Uiminen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja normi
  • Aloitettu Aloitettu
Threadi luettu läpi.

Vai, että 3min/100m on kuviokelluntaa... huhuh. Oma maksimivauhti tuota, pää pinnalla sammakkoa. Ajatus, että siinä lyhyessä ajassa mitä pää kävisi pinnalla, ehtis hengittää ei oikeen toimi. Mutta pitää seuraavalla kerralla koittaa tuota paikallaan hengittelyä. Opettelu on vaan miljoona kertaa raskaampaa, kuin tuo mummoilu-uiminen.

Huvittuneena tuossa edelliskerralla koitin viimestä 50m uidessa, lisätä vauhtia vapaauinnilla ja huomasin, että kas, vauhti putos... :)


Niin joo, kun aerobisena lenkin korvikkeena tätä uimista aloin harrastamaan, niin on tämä melkosesti vähemmän kuluttavaa kuin juokseminen. Eli villi arvio, alle puolet kalorikulutus verrattuna hitaaseen lenkkeilyyn.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No ei kyllä todellakaan ole mitään vähemmän kuluttavaa kuin juokseminen. Se riippuu ihan vaan siitä, millä vauhdilla juoksee tai ui. Kyllä mun kohalla pulssi nousee uidessa paljon nopeammin juoksuun verrattuna ja matkatkin on tietenkin paljon lyhyempiä, vaikka rasitus on sama. Uimisessa kalorinkulutus on siis suurempi kuin juoksussa, näin yleisesti ottaen.
 
Pahoittelut, tarkoitus ei ollu provota, huomasin kyllä kirjottaessa, että tuohon olis ollu hyvä lisää omakohtaisuus. Eli en osaa juosta enkä uida, niin tuo yhtälö on mahdollinen.
 
Joo, en mä edes huomannu sun viestissä mitään provosoivaa :D

Mutta aika jännä, että sulla menee noin. Nimittäin, jos ei osaa uida kunnolla, niin sehän on paljon raskaampaa, kun on tekniikka pielessä. Mäkin muistan viime kesän alussa, kun olin ihan naatti jo sadan metrin jälkeen, mutta sitten, kun kävin uintikurssin, ja tekniikka alkoi pelittämään, niin sama vaikutus tuli vasta 1400 metrin jälkeen. Juoksussahan tekniikalla ei ole niin suurta merkitystä kuin uinnissa.
 
Vihdoin löytyi nenäklipsu paikallisesta sporttikaupasta, pääsee opettelemaan sitä vaparia. Kesäksi triathlon-kuntoon :D
 
En pitänyt nuorempana uimisesta yhtään, mutta saliharrastuksen aloitettua puntilla käynnin yhteydessä (käyn siis paikallisella uimahallilla treenaamassa) kertalipun hintaan kuuluu mahdollisuus käydä myös altaan puolella, joten ekana vedetään reippaan tunnin verran treeniä, siitä sitten suihkuun ja jokusen altaanmitan verran pulikointia ja saunan+pesun kautta kotiin :D

On kyllä hyvää aerobista punttitreenin kaveriksi, varsinkin näihin aikoihin kun kiekkokaukalot ovat jo sulaneet eikä futisviheriöille pääse vielä palloilemaan.
 
Huh, tulipa käytyä pitkästä aikaa hallilla. En ole koskaan tykännyt vaparista ni nyt sitte päätin että opettelenpa sen nollista lähtien. Vaikka rintaa uinkin sujuvasti, ni vaparilla juuri ja juuri pääsin 25-50m kerrallaan ja ihan naatti puolen tunnin räpiköinnin jälkeen :D
 
Onk hyvä, jos ui 2500 metriä 65 minuutissa? Ja osaisko joku suositella jotain uintitreeniohjelmaa, kun nyt uinu aina sillä tavalla, että, uin mahdollisimman pitkiä matkoja ja mahdollisimman paljon. Järkevämpiäkin tapoja kasvattaa uintikuntoa varmaan on, mutten vaan tiedä...
 
En oo mikään kilpauimari, vaan aika tavallinen kuntouimari, en mummo/sunnuntaiuimari. Ja normaali nopeus mulle on 3000m/60minuuttia. Mun mielestä se on ihan ok kuntouintivauhti. Tee vaikka intervalleja siellä välillä, eli uit 25m täysillä, ja seuraavat 25m rauhallisemmin palautellen.
 
Vaihtelua saa myös tekniikkatreenillä, esimerkiksi lainaamalla välinevarastosta lautaa ja pullista (se jalkojen väliin laitettava ponttooni).. Vähän kuin eristäviä liikkeitä salilla, laudalla harjoitellaan potkuja ja pulliksella käsivetoja.. Lisäksi tietysti vaihtelemalla lajeja vu, pu, su, ru ja sku.. Piikkejä (juurikin nopeita spurtteja 25-50 m, jonka jälkeen himmailua tuplat piikistä ja uusiks taas).. Yksi uintiaikojen lemppareista oli ns. 500 ... (piste-piste-piste) eli 25 m 50 m 25 m 75 m 25 m 100 m 25 m 75 m 25 m 50 m 25 m ideana se, että 25 m matkat uidaan täysillä ja toinen matka eri lajia ripeästi, ei löysää, mutta kuitenkin hiljempaa kuin täysillä.

3 km 60 minuuttiin on hyvä saavutus :)
 
Jos nyt jollekin olis vaikka jotain hyötyä, perhosesta ja rintauinnista ei valitettavasti videoita ollut.. Nämä ovat ajalta papu ja nakki (2004-2005), mutta tekniikka on sama edelleen :) Kainaloihin muodostuu varjot, ei karvoja :D







 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Pika lueskelin jokusen pätkän palstaa ja aattelin et voisin lyödä oman lusikkani tähän soppaan omasta näkökulmastani (8 vuotta uintia joista muutama kilpaa, jonka jälkeen 4 vuotta valmennusta alkeista kilpauimareihin). Paljon näyttää olevan hyvää puhetta käsivedoista ja muista tärkeistä yksityiskohdista.

Vaparissa ja selkäuinnissa yks tärkein tekijä on kierto, eli muistetaan kiertää vartaloa riittävästi puolelta toiselle. Tässä tulee siis jo aiemmin mainittu vaparin hengitys molemmilta puolin (ja mieluiten vuorotellen). Jos kierto uupuu, palautuksessa kädet usein lähes runnotaan huonossa asennossa sinne eteen (voi aiheuttaa olkapäihin kipua varsinki pidemmän päälle) ja ei pystytä tekemään veto osuuttakaan kunnolla. Tästä syystä on muuten käsittääkseni saanut nimensä uimarin olkapää.

Rinta- ja perhosuinnissa oleellista on rytmi. Muuten molemmissa yksi yleisimmin näkemäni virhe on se, että käytetään käsivedossa kauheasti energiaa itsensä ylöspäin tuomiseen (jotta saataisiin happea), kun käsivedon pitäis suunnata meno eteenpäin. Näin siis kulutetaan turhaa energiaa järjettömän paljon ja tarvitaan vain lisää sitä happea ja luodaan itselle turha noidankehä. Happea saa yhtä hyvin eteenpäin vievälläkin vedolla. Ru potkun yleisimmät ongelmat on saksipotku ja että potkun voima menee sivuille ->pyritään suuntaan potku taakse () muitoisella liikkeellä, molemmat jalat symmetrisesti.

Avain kuvioita on turha tehdä, hidastaa vaan käsivetoa.
ps. Phelpsin perhostekniikkaa kannattaa katsoa vaikka youtubessa!! Aika suoraviivasia vedot vedenalla

Tähän on pakko kommentoida se, että kyl siel se avain kuvio selvästi on, "yläosa" vain on jätetty kaiken turhuutensa vuoksi pois. Eli jos halutaan tehdä täysi avainkuvio pitää kädet palauttaa lähes yhteen, jolloin oteen hakemiseen menee enemmän aikaa ja turhaa voimaa, entä jos palautuksessa jätetään kädet valmiiksi jo enemmän auki (n. hartialinja) jolloin otteen saa kunnolla heti ja päästään nopeammin veto-osuuteen. Toki alussa liikerata voi olla joillakin helpompi hoksata tuon kokonaisen kuvion avulla, saati saa aikaa miettiä potkujen rytmitystä kun kädet ei viuhdo niin hurjaa vauhtia.

Ja näin entisenä perhosuinnin ongelmalapsena vielä todettakoon, että itselle oli ainakin aikanaan suuri apu tuo altaan laidalla potkurytmin veivaaminen (peli oli iso + kans). Eli seisoin toisen jalan varas, käsiveto oikeaoppisesti ja potkut mukaan (muistaen myös kropan hieno "aalto"liike, joka voi riittää pelkästäänkin rytmin harjottelussa). On olemassa myös joitain pallolla tehtäviä kuivaharjotteita varsinkin tuohon vedon aikana tapahtuvaan potkuun.
 
Jee tein uuden 200m ennätyksen 4min 10sek, 40sek oon parantanu talven aikana tulosta joten ei ole uimakerrat hukkaan menneet.
 
Mistä porukka ostaa uimalaseja ja muita uintiin liittyviä apuvälineitä? Pitäisi löytää jotkut päheet peilipintaiset lasit, mutta aika heikko tarjonta tuntuu olevan :/
 
nyt kun alotellut uimista uudelleen niin ihan prismasta ostin. Ei kyllä peililaseja näkynyt.
Aikanaan muinoin tuli lasit ym. hankittua kisojen yhteydessä.
 
Tulee latsit piruun kipeäksi tosta uinnista. Uin vuorotellen vapaata ja rintauintia.
Tulin äsken uimasta ja ei saa kättä pystyy ja painaminenkin sattuu... :) Ja tämä siis melkeen aina, mistäköhän vois johtua?

Harmittaa ainakin näin iltasin kun radoilla on liikaa sakkia.
 
Tulee latsit piruun kipeäksi tosta uinnista. Uin vuorotellen vapaata ja rintauintia.
Tulin äsken uimasta ja ei saa kättä pystyy ja painaminenkin sattuu... :) Ja tämä siis melkeen aina, mistäköhän vois johtua?

Harmittaa ainakin näin iltasin kun radoilla on liikaa sakkia.

Kyllähän se helposti ottaa, jos ei kroppa oo tottunu uimiseen. Toine mikä tulee mieleen, että vedenvastus on samaa luokkaa, kuin öljynporauslautalla ja juodut käsillä runttaamaan voimakkaammin mikä sitten väsyttää selkää. Pää kunnolla veteen ja rentoutta kehiin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom