Originally posted by Natupelle
Kirjoitin ja hioin puoli tuntia vastausta tähän. Se katosi bittiavaruuteen ja kirjoitan sen nyt uudelleen lyhennettynä hymyillen iloisesti vekkulille tapaukselle.
Sellaista tapahtuu. Hyvä ja kattava postaus tämä kuitenkin mielestäni on. Ihmettelen vain sitä, että miksi et postannut näin kattavaa tekstiä aikaisemmin, niin olisimme säästyneet paljolta jankkaamiselta.
Päätän viedä viisitoista ilvestä ja sata minkkiä Grönlantiin lisäämään lajiston diversiteettiä. Jos ne tuhoavat sieltä jotakin niin sehän on vain evoluutiota. Vaikka esimerkkini on kärjistetty, on se täysin teesiesi mukainen. Ilmeisesti pidät hyväksyttävänä että ihminen siirtelee eläimiä mantereelta toiselle ja aiheuttaa paikallisille lajeille paikallisia sukupuuttoja ja kenties lopulta lopullisiakin?
Mielestäni tässä ei paljoakaan eroa siihen, että populaatiot siirtyvät luonnollisesti paikasta toiseen. Jos jokin laji osaa hyödyntää ihmistä niin sehän on sen etu.
Tosin jos jokin tällainen tuontilaji järkyttää huomattavasti ympäristöään kuten vaikka: Niilinahvenet Victoriajärvessä, Vesihyasintti ja kottaraiset amerikassa, villisiat ja kaniinit Australiassa, kampamaneetit mustallamerellä. Näissä tapauksissa olen ehdottomasti vastaan tätä siirtelyä.
-- jotkut meistä kuten minä haluamme säilyttää ympäristömme faunan mahdollisimman sellaisena kuin se ilman ihmisen tekemiä mullistuksia olisi.
Tässä asiassa olet pari sataa vuotta myöhässä.
Et vastannut tähän em kysymykseeni vaan esittelit omia virheellisiä ja puutteellisia listojasi. Korjaan reiluna miehenä ne sinulle yksitellen ja lisään kahden alla olevan havaitsemasi haitan perään muutaman oman lisäksi. Toivon että vastaat siihen vielä.
"Tässä on minun mielestäni minkin aiheuttamat haitat, by Dragon:
1. Vesikko taantuu joutuessaan kilpailemaan Minkin kanssa
2. Rannikon lähisaarten lintupopulaatiot ovat ahdingossa Minkin takia"
Lisää haittoja by Natupelle
3. Hilleri taantuu joutuessaan kilpailemaan Minkin kanssa, ongelma ei vielä ajankohtainen mutta saattaa muuttua lähivuosina sellaiseksi.
4.Rannikon ulkosaarten lintupopulaatiot ovat ahdingossa Minkin takia (luulitko ruokkien asuvan sisäsaaristossa, minkit seikkailevat aivan ulkosaaristossakin).
5. Kosteikkoalueiden lintupopulaatiot ovat ahdingossa minkin takia. Koskee myös sisävesiä.
6. Osa merellä elävistä lajeista ei osaa mieltää minkkiä (vieläkään) pedoksi eikä ts. pelkää niitä ja minkillä on helppo työ tappaa koko populaatio.
Puutteellinen listani oli mutta missä sinä virheen siinä näit. Mielestäni Minkin vaikutukset ulkosaaristossa ovat vähäisiä verrattuna sisäsaaristoon. Ei minkki mikään saukko sentään ole, eikä jaksa kilometritolkulla uida.
Miksi luulet suomalaisten lajien tarvitsevan apua tässä kun pienpetokannat ovat ylhäällä ilman minkkiäkin? Syitä pienpetojen suureen määrään voi etsiä mm. metsien pirstaloitumisesta, avohakkuista, metsästyspaineen pienenemisestä, ruokajätteiden saannin helppoudesta.
Mitä suurempi diversiteetti meillä on pienpedoista, sitä pienempää on jyrsijäkantojen kaaoottinen vaihtelu. Mielestäni suomen luonto pystyy suurella pienpetovalikoimalla vastaamaan paremmin jyrsijähuippuihin.
Kun selvästi tiedät aiheesta paljon, niin välikaneettina voisin kysyä, että onko jo varmaa tutkimustulosta siihen, että kumpi oikeastaan säätelee saalis-saalistaja -suhteita kun ajatellaan Pohjois-Amerikkalaisen lumikenkäjäniksen ja ilveksen syklejä. Jäniksenhän todettiin turkistilastojen avulla kontrolloivan kummankin sykliä eikä päinvastoin.
"3. Uusi kilpailija pienpetokannassa nopeuttaa muiden lajien lajiutumista Red Queen -hypoteesin mukaan"
Hypoteesit on kivoja. Lasketko todella hyödyksi sen että alueen alkuperäiset näätäeläimet joutuvat muuttamaan elinalueitaan ja käyttäytymistään? Juuri kyseisen hypoteesin mukaisesti vesikko hävisi Suomesta koska ei pystynyt mukautumaan. Todella kannatettavaa. Jeejee. Äänestän edelleen luonnonmukaisen luonnon puolesta, en ihmisten tuontievoluution.
Tottakai lasken sen hyödyksi, että alueen eläimille tulee uusia valintapaineita. Vesikko ei vaan kestänyt tätä painetta.
"4. Minkki pyydystää myös tuholaisia kuten rottia ja hiiriä"
Käsitelty jo jyrsijäosiossa, tarpeetonta keksimällä keksimistä.
Mielestäni oli selkeämpää eritellä ihmiselle erityisen haitalliset jyrsijät.