Unen laadun merkitys

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Krice
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%

Krice

Banned
Liittynyt
4.10.2003
Viestejä
2 954
Keksin sattumalta tavan parantaa yöunen laatua. Huomasin, että lukemalla kirjaa noin puoli tuntia - tunti ja sitten pää tyynyyn toimii minulla erittäin hyvin. En käytä lukemista unen saamiseen eli en lue tylsää kirjaa vaan päinvastoin sellaista, että ei malttaisi lopettaa lukemista. Minulla on aiemmin (muutaman vuoden ajan) ollut ongelmana se, että nukun kevyesti ja huonosti. Herään helposti myös keskellä yötä. Ilmeisesti lukeminen laittaa aivot jonkinlaiseen tilaan, joka parantaa unen laatua.

Vaikutukset on olleet vähintäänkin dramaattisia. Töissä jaksaminen on muuttunut merkittävästi (ei enää nuokkumista ja väsynyttä oloa), samoin treenissä huomaa, että lihakset vastaa harjoitukseen kuin teini-ikäisenä. Enpä sitten tiedä toimiiko tämä yleisesti vai olenko vain jonkinlainen friikki, mutta jos väsymys/kevytunisuus vaivaa niin voisi olla mielenkiintoista kuulla toimiiko tämä.

Nobelin palkintoa odotellessa...
 
Ja tämä tarvitsi oman threadin....??
Eiköhän jokaisella ole ne omat tapansa päästä uneen. Unen merkitys yleensä reenaamiseen on kiistatta erittäin suuri.
 
Miksei? Tyhmiä saa kysyä, mutta kokemuksiaan/tietouttaan ei saisi jakaa? Itse tunnen myös olevani liian usein aivan turhan väsynyt ja otan mielellään vastaan muitakin trikkejä asian korjaamiseksi.
 
Olen lähiaikoina huomannut samanlaisen vaikutuksen iltaisin lukemisesta. Tätä ennen kompensoin unen laatua sen määrällä menemällä hieman aikaisemmin nukkumaan ja toisinaan heräsin kerran tai pari yön aikana, tosin vain hetkeksi. Eikä haittaa, vaikkei kirja niin kiinnostava olisikaan. ;)
 
Olen itsekin lukenut 30-60 min ennen nukkumaanmenoa viimeisen kuukauden ja se on todellakin auttanut. Nukahdan nopeammin ja unen laatukin on parempaa (en heräile niin usein).
 
Mua on taas kiinnostanu unen (siis sen mitä näkee) merkitys hormooneissa ja sitä kautta kulutuksessa. Koska kun elettävässä elämässä näkee/kokee pelottavia asioita niin tulee adrenaliinit sun muut ja ne vaikuttaa kulutukseen, joten miksei myös unta nähdessä? Unessa jotkut ihmisethän kokee unen olevan totta, joten eikö silloinkin pitäisi tulla hormooneja ja välittäjäaineita (anteeks, en näistä tiedä) ja vaikuttaa samalla tavalla kuin hereillä ollessa? Näin ollen nostaa kulutusta hetkeksi. Eli polttaako painajaiset enemmän kaloreita kuin, että näkisi rauhallista unta? :D
 
Siinä vaiheessa, kun unen aikana todella erittyy adrenaliinia suuressa määrin, ollaan jo melkein hereillä. Aamua kohden energian kulutusta lisäävän kortisolin pitoisuus nousee aina, riippumatta siitä, mitä unta näkee.

Koko elimistön yleistä hormonitasapainoa säätelevä aivojen osa, hypotalamus, on hyvin tärkeä myös unen/hermostn vireystilan säätelyn kannalta. Monien hormonien eritys noudattaa vuorokausirytmiä tai uni-valverytmiä (kortisolin lisäksi esim kasvuhormoni, prolaktiini ja melatoniini) ja vaikuttaa unen laatuun. Unien sisältö sinänsä ei ymmärtääkseni vaikuta näihin, mutta unen syvyys ja yleinen stressitila tietty vaikuttavat.

Unennäön aikana aivorungon hermosolut erittävät hyperpolarisoivaa glysiiniä, mikä saa aikaan niinsanotun motorisen irtikytkennän. Toisin sanoen vaikka näkisit kuinka vilkasta unta, lihaksesi ovat unen aikana täysin lamaantuneet ja kuluttavat siksi hyvin vähän energiaa.

Unien sisältö ei siis varmasti vaikuta merkittävästi unenaikaiseen energiankulutukseen.
 
Sikeämmin saa(n) nukuttua, jos ottaa vaikka kupin teetä ennen torkkua ja :pano: . Oon huomannu myös, että ei saa juoda kauheesti. Muuten yöllä heräilee armottomaan kusihätään yms. ja myös salilla käynti kello 19-20 aikaan kello15 sijasta auttaa.
Eli nuo tekijät yhdessä saa itselleni aikaan sellaisen reagtion, että nukun kuin tukki. ;)
 
Itselläni on ollut sellanen ongelma nyt loman jälkeen että kun pitäisi mennä nukkumaan ja herätä noin 4 tuntia totuttua aikaisemmin, niin kroppa tavallaan menee rennoksi ja nukahtaa, mutta päässä miettii kaiken maailman asioita, mutta ei ole unessa koska silmät voi avata milloin vian. Silti (valitettavasti) aika palaa siivillä, ja puolen tunnin välein sitä katselee kelloa yhtä väsyneenä/pirteänä kuin aikaisemmin. Sitten kun huomaa nukahtaneensa niin kello soikin 5 minuutin päästä, prkl.

Toivottavasti kolmannella kerralla onnistuu tuo nukkuminen. Kun oppisi viellä junassa nukkumaan niin elämä helpottuisi.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mulla kaikkein parhaimman unen saa aikaan kunnon :pano: ja sitten raukeana vaimo kainalossa nukkumatin maille. Lukeminenkin on enimmäkseen varsin toimiva tapa.

Unen merkitys treeneihin on kyllä huomattava. Kun on pieniä ja aamuvirkkuja (tai joskus yökukkujiakin) lapsia talossa niin kylläpä vain on aamulla toisinaan vähemmän virkeänä. Ja sama jatkuu salilla. Joskus harvoin kyllä käy niin, että lyhyen unen jälkeisenä päivänä saa aikaan uskomattoman energisen treenin. Mistä lie johtuu.
 
Huomasin tällaisen erikoisuuden keväällä että jos otin lauantai iltana kaljaa ja sitten nukuin sunnuntai-maanantai yönä vain 4-6tuntia (norm. 7-8,5h) niin maanantai iltana kyykky treeni kulki uskomattoman hyvin.:)
 
Huomasin tällaisen erikoisuuden keväällä että jos otin lauantai iltana kaljaa ja sitten nukuin sunnuntai-maanantai yönä vain 4-6tuntia (norm. 7-8,5h) niin maanantai iltana kyykky treeni kulki uskomattoman hyvin.:)

Oon huomannu saman, että jos on lauantaina tullut vähä otettua, niin maananatai on noin perinteisesti muuten täysin susi, mutta treeni kulkee käsittämättömän hyvin.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom