CBB Utti Hulkki Hietala

Pointtisi kirjoituksesta menee vähän ohi, miksi asetat vastakkain tyydyttyneet rasvat ja transrasvat? Transrasvojen vaarat on tiedetty jo vuosia. Mikäli taas viittaat transrasvoilla jotenkin margariineihin, niin vähemmän niissä on transrasvoja kuin voissa. (0,5% vs 2%).

Ihan vain siis yleisesti heitin kun tuossa aiemmin oli vähän henkeä, että rasvat ovat aivan turhia eikä niitä pidä syödä ja kovia eläinrasvoja pitää vältellä niin eikös tyydyttyneitäkin rasvoja pitäisi saada ja lähinnä vain teolliset transrasvat jättää täysin paitsioon. Olisi pitänyt lainata, ei liittynyt tuohon voihin mitenkään.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Millä perusteella näitä oletuksia tehdään. En ole koskaan tykännyt rasvaisista ruoista joten välttelen niitä luonnostaan. Eikös proteiinit olekaan tärkeitä lihaksen kasvatuksessa?
Hiilihydraatteja tavan ihminen saa yleensä aina ihan tarpeekseen. Pidän täysin mahdollisena, että nopeasti verensokeria nostavat hiilihydraatit voivat olla hyvinkin haitallisia joillekin. Paljon puhuttu karppaus ei ole rasvassa kiereskelemistä vaan hiilihydraattien määrän rajoittamista. Kasviksilla on tärkeä osuus. Moni on laihtunut ns. karppauksella koska liika hiilihydraatti=liikaa sokeria=liikkaa varastoitunutta rasvaa=ylipaino. Itse aion jatkossa keskittyä siihen, ettei ns. piilosokeria tulisi liikaa. Mitä nyt sitten bodaukseen vielä tulee, niin sehän ei ensisijaisesti ole mitään terveysliikuntaa.

Campbell ja McDougall ovat parantaneet todistetusti todella vaikeasti sairaita verisuonitautipotilaita agressiivisella ruokavaliointerventiolla, jossa syödään suurin osa kaloreista kokojyvätärkkelyskasvilähteistä. Yleisellä tasolla tuo näyttää olevan erittäin toimiva tapa saada veriarvot ja terveys kuntoon. Mitä kehoiluun tulee niin energiantarve on niin kova, että ei voi syödä kaikkea noista kuitupitoisimmista lähteistä, joten esim.valkoinen riisi ja valkoinen vehnä ovat hyviä vaihtoehtoja. Proteiinia kannattaa syödä 1.6-2g painokilo. Harvinaiset yksilötapaukset erikseen. Karppauksella voi laihtua, mikä yleensä selittyy kasviksien syönnin lisäämisellä ja kalorivajeella, mutta laihtuminen loppuu lyhyeen kun metabolia sakkaa, rasva ei pidä leptiinitasoja yllä. Leptiinitasot ovat must metabolialle. 2-tyypin diabeteskin parantuu hiilareita syömällä https://www.pcrm.org/health/medNews...avings-When-Aligned-with-Nutrition-Guidelines

Kenelle tarkkaan ottaen on osoitettu tämä kysymys? Onko myös niille jotka syövät sitä rasvaa sen about 1g/painokilo/päivä. Itse kuulun tähän kerhoon.
Lähelle äärimmäisyyksiä tuunatut ruokavalio hieman harvemmin toimivat, kropassa kun kaikki vaikuttaa kaikkeen. Optimoi täysin yksi asia niin 10 muuta meni just perseelleen.

Hulkilla on noita valmennettavia ollut, ja samoin esimerkiksi Markku Tikalla, joka myös suosittelee tuommoista rasvan määrää. Terveydellisesti perusteltua, ja melkoisella haarukalla ihmisiä hyväksi todettu. Ja tuon käytännön kokemuksen valmennettavien kautta arvotan melko lailla korkeammalle kuin jonkun pubmed-linkin :D

Eikä tuo gramma per painokilo per päivä sekään toimi kaikilla; on niitäkin ihmisiä jotka sietävät huonosti hiilaria, ja se hiilari on yleensä ajoitettava treenin lähelle. Jos se hiilari henkilöllä väsyttää, turvottaa ja kerää fläsää, niin kyllä tuo erittäin vähärasvainen ruokavalio oikein kunnon hiilarimälleillä on tuhoon tuomittu ajatus.

Mitäs nämä ihmiset sitten tekevät? Ottavat suurempia kalorimääriä..rasvasta. Ja saavat tulosta aikaan. Eikä heilläkään yleensä tarvitse toiseen ääripäähän lähteä, eli karsimaan kaikki hiilareita.

Jos syö 1g/1kg niin hyvä, mutta näidenkin kannattaisi kokeilla vähentää rasvan määrää entisestään. Jos on bulkilla niin rasva menee helpoiten rasvasoluihin, ei auta metaboliassa, eikä palautumisessa kuten hiilari. Jos on dietillä niin hiilarien määrä voi olla jo ennestään matala ja rasva edelleen menee helpoiten rasvasoluihin. En puhu yksilötapauksista vaan yleisellä tasolla. Jos vehnä turvottaa niin kannattaa kokeilla riisiä ja hiilarimääriä kannattaa nostaa maltilla jos on jo orastava metabolinen oireyhtymä liiasta rasvan syömisestä, haima ei eritä insua tarpeeksi kun elimistö on tottunut rasvaan, hyvillä hiilareilla haiman toiminta kuitenkin normalisoituu.

Ja todennäköisesti suurin osa ei ole edes kokeillut syödä suurinta osaa kaloreita tärkkelyskasveista, monen mielipide voisi muuttua tuollaisella kuukauden mittaisella kokeilulla.
 
Jos syö 1g/1kg niin hyvä, mutta näidenkin kannattaisi kokeilla vähentää rasvan määrää entisestään. Jos on bulkilla niin rasva menee helpoiten rasvasoluihin, ei auta metaboliassa, eikä palautumisessa kuten hiilari. Jos on dietillä niin hiilarien määrä voi olla jo ennestään matala ja rasva edelleen menee helpoiten rasvasoluihin. En puhu yksilötapauksista vaan yleisellä tasolla. Jos vehnä turvottaa niin kannattaa kokeilla riisiä ja hiilarimääriä kannattaa nostaa maltilla jos on jo orastava metabolinen oireyhtymä liiasta rasvan syömisestä, haima ei eritä insua tarpeeksi kun elimistö on tottunut rasvaan, hyvillä hiilareilla haiman toiminta kuitenkin normalisoituu.

Ja todennäköisesti suurin osa ei ole edes kokeillut syödä suurinta osaa kaloreita tärkkelyskasveista, monen mielipide voisi muuttua tuollaisella kuukauden mittaisella kokeilulla.

Suurin osa 1g/painokilo rasvaa syövistä tuskin on verisuonitaudeista kärsiviä..mutta jos esim. Markku Tikka on havainnut ongelmia kun rasva miehillä tiputetaan esim. alle 60g (noin yleisesti, ei kaikilla), niin miksi sitä sinne pitäisi väkisin hilata? Minäkin voisin lihoa syömällä vaikka 50g rasvaa päivässä, tai laihtua todella rajusti syömällä 150g rasvaa päivässä. Kokonaiskalorimäärä versus kulutus sen ratkaisee loppupeleissä laihtuuko vaiko lihooko eikä rasvan määrä. Ei se rasva miinuskaloreilla varastoidu :D Ja jos esim. valmennettavalla paino ei tipu hiilaripainoitteisella ruokavaliolla, mutta enempi rasvaan kallellaan olevalla (ei siis nollahiilareilla) tippuu, niin miksi väkisin silloinkaan tuputtaa?

Ja jos on normaalilla metabolialla varustettu, niin dieetilläkin voi suurimman osan aikaa vetää itselleen ns. riittävän määrän protskua, vaikka 60-70g rasvaa, ja hiilareita helposti monia satoja grammoja. Rasva palaa, kroppa toimii ja treenikin kulkee hyvin (tai niin hyvin kuin miinuksilla kulkee).
 
Suurin osa 1g/painokilo rasvaa syövistä tuskin on verisuonitaudeista kärsiviä..mutta jos esim. Markku Tikka on havainnut ongelmia kun rasva miehillä tiputetaan esim. alle 60g (noin yleisesti, ei kaikilla), niin miksi sitä sinne pitäisi väkisin hilata? Minäkin voisin lihoa syömällä vaikka 50g rasvaa päivässä, tai laihtua todella rajusti syömällä 150g rasvaa päivässä. Kokonaiskalorimäärä versus kulutus sen ratkaisee loppupeleissä laihtuuko vaiko lihooko eikä rasvan määrä. Ei se rasva miinuskaloreilla varastoidu :D Ja jos esim. valmennettavalla paino ei tipu hiilaripainoitteisella ruokavaliolla, mutta enempi rasvaan kallellaan olevalla (ei siis nollahiilareilla) tippuu, niin miksi väkisin silloinkaan tuputtaa?

Ja jos on normaalilla metabolialla varustettu, niin dieetilläkin voi suurimman osan aikaa vetää itselleen ns. riittävän määrän protskua, vaikka 60-70g rasvaa, ja hiilareita helposti monia satoja grammoja. Rasva palaa, kroppa toimii ja treenikin kulkee hyvin (tai niin hyvin kuin miinuksilla kulkee).
Aina tapahtuu rasvan varastoitumista ja palamista yhtäaikaa kuten lihaksen rakentamista ja tuohoutumista myös, kysymys on miten saadaan minimoitua rasvan varastoituminen ja samalla lihaksen rakentuminen niin dietillä kuin plussallakin. Sanoinkin että näiden 1g/1kg tyyppien kannattaa kokeilla matalampia rasvoja, koska siitä saattaa olla hyötyä tässä prosessissa. Hiilarilähteillä on myös varmasti merkitystä siihen kuinka vähän rasvaa voi syödä, ja sillä että syö myös kasviksia, brokkolia jne... jotta saa tarvittavat hivenaineet ja vitamiinit

tän teorian mukaan se että kuinka paljon hiilareita syö on verrannollinen siihen kuinka paljon lihasta on mahdollista ylläpitää, hiilareilla metabolia nousee ja näin voi syödä entistä enemmän hiilareita, esim cbb-kisaaja olmala on tästä hyvä esimerkki
 
Aina tapahtuu rasvan varastoitumista ja palamista yhtäaikaa kuten lihaksen rakentamista ja tuohoutumista myös, kysymys on miten saadaan minimoitua rasvan varastoituminen ja samalla lihaksen rakentuminen niin dietillä kuin plussallakin. Sanoinkin että näiden 1g/1kg tyyppien kannattaa kokeilla matalampia rasvoja, koska siitä saattaa olla hyötyä tässä prosessissa. Hiilarilähteillä on myös varmasti merkitystä siihen kuinka vähän rasvaa voi syödä, ja sillä että syö myös kasviksia, brokkolia jne... jotta saa tarvittavat hivenaineet ja vitamiinit

tän teorian mukaan se että kuinka paljon hiilareita syö on verrannollinen siihen kuinka paljon lihasta on mahdollista ylläpitää, hiilareilla metabolia nousee ja näin voi syödä entistä enemmän hiilareita, esim cbb-kisaaja olmala on tästä hyvä esimerkki

Solubiologisella tasolla tapahtuvaan toimintaa en lähde ruotimaan (ei ole paljon tietämystä), ja onhan periaatteessa lihaksen rakentumista sekin kun dieetillä treenissä vaurioitunutta lihasta korjataan, mutta isossa eli merkittävässä kuvassa: miinuskaloreilla rasvaa voi polttaa, varastoituminen on helvetin hankalaa kun energiavaje on kuitattava jostain. Huonosti sitä lihaksestakaan otetaan kun treeni on sopivan kovaa. Mutta ei sitä uutta, isompaa lihaskudosta miinuksilla ole tulossa, ei vaikka kuinka hiilarivoittoisesti söisi. Kun ei ole energiaylijäämää mitä varastoida (lihaksen muotoon). Plussalla taasen voi rakentaa uuttakin lihaskudosta, mutta kyllä kroppa vallan mainiosti osaa sen ylijäävän hiilarinkin (tai vaikka protskunkin) lopulta varastoida rasvasoluihin, vaikka kuinka vähän itse rasvaa söisi.

Näin siis ei-aloittelija-statuksella treenaavan natikan näkökulmasta. En länkytä enää aiheesta enempää, </OFFTOPIC>
 
Viimeksi muokattu:
Solubiologisella tasolla tapahtuvaan toimintaa en lähde ruotimaan (ei ole paljon tietämystä), ja onhan periaatteessa lihaksen rakentumista sekin kun dieetillä treenissä vaurioitunutta lihasta korjataan, mutta isossa eli merkittävässä kuvassa: miinuskaloreilla rasvaa voi polttaa, varastoituminen on helvetin hankalaa kun energiavaje on kuitattava jostain. Huonosti sitä lihaksestakaan otetaan kun treeni on sopivan kovaa. Mutta ei sitä uutta, isompaa lihaskudosta miinuksilla ole tulossa, ei vaikka kuinka hiilarivoittoisesti söisi. Kun ei ole energiaylijäämää mitä varastoida (lihaksen muotoon). Plussalla taasen voi rakentaa uuttakin lihaskudosta, mutta kyllä kroppa vallan mainiosti osaa sen ylijäävän hiilarinkin (tai vaikka protskunkin) lopulta varastoida rasvasoluihin, vaikka kuinka vähän itse rasvaa söisi.

Näin siis natikan näkökulmasta. En länkytä enää aiheesta enempää, </OFFTOPIC>
Sulla on liian yksinkertaistettu käsitys. Natikalta palaa yleensä helvetisti lihaa kun diettaa, varsinkin lähelle kisakuntoa edes. Kysymys on prosessin optimoimisesta, jotta lihaskato saataisiin minimoitua ja rasvan palaminen maksimoitua. Mä olen esim siinä pisteessä nyt että voin syödä niin paljon vähäkuituista tärkkelyshiilaria perusrungon päälle kuin vaan pystyn ja silti paino nousee erittäin hitaasti, olen peräti lisännyt hieman sokereita treeniajalle kun tuntuu että kroppa vetää kaiken. Kalorit on suuremmat mitä olisi jos tekisin tämän suuremmalla rasvamäärällä. Tästä kun lähtee kiristelemään niin ei tarvitse kuin hieman kontrolloida vähäkuituisen hiilarin määrää.
 
tän teorian mukaan se että kuinka paljon hiilareita syö on verrannollinen siihen kuinka paljon lihasta on mahdollista ylläpitää, hiilareilla metabolia nousee ja näin voi syödä entistä enemmän hiilareita, esim cbb-kisaaja olmala on tästä hyvä esimerkki

Olisi paljonkin sanottavaa näihin sun juttuihin mutta en jaksa lähteä kaikesta vääntämään. Kun mut tähän juttuun vedit niin korjaus muutamalta osin. Offilla tarkoituksena mulla on ollut pitää protskut ja rasvat minimissä samalla kun päivän kalorit lähinnä koostuu hiilareista. Rasvat silti mulla on ollut päivittäin ~70g luokkaa. En todellakaan ikinä lähtisi edes dieetillä toteuttamaan suosittelemaasi 30-50g rasvan määrää. Siinä kun ei ole mitään järkeä. Jokainen toki tyylillään mutta suurempia vaurioita kroppa ottaa kun mennään minimirasvoilla vs minimihiilareilla. Viime kisadieetin vedin kokonaisuudessaan läpi päivittäisellä 30-80g vitargo satsilla treenin aikana ja loput kalorit tuli kammoamastasi rasvasta sekä protskusta. Rasvaa ja protskua tuli päivittäin 200-300g. Joinain päivinä rasvaa tuli jopa 350g. Kummasti se mulla rasva paloi vaikka väität että tämä ei olisi mahdollista.:rolleyes:
 
Olisi paljonkin sanottavaa näihin sun juttuihin mutta en jaksa lähteä kaikesta vääntämään. Kun mut tähän juttuun vedit niin korjaus muutamalta osin. Offilla tarkoituksena mulla on ollut pitää protskut ja rasvat minimissä samalla kun päivän kalorit lähinnä koostuu hiilareista. Rasvat silti mulla on ollut päivittäin ~70g luokkaa. En todellakaan ikinä lähtisi edes dieetillä toteuttamaan suosittelemaasi 30-50g rasvan määrää. Siinä kun ei ole mitään järkeä. Jokainen toki tyylillään mutta suurempia vaurioita kroppa ottaa kun mennään minimirasvoilla vs minimihiilareilla. Viime kisadieetin vedin kokonaisuudessaan läpi päivittäisellä 30-80g vitargo satsilla treenin aikana ja loput kalorit tuli kammoamastasi rasvasta sekä protskusta. Rasvaa ja protskua tuli päivittäin 200-300g. Joinain päivinä rasvaa tuli jopa 350g. Kummasti se mulla rasva paloi vaikka väität että tämä ei olisi mahdollista.:rolleyes:
En väitä ettei se olisi mahdollista, mutta väitän että olisit todennäköisesti päässyt parempaan lopputulokseen hiilaridietillä, ellet sit ole joku erikoistapaus, en myöskään väitä että kaikkien kannattaisi syödä 30-50g vaan että kannattaisi kokeilla miten kroppa toimii pienemmillä rasvoilla, esim mcdougall suosittelee 10% rasvasta 10% proteiinista ja 80% hiilareista mallia jos noi 80% tulee suurimmaksi osaksi kokojyvätärkkelyksestä, bodarilla tietty eritavalla, mutta kaveri on kuitenkin lääkäri joka onnistuneesti hoitaa verisuonipotilaita niin en mä näytä läppiä ihan hatustani ole vetänyt

