- Liittynyt
- 8.1.2007
- Viestejä
- 4 303
Se on ihan hyvä juttu jos urheilija on myös muuten henkilönä kiinnostava. Tämä varmasti auttaa myös henkilökohtaisten sponsorisopimusten kanssa. Mutta sitten sellainen älytön paskanpuhuminen muista urheilijoista ja lapsellinen uhoaminen antaa vain epäammattimaisen kuvan. Eli hyvän maun rajoissa pitäisi osata pysyä.No totta kai, captain obvious. Tietenkin kaksi ottelijaa valmistautuu otteluun hyvällä game pläänillä ja taktiikoita hioen. Mutta mitä haittaa siitä on, jos tämän lisäksi heitetään vähän suolaa päälle ja saadaan mukaan tunteet? Tunnepohjaltahan ottelijat saavat fanilaumansa. Ottelutyyli + persoona = viihdearvo. Sonnen soittaa suutaan ja tarjoaa vauhdikkaita matseja, ja saa tällä tavalla paljon katsojia ruudun ääreen. GSP ei soita suutaan, mutta mukavalla persoonallaan, Tekken ulkonäöllään ja dominoivalla ottelutyylillään saa paljon katsojia ruudun ääreen. Mutta GSP:täkin kritisoidaan välillä liian varmistelevasta ottelutyylistä. Eihän miestä tietenkään voida syyttää siitä, koska at the end of the day voittamaanhan sinne on menty, mutta koska kyse on katsojille viihteestä, niin pitää osata voittaa viihdyttävästi, jotta fanien maksamille rahoille on vastinetta. Voidaanko esim. koskaan kutsua kaikkien aikojen ottelijaksi ottelijaa, jonka recordi on 40 - 4, mutta voitoista 35 on tullut tuomariäänillä? "Lopetushakuisuus" on kuitenkin se avainsana, kun on kyse kamppailu-urheilusta.
Ja edelleen, jos lopetushakuisuus on se mitä halutaan, niin sitten pitää miettiä sääntöjä ja tuomarilinjaa siltä kannalta, jotta urheilija automaattisesti pyrkiessään parhaaseen suoritukseen myös joutuu tavoittelemaan näitä haluttuja tavoitteita. Näinhän monissa muissakin lajeissa on toimittu, esim pallopelien sääntöjä rukataan jatkuvasti jotta pelistä saadaan viihdyttävämpää ja erilaisia lieveilmiöitä, joiden katsotaan olevan epätoivottuja tai pelin hengen vastaisia, poistettua.
Itse arvostan Jon Jonesia nimenomaan siitä syystä kilpailijana, että hän (tai hänen valmennustiiminsä) suhtautuu otteluihin ja vastustajiin erittäin analyyttisesti ja hyökkää tarkasti vastustajien heikkouksia vastaan. Nyt tämä mahdollisuus oltiin viemässä pois, kun vastustajaa yritettiin vaihtaa viime metreillä. Siitä kieltäytyminen kertoo vain ammattitaidosta ja kunnioituksesta lajia kohtaan, kun ei haluta lähteä vetämään puolivillaista ottelua ilman suunnitelmaa.
PS. Vetää se Wimbledonkin ihan hyvin yleisöä joka vuosi vaikka tennismiehet eivät aloita vastustajan mustamaalaamiskampanjaa kahta kuukautta etukäteen. Eli siis urheilusta nauttiminen ei vaadi sitä että kilpailijat ovat toistensa "vihollisia".