Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tyydyttyneen rasvan haitallisuus on pikemmin korostunut ja varmistunut uusimmissa tutkimuksissa. Nettikirjoitteluissa tietty toisin. Tuo kaiken rasvan välttely kyllä todettu liioitelluksi mutta tyydyttynyt osoittautuu koko ajan haitallisemmaksi. Erityisesti punaisesta lihasta saatava. Karppaamisinnokkuuskin taitaa olla laskusssa. Ei oikein tiede kykene sen ideoita toteen näyttämään. Varmasti sillä osa laihtuukin, mutta ei ole vertailussa kuitenkaan pärjännyt saman kalorimäärän sisältäville enemmän hiilaria sisältäville dieteille. Korkea kolesterolitaso veressä on voimakkain itsenäinen sydän-/verisuonitautia lisäävä tekijä. Toki huomattavan korkeat tasot lisää riskiä enemmän kuin hiukan kohonneet. Lääketehtaat tietysti mielellään myyvät lääkkeitä mutta ei se tähän liity mitenkään. Tuota perusmekanismia on tutkittu jo vuosikymmeniä ja valtavissa määrissä tehty tutkimuksia. Saa aika foliohattu olla että uskoo että ne olisivat niitä kaikkia voineet muokata haluamaansa suuntaan. Lääkkeillä toki voi olla sivuvaikutuksia ja aina punnitaan hyödyt ja haitat. Kohonneet verenpaine, veren sokeri ja kolesterolit eivät tunnu miltään mutta ovat sellaisia hiljaisia elimistön tuhoajia. Kaikkii noihin voi vaikuttaa elämäntavoilla ja niitä kannattaa omaksua eniten virallista tutkimuksiin perustuvista suosituksista. Viralliset suositukset perustuvat ison asiantuntijajoukon muodostamaan kokonaiskäsitykseen kaikesta tehdystä tutkimuksesta. Netissä pyörivät vaihtoehtoiset totuudet taas usein ovat ilman mitään alaan koulutusta saaneiden henkilöiden, yksittäisiä omaan agendaan sopivien tutkimusten vääristelevää tulkintaa. Ihmeen usein tuntuvat olevan narsistisia kirurgeja jotka eivät omalla alallaan päässeet kukkulan huipulle niin etsivät sitten fanikuntaa muualta."Duude", esim. tuo ylen viimeviikkoinen prismadokumentti, "totuus rasvasta", lyö aika lailla korville väitteitäsi. Yleinen suunta on jo pitkään ollut se, että rasvojen suhteen on tultu takaisin päin ts. esim. tyydyttyneet ns. kovat rasvat eivät ole lainkaan niin haitaksi kuin on luultu. Tämä koskee varsinkin maitorasvoja. Punaisen lihan liikasyönnistä edelleen varoitellaan. Fat free dieetit ovat suorastaan vaarallisia. Sekin tiedetään, että "kevyttuotteet" eivät suinkaan saaneet ihmisiä laihtumaan kuten kuviteltiin, päin vastoin. Moni on laihtunut karppaamisella, jossa hiilihydraattien määrää on rajoitettu. Piilosokeria löytyy yllättävistä paikoista, mm. ruisleivästä. Rasvan syönti aiheuttaa nopeamman kylläisyyden tunteen ja myös pitää nälän pidempään loitolla kuin hiilihydrattien runsas saanti. Sekin tiedetään, että vasta huomattavan korkeilla kolesteroliarvoilla on todellista korrelaatiota sydänkuolemiin, ei lievästi koholla oleviin. Lääketehtaat tietysti mielellään myyvät lääkkeitään. Lääkkeillä on kuitenkin aina sivuvaikutuksia.
Liika on tietysti aina liikaa. Yletön veden juontikin voi olla vaarallista. Tutkimuksia netissä kyllä riittää joka lähtöön.. Ongelma on se, että terveyteen liittyy niin moni muukin asia kuin ruoka. Ja sama ruokavalio ei sovi kaikille. Toinen on herkempi hiilihydraateille, toinen gluteiinille, kolmas laktoosille jne. Yksi kaikkein tärkeimpiä ihmisen terveyteen liittyvistä asioista löytyy korvien välistä eli psyyke.
