Kannattaa sitten olla vähän varuillaan noiden usb-laitteiden kanssa, etenkin jos kannettavan kyljessä käyttää.
Itselläni on tuo 300 giganen Brick (legopalikka) kannettavan tallennuslevynä. Pidän siellä kaikki videot, mp3et ja valokuvien backupit. Muuta ongelmaa ei ole ollut vielä, kuin USB.
Annahan olla, kun tuleekin tehtyä jotain sellaista mistä USB-henki ei satu pahan päivän vuoksi tykkäämään. Itselläni tämä tarkoitti sitä, että kun kannettavasta menee USB-hubille johto, jossa on kiinni puhelimen liitin (ei ollut kytkettynä), kortinlukija (tämä saattoi olla kiinni), pokkarin johto (ei ollut kytkettynä) ja tuo legopalikka. USB-hiiri oli suoraan kannettavassa kiinni.
Virheeni oli, että kytkin MP3-soittimen suoraan kiinni koneeseen, kolmanteen USB-paikkaan. Jokin kirjoitus tuonne ulkoiselle levylle oli menossa, ja välittömästi kuin XP tunnisti mp3-soittimen, tuli ilmoitus että viivästetty kirjoitus meni reisille ja jotain tietoja saattaa olla menetetty.
Jotain juu, kaikki män. Kun sain levyn kytkettyä takaisin koneeseen niin että se jopa tunnistui, niin löytyi 8 tiedostoa, joista 4 jotain omituista merkkijonoa sekä 4 jotain <4kb tekstitiedostoa oudolla sisällöllä. Koitin kaikkia TOC ym. korjausohjelmia käyttää ilman menestystä. Ainoa millä dataa sai ulos oli CHKDSK (eli scandisc), joka löysikin sitten loppupeleissä noin 500 gigaa (levy oli 300 siis) FILE<abcd>.CHK tiedostoja. Pitkän ja hartaan taistelun (eli cygwin ja file-komento, python-skriptiä ja rajattomasti aikaa ja loputtomasti taistelua) jälkeen sain sitten pelastettua ehkä kolmanneksen mp3ista kaikki yhteen hakemistoon (josta sitten ID3-tagin sisältävät pääsivät seuraavalle kierrokselle lajitteluun), ehkä viidenneksen videoista, ja loput datat kippasin tunkiolle koska niiden lajittelu olisi ollut käytännössä melkein mahdotonta. Valokuvat olivat myös toisella kovalevyllä tallessa, joten niiden backuppaus ei ollut iso murhe.
Levyllä oli tuolloin FAT32 tiedostojärjestelmä, nykyisin siellä on NTFS. Sen vähän mitä nyt jaksoin tuon taiston jälkeen asiaa tutkia perusteella internet tiesi kertoa, että vastaavissa tapauksissa NTFSän pitäisi olla vähemmän hajoava. Tiedä nyt sitten hänestä.
Enivei, sanoma on: Älä pidä mitään elintärkeää dataa yksinään moisella asemalla. Itseasiassa, älä pidä moista ikinä koskaan vain yhdellä asemalla.