- Liittynyt
- 11.9.2003
- Viestejä
- 3 118
Et tietenkään voi, jos et ole kyseisen julkisrauhan alaisen paikan haltija. Avainkysymys on tässä nimenomaan se onko vahtimestarilla koulussa oikeus poistaa asiattomia oleskelijoita, ja tottahelvetissä on.
Lissu jää julkisrauhan suojaamalle alueelle luvatta. Ja luvathan siis päättää alueen haltija.
Nyt sulla on jokin ajatusvirhe tässä. Mitä tarkoitat nyt tällä vahtimestarilla? Vartijaa vai jotakuta muuta? Kyllä, vartijalla on oikeus poistaa toimialueeltaan voimakeinoja käyttäen henkilö, jolla ei ole oikeutta oleskella alueella tai mikäli henkilö ei suostu poistumaan alueelta alueen haltijan pyynnöstä huolimatta, mutta ko. koulua käyvällä henkilöllä on kyllä oikeus oleskeluun. Mutta esim. minulle ei ole oikeutta poistaa henkilöä X julkisrauhan suojaamalta alueelta, jos koen henkilön käytöksen häiritseväksi.
Myöskään kauppiaalla ei ole lainmukaista oikeutta käyttää voimakeinoja poistaakseen myymälästään häiritseväksi kokemaansa henkilöä, vaikka hän kuinka omistaisi ko. myymälän.
"Kotirauhan rikkominen
Joka oikeudettomasti
1) tunkeutuu taikka menee salaa tai toista harhauttaen kotirauhan suojaamaan paikkaan taikka kätkeytyy tai jää sellaiseen paikkaan taikka
2) rikkoo toisen kotirauhaa metelöimällä, heittämällä esineitä, soittamalla puheluita tai muulla vastaavalla tavalla,
on tuomittava kotirauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."
Missä tässä erikseen määritellään se poistamisoikeus kotirauhan suojaamalta alueelta? Oikeastaan voitko tehdä yhtään mitään henkilölle, joka tulee hengailemaan kämpillesi luvitta, jos kuvittelet, että tätä lakia toteutetaan noin?
Ei missään. Aikaisemmassa lainsäädännössä oli listattuna hätävarjelutapauksissa puolustettavissa olevat oikeushyvät, yksilön kohdalla nämä olivat henki, terveys, vapaus, omaisuus, ruumiillinen koskemattomuus ja kotirauha. Nykään lakitekstissä ei ole tämäntyylisiä rajoituksia, periaatteessa mitä tahansa oikeushyvää saa puolustaa. Ota huomioon, että tämä ei anna jokamiehelle oikeutta toimia vapaasti oman tulkintansa mukaan, eikä se anna jokamiehelle myöskään oikeutta turvata julkisrauhaa. Kotirauhaa kylläkin.
Rikoslain 4. luku, 4. §
Hätävarjelu
Aloitetun tai välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellinen puolustusteko on hätävarjeluna sallittu, jollei teko ilmeisesti ylitä sitä, mitä on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavana, kun otetaan huomioon hyökkäyksen laatu ja voimakkuus, puolustautujan ja hyökkääjän henkilö sekä muut olosuhteet.
Tässä on nyt se ongelma, että sinulla ei selkeästikään ole kokemusta näistä laeista käytännössä. Tuossa ei ole päätä eikä häntää, että jos et henkilöä onnistuneesti kiinniota, niin toimenpiteesi on muuttunut laittomaksi. Oletetaan vaikka, että estät sen rikoksen, mutta et kykene ottamaan henkilöä kiinni, niin olet toiminut laittomasti?
Tuo kuulostaa jo vittuilulta sellaisen henkilön suusta, joka keksii omia lakejaan ja puhuu itseään vastaan vähän väliä. Mikäli kiinniotto ei onnistu, niin mikä siitä tekee laittoman teon? Jos rikos kohdistuu sellaiseen oikeushyvään, jonka puolustamista voidaan pitää puolustettavissa, on kyseessä hätävarjelu. Jos kiinniotto epäonnistuu, on se epäonnistunut kiinnotto. Mikä tässä on epäselvää?
Se on hätävarjelua. Kuten on myös asiattoman oleskelijan poistaminen kotirauhan taikka julkisrauhan suojaamalta alueelta.
Pari postia aiemmin selostit, että kyseessä on poisto. Tosin tuo asiattoman oleskelijan poistaminen julkisrauhan suojaamalta alueelta ei ole myöskään hätävarjelua.