Mitä vielä tulee punaiseen lihaan, niin tutkituissa ihmisissä kaiken muun pitäisi olla mahdollisimman samalla tavalla, ainoana erona tuo lihan syönti. Tavalliselle ihmiselle lienee tärkeintä pysyä kohtuudessa, kuluttaa sen verran kuin syö, huolehtia ihmissuhteistaan eikä mielekkäästä työstä ja harrastuksista ole haittaa.
ps. Onko vegaaneilla korkeammat testoarvot kuin sekaravinnon syöjillä?
Mitäköhän meikäläisen nyt sitten muka oikein "kuuluisi" lakivelvoitteisesti kommentoida? Jalkapallon kultaista sukupolvea vai jotain juupas-eipäs väittelyä punaisesta lihasta, kolesterolista ja kansanterveystilastoista? En edes tiedä kumpi kiinnostaa henkilökohtaisesti vähemmän. :DEi takuulla tule kommentoimaan. Visusti pysyy norsunluutornissaan nykyään.
Tyydyttyneen rasvan haitallisuus on pikemmin korostunut ja varmistunut uusimmissa tutkimuksissa.
luulen vaan et moni perus-pakkkis-puntti-pate (pppp) tulkitsee näitä juttuja niin et nyt saa vetää voita ja rasvaista sisäfilettä
en usko että kovin moni syö noin vähän kovaa rasvaa, vaikka 25-30g kovaa rasvaa tulee kohtuu helposti täyteen, huom kaikki safkat tulee tietenkin laskea, ei vaan punainen liha, voi kananmunat jneJos näihin jaksaa perehtyä (ilman ylenpapalttista hifistelyä) eihän siihen paljon tulkinnanvaraa jää. Luulen, että perus puntti-pate nimenomaan noudattaa 1g/painokilo kaavaa ja on tyytyväinen.
Edellisellä sivulla manasit, että kaikki rasvat on saatanasta ja ihminen kuolee jos syö rasvaa ja nyt 1g/painokilo onkin ok? Mikä näiden sinun viestien pointti oli?
en usko että kovin moni syö noin vähän kovaa rasvaa, vaikka 25-30g kovaa rasvaa tulee kohtuu helposti täyteen, huom kaikki safkat tulee tietenkin laskea, ei vaan punainen liha, voi kananmunat jne
mut joo itse syön vielä vähemmän, koska luulen että on sekä terveyden että kehoilun kannalta parempi, noin puolet tuosta hulkin suosituksesta (105kg semisiisti aamupaino)
mun viestien pääpointti oli et syökää helvetisti tärkkelyskasviperäistä hiilaria jos haluatte lihaksia ja pitää veriarvot silti kunnossa pitkällä aikavälillä
jos esim 75kg jannu alkaa bodaamaan ja syö 75g rasvaa, 150g proteiinia ja loput hiilarista, aluksi 2500kcal ja sitten hiljalleen nostaa hiilarin määrää, lihasta tulee lisää, rasvaa palaa niin tuo 75g ei olekkaan metabolian parannuttua enää kovin suuri osa kaloreista prosentuaalisesti, näin homma toimii todennäköisesti
mun viestien pointti oli myös älä helvetissä yritä mitään ketoosisekoiluja, ei onnistu, leptiinitasot sakkaa, insuliiniherkkyys menee vituiksi ja metabolia tuhoutuu
mä aloitin edellisellä sivulla että kaurahiutaleiden 17% kcal rasvasta on hyvä yleinen minimi kalaölljyn kanssa, pitäydyn tuossa kannassa edelleen
En tarkoittanut että pitäisi syödä vain kaurahiutaleita... ja hulkin suositus oli 1g/semisiisti painokilo ja 33% saa olla kovaa rasvaa, suositus ei ollut pelkkä "1g/painokilo rasvaa", tuo on aika helppo ryssiä syömällä vaikka halvinta jauhelihaa tai kananmunia tai voita ruisleivällä tai vaikka juustoa, jos näiden kulutus ei ole peruspunttaajien keskuudessa lähelläkään suomalaisten kulutusta yleisesti niin hyvä juttuYritin muokata, mutta hidas. Jos miettii huolenaiheenasi olleen aloittelijan tai peruspunttipaavon kannalta kumpi näyttää selkeämmältä?
"Syö rasvaa n. 1g/painokilo"
Vai
"syö kaurahiutaleesta 17% rasvaa kcal ja päälle kalaööjyä rasvojen minimitasojen saavuttamiseksi. Samalla kierrät ketoosin, syöt tärkkelystä, pidät leptiinitasot ja insuliiniherkkyyden sekä vältät metabolian tuhoutumisen."