan ammattiin?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja NiTe
  • Aloitettu Aloitettu
Tyttöystäväni meni kerrossiivoojan töihin hotelliin. Kaksi viikkoa palkka oli 6,80h nyt 8,80h+plus viikonloppulisät. Viikossa työ tunteja tulee n.42. Eli siivoojan palkka on pitkälti kiinni siitä missä/kenellä siivoo.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Vanginvartijan työstä?

Anonymity sanoi:
En tiedä muista vartijan hommista, kuin vanginvartijan. Koulutus kestää vuoden ja koulu sijaitsee Vantaan Tikkurilassa juna-aseman vieressä (Vankeinhoidon koulutuskeskus). Kouluun on pääsykokeet, johon sisältyy kirjallisen sekä psyykkisen osion lisäksi nykyään fyysiset testit.

Alaa kannattaa lähteä kuitenkin haistelemaan ensin kesäduunin tai määräaikaisen virkasuhteen kautta. Alalle otetaan myös kouluttamattomia ja heillä on mahdollisuus pysyä työelämässä jonkin aikaa, kunnes työnantaja toivoo, että henkilö hakeutuu varsinaiseen koulutukseen. Jos ei hakeudu, henkilön työsuhdetta ei enää jatketa. Työssä voi olla kouluttamattomana muutamia vuosia (noin). Jos ala kiinnostaa, kannattaa soittaa suoraan vankilaan henkilölle, joka vastaa työhönotosta (esim. vartiopäällikkö). Missä tahansa vankilassa toimii sekä mies- että naisvartijoita.

Itse alalla olleena ja koulutuksen saaneena voin suositella alaa henkilölle, joka ei juokse palkan perässä. Itselläni vuosiansiot lisien kanssa kahdella ikälisällä pyörivät joitakin vuosia sitten markka-aikaan muistaakseni 120000-130000 markan välissä.
Työ on aika passiivista, enkä itse niinkään välittänyt siitä, vaan hakeuduin muualle opiskelemaan. Plussia työssä riippuen työpaikasta ovat hyvät treenimahdollisuudet, joustavuus työasioissa ja -ajoissa sekä suhteellisen edulliset työsuhdeasunnot (huom! riippuu työpaikasta).


Thanks :) Olen nimittäin tuota vanginvartijanhommaa miettinyt itse asiassa viime keväästä alkaen, ja nyt huomasin lehdessä ilmotuksen alkavasta koulutuksesta tuolla vhkk:lla ja ajattelin hakea. Mut olis tietysti ensin mukava tutustua alaan ihan käytönnössä.

Tulostin jo niiden sivuilta hakuohjeet, hakupaperit ja fyysisen testin sisällön. Osaisitko kertoa et oliko ne valintakokeet vaikeat/rankat sun mielestä? Entä oliko sulla taustalla muuta vartija/järjestysmies koulutusta tms.?

Ja voisitko vielä kertoa lisää työtehtävistä ja muutenkin vankilasta työympäristönä? Ja onko 161cm naisen ihan mahdoton tuohon hommaan päästä? Kun poliisiksi ei ole mitään chanssejä...liian lyhyt :rolleyes:
 
En enää muista tarkkaan, minkälaiset pääsykokeet olivat, kun niistä on jo lähemmäs kymmenen vuotta. Siihen aikaan testeissä ei ollut fyysistä osiota, ainoastaan kirjallinen koe lukumateriaalin pohjalta, ainekirjoitus, psyykkiset kokeet sekä haastattelu.

Kokeet ovat samaa luokkaa, kun muutkin keskiasteen koulutukseen tähtäävät pääsykokeet tai poliisikoulun kokeet, jotka ovat ehkä vähän vaativammat. Jos et lue lainkaan, niin sitten et välttämättä pääse sisään, eli jotain yritystä pitää olla. Lukumateriaalin perusteella tulevat kysymykset ovat joiltain osin nippelitietoa, sillä hakijoiden välille yritetään saada eroja. Lisäksi kannattaa lukea päivän lehdet sillä siellä saatetaan kysellä jotain yleissivistäviä juttuja (muistaakseni).

Fyysinen osio ei käsittääkseni ole mikään kovin paha, ilmeisesti sellainen peruskuntotesti. Testissä ei kuitenkaan kannata yrittää päästä läpi minimisuorituksilla, vaan kannattaa pyrkiä parhaimpaan mahdolliseen tulokseen, sillä hakijoita vertaillaan keskenään ja pisteet kasvavat ilmeisesti tulosten mukaan. Vaikka harjoittelisit testiin etukäteen, niin kannattaa huomioida se, että tositilanteessa tulokset putoavat hiukan, sillä suoritustahti vie kropan hapoille nopeammin. Eli treenata kannattaa, vaikka mikään Suomen mestari ei tarvitsekaan olla.

Ainekirjoitusta varten kannattaa myös hiukan palautella kielioppia mieleen, jos se ei ole ihan hallussa. Miehillä tuo ainekirjoitus on heikompi yleensä kuin naisilla. Esimerkiksi poliisikoulun pääsykokeissa muistaakseni suurin karsiutumisen peruste miehillä oli juuri tuo ainekirjoitus tai jos ei suurin, niin ainakin sillä on vaikutusta jollain tasolla. Ihmiset eivät tajua helpolla sitä, kuinka tärkeä osa-alue tuo oikeaoppinen kirjoittaminen on. Väärinkäsityksille ei pitäisi jäädä sijaa huonon kieliopin tähden.

Ainekirjoituksen sisällön suhteen kannattaa miettiä tietenkin annettua aihetta. Hyvä ainekirjoitus koostuu minun mielestäni siitä, että kirjoituksessa vastataan peruskysymyssanoihin, eli kuka, mitä, missä, milloin, miksi, miten, millä jne. aiheen mukaan. Lisäksi jos kysytään, niin pitää tuoda omia mielipiteitä esiin ja osata perustella ne. Kannattaa punnita asioita eri näkökulmista ja tehdä vertailuja niiden välillä. Pitää osata nähdä metsä puilta, eikä olla liian mustavalkoinen omassa ajattelutavassaan. Lopputuloksen ratkaisee se vaihtoehto, jossa on eniten plussia ja vähiten miinusta.

Luulisin, että tämä ajattelutapa auttaa myös tuossa testin ongelmanratkaisuosiossa, joka tulee ehkä/todennäköisesti olemaan jonkinlainen ryhmätesti, jossa erotetaan jyvät akanoista. Kannattaa muistaa ottaa huomioon myös muiden ryhmäläisten mielipide rakentavassa hengessä, eli ei mitään hirveää jyräämistä, vaikka yrittäisikin ottaa johdon käsiinsä.

Psyykkiselle testille ei sitten mahda mitään, eli sitä ei kauheasti voi harjoitella. Pääasia, että on oma itsensä, eikä yritä fuulata. Haastattelussa kannattaa myös olla oma itsensä. Kouluun ja ammattiin ei kaivata mitään ramboja, eikä myöskään mitään liian ”sosiaalityöntekijöitä”. Luulisin, että he hakevat töihin ihmistä, joka osaa toimia muiden kanssa ilman konfliktihakuisuutta ja osaa ajatella vangit asiakkaina (= ihmisinä). Vaikka heidän joukossaan on kaikennäköistä porukkaa, niin parhaiten heidän kanssaan pärjää olemalla sanojensa mittainen ilman turhaa kyykytystä. Vartijan työtä ei ole tehdä heidän elämästään paskempaa, olivatpa he itse syyllistyneet mihin tahansa. Tätä voi olla vaikeaa hyväksyä, mutta niin se vaan on. Näitä asioita ei pidä ajatella liikaa tunteella. Siis terveellä maalaisjärjellä, realistisuudella sekä ilman mitään liikoja harhakuvitelmia (tyyliin: pelastan tuon ihmisrukan) pärjää.

Niin ja se työ itsessään... Joillekin se sopii, joillekin ei. Itse kyllästyin siihen työn passiivisuuteen ja siihen, että työ koostui joka päivä samoista rutiineista. Tärkeä osa työtä on läsnäolo, sekä rutiinien ja vankien asioiden hoitaminen. Hirvittävää vaihtelua siinä ei ollut. Työpaikan sisällä pystyi kyllä vaihtamaan työpisteitä aika hyvin, mutta siitä huolimatta se oli minun mielestäni ”sitä samaa”. Lisäksi palkka oli ihan peestä.

Mutta kaikki eivät ajattele samalla tavalla kuin minä ja jotkut jopa tykkäävät siitä työstä, eli ei kannata liikaa kallistua minun mielipiteideni mukaan. Alalla on tosiaan ihan mukavat ylenemismahdollisuudet, suhteellisen edullisia työsuhdeasuntoja, jos sellaisen vain onnistuu saamaan tai haluaa saada (on raskasta elää vapaa-ajallakin työtovereiden seurassa), joustavuus työn suhteen sekä hyvät treenimahdollisuudet.

Työssä kyllä saa olla oma itsensä, mutta toisaalta et saa liikaa poiketa muiden tyylistä tai vetää mattoa toisen alta. Mitään sooloilijoita alalle ei kaivata. Naisiin suhtaudutaan yleisellä tasolla hyvin, mutta todellisuudessa joukosta löytyy vieläkin sitä väkeä, joiden mielestä naiset (kysymys on nimenomaan sukupuolesta) eivät sovellu alalle (ainakaan miesvankilaan), vaikka muuten ovatkin hyviä ja ahkeria työntekijöitä.

Naisilla saattaa olla taas se vika, että kun he menevät töihin miesvaltaiselle alalle, he alkavat ”kaivella muniaan”. Eli aletaan vetämään liikaa ”hyvän jätkän” roolia ja unohdetaan naisellisuus. Tätä roolia voi olla raskasta vetää eläkeikään saakka. Naisellisuuden ylläpitäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voit esimerkiksi perääntyä painitilanteesta siksi, että olet nainen ja kynnet katkeavat. Tämä nyt oli tällainen karrikoitu esimerkki, mutta ymmärtänet mitä tarkoitan. Siis pääasia on, että olet oma itsesi, etkä vedä turhia rooleja suuntaan tai toiseen.

Ja tuosta painimisesta. Työssä joutuu aika harvoin turvautumaan fyysisiin kontakteihin. Aika hyvin pärjää puhumalla. Jos fyysisiä yhteenottoja alkaa tulla tosi usein ja aina samalle ihmiselle, niin sitten kannattaa jo katsoa peiliin. Painin saa kyllä aina aikaiseksi, jos haluaa. Töissä kannattaa kuitenkin olla varovainen terveellä tavalla, eikä vankeihin pidä ikinä luottaa täysin. He ovat hyviä ihmistuntijoita ja osaavat siksi vetää oikeista naruista. Minun mielestäni on hyvä, että tuntee pelkoa, sillä se on eräänlainen ihmiselle luotu puolustusjärjestelmä. Kysymys on vaan siitä, osaako hallita pelkonsa. Jos antaa pelon hallita itseään, niin sitten homma ei toimi.

Minun mielestäni tuolla pituudella ei sinällään ole merkitystä vanginvartijaksi pääsemisessä (ainakaan ei pitäisi olla). Itse olen ”sopivan” pituinen, mutta kyllä siellä linnassa oli minua reippaasti lyhempiäkin. Poliisikouluun pääsemisessä saattaa olla enemmän vaikeuksia, mutta tiedän että sielläkin noista pituusvaatimuksista on joustettu.

Minulla ei ollut Vankeinhoidon koulutuskeskukseen hakiessani minkäänlaista kokemusta vartijan tai järjestysmiehen hommista, eli olin täysin pystymetsästä tullut. Vanginvartijan hommasta taas on ollut hyötyä nykyiseen työhöni. Koulutus on kuitenkin niin edullista ja se on sen verran lyhyt, että suosittelen hakemaan sinne, jos vain intoa on. Pääseehän ammatista aina pois jos haluaa ja sitten sitä ammattitaitoa voi hyödyntää muuten muualla.

Korostan vielä, että nämä ovat minun mielipiteitäni ja joku saattaa kokea asiat eri tavalla. Toivotan sinulle kuitenkin tsemppiä yritykseen!
 
Anonymity: Suuren suuri kiitos syväluotaavasta vastauksestasi :worship:

Täytyy alkaa treenaamaan sitä kuntotestiä varten ja pänttäämään sitä teosta mikä tulee kirjalliseen. Ainekirjotuksen treenauksessa mun toimittajakaveri varmaan jelppaa.

Eli nykyisin siihen kuntotestiin kuuluu vauhditon pituushyppy (2 suoritusta), leuanveto/ylätalja, selkälihasliike (60s), vatsalihasliike (60s), etunojapunnerrus (60s) ja ketteryysjuoksu (120s, 13m). Ajattelin sijoitella noita mun nykyiseen treeneihin eri päiville ja sit ottaa joskus testipäivän tai pari, millon vetää noi putkeen. :whip:

Ryhmätöissä mulla on kyllä ollut aina vähän luontaista johtajan vikaa, mutta aina kuitenkin tiedostaen ryhmän jäsenten merkityksen ja heitä/heidän ammattitaitoaan arvostaen. Esimerkiksi ohjaajana on ihan turha huudella head-settiin jos ryhmää ei kunnioita. Palkitsevinta on saada ryhmä toimimaan ja puhaltamaan yhteen hiileen. Olen huomannut että kun antaa sopivassa suhteessa kuria, valinnanvapautta ja rakentavaa palautetta, saa hiottua timantteja esiin. :)

Nykyisellä alallani olen kans joskus kohdannut ennakkoasenteita naisia kohtaan, (joidenkin mielestä naiset ja tekniikka ei sovi yhteen :rolleyes: )mutta niistä on useimmiten päästy yli, kun ko. henkilöt ovat huomanneet oman asenteeni ja ammattitaitoisen otteeni hommiin. Ja allekirjoitan tuon että monet naiset yrittävät liikaa miehistyä miesvaltasella alalla. Välillä sitä joutuu noita poikia muistuttelemaankin siitä että "There are ladies around..", jos jutut alkaa saada turhan ronskeja piirteitä. Kuten sanoit, omana itsenään pärjää, jos soveltuu alalle.

Painimisesta ja pelonhallinnasta, niin, mua on alkanu nämä psyykkisen puolen asiat kiinnostamaan kun meillä on ollut krav magassa luentoja aggressiivisen ihmisen kohtaamisesta(mm.de-eskalointia), pelon hallinnasta ja stressireaktioiden merkityksestä väkivalta-/väkivallanuhkatilanteessa.

Kiitos vielä suuresti vastauksestasi, auttoi mua paljon :)
 
Itse ajattelin että tän vikan kouluvuoden jälkeen vois olla asiallista käydä se 40h kurssi ja olla vartijan hommissa ainakin sen 4kk. Sen jälkeen voisi käydä sen 60h kurssin ja ehkä vielä vähän duunia ennen inttiä. Mulla on siis 6kk koulun loppumisesta intin alkuun.

Kuulostais ihan hyvältä saada koulutus ilmaiseksi sillä ehdolla että tekee sen työsopimuksen.. Mutta mitenkä se mahtaa onnistua 18 vuotiaalta? Kun engel ja securitas tuntuvat vaativan joka hommaan 20 vuoden ikää :( Ja täälläpäin ainakin tuntuu tuo securitas olevan lähes joka paikassa vartioimassa.

Onko kukaan saanut tuollaista diiliä aikaiseksi 18 vuotiaana? Ois kiva tietää että minkä firman kanssa toi vois onnistua.

Ja jos jollakin on linkkiä johonkin vartijasivulle missä olisi enemmän tietoa hommasta niin olis tosi bueno. Tuskin sellaistakaan tosin on :jahas:

Onneksi on vielä aikaa ens kesään ottaa asioista selvää...
 
Tiger Girl... Tuosta treenaamisesta... Kuten sanoit, kannattaa aloittaa noihin pääsykoeosioihin (fyysisiin) treenaaminen jo nyt kaiken muun ohessa. Puntilla kannattaa treenata "syvällisemmin" sellaisia lihaksia, joista on hyötyä tuohon kokeeseen. Ei vie paljoa aikaa ja ovat muutenkin sellaisia perusjuttuja. Ketteryystestiin voi tietysti olla hankalempaa treenata muuten kuin ehkä hapenottokykyä, kestävyyttä ja räjähtävää voimaa treenaamalla.

Itse aloin aikoinaan treenaamaan leuanvetoa joka kerta salilla käydessäni vastaotteella. Ensimäisellä kerralla sain vedettyä yhden leuan ja puolen vuoden kuluttua vedin jo kymmenen. Leuanvetoa varten kannattaa opetella oikea tekniikka, sillä voiman ohella tekniikka on aika olennainen osa sitä. Todennäköisesti naisilla tulee olemaan tuo ylätalja leuanvedossa, mutta sittenpähän homma on helpompaa, kun on treenannut tavallista ennen.

Vauhditonta pituutta varten kannattaa myös treenata tuota räjähtävää voimaa. Täällä taisi olla ketju sellaisen hankkimiselle. Itse olen treenannut sitä laittamalla tankoon tarpeeksi painoja ja hyppäämällä tasapomppuja ylöspäin.

Nuo muut (vatsa, selkä, etunojapunnerrus) on treenattava vaan sitten muuten. Tuossa testissä alkaa mennä aika nopeasti hapoille ja kun tarkemmin muistelen, niin meillä tehtiin siellä Koukessa (Vankeinhoidon koulutuskeskus) tuo samainen testi liikuntatunnilla. Ketteryyskoe oli ainakin silloin jumppasalin juoksemista ees taas seinästä seinään (piti kumartua ja koskettaa maata). Itse sain testistä kiitettävän ekalla kerralla, mutta tokalla kerralla jouduin lopettamaan, kun reisi meni kramppiin ilmeisesti liian huonon lämmittelyn ja liian vähän nesteen takia.

Mutta hei, en ole mikään huippuasiantuntija näiden treeniasioiden kanssa, joten jos joku osaa neuvoa paremmin, niin hyvä niin.
 
Hmmm.. Tämähän voisi itseänikin kiinnostaa, kun tuo koulu loppuu tässä huhtikuussa ja army alkaa vasta tammikuussa (jollen sitten pääse tuonne Ilmavoimiin).
Eikait tuosta ilmaisesta vartijankoulutuksesta ainakaan haittaa olisi, olisihan siitä sitten hyötyä myöhemminkin esim. opiskelujen ohelle töitä etsiessä...
 
Pistin niin ikään vapaamuotoisen hakemuksen falckille (nimenomaan vapaamuotoinen) ja saa nyt nähdä miten käy.

Koska minulla ei ole vielä vartijakorttia pyysin kurssittamista työn ohessa. Onko totta että kurssien hinnat ovat jotakin aivan helvetillistä ja ne peritään sitten palkassa pois vai riittääkö määräaikainen sitoutuminen?
 
kpsk sanoi:
Pistin niin ikään vapaamuotoisen hakemuksen falckille (nimenomaan vapaamuotoinen) ja saa nyt nähdä miten käy.

Koska minulla ei ole vielä vartijakorttia pyysin kurssittamista työn ohessa. Onko totta että kurssien hinnat ovat jotakin aivan helvetillistä ja ne peritään sitten palkassa pois vai riittääkö määräaikainen sitoutuminen?

Itsekin laitoin tuossa tammikuun alkupuolella hakemuksen Falck:lle mutta ei ole vielä mitään tullut. Toisesta paikasta tuli hakemuksen jälkeen seuraavana päivänä vastaus ja iltapäivästä soitettiin ja kutsuttiin työhaastatteluun. Nyt odotellaan saadaanko työpaikka.
 
Onko täälä metrovartioita?
Minkälainen työ on kyseessä? Minkä tasoinen palkka?
Pääseekö 18vuotias tuommoseen työhön?
Plussat/Miinukset

Securitakselta ei oikein saa selvää onko vartijakortti pakollinen vai ei.
 
Amis sanoi:
Securitakselta ei oikein saa selvää onko vartijakortti pakollinen vai ei.

Ihan normi-vartijoita ne on siellä Metro-yksikössäkin, varmasti vaaditaan vartijakortti.:)
 
Amis sanoi:
Onko täälä metrovartioita?
Minkälainen työ on kyseessä? Minkä tasoinen palkka?
Pääseekö 18vuotias tuommoseen työhön?
Plussat/Miinukset

Metrovartijan tehtävään sisältyy metroasemien ja -junien turvallisuuden valvontaa, erityistilanteiden hallintaa ja asiakaspalvelutyötä. Tehtävän tarkoituksena on pyrkiä takaamaan matkustajille häiriötön ja turvallinen kulku metroasemilla ja -junissa sekä suojata toimeksiantajan tilojen, metrojunien ja henkilöstön toimintaa uhkaavilta vaara- ja häiriötekijöiltä. ( cop. secun sivulta ) , varmaan olet lukenut jo mutta siinä tärkeimmät.

18-vuotias voi hyvinkin päästä töihin , yleensä kai 20 vuotta on alaraja "paperilla" mutta henkilöstä riippuen.
 
mammoth sanoi:
Ihan normi-vartijoita ne on siellä Metro-yksikössäkin, varmasti vaaditaan vartijakortti.:)

Metrohan on nykyisin jv-toimeksianto, eli ei ihan perusvartijoita :)

Mutta eiköhän kaikilta kuitenki vartijakorttikin löydy, firma kun vielä kouluttaakin.
 
WastingTime sanoi:
Mutta eiköhän kaikilta kuitenki vartijakorttikin löydy, firma kun vielä kouluttaakin.

Varmasti löytyy, koska lain mukaan täytyy olla sekä jv- että vartijakortti jos meinaa järjestyslain mukaisena jv:na toimia.

Edit: Viimeksi kun metrovartijoita näin niin olivat vielä ihan vartijoita. Jotain juttua olen kyllä kuullut että vaihdettaisiin järjestyksenvalvojiksi nuo...
 
WastingTime sanoi:
Metrohan on nykyisin jv-toimeksianto, eli ei ihan perusvartijoita :)

Arvelinkin asian olevan näin, tosin viimeksi metro-partion nähdessäni oli selässä kuitenkin muistaakseni Vartija-teksti, tuon perusteella vastailin. Vartijakortti nyt on kuitenkin minimi mikä löytyy, jos on "järjestyslain mukainen järjestyksenvalvoja"(menikös oikein?) niin pitää toki olla molemmat kortit :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom