Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ei ne voltit tapa vaan amppeerit!
Samalla periaatteella epätodennäköiset skenaariot kerrostaloissa voi pamauttaa vaikka pääsulakkeen, eli jos vaikka kaikki päättää saunoa samaan aikaan sähkökiukaat päällä. Jos tähän ei ole laskettu mitään varaa, niin pääsulake menee ja sitten ei toimi kellään mikään. En nyt muista vahvasähköpuolelta voidaanko tämä skaalaa edelleen eteenpäin kortteleittain, eli jos kaikki talot vetää melkein maksimit päälle samaan aikaan, niin voiko vielä muuntajastakin kusahtaa jotain.
Edelleen sun pitää joutua siihen väliin johtimeksi. Kuivaajan pitää olla kyllä todella rikki ja tällä tarkoitan tyyliin, että siinä on kylki auki ja piuhat paistaa, jonne sitten tunget sormesi. Muuten ei ole mitään vaaraa, ovat eristettyjä vehkeitä. Jos taas menet sen kanssa suihkun alle, niin sitten voit joutua kosketuksiin sen vaihesähkön kanssa, joka on sitä tappavaa tavaraa. Mut kaikkea tätä ennen sulakkeet pitäis jo palaa jos siellä oikosulkua on.Nyt kun täällä on sähköiskuista keskustelua, niin mua on pitkään mietityttänyt se, että jos seisoo märällä lattialla ja kuivaa hiuksia hiustenkuivaajalla, niin onko se jotenkin vaarallista? Voiko saada sähköiskun, kun jalat on kuitenkin märkää lattiaa vasten? Usein näin meinaan käy kun suihkun jälkeen alkaa föönäilemään hiuksia kylpyhuoneessa.
Normaali sulake on tarkoitettu tosiaankin oikosulkutilanteissa virransyötön katkaisuun mutta koneen maadottuminen kylpyhuoneen lattian kautta ja ihmisen lävitse ei sitä välttämättä "laukaise". Timban kuvaamissa tilanteissa on ihan mahdollista saada sähköisku, sillä ihmisen ja johteena olevan veden resistanssi eivät ole niin suuria, että virran määrä piirissä kasvaisi riittävästi polttamaan sulakkeen. Ihmiselle sen sijaan se 220V jännite ja pienikin virtamäärä voi olla tappava. Normaali sulake ei siis välttämättä "tunnista" maadoittuuko kone väärin ja ihmisen lävitse. Näitä tilanteita varten on vikavirtasuojakytkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Vikavirtasuojakytkin joka ns. haistelee piiriin sisäänmenevän ja ulostulevan virtamäärän suhdetta. Ongelmana on, ettei noita suojakytkimiä välttämättä löydy vanhempien asuntojen kosteista tiloista. Muistaakseni taannoin tuli joku säädös, jossa määrättiin tietty vuosi minkä jälkeen valmistuneista asunnoista nuo kytkimet pitää löytyä. Eli mikäli asuntosi on vanha, on pidempikestoiset ja jopa kuolettavat tällit mahdollisia.
Tarkoitit varmaan että ihmisen ja veden muodostama resistanssi ei ole tarpeeksi pieni jotta virran määrä riittäisi polttamaan sulaketta?
Toisaalta täytyyhän sen sähkön johtua ihmisestä jonnekin, ei se pelkästään lattialle jää. Jos avojaloin seisoo märällä kaakelilla, ja kaikki viemäröinnit ym. ovat muoviputkilla tehty, niin mahtaakohan tapahtua mitään? Appivanhemmpilla on kupariputket kraanassa, ja ranteella tuntee pientä kihelmöintiä hanasta. Kämmenen nahka taas on sen verran paksua, ettei mitään huomaa. Olen koittanut ukolle sanoa, että tarkastuttaisi vesivaraajan maadoitukset. Mutta ei se sitä tee kun ei itse mitään huomaa. Pitääkin ottaa ens kerralla yleismittari mukaan ja katsoa saadaanko 230v mitattua.
Mutta mites lapset? Epäilisin että lapselle voisi käydä nopeasti tärskystä huonosti.