EDIT tarkistin luvut ja on 70-75% carbs, 10-15% protein, and 10-15% fat
 
Viimeksi muokattu:
...Viime kisadieetin vedin kokonaisuudessaan läpi päivittäisellä 30-80g vitargo satsilla treenin aikana ja loput kalorit tuli kammoamastasi rasvasta sekä protskusta. Rasvaa ja protskua tuli päivittäin 200-300g. Joinain päivinä rasvaa tuli jopa 350g. Kummasti se mulla rasva paloi vaikka väität että tämä ei olisi mahdollista.:rolleyes:

Niin, ilman tankkauksia. :D
Jos otetaan huomioon tankkaukset, niin mihin nousee keskimääräinen hiilarinsaanti/pv?
 
Onko Menno Henselmans Utille tuttu? Pidätkö minään? Tuli vain ao. podcastin kohta mieleen liittyen aloittelijoiden treenifrekvensiin kun mainitsit Jukan podcastissa päinvastaista. Kun kaks tän tason kaveria sanoo päinvastaista, voinee päätellä, että asia ei ole ihan yksinkertainen eikä (ainakaan kovin vahvaa) konsensusta ole. Tosin Henselmans itelle suht uus tuttavuus, mutta kovin alkanu viime aikoina tulemaan vastaan siellä sun täällä.
 
Onko Menno Henselmans Utille tuttu? Pidätkö minään? Tuli vain ao. podcastin kohta mieleen liittyen aloittelijoiden treenifrekvensiin kun mainitsit Jukan podcastissa päinvastaista. Kun kaks tän tason kaveria sanoo päinvastaista, voinee päätellä, että asia ei ole ihan yksinkertainen eikä (ainakaan kovin vahvaa) konsensusta ole. Tosin Henselmans itelle suht uus tuttavuus, mutta kovin alkanu viime aikoina tulemaan vastaan siellä sun täällä.

Tuossa videon vaitteessa oli aika mielenkiintoinen alaviite, jonka kaveri mutisi hiljaa sivulauseessa. Voluumin pitaisi olla sama viikkotasolla. Ei tietenkaan paljastettu mika tutkimus kyseessa ja millaisella voluumilla testattu.

Jos aloittelija tekisi vaikka 4x12 tyosarjaa kyykyssa kolme kertaa viikossa niin saa olla aika sissi, etta kaivaa saman voluumin yhdessa treenissa. 12x12 tyosarjat ja painon pitaisi pysya myos samana kuin siina yksittaisessa treenissa. Toisaalta jos tutkimuksessa on testattu 1x12 kolme kertaa viikossa tai kerran 3x12 niin asia vois olla ihan toisenlainen.
 
En väitä ettei se olisi mahdollista, mutta väitän että olisit todennäköisesti päässyt parempaan lopputulokseen hiilaridietillä, ellet sit ole joku erikoistapaus, en myöskään väitä että kaikkien kannattaisi syödä 30-50g vaan että kannattaisi kokeilla miten kroppa toimii pienemmillä rasvoilla, esim mcdougall suosittelee 10% rasvasta 10% proteiinista ja 80% hiilareista mallia jos noi 80% tulee suurimmaksi osaksi kokojyvätärkkelyksestä, bodarilla tietty eritavalla, mutta kaveri on kuitenkin lääkäri joka onnistuneesti hoitaa verisuonipotilaita niin en mä näytä läppiä ihan hatustani ole vetänyt

EDIT tarkistin luvut ja on 70-75% carbs, 10-15% protein, and 10-15% fat

Ehkä on parempi että ei jatketa keskustelua mun kisakunnosta tässä threadissa enempää. 10% rasvasta on kuitenkin suoralta kädeltä sanottuna järjetön ja vaikuttaa aivan varmasti negatiivisesti esim.kehon hormonituotantoon. Tietysti jos käytössä on ulkoisia apuja siihen niin asia on eri.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom