Utti "Hulkki" Hietala ja avaruusinsinöörin pätevyyttä vaativat treenimetodit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Failure
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Siis eihän Hulkin treenimeiningeissä ole pitkällä tähtäimellä, eli noin 6-12kk mittakaavalla (tai jopa vuosien) mitään, mitä ei olisi minkä tahansa lajin järkevästi harjoittelevalla kilpaurheilijalla. Aina pitää tähdätä kehitykseen pitkällä tähtäimellä ja se onkin ollut kehonrakennuksen perinteinen (yksi monista) pöljyys, että on ajateltu treenejä jopa vain yhden reenin mittakaavalla, ehkä enintään parin kuukauden.

Monilla kilpaurheilijoilla sen sijaan voi olla neljän vuoden, eli olympiadin sykli, jonne sitten rakennetaan sisälle esim. 1-6kk pituisia harjoitusjaksoja, joilla on joku tietty tavoite (esim. oman maan mestaruuskisat tai muu olympialaisia pienempi kisa ja siellä riittävä suorituskyky sekä kilpailukokemuksen kartuttaminen).

Lisäksi aina pitää kilpaurheilijalla olla aika tärkeänä tavoitteena terveenä pysyminen. Siinäkin Hulkki on paljon tarkempi/huolellisempi, kuin suurin osa kehonrakentajista. Mitä olen +20v lukenut suomalaisia kehoilualan lehtiä, niin lähes jokaisessa kisaajan haastattelussa loppukaneettina sanotaan "Joo, olisi sitä parantamisen varaakin. Pitäisi venytellä enemmän ja muutenkin lihashuoltoon panostaa enemmän. Nyt käyn vain kerran kuussa hierojalla." tai jotain vastaavaa.

Eli sekö Hulkin treenisysteemeistä tekee niin kauhean vaikean näköisiä, että hän on suunnitellut ja toteuttanut yhtä pitkäjänteistä ja suunnitelmallista meininkiä, kuin muidenkin lajien kilpaurheilijat, eli toimii pitkällä tähtäimellä ja huolellisesti välttelee loukkaantumisia? Herätys! Tuommoisessa ei ole mitään uutta eikä ihmeellistä, vaan tuo on ihan normaalia kilpaurheilijan elämää. Aikanaan juttelin yhden Suomen viimeisen noin 15-20v ajan kovimpiin kuuluvan kilpapenkkipunnertajan kanssa ja hänellä oli juuri ollut SM-, EM- ja muistaakseni myös MM-kisat. Sanoi, että oli jo ihan loppu siihen niin pitkään kurinalaiseen ja vain ja ainosataan penkkituloksen parantamiseen (mutta niin, että esim. olkapäät eivät menisi rikki) tähtäävään reenaamiseen, että haluaisi jo kovasti reenata rennosti, fiilispohjalta ihan mitä huvittaa. Onhan tuokin mainittu monien valmentajien suulla, että yksi kilpaurheilijoiden tärkeimpiä ominaisuuksia on toisaalta loputon into/himo tuloshakuisuuteen, eli tarkka näkemys siitä, mitä kunkin lajin suorituskyky sisältää ja tähdätä sen parantamiseen ja sitten henkisesti kyky kestää em. tavoitteen vaatimaa välillä hyvinkin yksitoikkoista puurtamista.

Eräs pointti on dokumentaatio. Hulkki on jo vuosien ajan (ehkä sponsorin kanssa sopimansa mukaan, en tiedä, enkä välitä) tarkasti dokumentoinut julkisesti reeninsä. Kuka muu kehonrakentaja on tehnyt moista? Haastatteluissa lähes jokainen kokenut kehonrakentaja kumminkin mainitsee kokeilleensa kaikkia eri treenisysteemeitä, eli voisiko olla niin, että aika monikin kokenut kehonrakentaja on kokeillut ainakin joidenkin kuukausien ajan maallikon silmiin ihan outoja reenijuttuja (joo, niitäkin ydinfyysikon pätevyyden vaativia), mutta koska ei ole niitä missään julkisesti dokumentoinut, niin eipä niitä pääse kukaan Tauno Tavallinen rääppimäänkään, kuten Hulkin reenejä.
 
Ei varmaan yksittäinen treeni vaikutakaan sen monimutkaisemmalta, mutta kyllä se vähän vaatii vaivaa suunnitella ajatuksella kuukausia eteenpäin erilaisia blokkeja huomioiden overreaching, kevennykset, volyymiviikot, eri ajanjaksot pelkästään suorille sarjoille, erikoistekniikoille ja kulloisenakin aikana painotettaville lihasryhmille ja mitä kaikkea Utti nyt sitten pyörittääkään...

Niin ja siis tämähän on pelkästään positiivista ja ihailtavaa, että osaa tehdä tavoitteellisesti. Ei kai kukaan tässä syyttänytkään, että joku tämän takia saliharrastuksen jättäisi..

Saattaa vain monella tulla olo, että salilla käyminen on jotakin salatiedettä, joka vaatii diplomi-insinöörin pätevyyden. Kannustaako tuon blogin seuraaminen muka ketään aloittamaan saliharrastusta? VAI pikemminkin pelottaa ihmisiä pois moninmutkaisuudellaan ja luo ajatuksen että "Vittu minä ikinä opi treenaamaan järkevästi ja tehokkaasti, turha edes ostaa sitä salikorttia...".

Aloitusviestissä.
 
Kieltämättä itsekin meinaan mennä sekaisin Utin blogia lukiessa, mutta suurempana syynä tähän on oma tietämättömyyteni "alan" asioista. Jo termistön haltuunotto avaisi treenimetodeja eri tavalla. Itse olen löytänyt joitakin hyviä liikkeitä blogin parista, mutta eihän tällaisen amatöörin ole järkeä vetää identtistä reeniä ammattilaisen kanssa. Se vaatisi jo hyvästä ystävästäni, eversti Sandelsista, luopumista - rajansa uhrauksillakin.

Mielestäni ihan hyvä ketju ja kiva lukea Hulkin perusteluja. Ihmetyttää vaan taas nämä sitruunaperseet, jotka ottaa nokkiinsa joka asiasta. Kysyjän dissaamisen ja Utin anuksen nuolemisen tuoma kontrubuutio tälle ketjulle on yhtä lailla vähäinen.
 
Katselet asiaa mielestäni aivan väärältä kantilta. Ajateleppa, jos lukiossakin opetettaisiin vain lyhyttä matematiikkaa eikä lainkaan pitkää, kun lyhyt on helpommin sisäistettävissä.

Kaikki eivät mene lukioon ja kaikki jotka menevät eivät silti ymmärrä sitä pitkää eivätkä kaikki jotka ymmärtävät tarvitse sitä mihinkään. Kyse oli kuitenkin siitä, että tarvitaanko sitä pitkää matikkaa mihinkään. Se, että sitä opiskellaan ei tarkoita, että sitä vielä tarvitaan. Se, että joku viilaa sitä treeniä tarkasti ei tarkoita, että siitä olisi hyötyä.
 
Monet (naiset) sanoo ettei uskalla aloittaa saliharrastusta kun ei tiedä miten pitäisi treenata.

Joitain vuosia sitten katselin telkkarista Tour de Francea. Eräällä vuoristoetapilla Cancellera ajoi laskussa pääjoukkoa kiinni 100 km/h pujotellen autosaattueen seassa. Salilla mainostettiin samaan aikaan Spinningin alkeisryhmää "turvallisena tapana aloittaa spinning". Tässä on mielestäni hyvä analogia aloittelijan ja ammattiurheilijan eroista. Aloittelija ei uskalla polkea pyörää paikallaan ilmastoidussa huoneessa, ellei hänelle tehdä erikseen turvallista tuntia. Huippu-urheilu on sitten jotain ihan muuta ja niinhän sen pitää ollakin.
 
Saavuttaisiko hän samoja tuloksia simppelimmällä treenillä?

Määrittele simppeli treeni? Tarkoitatko nyt jotain perus kultaista kuusikko tai starting strenght ohjelmaa, tai perus 1,2 tai 3 jakoista 3-4 krt viikossa? Ja ihminen on yksilö mikä toimii toisella ei toimi välttämättä toisella simppelit ohjelmat sopii hyvin aloittelijoille ja vähän treenanneille ja loppujenlopuksi en usko että hulkin treenit ovat loppujenlopuksi niinkään avaruustiedettä, kyllä mun näkökulmasta katsottuna Nyyssölän Mikan tai ihan kenen tahansa muun pro bodarin treenimetodit on sellaisia joita en omalla treeni pohjalla/tiedolla tiedosta tai näe mitään syytä miks lähtisin treenaamaan niitten mukaan.

Eli en usko että hulkin treeneissä on loppujenlopuksi suurta eroa/ole mitenkään rakettitiedettä esim. nyyssölän tms.. treeneihin verrattuna. En tiedä millasia treenejä nyyssölä vetää mutta kuitenkin.

ps. juu saattaa olla sekavaa en tiedä melkeen itsekään mistä puhun :D
 
En nyt vielä lukenut kuin muutaman viestin tuolta alusta. Sanonpa kuitenkin.

Bodaushan ei loppupeleissä eroa mistään harrastuksesta tms mitenkään yhden asian suhteen:
Parhaisiin tuloksiin ja suorituksiin nyt vaan jokainen loppupeleissä joutuu käyttämään aikaa, oppimaan ja erehtymään.
Ja lopulta sitten kaikilla on se oma, parhaaksi toimivaksi systeemiksi havaitsemansa toimintatapa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kaikki eivät mene lukioon ja kaikki jotka menevät eivät silti ymmärrä sitä pitkää eivätkä kaikki jotka ymmärtävät tarvitse sitä mihinkään. Kyse oli kuitenkin siitä, että tarvitaanko sitä pitkää matikkaa mihinkään. Se, että sitä opiskellaan ei tarkoita, että sitä vielä tarvitaan. Se, että joku viilaa sitä treeniä tarkasti ei tarkoita, että siitä olisi hyötyä.
Anteeksi offtopic. Melkein kukaan ei voi sanoa, ettei tule ikinä tarvitsemaan pitkää matikkaa, koska ei ikinä tiedä, mitä tulee tekemään esim. 10 vuoden päästä. Tällöin on vähän vaikeaa alkaa omaksumaan integraaleja ja tason yhtälöitä. Plus pitkä matikka kehittää loogista ajattelua ja ongelmanratkaisua paljon lyhyttä paremmin, ja niitä todellakin tarvitsee jokainen. Maailmassa on ihan liikaa epäloogisia ihmisiä.

Ja Hulkkiin. Mahtava jätkä ja Nyyssölän ja Girondan kanssa mun ainut bodari-idoli. Ei nuo metodit nyt niin vaikeita ole ymmärtää, kun jaksaa vähän nähdä vaivaa niiden lukemiseen. Ja treenatkoon niin kuin haluaa. Se on ihan oma vika, jos säikähtää Hulkin treenien monimutkaisuutta ja käyttää tätä ainoana lähteenä treenistä, ts. ei viitsi etsiä tietoa, miten aloittelijan kuuluisi aloittaa treenaaminen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom