Tutkimustietoa lihasten kasvattamisesta?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja VeryA
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Toiston eksentrinen (ts. negatiivinen) osa on korostunut tutkimuksissa kun on verrattu lihaskasvua. Tästä on jo pidempi tovi kun olen tuohon liittyvää dataa kurkkinut, mutta tuolloin tuloksissa oli jätetty huomioimatta toiston kesto ajallisesti (time under tension) kun verrattiin liikkeen eksentristä ja konsentrista vaihetta keskenään testiryhmissä. Mun mielestä yksi suurimmista syistä miksi ekstentrinen katsottiin tulosten perusteella olevan vähintään yhtä hyvä, jopa parempi kuin konsentrinen oli se, että lihas oli vaan yksinkertaisesti kauemmin rasituksessa jolloin kasvuärsyke oli suurempi. En siis lähtisi suoraan väittämään että liikkeen eksentrinen vaihe olisi automaattisesti parempi, mutta lihaskasvun kannalta suosittelisin kiinnittämään siihen erityisesti huomiota.
Jos näin olisi, niin miksi pitkällä lihaspituudella tehdyt osatoistot saavat enemmän lihaskasvua aikaan kuin täydellä liikeradalla tehdyt toistot, vaikka jälkimmäisten suorittaminen kestää pidempään?
 
Jos näin olisi, niin miksi pitkällä lihaspituudella tehdyt osatoistot saavat enemmän lihaskasvua aikaan kuin täydellä liikeradalla tehdyt toistot, vaikka jälkimmäisten suorittaminen kestää pidempään?
Hyvä kysymys! Aika on tietysti vaan yksi muuttuja tuossa minun mainitsemassani vertailussa. En tuohon sinun tutkimukseen ole tutustunut ollenkaan, mutta jos oletetaan asian olevan näin niin silloin tuo mainitsemani "time under tension" ei olisikaan niin ratkaisevassa roolissa. Mutta uskon kyllä että asia on kuten sanot. Käsitykseni mukaan pitkällä lihaspituudella työskennellessä saadaan enemmän lihaksen sarkomeerejä käyttöön eli ns. suurempi pinta-ala lihasta tekee työtä samanakaisesti, eli ainakin siinä mielessä ajateltuna sillä alueella työstäminen osatoistoilla voisi olla tehokkaampaa
 
Jos näin olisi, niin miksi pitkällä lihaspituudella tehdyt osatoistot saavat enemmän lihaskasvua aikaan kuin täydellä liikeradalla tehdyt toistot, vaikka jälkimmäisten suorittaminen kestää

Jos näin olisi, niin miksi pitkällä lihaspituudella tehdyt osatoistot saavat enemmän lihaskasvua aikaan kuin täydellä liikeradalla tehdyt toistot, vaikka jälkimmäisten suorittaminen kestää pidempään?
NIin yksi toisto kestää pidempään, mutta ei välttämättä sarjan kesto.
 
Juuri noin, tutkimuksilla voit heittää naapuria, aivan vitun turhia koska yksilönvaihtelut on niin kovia ja yksilöllä vielä lihasryhmäkohtaisesti vaihtelua mihin rangeen toistot menee. Tyhmintä ikinä on luottaa tutkimukseen jota ei ole tehty sulla.

Viikkotason ajattelussa ei ole mitään järkeä, kiertoajattelu tehokkaampaa. Ei siellä maanantaina ole mitään resettiä että kroppa on sitten ihan valmis uuteen viikkoon.
Failureen pääosin aina työsarjoissa, vajaat vain lämmittelyssä.
Ei hidastettua negatiivista, vaan kontroloitu negatiivinen ja positiivinen tehdään kuminauhaefektillä rauhassa lähtien kiihdyttäen supistusta kohti.
Venytys ja supistus, niiden painotus riippuu täysin liikkeestä. Esimerkiksi tankopunnerrukset ovat venyttäviä ja selkäliikkeet supistavia.

Se miten ulosmittaat eforttia treenissä, merkitsee kaikista eniten, ei se mitä joku tutkimus sanoi, joka tehtiin mummoilla jotka teki 3 sarjaa ojennusta viikossa. Ihmiset yleensä poimii miljoonasta tutkimuksesta sen kaikista mukavimman jossa ei kyykätä, tehdä failureen, treenataan mahdollisimman harvoin ja syke pidetään alhaalla. Kuhan ei vaan tarvi tehdä töitä.
Just just. Vitsi onkin siinä, että sitten kun sinne salille menee, niin ei näy venytystä, ei näy supistusta, vaan egopainoilla osatoistoilla mennään, ja näytetään vuodesta toiseen ihan samalta. Joka viikko näen ihmisiä, jotka tekee samat liikkeet, samat toistot joka viikko, tai tyyppejä, jotka kyykkää kymmenen sarjaa, siihen päälle kaikki muu jalkatreenit ja toistaa tätä kolmesti viikkoon, ellei useammin. Se tarkoittaa käytännössä, että kaikki nuo kuluttavat vain aikaa ja niveliään, ja se johtuu siitä, ettei se tieto ole mennyt koskaan perille. Kun katsoi jotain suomalaisgurujen tekniikkavideoita, niin vinopenkissä käsipainoilla sen käsipainon akselin ja rinnan väliin jäi 15-20cm. ja toisto jäi ylhäältäkin vaaksan vajaaksi.

Missä ne supistukset ja venytykset on, jos käytössä on vähän yli puoli liikerataa? Herää kysymys, tietääkö porukka edes noiden sanojen merkityksen? Kysymys: jos tekee sitä vinopenkkiä levytangolla, niin eikö silloin se tanko käy siinä ylärinnalla, eikä vaan lähellä? Ts. liikeradan alaosa on heti sen 15-20cm pidempi, eli liikeradasta on 2/3 käytössä. Se supistus ei ole läsnä osatoistossa sekään, eli se paino pitää punnertaa suorille käsille, jotta se rintalihas jännittyy kokonaisuudessaan.

Hommaa on aivan vitun helppo kokeilla itse: ottaa käsipainot, noin 70% maksimista, ja tekee ne punnerrukset siten, ettei laskekaan niitä käsipainoja siihen rinnan päälle, vaan rinnan sivuille. Samoin kun punnertaa ne ylös, niin punnertaa kyynerpäät lukkoon, siitä välitön hidastettu lasku em. lähtöasentoon, 3-4 sekunnin venytys, ja toistoja niin monta kuin tällä tekniikalla tulee. Se on se tieteellinen menetelmä nykyajassa, jota puffaa mm.:

https://www.youtube.com/@RenaissancePeriodization
 

Suositut

Back
Ylös Bottom