- Liittynyt
- 11.12.2007
- Viestejä
- 452
Löysin tohtori Tolosen artikkelin antioksidanteista ja vapaista radikaaleista. Tässä pätkä tuosta artikkelista:
"Urheilijan antioksidanttisuoja
Kova ja pitkäkestoinen treenaus tai kilpailu lisää elimistössä vapaiden radikaalien ja härskiintyneen rasvan (lipidiperoksidien) tuotantoa. Vapaita radikaaleja alkaa syntyä normaalia enemmän, kun hapenottokyvystä on käytössä yli puolet. Anaerobisessa työssä syntyy runsaasti radikaaleja, joita voidaan torjua esimerkiksi karnosiinilla. [Siitä on urheilijalle muutoinkin hyötyä, koska se puskuroi maitohappoa.]
Eläinkokeissa on todettu, että radikaalien määrä kolminkertaistuu fyysisessä kuormituksessa. Radikaaleja tuottaa erityisesti entsymi nimeltään ksantiinioksidaasi. Treenaamaton eläin tuottaa samassa kuormituksessa radikaaleja enemmän kuin harjoitellut. Myös hyvin harjoitellut urheilija on silti altis radikaaleista johtuville lihasvaurioille.
Maratonin juosseilla miehillä on havaittu merkittävästi tavallista enemmän sydän- ja luurakolihasvaurioita. Lihasvauriota mitataan muun muassa lihaksen kreatiniinikinaasin pitoisuudella lihaksesta. Kreatiniinikinaasin vapautuminen johtuu lihassolujen vaurioitumisesta, mutta vielä ei tiedetä, onko muutos palautuva vai palautumaton.
Triathlon-oireyhtymä (PEES)
Maratonin terveysvaarat
Treenaus ja kova kilpailu kuluttaa merkitsevästi lihassolujen E-vitamiinia, ubikinonia (Q10), pyruvaattia ja karnosiinia. Niiden vajaus johtaa lihassolujen mitokondrioitten (pienoisvoimalaitosten) antioksidanttisuojan heikkenemiseen. Ubikinonin aktiivisuus lisääntyy kestoharjoittelun myötä, mutta mitokondrioitten sopeutumismekanismit eivät kykene korvaamaan E-vitamiinin kulumista. Ubikinoni toimii antioksidanttina ja tuottaa lihassoluissa energiaa.
Lisäantioksidantit ovat siis kuormituksen aikana välttämättömiä soluille. Parhaan suojan antaa yhdistelmä, johon kuuluu sekä vesi- että rasvaliukoisia antioksidantteja. Vesiliukoisia ovat karnosiini, kalsiumpyruvaatti, C- ja B6-vitamiinit (sekä sinkki ja seleeni), rasvaliukoisia lykopeeni, beetakaroteeni ja muut karotenoidit ja E-vitamiini ja ubikinoni. Antioksidanteista on urheilijalle todennäköisesti muutakin hyötyä. Ne vähentävät lihaskipuja ja vähentävät palautumisaikaa rasituksen jälkeen. Karnosiini on näistä ehkä urheilijalle tärkein, sillä lisäksi se puskuroi tehokkaasti maitohappoa ja ehkäisee siten lihaksen väsymistä ja nopeuttaa palautumista. Urheilulääketieteen ammattilehti Current Sports Medicine Reports 2006 suosittaa urheilijoille antioksidantteja. "
http://www.biovita.fi/suomi/tuotteet/antioksidantit.html
Voidaanko siis päätellä, että urheilu myös vanhentaa/sairastuttaa elimistöä?
"Urheilijan antioksidanttisuoja
Kova ja pitkäkestoinen treenaus tai kilpailu lisää elimistössä vapaiden radikaalien ja härskiintyneen rasvan (lipidiperoksidien) tuotantoa. Vapaita radikaaleja alkaa syntyä normaalia enemmän, kun hapenottokyvystä on käytössä yli puolet. Anaerobisessa työssä syntyy runsaasti radikaaleja, joita voidaan torjua esimerkiksi karnosiinilla. [Siitä on urheilijalle muutoinkin hyötyä, koska se puskuroi maitohappoa.]
Eläinkokeissa on todettu, että radikaalien määrä kolminkertaistuu fyysisessä kuormituksessa. Radikaaleja tuottaa erityisesti entsymi nimeltään ksantiinioksidaasi. Treenaamaton eläin tuottaa samassa kuormituksessa radikaaleja enemmän kuin harjoitellut. Myös hyvin harjoitellut urheilija on silti altis radikaaleista johtuville lihasvaurioille.
Maratonin juosseilla miehillä on havaittu merkittävästi tavallista enemmän sydän- ja luurakolihasvaurioita. Lihasvauriota mitataan muun muassa lihaksen kreatiniinikinaasin pitoisuudella lihaksesta. Kreatiniinikinaasin vapautuminen johtuu lihassolujen vaurioitumisesta, mutta vielä ei tiedetä, onko muutos palautuva vai palautumaton.
Triathlon-oireyhtymä (PEES)
Maratonin terveysvaarat
Treenaus ja kova kilpailu kuluttaa merkitsevästi lihassolujen E-vitamiinia, ubikinonia (Q10), pyruvaattia ja karnosiinia. Niiden vajaus johtaa lihassolujen mitokondrioitten (pienoisvoimalaitosten) antioksidanttisuojan heikkenemiseen. Ubikinonin aktiivisuus lisääntyy kestoharjoittelun myötä, mutta mitokondrioitten sopeutumismekanismit eivät kykene korvaamaan E-vitamiinin kulumista. Ubikinoni toimii antioksidanttina ja tuottaa lihassoluissa energiaa.
Lisäantioksidantit ovat siis kuormituksen aikana välttämättömiä soluille. Parhaan suojan antaa yhdistelmä, johon kuuluu sekä vesi- että rasvaliukoisia antioksidantteja. Vesiliukoisia ovat karnosiini, kalsiumpyruvaatti, C- ja B6-vitamiinit (sekä sinkki ja seleeni), rasvaliukoisia lykopeeni, beetakaroteeni ja muut karotenoidit ja E-vitamiini ja ubikinoni. Antioksidanteista on urheilijalle todennäköisesti muutakin hyötyä. Ne vähentävät lihaskipuja ja vähentävät palautumisaikaa rasituksen jälkeen. Karnosiini on näistä ehkä urheilijalle tärkein, sillä lisäksi se puskuroi tehokkaasti maitohappoa ja ehkäisee siten lihaksen väsymistä ja nopeuttaa palautumista. Urheilulääketieteen ammattilehti Current Sports Medicine Reports 2006 suosittaa urheilijoille antioksidantteja. "
http://www.biovita.fi/suomi/tuotteet/antioksidantit.html
Voidaanko siis päätellä, että urheilu myös vanhentaa/sairastuttaa elimistöä?