CBB Utti Hulkki Hietala

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
"Duude", esim. tuo ylen viimeviikkoinen prismadokumentti, "totuus rasvasta", lyö aika lailla korville väitteitäsi. Yleinen suunta on jo pitkään ollut se, että rasvojen suhteen on tultu takaisin päin ts. esim. tyydyttyneet ns. kovat rasvat eivät ole lainkaan niin haitaksi kuin on luultu. Tämä koskee varsinkin maitorasvoja. Punaisen lihan liikasyönnistä edelleen varoitellaan. Fat free dieetit ovat suorastaan vaarallisia. Sekin tiedetään, että "kevyttuotteet" eivät suinkaan saaneet ihmisiä laihtumaan kuten kuviteltiin, päin vastoin. Moni on laihtunut karppaamisella, jossa hiilihydraattien määrää on rajoitettu. Piilosokeria löytyy yllättävistä paikoista, mm. ruisleivästä. Rasvan syönti aiheuttaa nopeamman kylläisyyden tunteen ja myös pitää nälän pidempään loitolla kuin hiilihydrattien runsas saanti. Sekin tiedetään, että vasta huomattavan korkeilla kolesteroliarvoilla on todellista korrelaatiota sydänkuolemiin, ei lievästi koholla oleviin. Lääketehtaat tietysti mielellään myyvät lääkkeitään. Lääkkeillä on kuitenkin aina sivuvaikutuksia.

Liika on tietysti aina liikaa. Yletön veden juontikin voi olla vaarallista. Tutkimuksia netissä kyllä riittää joka lähtöön.. Ongelma on se, että terveyteen liittyy niin moni muukin asia kuin ruoka. Ja sama ruokavalio ei sovi kaikille. Toinen on herkempi hiilihydraateille, toinen gluteiinille, kolmas laktoosille jne. Yksi kaikkein tärkeimpiä ihmisen terveyteen liittyvistä asioista löytyy korvien välistä eli psyyke.
Mitä vielä tulee punaiseen lihaan, niin tutkituissa ihmisissä kaiken muun pitäisi olla mahdollisimman samalla tavalla, ainoana erona tuo lihan syönti. Tavalliselle ihmiselle lienee tärkeintä pysyä kohtuudessa, kuluttaa sen verran kuin syö, huolehtia ihmissuhteistaan eikä mielekkäästä työstä ja harrastuksista ole haittaa.

ps. Onko vegaaneilla korkeammat testoarvot kuin sekaravinnon syöjillä?
Tyydyttyneen rasvan haitallisuus on pikemmin korostunut ja varmistunut uusimmissa tutkimuksissa. Nettikirjoitteluissa tietty toisin. Tuo kaiken rasvan välttely kyllä todettu liioitelluksi mutta tyydyttynyt osoittautuu koko ajan haitallisemmaksi. Erityisesti punaisesta lihasta saatava. Karppaamisinnokkuuskin taitaa olla laskusssa. Ei oikein tiede kykene sen ideoita toteen näyttämään. Varmasti sillä osa laihtuukin, mutta ei ole vertailussa kuitenkaan pärjännyt saman kalorimäärän sisältäville enemmän hiilaria sisältäville dieteille. Korkea kolesterolitaso veressä on voimakkain itsenäinen sydän-/verisuonitautia lisäävä tekijä. Toki huomattavan korkeat tasot lisää riskiä enemmän kuin hiukan kohonneet. Lääketehtaat tietysti mielellään myyvät lääkkeitä mutta ei se tähän liity mitenkään. Tuota perusmekanismia on tutkittu jo vuosikymmeniä ja valtavissa määrissä tehty tutkimuksia. Saa aika foliohattu olla että uskoo että ne olisivat niitä kaikkia voineet muokata haluamaansa suuntaan. Lääkkeillä toki voi olla sivuvaikutuksia ja aina punnitaan hyödyt ja haitat. Kohonneet verenpaine, veren sokeri ja kolesterolit eivät tunnu miltään mutta ovat sellaisia hiljaisia elimistön tuhoajia. Kaikkii noihin voi vaikuttaa elämäntavoilla ja niitä kannattaa omaksua eniten virallista tutkimuksiin perustuvista suosituksista. Viralliset suositukset perustuvat ison asiantuntijajoukon muodostamaan kokonaiskäsitykseen kaikesta tehdystä tutkimuksesta. Netissä pyörivät vaihtoehtoiset totuudet taas usein ovat ilman mitään alaan koulutusta saaneiden henkilöiden, yksittäisiä omaan agendaan sopivien tutkimusten vääristelevää tulkintaa. Ihmeen usein tuntuvat olevan narsistisia kirurgeja jotka eivät omalla alallaan päässeet kukkulan huipulle niin etsivät sitten fanikuntaa muualta.
 
Ei takuulla tule kommentoimaan. Visusti pysyy norsunluutornissaan nykyään.
Mitäköhän meikäläisen nyt sitten muka oikein "kuuluisi" lakivelvoitteisesti kommentoida? Jalkapallon kultaista sukupolvea vai jotain juupas-eipäs väittelyä punaisesta lihasta, kolesterolista ja kansanterveystilastoista? En edes tiedä kumpi kiinnostaa henkilökohtaisesti vähemmän. :D

Jos nyt oletetaan, että tämä sekasotkukeskustelu lähti tuosta Jukan kanssa tehdystä 3 tunnin paskanjauhantavideosta, niin siinähän tuota punaista lihaa (ja ohimennen kolesteroliasiaa) "käsiteltiin" kokonaiset 3 minuuttia.

Ensinnäkin kolesterolin määrä veressä on valtaosalla väestöstä aika hyvin autoreguloitu. Suurin osa elimistön kolesterolista tuotetaan maksassa, ja ruokavaliosta saatavan kolesterolin osuus elimistön kolesterolista on paljon pienempi. Jos kolesterolia syödään enemmän, keho tuottaa sitä itse vähemmän, jne. Pieni osa väestöstä on kyllä poikkeuksellisen herkkiä ruokavaliosta saatavalle kolesterolille, kuten tuossa podcastissakin mainitsinkin, ja näissä tapauksissa tulisi aina noudattaa paljon varovaisempaa lähestymistapaa.

Mitä tulee punaiseen lihaan, siinä viittasin Lyle McDonaldin kirjaan The Protein Book. Kirja on nyt jo 10 vuotta vanha, mutta pääpointterit punaisen lihan väitettyyn vaarallisuuteen liittyen:
- paljon punaista lihaa sisältävät ruokavaliot ovat yleensä myös rasva- ja kaloripitoisempia (johtaa lihavampiin ihmisiin), sisältävät vähemmän tuoreita hedelmiä ja vihanneksia (jolloin niiden terveyshyötyjä menetetään), ja elintavat ylipäätään reippaasti punaista lihaa syövillä ovat keskimäärin terveydelle haitallisempia (mm. tupakointi, vähäinen liikunnan määrä).
- jos eliminoidaan tarkastelusta nuo muut terveydelle epäsuotuista tekijät (korkeampi ruokavalion kalori- ja kokonaisrasvamäärä, ylipaino, liikunnan harrastamattomuus, tuoreiden hedelmien ja vihannesten liian alhainen saanti), ja tarkastellaan ihan vain vähärasvaista punaista lihaa (esim. naudan filee), häviävät terveyshaitatkin suhteellisen tehokkaasti.

Sitten oma näkökulmani. Itse en ole niin kiinnostunut tuosta kansanterveysaspektista, vaan katson asioita juurikin tavoitteellisen urheilijan/treenaajan valmennuksen näkökulmasta. En siis ole kauhean huolissani aivan hillittömien rasvamäärien syömisestä ylipäätänsäkään, koska en yleensä suosittele suurempaa rasvan kokonaismäärää kuin noin 1g per painokilo (tämäkin sillä oletuksella, että painokilot ovat semirasvattomia; tuota samaa kaavaa ei kannata käyttää jos on todella korkea rasvaprosentti). Ainoastaan oikeaoppisella ketodieetillä rasvaa tulisi vetää reippaasti enemmän, mutta tuo on poikkeusruokavalio johon pätee ihan omat sääntönsä. Ja kuten olen vuosikausia jo sanonut, mielestäni rasvat tulisi saada luontaisista lähteistä, melko tasapuolisesti tyydyttynyttä/kertatyydyttymätöntä/monityydyttymätöntä rasvaa. Itsensä siistissä rasvaprosentissa pitävä, runsaasti treenaava terve urheilija ei noilla spekseillä joudu todennäköisesti koskaan pelkäämään punaista lihaa / tyydyttynyttä rasvaa / kolesterolia (ellei sitten ole geneettisesti altis esim. kolesteroliongelmille).
 
Viimeksi muokattu:
luulen vaan et moni perus-pakkkis-puntti-pate (pppp) tulkitsee näitä juttuja niin et nyt saa vetää voita ja rasvaista sisäfilettä niin et napa paukkuu, testotasot nousee ja liha kasvaa!!!

lähetään liikkeelle tuosta hulkin suosituksesta 1g / semisiisti painokilo, esim 75g rasvaa, josta kolmannes vois tulla kovasta rasvasta eli 25g, tuo 25g ei ihan hirveesti voita tai kananmunia tarvitse

tuo on mielestäni ok
 
Jos näihin jaksaa perehtyä (ilman ylenpapalttista hifistelyä) eihän siihen paljon tulkinnanvaraa jää. Luulen, että perus puntti-pate nimenomaan noudattaa 1g/painokilo kaavaa ja on tyytyväinen.

Edellisellä sivulla manasit, että kaikki rasvat on saatanasta ja ihminen kuolee jos syö rasvaa ja nyt 1g/painokilo onkin ok? Mikä näiden sinun viestien pointti oli?
 
Jos nyt oikeesti hifistellä haluaa, niin muistaakseni paras mahdollinen rasvajakauma olisi 1/3 osaa kertatyydyttymättömiä, 1/3 monityydyttymättömiä ja 1/3 tyydyttyneitä rasvahappoja siten, että myös omega 3/omega 6 tasapaino olis vähintäänkin 1/2 tai pikemminkin 1/1. Tämä siis paras optimaaliselle hormonitoiminnalle.
 
luulen vaan et moni perus-pakkkis-puntti-pate (pppp) tulkitsee näitä juttuja niin et nyt saa vetää voita ja rasvaista sisäfilettä

Siis mihin punaiseenlihaan näissä keskusteluissa oikein nyt viitataan yltiö rasvaisena? Suomesta ostettava vastamäkeen ammuttu naudan sisä/ulkofile sisältää noin 4g rasvaa per 100g. Itse ostaisin sitä useammin jos siinä olisi edes kunnolla rasvaa :). Vai oliko tässä sika/nauta j.lihasta kyse?
 
Jos näihin jaksaa perehtyä (ilman ylenpapalttista hifistelyä) eihän siihen paljon tulkinnanvaraa jää. Luulen, että perus puntti-pate nimenomaan noudattaa 1g/painokilo kaavaa ja on tyytyväinen.

Edellisellä sivulla manasit, että kaikki rasvat on saatanasta ja ihminen kuolee jos syö rasvaa ja nyt 1g/painokilo onkin ok? Mikä näiden sinun viestien pointti oli?
en usko että kovin moni syö noin vähän kovaa rasvaa, vaikka 25-30g kovaa rasvaa tulee kohtuu helposti täyteen, huom kaikki safkat tulee tietenkin laskea, ei vaan punainen liha, voi kananmunat jne

mut joo itse syön vielä vähemmän, koska luulen että on sekä terveyden että kehoilun kannalta parempi, noin puolet tuosta hulkin suosituksesta (105kg semisiisti aamupaino)

mun viestien pääpointti oli et syökää helvetisti tärkkelyskasviperäistä hiilaria jos haluatte lihaksia ja pitää veriarvot silti kunnossa pitkällä aikavälillä

jos esim 75kg jannu alkaa bodaamaan ja syö 75g rasvaa, 150g proteiinia ja loput hiilarista, aluksi 2500kcal ja sitten hiljalleen nostaa hiilarin määrää, lihasta tulee lisää, rasvaa palaa niin tuo 75g ei olekkaan metabolian parannuttua enää kovin suuri osa kaloreista prosentuaalisesti, näin homma toimii todennäköisesti

mun viestien pointti oli myös älä helvetissä yritä mitään ketoosisekoiluja, ei onnistu, leptiinitasot sakkaa, insuliiniherkkyys menee vituiksi ja metabolia tuhoutuu

mä aloitin edellisellä sivulla että kaurahiutaleiden 17% kcal rasvasta on hyvä yleinen minimi kalaölljyn kanssa, pitäydyn tuossa kannassa edelleen
 
en usko että kovin moni syö noin vähän kovaa rasvaa, vaikka 25-30g kovaa rasvaa tulee kohtuu helposti täyteen, huom kaikki safkat tulee tietenkin laskea, ei vaan punainen liha, voi kananmunat jne

mut joo itse syön vielä vähemmän, koska luulen että on sekä terveyden että kehoilun kannalta parempi, noin puolet tuosta hulkin suosituksesta (105kg semisiisti aamupaino)

mun viestien pääpointti oli et syökää helvetisti tärkkelyskasviperäistä hiilaria jos haluatte lihaksia ja pitää veriarvot silti kunnossa pitkällä aikavälillä

jos esim 75kg jannu alkaa bodaamaan ja syö 75g rasvaa, 150g proteiinia ja loput hiilarista, aluksi 2500kcal ja sitten hiljalleen nostaa hiilarin määrää, lihasta tulee lisää, rasvaa palaa niin tuo 75g ei olekkaan metabolian parannuttua enää kovin suuri osa kaloreista prosentuaalisesti, näin homma toimii todennäköisesti

mun viestien pointti oli myös älä helvetissä yritä mitään ketoosisekoiluja, ei onnistu, leptiinitasot sakkaa, insuliiniherkkyys menee vituiksi ja metabolia tuhoutuu

mä aloitin edellisellä sivulla että kaurahiutaleiden 17% kcal rasvasta on hyvä yleinen minimi kalaölljyn kanssa, pitäydyn tuossa kannassa edelleen

Puhut yhtäaikaa 75kiloisen aloittelijan hiilareiden nostelusta ja ketoosista?? Tuskin kovin moni (varsinkaan aloitteleva) kehonrakentaja alkaa kasvattamaan lihaa ketoosilla. Eiköhän se ole ihan perusasia, että jos haluaa kasvaa isoksi, on hiilaria syötävä reilusti.

17% kaurahiutaleista mitä? 17% rasvoista hiutaleista vai 17% rasvaa hiutaleissa vai mitä? Hiutaleiden rasva ei auta mitään jos henkikö ei syö yhtään kaurahiutaleita.

Itse syön n. 80g rasvaa päivässä. Niistä saan kaurahiutaleista n. 15g, lihasta 10-20g, 5g omega3, oliiviöljystä/pähkinöistä/kananmunista n 20-50.
 
Yritin muokata, mutta hidas. Jos miettii huolenaiheenasi olleen aloittelijan tai peruspunttipaavon kannalta kumpi näyttää selkeämmältä?

"Syö rasvaa n. 1g/painokilo"

Vai

"syö kaurahiutaleesta 17% rasvaa kcal ja päälle kalaööjyä rasvojen minimitasojen saavuttamiseksi. Samalla kierrät ketoosin, syöt tärkkelystä, pidät leptiinitasot ja insuliiniherkkyyden sekä vältät metabolian tuhoutumisen."

:)
 
Yritin muokata, mutta hidas. Jos miettii huolenaiheenasi olleen aloittelijan tai peruspunttipaavon kannalta kumpi näyttää selkeämmältä?

"Syö rasvaa n. 1g/painokilo"

Vai

"syö kaurahiutaleesta 17% rasvaa kcal ja päälle kalaööjyä rasvojen minimitasojen saavuttamiseksi. Samalla kierrät ketoosin, syöt tärkkelystä, pidät leptiinitasot ja insuliiniherkkyyden sekä vältät metabolian tuhoutumisen."

:)
En tarkoittanut että pitäisi syödä vain kaurahiutaleita... ja hulkin suositus oli 1g/semisiisti painokilo ja 33% saa olla kovaa rasvaa, suositus ei ollut pelkkä "1g/painokilo rasvaa", tuo on aika helppo ryssiä syömällä vaikka halvinta jauhelihaa tai kananmunia tai voita ruisleivällä tai vaikka juustoa, jos näiden kulutus ei ole peruspunttaajien keskuudessa lähelläkään suomalaisten kulutusta yleisesti niin hyvä juttu
 
Teolliset kasvisöljyt taitaa olla pahimpia, varsinkin kuumennettuina, niin kuin ravintoloissa käytetään. Huomaa olostakin sen jälkeen, kun on syönyt ravintolassa öljyssä lilluvaa ruokaa, niin ei imeydy millään ja paska olo. Sitten jos syön rasvaisen entrecote pihvin, tai vaikka 6 kanamunaa niin ei mitään vikaa olossa.
 
Eikös näissäkin ole nykyään ollut enempi se suuntaus, että tyydyttyneetkin rasvat ovat osa monipuolista ja täysipainoista ruokavaliota, mutta teollisesti kovetetut transrasvat ovat se suurin saatana, jota kannattaa rajoittaa syystäkin?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom