Tässä herää kysymys lähihoitajien, sairaanhoitajien, sosiaalityöntekijöiden, opettajien ja muiden naisvaltaisten alojen palkat. Vastuuta ja työtä on ihan valtavasti, mutta eipä vaan näy palkassa. Samaa mieltä olen siinä, että palkka toki työn mukaan, mutta jos palkan perusteena on vastuu niin miksi se ei sitten näy ihmisläheisessä työssä.
Palkkaus on monesti sidoinnainen siihen, millä hinnalla joku suostuu/ millä hinnalla tarpeeksi pätevä henkilö tehtäviin saadaan. Jos on tarjolla useita päteviä työntekijöitä, joilta ei vaadita suurta koulutusta/osaamista, niin palkat on alemmat, jos taas on ainoastaan muutama pätevä henkilö koko maassa, niin heillä on varaa pyytää enemmän palkkaa. Tietenkin myös se mitä firmalle rahallisesti tuottaa, vaikuttaa myös palkkaukseen. Julkisen sektorin palkkojen on vaikea olla kilpailukykyisiä yksityisen palkkoihin, koska julkinen sektori rahoitetaan verovaroilla, eikä siten esim tuottavuutta samassa mittakaavassa ole.
Monesti keskustellaan siitä, miten vaativaa, raskasta tai tärkeää työ on, mutta ne eivät valitettavasti välttämättä korreloidu palkauksessa. Fyysinen työ voi olla vaikka kuinka raskasta, mutta silti esim Facebookin perustaja on miljardööri
. Jos palvelee yhtä kuluttaja-asiakasta kerrallaan, niin palkat ovat yleensä pienet. Jos taasen on asiakkaana iso korporaatio, niin palkka voi olla suuri. Eli raha tulee rahan luokse
.
Jos kukaan ei koskaan suostuisi siivoamaan tai hoitamaan ihmisiä, niin palkatkin nousisivat niillä aloilla. Mutta jos työ ei suomalaisille kelpaa, niin ulkomailta löytyy "päteviä" tekijöitä kohtuu hintaan, jolloin yritys varmaan palkkaisi heitä niihin tehtäviin. Joten loppupelistä ei lakkoilukaan noissa auta, vaan on sitten itse valittava sellainen ala ja sellainen pesti että tienaa tarpeeksi.