Raportti paljastaa karmeita yksityiskohtia Venäjän joukkojen toiminnasta Ukrainassa – ”Puhelu Putinille” oli pelätty kidutuskeino
Tutkintakomissiokin kertoo olevansa ”hämmästynyt” tuhojen laajuudesta.
YK:n valtuuttaman komission raportin mukaan Venäjä on mahdollisesti syyllistynyt Ukrainassa rikoksiin ihmisyyttä vastaan. KUVA: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS, ALEXEI NIKOLSKYI / KREMLIN / SPUTNIK / REUTERS, KUVAKAAPPAUS RAPORTISTA
6:00
YK:N valtuuttaman riippumattoman kansainvälisen komission raportti Ukrainasta paljastaa kylmääviä yksityiskohtia Venäjän joukkojen toiminnasta.
Raportin mukaan Venäjä on saattanut syyllistyä Ukrainassa rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Raportti kuvailee yksityiskohtaisesti Venäjän joukkojen tekemiä rikoksia, kuten teloituksia, kidutuksia ja raiskauksia.
Raportti käsittelee myös laajemmin Venäjän sotatoimia, kuten ilmaiskuja Ukrainan energiainfrastruktuuriin ja siviilikohteisiin.
Raportti julkaistiin viime viikon torstaina. Perjantaina kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä
Vladimir Putinista.
Raporttia varten tehtiin yli 500 haastattelua. Lisäksi sen tehnyt komissio tutki satelliittikuvia ja vieraili pidätyskeskuksissa ja haudoilla.
Suhteettomat ja summittaiset ilmaiskut
Komissio tutki useita Venäjän tekemiä ilmaiskuja, joiden kohde ei ollut sotilaallinen. Useat näistä hyökkäyksistä olivat suhteettomia, koska alueella oli paljon siviilejä. Tuho oli sen mukaista: komission arvion mukaan yli 90 prosenttia sodan siviiliuhreista on erilaisten räjähdeaseiden aiheuttamia.
Joka paikassa, jossa komissio vieraili, se dokumentoi huomattavaa siviileihin kohdistunutta haittaa ja havaitsi rakennuksien ja infrastruktuurin tuhoutumista. Komissio kirjoittaa olevansa ”hämmästynyt” tuhon laajuudesta esimerkiksi Harkovan, Tshernihivin ja Izjumin kaupungeissa.
Komissio ei päässyt vierailemaan Venäjän miehittämään Mariupoliin, mutta se haastatteli yli 30 siviiliä, jotka olivat kaupungissa Venäjän joukkojen piirityksen ja rajun pommituksen aikana.
Haastateltavat kuvailivat räjähdeaseiden käyttöä "jatkuvaksi" ja "loputtomaksi". Valokuvat, videot ja satelliittikuvat vahvistavat Mariupolin asuinalueiden laajamittaisen tuhoutumisen.
Sateliittikuva toukokuulta Mariupolin draamateatterilta. KUVA: MAXAR TECHNOLOGIES
Sateliittikuvassa näkyy mariupolilaisen hautausmaan laajennus. Kuva otettu 12. toukokuuta. KUVA: MAXAR TECHNOLOGIES
Esimerkkeinä komissio nostaa esiin kolme Venäjän laajasti raportoitua hyökkäystä: Mariupolin piirityksen aikana kaupungin draamateatteriin 16. maaliskuuta, jolloin kuoli ja haavoittui useita; Kramatorskin rautatieasemalle 8. huhtikuuta, jolloin 59 ihmistä sai surmansa ja 92 loukkaantui, sekä iskun ostoskeskukseen Krementshukissa 27. kesäkuuta, jolloin 21 kuoli ja kymmeniä loukkaantui.
Tuhoutunut Mariupolin teatteri kuvattuna sisältäpäin viime vuoden huhtikuussa. KUVA: REUTERS
Ostoskeskus tuhoutui Venäjän ohjusiskussa Krementshukin kaupungissa kesäkuussa. KUVA: KYODONEWS / ZUMA / MVPHOTOS
LOKAKUUSSA 2022 Vladimir Putin piti puheen, jonka seurauksena iskujen intensiteetti lisääntyi merkittävästi.
”Puolustusministeriön ehdotuksesta ja Venäjän pääesikunnan suunnitelman mukaisesti käynnistettiin massiivinen isku pitkän kantaman täsmäaseilla ilmasta, mereltä ja maalta Ukrainan energia-, sotilas- ja viestintärakenteita vastaan”, Putin julisti.
Ukrainan energiainfrastruktuuri joutui hyökkäysten kohteeksi jo sodan alussa. Putinin julistuksen jälkeen hyökkäykset kuitenkin muuttuivat useilla tavoilla.
Lokakuun 10:nnen ja helmikuun 1. päivän välillä tehtiin ainakin 13 iskujen aaltoa, joissa käytettiin satoja pitkän kantaman ohjuksia ja räjähteillä varustettuja lennokkeja. Iskuja tehtiin lopulta 20:een Ukrainan 24:stä alueesta.
Ennen lokakuuta iskut kohdistuivat pääasiassa polttoainelaitoksiin ja rautateihin, mutta lokakuun jälkeen hyökkäykset kohdistuivat järjestelmällisesti Ukrainan voimalaitoksiin, sähköverkkoon ja lämpölaitoksiin.
Iskut saattavat komission mukaan olla rikos ihmisyyttä vastaan.
Raportti nostaa esille myös vaaratilanteet Zaporizzjan ydinvoimalalla.
Raportin mukaan sotilaalliset operaatiot voimalan alueella aiheuttivat vakavan ydinonnettomuuden riskin. Venäjän asevoimat aloittivat 4. maaliskuuta 2022 hyökkäyksen kohti laitosta tarkoituksenaan ottaa se haltuunsa. Seurasi raskaita taisteluita.
Hyökkäyksen seurauksena syttyi tulipalo, joka vahingoitti osia laitoksesta. Lisäksi Venäjän asevoimat sijoittivat sotilastarvikkeita laitokseen ja sen läheisyyteen. Satelliittikuvat elokuun lopusta näyttävät, että sotilaskalustoa on alle 150 metrin päässä reaktorista.
- Kyseinen kuva on alla olevan twiitin kolmas kuva.
Zaporizzjan ydinvoimala satelliittikuvassa elokuussa 2022. KUVA: EPN/NEWSCOM / NEWSCOM / MVPHOTOS
Kidutuksesta paljastui karmeita yksityiskohtia
Kenties rajuinta luettavaa raportissa ovat kuitenkin selostukset Venäjän joukkojen tekemistä pidätyksistä, kidutuksista, raiskauksista ja teloituksista.
Raportti piirtää karua kuvaa toiminnasta erityisesti miehityksen alussa. Kun Venäjä sai asutuskeskuksia haltuunsa, sen sotilaat kiertelivät usein ovelta ovelle. Usein seuraukset siviileille olivat hirveät: sotilaat pidättivät miehiä ja raiskasivat naisia. Joissain tapauksissa ihmiset, jopa lapset, joutuivat katsomaan, kun sotilaat raiskasivat heidän läheisiään.
Sotilaat ottivat siviilejä laittomasti vangiksi myös tarkastuspisteistä ja jopa ihmisten työpaikoilta.
Venäjän joukot veivät ihmisiä pidätyskeskuksiin, joiden olot olivat kauheat. Komissio löysi pidätyskeskuksia lähes joka alueelta, jota Venäjän joukot olivat miehittäneet.
Olot pidätyskeskuksissa olivat jatkuvasti epähumaanit. Usein vangitseminen kesti kauan, pisimmillään yhdeksän kuukautta.
Sellit olivat liian täynnä. Ihmisiä pakotettiin nukkumaan lattialla tai vuorotellen. Joskus naiset, miehet ja lapset laitettiin samoihin selleihin. Pidätettynä olleet raportoivat esimerkiksi liian vähäisestä valosta, huonosta ilmanvaihdosta, hengitysvaikeuksista ja kylmyydestä.
Saniteettitilat olivat riittämättömät. Joskus wc-pönttönä joutui käyttämään ämpäreitä tai pulloja. Pesumahdollisuuksia ei ollut.
Yhdessä tapauksessa kymmenen vanhusta kuoli huonojen olojen seurauksena koulun kellarissa. Muut pidätetyt, joukossa lapsia, joutuivat jakamaan saman tilan ruumiiden kanssa.
Ukrainan asevoimat kuvailivat tätä Harkovan alueelta löytynyttä huonetta venäläisjoukkojen perustamaksi ”väliaikaiseksi kidutuskammioksi”. KUVA: REUTERS
Tällaiset olot vaikuttivat ihmisiin eri tavalla riippuen sukupuolesta, raportissa huomautetaan. Jotkut naiset alkoivat rajoittaa syömistään ja juomistaan sen takia, etteivät halunneet käyttää wc:tä muiden edessä. Kuukautisten aikana naiset kärsivät huonosta hygieniatasosta, mikä voi johtaa vakaviin tulehduksiin ja sairauksiin.
Monet Venäjän joukkojen pidättämistä siviileistä on yhä kadoksissa.
Tämä kaikki täyttää komission mukaan sotarikoksen määritelmän.
Joukkohauta Mariupolissa. KUVA: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS
PIDÄTYSKESKUSTEN olot eivät kuitenkaan olleet mitään verrattuna siihen systemaattiseen kidutukseen, jota jotkut pidätetyt saivat osakseen.
Yhtä kidutusmuotoa kutsuttiin ”puheluksi Leninille” tai ”puheluksi Putinille”. Siinä kidutettavalle annettiin sähköiskuja jalkoihin, sormiin tai sukupuolielimiin ”Tapik”-nimisen sotilaspuhelimen avulla.
Muita menetelmiä olivat muun muassa vankien ripustaminen kattoon kädet sidottuina "papukaija-asentoon", kuristaminen kaapeleilla, tukehduttaminen muovipusseilla tai kaasunaamareilla, raiskaukset ja muu seksuaalinen väkivalta.
Joukot kiduttivat niin siviilejä kuin sotavankeja. Kidutuksen tarkoituksena oli saada tietoa Ukrainan asevoimista, pakottaa tunnustuksia, pakottaa uhreja yhteistyöhön tai vain heidän rankaisemisensa. Kidutukseen kuului usein pitkät kuulustelusessiot.
Uhrit laitettiin usein käsirautoihin ja heidän jalkansa sidottiin yhteen. Silmät peitettiin hupulla tai teipillä ja päähän laitettiin vaatteita tai pusseja.
Joidenkin entisten vankien mukaan venäläiset kutsuivat heitä ”natseiksi”, ”fasisteiksi” tai ”terroristeiksi” ja pakottivat heidät ”denatsifikaatiosessioihin”, joihin kuului raakaa väkivaltaa.
Uhrit kertoivat venäläisten hakanneen heitä kiväärien takaosalla, antaneen sähköiskuja, raiskanneen heidät ja altistaneen heitä pitkäksi ajaksi kylmälle. Joissain tapauksissa kidutusta seurasi teloitus.
Vankeja siirrettiin myös Venäjälle. Siellä vangitseminen alkoi usein raa’alla ”hyväksymismenettelyllä”. Uhrit kertoivat taas sähköiskuista, tukehduttamisella muovipusseilla ja alasti pakottamisesta. Yksi entinen pidätetty joutui kidutuksen kohteeksi koska puhui ukrainaa eikä ”muistanut sanoja Venäjän kansallislauluun”.
KOMISSIO keräsi todistusaineistoa summittaisista teloituksista 17 paikkakunnalla, joita Venäjä miehitti. Komissio vahvisti 65 miehen, kahden naisen ja yhden 14-vuotiaan pojan teloituksen. Alueilla, joilla komissio vieraili, suurin osa teloituksista tapahtui muutaman ensimmäisen kuukauden aikana.
Teloituksia edelsi yleensä pidätys, kuulustelu, kidutus tai muunlainen kaltoinkohtelu. Jotkut uhreista löytyi kädet ja jalat sidottuina.
Yleisin tappamistapa oli laukaus päähän lähietäisyydeltä.
RAPORTIN mukaan komissio havaitsi myös pienen määrän Ukrainan asevoimien tekemiä rikkomuksia, kuten sotavankien väärinkohtelua