Tähän sen verran kommenttia, että tohtoroituminen ei onnistu kaikilta maistereilta/diplomi-insinööreiltä. Osittain on kiinni jaksamisesta/halusta, mutta myös älykkyyden/lahjukkuuden puutteesta. Suomessa Maisterin/DI:n tuntkinto on oman alan yleissivistävä tutkinto, eikä siinä mennä kovin syvälle mihinkään osa-alueeseen. Gradussa/diplomityössä syvennytään vähän enemmän johonkin ongelmaan, ja ainakin periaatteessa myös jotakin uutta pitäisi tehdä/keksiä. Käytännössä etenkin nykyisin, kun opiskeluaikoja valvotaan tarkemmin, mitään kovin haastavia töitä ei opiskelijoilla voi teettää. Joten vaatimukset uuden luomisen suhteen eivät ole järin korkeat. Gradun/diplomityön tarkastavat työn ohjaajat, kukaan yliopiston ulkopuolinen taho ei niitä arvioi.
Väitöskirjaan vaatimukset ovat huomattavasti korkeammat. Esimerkiksi nippuväitöskirjassa on tyypillisesti vähintään 1 vertaisarvioitu kansainvälinen lehtiartikkeli, usein 2. Niiden kaverina kansainvälisiä konferenssipapereita. Joillakin voi olla vaikka 4 lehtiartikkelia. Lehtiartikkeleita arvioivat riippumattomat arvioivat, usein sokkona (eivät tiedä kirjoittajia). Vaatimustaso hyvätasoisten lehtien kohdalla on korkea, kuka tahansa ei saa juttua läpi, vaikka kuinka haluaisi. Tässä vaiheessa pitää oikeasti tehdä tiedettä.
Olen nähnyt tapauksia, joilla ei ole riittänyt älykkyys/lahjakkuus maisteriksi/DI:ksi. Olen myös nähnyt tapauksia, jotka ovat päässeet maisteriksi/DI:ksi niin rimaa hipoen, ettei heillä ole mitään edellytyksiä jatkotutkinnolle.
Joten väittäisin, että ainakin joillakin aloilla tohtoritasolla on korkeampi keskimääräinen älykkyys, kuin saman alan maisterin/DI:n tutkinnon suorittaneilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tohtoriksi päätyvät vain älykkäimmät. Moni älykäs/lahjakas ei jää akateemiseen maailmaan.
Lopuksi voisin todeta, että korkeakoulututkinto tai sen puute ei tee ihmisestä älykästä. Tunnen joitakin erittäin älykkäitä vain peruskoulun käyneitä, ja tunnen myös monia ei-niin-älykkäitä korkeakoulutettuja. En arvosta / ole arvostamatta ihmistä pelkän koulutuksen vuoksi.
Väität, että kuka tahansa saa halutessaan korkeakoulututkinnon, mutta viimeistään tämän kommentin perusteella arvaan, että sulla ei taida olla aiheesta mitään omakohtaista kokemusta.